Φωνάζουν ξανά οι κάτοικοι Μιτσερού-«Δικαιούμαστε να ζούμε σε υγιές περιβάλλον»

Δεν το βάζουν κάτω οι κάτοικοι των κοινοτήτων στο Μιτσερό, όσον αφορά στη μετακίνηση της μονάδας ασφαλτικού στην περιοχή τους, αφού για ακόμη μία φορά θα βγουν στους δρόμους, για να φωνάξουν τα αιτήματά τους, αλλά και να ξεκαθαρίσουν πως δεν πρόκειται ποτέ να δεχτούν την υλοποίηση της απόφασης του Υπουργικού.

Αυτή τη φορά, οι κάτοικοι των κοινοτήτων της περιοχής θα βρεθούν έξω από το γραφείο της επαρχιακής διοίκησης Λευκωσίας, η οποία είναι υπεύθυνη για έκδοση της άδειας οικοδομής για την εταιρεία, που σκοπεύει να μετακινηθεί στο Μιτσερό, αφού έχει ήδη γίνει η εκμίσθωση του χώρου από το κτηματολόγιο και έχει εκδοθεί η Πολεοδομική Άδεια.

Η εξέλιξη αυτή οδήγησε την Ομάδα Πρωτοβουλίας «Κοινότητες εν Δράσει» να πάρουν για ακόμη μία φορά τα πανό και να βγουν στους δρόμους, ώστε να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση αυτή που λήφθηκε χωρίς κάποια διαβούλευση μαζί τους, ως εμπλεκόμενοι, φέροντάς τους, με αυτό τον τρόπο, προ τετελεσμένων γεγονότων. Μάλιστα, μετά την εκδήλωση διαμαρτυρίας, η Ομάδα Πρωτοβουλίας θα παραδώσει και σχετική επιστολή στον αναπληρωτή έπαρχο, με κύριο αίτημα να μην εκδοθεί η άδεια οικοδομής για την εταιρεία ασφάλτου Προμηθέας.

«Δυστυχώς, επειδή πρόκειται για ειλημμένη πολιτική απόφαση, αυτό οδηγεί όλες τις κυβερνητικές υπηρεσίες να έχουν μία μεροληπτική και ευνοϊκή αξιολόγηση προς την αίτηση της εταιρείας. Η απόφαση πάρθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο τον Ιούλιο του 2020, ότι δηλαδή θα μετακινηθεί εργοστάσιο ασφάλτου στην περιοχή μας. Επομένως οι μελέτες και οι αξιολογήσεις που έγιναν μετά, ήταν υπό το βάρος αυτής της ειλημμένης πολιτικής απόφασης. Κάποιες συναντήσεις που είχαν γίνει, ήταν μετά, αφού η απόφαση είχε παρθεί και δεν προηγήθηκε κάποια διαβούλευση. Δεν είχαμε λόγο στην απόφαση ούτε ως κάτοικοι, ούτε ως κοινότητες», εξήγησε στον REPORTER η εκπρόσωπος της Ομάδας Πρωτοβουλίας, Άντρη Βασιλείου.

Οι κάτοικοι εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους, για το γεγονός ότι δεν υπήρξε αυτή η διαβούλευση, πριν το Υπουργικό λάβει την απόφαση για μετακίνηση, καθώς στη συνέχεια κλήθηκαν να παίξουν ουσιαστικά το ρόλο του παρατηρητή της διαδικασίας, που ακολούθησαν τα αρμόδια τμήματα. Καμία συμμετοχική και δημοκρατική διαδικασία δεν ακολουθήθηκε.

«Ουσιαστικά εμείς είχαμε το ρόλο να παρακολουθούμε τη μεροληπτική αξιολόγηση που γινόταν αρχικά από το Τμήμα Περιβάλλοντος, που με τη θετική του γνωμοδότηση, οδήγησε στην έκδοση της πολεοδομικής άδειας. Αυτό που είδαμε σε όλη αυτή την πορεία, ήταν ότι προσπαθούσαν να προσθέτουν υποστηρικτικές μελέτες, στη μελέτη της εταιρείας. Σκοπός τους ήταν να απεμπλακούν από την αξιολόγηση των Ακαδημαϊκών, που είχαν πει ότι δεν μπορεί το εργοστάσιο να μετακινηθεί στην περιοχή μας. Έψαχναν  να βρουν τον τρόπο για να πουν ότι μπορεί να μετακινηθεί στο Μιτσερό».

Το αίσθημα της δυσαρέσκειας που νιώθουν οι κάτοικοι της περιοχής, εντείνει και ο τρόπος αντιμετώπισης της κατάστασης από τους αρμόδιους υπουργούς, Εσωτερικών και Γεωργίας, οι οποίοι προσπάθησαν να αποπροσανατολίσουν από το θέμα εγκατάστασης του ασφαλτικού, κάνοντας λόγο για εξεύρεση λύσης του προβλήματος διαχείρισης των λυμάτων.

«Φαίνεται ότι οι αρμόδιοι υπουργοί διασύνδεσαν το θέμα της διαχείρισης των λυμάτων από τις κτηνοτροφικές μονάδες, που η κατάσταση είναι τραγική αφού έχουμε 100 και πλέον ανοιχτές λίμνες χοιρολυμάτων με την εγκατάσταση ασφαλτικού στην περιοχή. Είπαν ότι αφού το κύριο πρόβλημα στην περιοχή είναι αυτό, θα πάρουν κάποια χρήματα από το ταμείο ανάκαμψης της Ε.Ε, για να το επιλύσουν. Γνώριζαν για χρόνια την τραγική κατάσταση, που υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων και το περιβάλλον κι όμως θυμήθηκαν τώρα να υποσχεθούν μέτρα για βελτίωση της κατάστασης, για  να δικαιολογήσουν ότι μπορεί να γίνει η μετακίνηση. Αυτό, ουσιαστικά, θεωρούμε ότι το έκαναν για να απεμπλακούν από την τελική αξιολόγηση των πανεπιστημιακών, που έλεγε ότι η υπάρχουσα κατάσταση δεν επιτρέπει να προσθέσουν οτιδήποτε άλλο, αφού είναι τόσο βεβαρημένη και οι αποδέχτες θα έχουν πρόβλημα στην ποιότητα ζωής τους».

Λάθος εξ αρχής η χωροθέτηση

Η κα. Βασιλείου υπέδειξε, δε, ότι το πρόβλημα ξεκίνησε από τη διαδικασία της χωροθέτησης και την τοποθέτηση του εργοστασίου στην περιοχή τους. Αυτή η διαδικασία έγινε χωρίς χωροταξική μελέτη, όπως εξήγησε, κατ’ εξαίρεση σε γεωργικό τεμάχιο που είναι κοντά σε λατομική ζώνη, αν και τέτοια εργοστάσια χωροθετούνται κατά κανόνα σε Βιομηχανικές Α΄.  

«Στην περίπτωσή μας, με τις συνεχείς επεκτάσεις που γίνονται στις λατομικές ζώνες, αυτές εφάπτονται στις οικιστικές ζώνες των κοινοτήτων μας. Το 2020, όταν επέκτειναν ξανά κάποιο από τα λατομεία, το έφεραν ένα χιλιόμετρο μακριά από την Κάτω Μονή και ενάμιση χιλιόμετρο μακριά από το Μιτσερό. Άρα δεν μπορούν να έχουν ως δικαιολογία ότι επειδή έχετε λατομία, να φορτωθείτε και το ασφαλτικό. Ήδη έχουμε τραγικές συνέπειες από τα λατομία, είναι απίστευτο αυτό που συμβαίνει, τα βουνά σε λίγο θα είναι παρελθόν στην περιοχή μας, έχει καταστραφεί η χλωρίδα και η πανίδα της περιοχής μας, αναπνέουμε τη σκόνη και τώρα μας λένε ότι μπορούμε κατ’ εξαίρεση να σας μεταφέρουμε και τα ασφαλτικά τους».

Η Ομάδα Πρωτοβουλίας, από το 2020 που έχει εκδοθεί η συγκεκριμένη απόφαση, για μετακίνηση του εργοστασίου στην περιοχή, στέλνει συνεχώς επιστολές προς όλα τα αρμόδια τμήματα και Υπουργεία, ενώ είχαν ζητήσει και συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ωστόσο δεν τους δέχθηκε. Πάντως, πρόσφατα είχαν συνάντηση στο Υπουργείο Εσωτερικών, για το θέμα, κατά την οποία κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι διαφωνούν.

«Μετά από πρωτοβουλία του πανιερωτάτου Μητροπολίτη Ταμασού, έχει γίνει μία συνάντηση, στις 11 Απριλίου, στο Υπουργείο Εσωτερικών, στην οποία συμμετείχαν δύο εκπρόσωποι της Ομάδας πρωτοβουλίας, δύο κοινοτάρχες, ο τεχνικός σύμβουλος των κοινοτήτων, ο Μητροπολίτης, οι δύο υπουργοί και κάποιοι υπηρεσιακοί από τα διάφορα εμπλεκόμενα τμήματα. Οι υπουργοί επέμεναν σε αυστηρή εποπτεία, σε ένα κόκκινο κουμπί, που θα σταματά το εργοστάσιο όταν υπερβαίνουν το επιτρεπτό όριο οι ρύποι, ότι θα γίνουν όλα με επίβλεψη και θα υπάρχει άτομο της εμπιστοσύνης των κοινοτήτων. Εμείς, όμως, δεν αλλάζουμε γνώμη. Αν είναι εφικτό αυτό, τους προκαλούμε να το θέσουν αμέσως σε εφαρμογή εκεί που λειτουργούσαν μέχρι πρόσφατα τα εργοστάσια. Αν μπορούν με ένα μαγικό τρόπο να σταματήσουν τη ρύπανση, γιατί δεν το έκαναν τόσα χρόνια και άφησαν τους κατοίκους να υποφέρουν;».

Αυτό που τονίζει η Ομάδα Πρωτοβουλίας, είναι ότι θα υπερασπιστούν τα αναφαίρετα, όπως υπέδειξε η κα. Βασιλείου, δικαιώματα των κατοίκων της περιοχής «και κυρίως των παιδιών που είναι  πολύ ευάλωτα. Δικαιούμαστε να ζούμε σε ένα καθαρό κι υγιές περιβάλλον και δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψουμε να εγκαταστήσουν ασφαλτικό στην περιοχή μας».  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

«Ακλόνητη υποστήριξη» σε Ισραήλ υποσχέθηκε ο Ρούμπιο σε Νετανιάχου
Πυρκαγιά σε παλιές κατοικίες στη Λευκωσία-Επηρεάστηκαν και διπλανά υποστατικά
Παρανάλωμα του πυρός όχημα στην Αραδίππου-Διερευνώνται τα αίτια της φωτιάς
Ανησυχία Δημάρχου Λεμεσού για το «Πληρώνω όσο Πετώ»-«Αναγκαία η στήριξη του κράτους»
Εντοπίστηκε και κατηγορήθηκε 54χρονος για επίθεση και κλοπή από διανομέα στη Λεμεσό
Πυρκαγιά σε όχημα 30χρονου στη Λεμεσό-Διερευνά εμπρησμό η Αστυνομία
Ο Τραμπ ονομάζει πρεσβευτή των ΗΠΑ στην ΕΕ πρώην επικεφαλής αλυσίδας φαστ-φουντ
Στο Νοσοκομείο δυο πρόσωπα μετά από πυρκαγιά σε διαμέρισμα στη Λάρνακα-Εισέπνευσαν καπνό
Οι κολομβιανές αρχές κατάσχεσαν πάνω από 8 τόνους κοκαΐνη που είχαν προορισμό την Ισπανία
Βροχές και τοπικές καταιγίδες στο καιρικό μενού-Η πρόγνωση μέχρι την Κυριακή