Βάλλουν κατά Καδή οι τυροκόμοι-«Αντί να αναλάβει την ευθύνη, ρίχνει λάδι στη φωτιά»
12:19 - 20 Μαΐου 2022
Κατανόηση για τη διαμαρτυρία των αιγοπροβατοτρόφων εκφράζει ο Σύνδεσμος Τυροκόμων Κύπρου, χαρακτηρίζοντας παράλληλα «ατυχείς και παραπλανητικές» τις δηλώσεις του Υπουργού Γεωργίας. Σημειώνεται επίσης η λύπη του Συνδέσμου «για τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας περί κερδοσκοπίας των Τυροκόμων εις βάρος των Αιγοπροβατοτρόφων» ενώ αναφέρεται ότι στη συνάντηση που θα συγκαλέσει ο Πρόεδρος, θα παραθέσουν τα πραγματικά δεδομένα.
Σε σχέση με τη διαμαρτυρία των αιγοπροβατοτρόφων στη Λευκωσία την Τετάρτη, 18 Μαΐου, οι τυροκόμοι αναφέρουν ότι οι αιγοπροβατοτρόφοι είναι πολύτιμοι συνεργάτες και αναπόσπαστο μέρος της αλυσίδας παραγωγής του χαλλουμιού και γι’ αυτό εκφράζουν τη στήριξή τους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αίαντας, Δίας, Παπαδόπουλος και Προεδρικό... Πώς χάθηκε το μέτρο
«Αυτό που σίγουρα δεν κατανοούμε, είναι τις ατυχείς και παραπλανητικές για ακόμα μια φορά δηλώσεις του Υπουργού Γεωργίας, ο οποίος αντί να αναλάβει την ευθύνη για την αποτυχημένη διαχείριση, ρίχνει λάδι στη φωτιά πλήττοντας τα μέλη μας», σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση. Ο τυροκόμοι αναφέρουν, δε, ότι «οι επανειλημμένες δηλώσεις του Υπουργού Γεωργίας για τα αδιάθετα αποθέματα, οδήγησαν σε πιέσεις προς τους τυροκόμους από το εξωτερικό για μείωση της τιμής του χαλλουμιού εν μέσω μάλιστα γενικών αυξήσεων».
Επιπρόσθετα, τη λύπη τους εξέφρασαν οι τυροκόμοι για τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας «περί κερδοσκοπίας των Τυροκόμων εις βάρος των αιγοπροβατοτρόφων». Οι τυροκόμοι επισημαίνουν ότι αναμένουν τη συνάντηση που ανακοίνωσε ότι θα συγκαλέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ώστε να παραθέσουν ενώπιόν του τα δεδομένα, καθώς θέλουν να πιστεύουν, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, ότι η δήλωσή του «οφείλεται σε ελλιπή ή και λανθασμένη πληροφόρηση».
Ο Σύνδεσμος παρουσιάζει στοιχεία σε σχέση με τη δραστηριότητα των τυροκομείων, τα οποία, όπως λέει, προωθούν το χαλλούμι στις τέσσερεις γωνιές της γης εδώ και δεκαετίες με πολλαπλά οφέλη για την Κύπρο, φέρνουν €270 εκατομμύρια εισόδημα, δημιουργούν χιλιάδες θέσεις εργασίας και δίνουν εισόδημα σε 15.000 εργαζόμενους, ενώ απορροφούν το 100% του διαθέσιμου γάλακτος στηρίζοντας τη γεωργοκτηνοτροφία της Κύπρου, και επενδύουν κάθε χρόνο εκατομμύρια ευρώ στην αναβάθμιση των τυροκομικών μονάδων.
«Εν μέσω της πανδημίας και με μειωμένη τη ζήτηση, διατηρήσαμε αμείωτη την παραγωγή μας προκειμένου να μην χυθεί ούτε ένα λίτρο γάλα και να προστατέψουμε τις θέσεις εργασίας απορροφώντας πλήρως τις συνέπειες από την μεγάλη αύξηση των αποθεμάτων, ενώ απορροφήσαμε όλες τις αυξήσεις στο κόστος παραγωγής και πρώτων υλών χωρίς περιθώριο αύξησης της τιμής του χαλλουμιού λόγω των υψηλών αποθεμάτων, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να στηρίξουμε όσο θα θέλαμε του Αιγοπροβατοτρόφους», προσθέτει η ανακοίνωση.
Οι τυροκόμοι καλούν, μάλιστα, τις Αρμόδιες Αρχές να προχωρήσουν σε εξονυχιστικούς ελέγχους, όσον αφορά τη γαλακτόσκονη, και σε περίπτωση εντοπισμού παραβάσεων να επιβάλουν αυστηρές ποινές και πρόστιμα.
«Ενόψει της συνάντησης υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καλούμε τον Υπουργό Γεωργίας να καταθέσει μια πρόταση που να ικανοποιεί τις αρχές που έγιναν αποδεκτές από όλους τους εμπλεκομένους, για να μην μείνει ούτε ένα λίτρο γάλα αδιάθετο και να μην χαθεί ούτε ένα κιλό χαλλουμιού από την παραγωγή όπως έπραξε και ο Σύνδεσμος μας», καταλήγει η ανακοίνωση των τυροκόμων, με στόχο, όπως τονίζουν, να προστατευθεί το χαλλούμι ως το εθνικό προϊόν, οι εξαγωγές, οι χιλιάδες θέσεις εργασίας και όλοι όσοι άμεσα ή έμμεσα εξαρτώνται από αυτό.
Στήριξη στα αιτήματα των αιγοπροβατοτρόφων, αλλά όχι στις πράξεις τους, εκφράζει ο ΣΥΚΑΛΑ
Στήριξη στα αιτήματα των αιγοπροβατοτρόφων, αλλά όχι στις πράξεις τους, εκφράζει ο Σύνδεσμος Καταθετών Λαϊκής Τράπεζας (ΣΥΚΑΛΑ) με ανακοίνωσή του μετά τη διαμαρτυρία που πραγματοποίησαν οι αιγοπροβατοτρόφοι.
Σε ανακοίνωσή του, ο Σύνδεσμος αναφέρει ότι συμπαρατάσσεται με τα αιτήματα αυτών των πληγεισών ομάδων, χωρίς κατ´ ανάγκη να συμφωνεί με τις πράξεις ανάμματος φωτιάς ή χύσιμο γάλακτος, «ειδικά σε μια περίοδο που υπάρχουν οικογένειες που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τα αναγκαία αγαθά για την επιβίωσή τους», όπως επισημαίνει.
«Ο δικός μας σύνδεσμος είχε προβεί κατά καιρούς σε εκδηλώσεις στο Προεδρικό, στη Βουλή, στο Υπουργείο Οικονομικών, χωρίς επιθετικότητα και προκλήσεις, παρόλο που πλείστοι από εμάς είδαν τις οικονομίες ζωής να «εξαφανίζονται», προσθέτει ο Σύνδεσμος.
Αναφέρει, ακόμα, ότι εννέα χρόνια μετά το κούρεμα των αποταμιεύσεων με απόφαση της Πολιτείας, τα μέλη του ΣΥΚΑΛΑ δεν έχουν εισπράξει τίποτα «παρόλες τις υποσχέσεις και παραδοχές για το άδικο και το ετεροβαρές των αποφάσεων του 2013, και παρ´ όλη την αναγνώριση για αποκατάσταση».
Στην ανακοίνωσή του, ο ΣΥΚΑΛΑ καταλήγει απευθύνοντας ερώτημα προς την κυβέρνηση, αν «χρειάζεται και εμείς να γίνουμε επιθετικοί για να ακουστούμε επιτέλους;». Κλείνει, δε, με την ελπίδα να λάβει απάντηση «και να μην είναι ακόμα «μια φωνή βοώντος εν τη ερήμω», όπως λέει.