Μνημόνιο για συνεργασία στην Ανώτερη Εκπαίδευση υπέγραψαν ΥΠΠΑΝ και Πρέσβης της Κίνας

Μνημόνιο Συναντίληψης για συνεργασία στους τομείς της Ανώτερης Εκπαίδευσης και των Επιστημών υπέγραψαν την Παρασκευή ο Υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου και ο Πρέσβης της Κίνας στην Κύπρο, Liu Yantao, ο οποίος εκπροσωπούσε το Υπουργείο Παιδείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Το Μνημόνιο, που, όπως ανέφεραν και οι δύο πλευρές, αποτελεί σημαντικό σταθμό στην ενδυνάμωση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Κίνας, θα έχει ισχύ για την περίοδο 2022-2026.  

Η υπογραφή του Μνημονίου, που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Παιδείας, αποτελεί συνέχεια μίας σειράς συμφωνιών συνεργασίας στον τομέα της εκπαίδευσης από το 2012 μέχρι σήμερα. Σκοπός, όπως ανέφεραν και οι δύο πλευρές, είναι η διεύρυνση της συνεργασίας αυτής, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας Κύπρου και Κίνας.

Ο Υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου, καλωσορίζοντας τον Πρέσβη της Κίνας, είπε ότι η υπογραφή του Μνημονίου αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της αποφασιστικότητας, τόσο του ΥΠΠΑΝ, όσο και της Πρεσβείας της Κίνας στην Κύπρο να προωθήσουν και να ενισχύσουν τη συνεργασία των δύο χωρών σε θέματα ανώτερης εκπαίδευσης.

«Η Κύπρος έχει παραδοσιακά στενές σχέσεις με την Κίνα και πρόθεσή μας τώρα είναι να ενισχύσουμε αυτές τις σχέσεις, ειδικά στον γρήγορα αναπτυσσόμενα χώρο της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και κατ’ επέκταση της έρευνας και των επιστημονικών συνεργασιών», ανέφερε ο κ. Προδρόμου. Είπε, ακόμα, ότι η υπογραφή του Μνημονίου σήμερα καταδεικνύει τις προσπάθειες που έχουν καταβάλει τα δύο μέρη στην ενίσχυση της συνεργασίας τους, στους τομείς της ανώτερης εκπαίδευσης, αλλά και την πολύ καλή συνεργασία με την Πρεσβεία στη Λευκωσία, και αναδεικνύει την μακρόχρονη και στενή φιλία που συνδέει τον κυπριακό και κινεζικό λαό.

Πρόσθεσε ότι, με την πρόοδο που καταγράφεται στις προσπάθειες να καταστεί η Κύπρος ένα διεθνές περιφερειακό κέντρο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στην περιοχή, δε θα μπορούσε από τις προσπάθειες αυτές να λείπει η διασύνδεση με την Κίνα, η οποία «αναδεικνύεται σε ένα από τα μεγάλα κέντρα στην κίνηση διεθνοποίησης των πανεπιστημιακών σπουδών, της έρευνας και της καινοτομίας», όπως επεσήμανε ο κ. Προδρόμου. «Αποτελεί προτεραιότητά μας να συμβάλουμε στην περαιτέρω ενίσχυση των κυπροκινεζικών ανταλλαγών και σχέσεων στην ανώτερη εκπαίδευση», είπε.

Ως ξεχωριστή σελίδα στις σχέσεις των δύο χωρών ανέφερε ο Υπουργός την υπογραφή της Συμφωνίας για Αμοιβαία Ακαδημαϊκή Αναγνώριση Τίτλων Σπουδών στο Πεκίνο το 2017, μεταξύ των Υπουργών Παιδείας Κύπρου και Κίνας. Εξίσου σημαντική, όπως είπε, ήταν και η ίδρυση του Ινστιτούτου Κομφούκιος το 2014 στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, με στήριξη και από τα δύο κράτη, «το οποίο αποτελεί σημαντική γέφυρα συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Κίνας». Εξήγησε, επίσης, ότι το Ινστιτούτο συμβάλλει αφενός στην προώθησης της κινεζικής γλώσσας και πολιτισμού, όπως και στην περαιτέρω ανάπτυξη εκπαιδευτικών, ερευνητικών και οικονομικών συνεργασιών, ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ανέφερε, ακόμα, ως σημαντικούς σταθμούς της συνεργασίας Κύπρου και Κίνας στην εκπαίδευση, το κοινό μεταπτυχιακό πρόγραμμα του ΤΕΠΑΚ με το Hangzhou Dianzi University της Κίνας, την ίδρυση Φόρουμ Νεολαίας με ενεργό ρόλο του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, καθώς και την ετήσια παραχώρηση υποτροφιών από τη ΛΔ της Κίνας σε Κύπριους πολίτες, αλλά και την παραχώρηση υποτροφιών από κυπριακά πανεπιστήμια σε φοιτητές από την Κίνα.

Ο Υπουργός είπε ότι «η ποιοτική αναβάθμιση των κυπριακών πανεπιστημίων, τα οποία έχουν πετύχει σημαντικές διακρίσεις σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο», δίνει ακόμα καλύτερη δυναμική για την περαιτέρω προώθηση συνεργασιών με την Κίνα. «Το Υπουργείο ευελπιστεί ότι η περαιτέρω ενδυνάμωση της συνεργασίας με την Κίνα στους τομείς των αρμοδιοτήτων του, θα επιφέρει κοινά οφέλη στα δύο κράτη», πρόσθεσε.

Εξήγησε ότι το Μνημόνιο μπορεί, μεταξύ άλλων, να αποτελέσει «έναυσμα για την ενίσχυση ανταλλαγών αντιπροσωπειών, τόσο σε κρατικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο ιδρυμάτων ανώτερης εκπαίδευσης, για προσφορά προγραμμάτων σπουδών, για προσφορά προγραμμάτων διδασκαλίας των γλωσσών, για πραγματοποίηση ερευνητικών προγραμμάτων και γενικά για την ενδυνάμωση συνεργειών». Κατέληξε, δε, ότι μέσα από τη συνεργασία αυτή, οι δύο πλευρές στοχεύουν σε διασφάλιση της ποιότητας στην ανώτερη εκπαίδευση, σε συνεχή επικοινωνία φοιτητών, πανεπιστημιακών και ερευνητών, καθώς και στην προώθηση θεμάτων της ανώτερης εκπαίδευσης, δεδομένου του συνεχώς μεταβαλλόμενου σύγχρονου περιβάλλοντος.

Ο Πρέσβης της Κίνας, Liu Yantao, μιλώντας μέσω διερμηνέα, ανέφερε στον χαιρετισμό του κατά την τελετή, ότι η υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης «είναι επίκαιρη και μεγάλης σημασίας», καθώς έρχεται να ανανεώσει σχέσεις συνεργασίας στον τομέα της εκπαίδευσης. Η συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα αυτό χρονολογείται από το 2012, με την πρώτη συμφωνία συνεργασίας στους τομείς της Ανώτερης Εκπαίδευσης και των Επιστημών, η οποία, όπως είπε ο κ. Πρέσβης, «αναπτύχθηκε ραγδαία και πέτυχε καρποφόρα αποτελέσματα».

Το 2014, μάλιστα, ιδρύθηκε το Ινστιτούτο Κομφούκιου με συνεργασία του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Ινστιτούτου Εκπαίδευσης του Πεκίνου, ενώ ο κ. Yantao ανέφερε ότι σχεδιάζεται η δημιουργία και δεύτερου Ινστιτούτου Κομφούκιου, μέσα από τη συνεργασία του ΤΕΠΑΚ με το Πανεπιστήμιο Hangzhou Dianzi της Κίνας, στον τομέα της ιατρικής τεχνολογίας.

Αναφέρθηκε επίσης σε άλλες επιμέρους εταιρικές σχέσεις κυπριακών πανεπιστημίων με πανεπιστήμια της Κίνας σε διάφορους τομείς. «Ο κατάλογος των συνεργασιών συνεχίζει να διευρύνεται και να αυξάνεται, ενώ η Πρεσβεία σχεδιάζει επίσης να προωθήσει Πανεπιστημιακή Συμμαχία μεταξύ των δύο χωρών για την επίτευξη συμπληρωματικών πλεονεκτημάτων και αμοιβαίας ανάπτυξης», είπε ο κ. Πρέσβης.

Ο κ. Yantao υπενθύμισε ότι τον Νοέμβριο του 2021 Κύπρος και Κίνα συνήψαν επίσημα στρατηγική εταιρική σχέση με την ευκαιρία της 50ης Επετείου της ίδρυσης των μεταξύ τους διπλωματικών σχέσεων, λέγοντας ότι «η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση καταγράφεται ξεκάθαρα στην κοινή δήλωση που ακολούθησε της τηλεδιάσκεψης τον περασμένο Νοέμβριο μεταξύ των Προέδρων των δύο χωρών, καθιστώντας την έναν από τους 9 βασικούς τομείς συνεργασίας».

Εξέφρασε, μάλιστα, την ευχή στο επόμενο στάδιο, τα πανεπιστήμια και τα επιστημονικά, ερευνητικά ιδρύματα των δύο χωρών να αξιοποιήσουν την ευκαιρία για ενίσχυση της συνεργασίας για ανταλλαγές φοιτητών, για από κοινού κατάρτιση ταλέντων, για ανταλλαγή μεθόδων διδασκαλίας, για συνεργασία σε πλεονεκτικούς κλάδους και για τον μετασχηματισμό των αποτελεσμάτων της επιστημονικής έρευνας.

Δήλωσε, ακόμα, ότι η Πρεσβεία της Κίνας είναι πρόθυμη να συνεργαστεί στενά με το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου και άλλες αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να φτάσει σε μία νεότερη φάση η συνεργασία και να φέρει περισσότερα επιτεύγματα και οφέλη στις δύο χώρες και στους λαούς τους.

Δεν παρέλειψε, δε, να ευχαριστήσει τον Υπουργό για τη «διαρκή υποστήριξη και προσοχή στη συνεργασία Κίνας και Κύπρου στον τομέα της εκπαίδευσης». Ευχαριστίες εξέφρασε, όμως, και προς το Υπουργείο Εξωτερικών καθώς και σε άλλους φορείς που συμβάλλουν στον εμπλουτισμό της έννοιας της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Κίνας και Κύπρου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στην δημοσιότητα η κατάθεση Ελεγκτή-Πώς απαντά στις κατηγορίες, έδειξε αντίποινα και εμπάθεια από Εισαγγελέα
Αυτός είναι ο τελικός πίνακας κατάταξης για το Σχέδιο ΘΥΜΕΛΗ του Υφυπουργείο Πολιτισμού
Οδηγείται στην Ολομέλεια της Βουλής το Νομοσχέδιο για επίδομα Τέκνου
Η ΕΣΚ καλεί τον Αρχιεπίσκοπο να αναθεωρήσει μετά από αγωγή κατά δημοσιογράφου
Άδειαζαν πυροσβεστήρες στα πρόσωπα μοτοσικλετιστών, τους ξυλοκοπούσαν και τους έκλεβαν
Καταβολή από ΚΟΑΠ πέντε εκατομμύρια για βιολογική φυτική παραγωγή
Απέρριψε ξανά τις αξιώσεις Τατάρ ο Πρόεδρος-Έριξε τους τόνους για Στιούαρτ, σε στάση αναμονής η Ολγκίν
Δεν τίθεται σε αργία ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας-Τι αναφέρει η γνωμάτευση
Εντατικοποίηση προσπαθειών για υλοποίηση του Σχεδίου «Κτίζω» ζητά η Επιτροπή Προσφύγων
Από το 2009 δεν άλλαξε το επίδομα για τα παιδιά που είναι στην αναδοχή-Ανάγκη για αναθεώρηση