Τα παρατράγουδα του Πάσχα στην εποχή του lockdown-Οι πατέντες και το livestreaming

Το πρώτο Πάσχα χωρίς περιορισμούς θα περάσουμε φέτος μετά από δύο χρόνια πανδημίας και εγκλεισμού. Από τότε που ο κορωνοϊός έκανε την εμφάνισή του, κατά τις ημέρες των εορτών της Ανάστασης η Κύπρος βρισκόταν υπό συνθήκες lockdown. Τα πασχαλινά τραπέζια άδειασαν, συναθροίσεις και επισκέψεις σε φίλους και συγγενείς απαγορεύονταν, όπως επίσης και ο εκκλησιασμός.

Το «Χριστός Ανέστη», ακούγονταν από τα μπαλκόνια των πολυκατοικιών και τις αυλές των σπιτιών. Κάποιος έφερνε το Άγιο Φως για όλους, συναντιόντουσαν για λίγο… και μετά πάλι εγκλεισμός.

Το Πάσχα του 2020, οι πολίτες στη Λεμεσό, κρατώντας αναμμένα κεριά, έψαλλαν τον «Ακάθιστο Ύμνο», την ώρα που οι ιερείς λειτουργούσαν στις εκκλησίες κεκλεισμένων των θυρών. Το ίδιο σκηνικό έζησαν και οι πολίτες στη Λάρνακα, αλλά και σ΄ άλλες επαρχίες, την ημέρα της Αναστάσεως, που βρήκε τους πολίτες κλεισμένους στα σπίτια τους να παρακολουθούν από την τηλεόραση τον Καλό Λόγο. Αρκετοί βγήκαν με κεριά, μόλις κτύπησαν οι καμπάνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΒΙΝΤΕΟ: Έβαλαν μεγάφωνα σε σπίτια για το Χριστός Ανέστη στη Λάρνακα

Οι πρωτόγνωρες αυτές στιγμές, θα γίνουν αναμνήσεις από τα χρόνια της πανδημίας, αφού φέτος τα επιδημιολογικά δεδομένα επιτρέπουν την επιστροφή στην κανονικότητα.

Κατά τη διάρκεια των lockdown, τα μηνύματα στο 8998 ήταν περιορισμένα. Περιορισμένη δεν ήταν ωστόσο, η φαντασία των πολιτών, κάποιες φορές και επωνύμων, που με δημιουργική σκέψη και πατέντες σκάρωσαν διάφορα, αψηφώντας τα διατάγματα.

Ο επικεφαλής της ομάδας ιχνηλάτησης του Υπουργείου Υγείας, Βαλεντίνος Σιλβέστρος, μιλώντας στον REPORTER, θυμάται πως ο κόσμος στο πρώτο lockdown ήταν πιο φοβισμένος σε σχέση με την περίοδο του Πάσχα το 2021.

«Δεν θα ξεχάσω, όταν μας κάλεσε μια μεγάλη σε ηλικία κυρία, ότι παρανόμησε για να πάει στην αδελφή της να φτιάξει φλαούνες. Και οι δύο βγήκαν θετικές, όπως και η μητέρα τους που ήταν. Μας πήρε τηλέφωνο και έκλαιγε, γιατί ένιωθε τύψεις για την μητέρα της. Θυμάμαι και κάποιες άλλες κυρίες… ήταν γειτόνισσες αλλά η αυλή τους ήταν κοινή. Ήταν η χρονιά που απαγορεύονταν οι συναθροίσεις για άτομα εκτός από αυτούς που διέμεναν στο σπίτι. Όταν βγήκαν θετικές μας έλεγαν, “μα ήμασταν στην αυλή μας”. Το 2021, σταμάτησαν να λένε τις παρανομίες τους», εξιστόρησε.

Ο κ. Σιλβέστρος, θυμήθηκε και την περίπτωση ενός ιερέα που παρά το διάταγμα, προσκάλεσε πιστούς στη λειτουργία. Από εκεί και πέρα, τέθηκε υπό στενή παρακολούθηση από την Αστυνομία.

Είναι και η περίπτωση του Μητροπολίτη Μόρφου, Νεόφυτου, που το Πάσχα του 2020 έκλεισε τ΄αυτιά στις αποφάσεις της Κυβέρνησης και την Κυριακή των Βαΐων λειτούργησε κανονικά και χωρίς περιορισμούς, κρατώντας κλάδους ελαίας στην εκκλησία Οσίων Βαρνάβα και Ιλαρίωνος στην Περιστερώνα. Κάτοικοι της περιοχής έσπευσαν να περάσουν κάτω από την εικόνα. Μετά από καταγγελία, η Αστυνομία επέβαλε πρόστιμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΒΙΝΤΕΟ: Έσπασε την καραντίνα ο Μόρφου-Αρνήθηκαν να αποχωρήσουν πιστοί, μοίρασε εξώδικα η Αστυνομία

Την ίδια χρονιά, αίσθηση προκάλεσε η διερεύνηση της υπόθεσης εκκλησιασμού μεγάλου αριθμού πιστών σε εκκλησίες και μοναστήρια στην Κοινότητα Αβδελλερού την Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο. Σε βίντεο που είχαν κυκλοφορήσει στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης φαινόταν πλήθος κόσμου να βρίσκονται έξω από την εκκλησία, με αναμμένες λαμπάδες, χωρίς γάντια και μάσκες και χωρίς αποστάσεις. Πολλά πρόσωπα από το βίντεο, έλαβαν πρόστιμα και η υπόθεση βρέθηκε μέχρι και ενώπιον Δικαστηρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτά είναι τα βίντεο με πλήθος πιστών σε εκκλησία στο Αβδελλερό-Ενώπιον των Αρχών

Θύελλα αντιδράσεων είχε ξεσηκώσει εναντίον του και ο Δήμαρχος Αραδίππου, Ευάγγελος Ευαγγελίδης, που μετά την πρώτη Ανάσταση, έσπασε την καραντίνα και πήγε στην εκκλησία του Αποστόλου Λουκά για να κοινωνήσει.

Τις καταγγελίες που είχαν δει τότε το φως της δημοσιότητας συνόδευαν φωτογραφίες και βίντεο. Ο ίδιος, είχε δηλώσει στον REPORTER πως βρισκόταν στην εκκλησία για να βοηθήσει τους ιερείς, ωστόσο ο δήμαρχος στο τέλος καταγγέλθηκε εξωδίκως, με το πρόστιμο των 300 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΒΙΝΤΕΟ: Πήγε εκκλησία, κοινώνησε και ξεσήκωσε αντιδράσεις ο Δήμαρχος Αραδίππου

Παρά τον εγκλεισμό, αρκετές εκκλησίες βρήκαν άλλους τρόπους να βρεθούν κοντά στους πιστούς. Σε κάποιες περιπτώσεις το έκαναν μέσω Livestreaming. Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου το 2020, ο πατέρας Ηράκλης, στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι, τήρησε για άλλη μια χρονιά το έθιμο κάνοντας Ανάσταση σε... χρόνο ρεκόρ, αν και αυτή τη φορά ήταν σε άδειο ναό. Οι πιστοί τον παρακολούθησαν μέσω Facebook.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΒΙΝΤΕΟ: Σε χρόνο ρεκόρ και πάλι η πρώτη Ανάσταση από τον πάτερ Ηράκλη στο Παραλίμνι

Ήταν και ο Πάτερ Χριστόδουλος, του Ιερού Ναού Αγίου Επιφανίου στο Αλεθρικό, που διέκοψε τη Θεία Λειτουργία και απευθύνθηκε μέσω της κάμερας, που μετέδιδε live, στον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, με επικριτικό ύφος για τα μέτρα που αποφασίστηκαν στις εκκλησίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΒΙΝΤΕΟ: Μετά το «Ανάστα ο Θεός» τα έχωσε στον Αρχιεπίσκοπο-«Αποτύχατε»

Πέραν των πιο πάνω, δεν έλειψαν φυσικά οι παραβιάσεις και τα εκατοντάδες πρόστιμα σε πολίτες για τη χρήση μάσκας, τις συναθροίσεις σε σπίτια αλλά και για το κέρφιου. Ελπίδα είναι όλα αυτά να τα συζητάμε τα επόμενα χρόνια ως μακρινά γεγονότα, που δεν θα ζήσουμε ξανά.

Δειτε Επισης

Πρώτος γύρος ανακατατάξεων από Αρχηγό-Μετατέθηκε Αγιώτης και Νικολεττής, «κόπηκαν» οι δύο θέσεις του Ανδρέου
Πάει Λονδίνο και μετά Νέα Υόρκη για τριμερή ο Πρόεδρος-Στις 15 του μήνα το ραντεβού
Καταγραφή ονομάτων στο παρατηρητήριο τιμών ζητά ο Σύνδεσμος Καταναλωτών
Ανακοίνωσε τριμερή χωρίς ημερήσια διάταξη στις 15 Οκτωβρίου ο Τατάρ
Γίνονται εκ νέου δεκτές αιτήσεις για Σχέδιο «Ενοίκιο Έναντι Δόσης» μέχρι τέλος Οκτωβρίου
Αναβάλλεται η διαμαρτυρία αγελαδοτρόφων-Θα συναντηθούν με εκπρόσωπο ΕΕ
Κατάθεση τελικής πρότασης ΟΚΥπΥ για συλλογική σύμβαση-Συνάντηση με συντεχνίες στις 7 Οκτωβρίου
Επιβεβαίωση στοιχείων πραγματικών δικαιούχων ζητά το Τμήμα Εφόρου Εταιρειών
Διαζύγιο Κυβέρνησης με ανάδοχο εταιρεία για το ejustice-Στη ζυγαριά τα σενάρια για την επόμενη μέρα
Εντός δύο εβδομάδων τα νέα μέτρα για δημογραφική πολιτική-Πάνω από τριάντα εκατομμύρια το κόστος