ΣΥΟΠ μέχρι τη σύνταξη-Οι σκέψεις στο ΥΠΑΜ για τις παλιοσειρές των Συμβασιούχων
07:02 - 19 Απριλίου 2022
Σε αναμμένα κάρβουνα βρίσκονται οι Συμβασιούχοι Οπλίτες της Εθνικής Φρουράς, ειδικά όσοι εξ αυτών βρίσκονται στο τελευταίο συμβόλαιο τους και σε λίγα χρόνια θα πρέπει να βγάλουν την παραλλαγή, εν αναμονή των τελικών αποφάσεων του Υπουργείου Άμυνας για το μέλλον τους.
Είναι κοινώς παραδεκτό πως ο θεσμός των ΣΥΟΠ κρίνεται ως επιτυχημένος με αρκετούς εξ αυτών να έχουν συμβάλει ώστε να ανέβει το επιχειρησιακό επίπεδο της ΕΦ, αφενός με την αφοσίωση και αφετέρου με τις εξειδικευμένες γνώσεις που έλαβαν, και που αναμφίβολα είναι πολύ περισσότερες από αυτές που ένας κληρωτός λάμβανε στους 24 μήνες της θητείας που ίσχυε στο παρελθόν.
Το ζήτημα ωστόσο που προκύπτει, είναι πως ένας αριθμός ΣΥΟΠ και συγκεκριμένα οι πρώτοι που μπήκαν στο στράτευμα με την εφαρμογή του θεσμού, βρίσκονται κοντά στη συμπλήρωση και του τελευταίου συμβολαίου τους, με αποτέλεσμα να αρχίζουν να νιώθουν την ανασφάλεια για την επόμενη μέρα, αφού σύμφωνα με τις πρόνοιες όταν συμπληρώσουν δεκαετία θα πρέπει να αποχωρήσουν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το… ακμαιότατο ηθικό του θεσμού των ΣΥΟΠ, το μέλλον των παλιοσειρών και οι νέοι
Πληροφορίες που έφτασαν στον REPORTER, σημειώνουν πως το Υπουργείο Άμυνας ζήτησε από το ΓΕΕΦ να ετοιμάσει μια μελέτη σε σχέση με το τι πρόσφεραν και το τι μπορούν να προσφέρουν εάν μονιμοποιηθούν οι εν λόγω οπλίτες και ακολούθως να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Οι ίδιες πληροφορίες σημείωναν πως η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως το 30% των ΣΥΟΠ της πρώτης σειράς θα μονιμοποιηθεί, ενώ το υπόλοιπο 70% θα απολυθεί. Η ίδια τακτική, ενδεχομένως να ακολουθηθεί και με τις επόμενες σειρές.
Η επιλογή θα γίνει βάσει μετρήσιμων κριτηρίων, που έχουν να κάνουν με την προσωπική παρουσία του κάθε ΣΥΟΠ ξεχωριστά. Στοιχεία, όπως η λήψη αναρρωτικής άδειας ή επιβολή ποινών, θα έχουν να παίξουν καθοριστικό ρόλο, όπως επίσης και η συμπεριφορά σε συνδυασμό με τις γνώσεις και την εξειδίκευση που ο κάθε ένας ξεχωριστά απέκτησε, κατά τη διάρκεια της δεκαετούς θητείας του.
Κληθείς να σχολιάσει της πληροφορίες, ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Άμυνας μιλώντας στο REPORTER επιβεβαίωσε ότι ο υπουργός Άμυνας, Χαράλαμπος Πετρίδης, ζήτησε από το ΓΕΕΦ μια μελέτη σε σχέση με τους ΣΥΟΠ που θα μπορούσαν να παραμείνουν στις τάξεις της ΕΦ μετά τη συμπλήρωση της δεκαετίας.
Αυτό που τόνισε ωστόσο, είναι πως μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση, ούτε μπορεί να γίνει λόγος για το ποσοστό των ΣΥΟΠ που ενδεχομένως να παραμείνουν. Για την ώρα, εξήγησε ο κ. Πιερή ισχύει ότι το Υπουργείο ζήτησε την εν λόγω έκθεση και το ΓΕΕΦ έχει προχωρήσει στη σύσταση μιας επιτροπής που θα εξετάσει το θέμα, η οποία μεταξύ άλλων θα μελετήσει γιατί ένας ΣΥΟΠ με δέκα χρόνια προϋπηρεσία θα ήταν χρήσιμος για την ΕΦ, έτσι ώστε να προχωρήσει η μονιμοποίηση του.
Η εν λόγω επιτροπή, μάλιστα, πέραν από τους άλλους παράγοντες, θα λάβει υπόψη και την ηλικία ενός ΣΥΟΠ, αλλά και μια σειρά άλλων παραγόντων, για να καταλήξει και σε ένα πρώτο υπολογισμό του κόστους, που θα είχε για το κράτος μια τέτοια απόφαση. Αφού ολοκληρωθεί η μελέτη, πλέον το Υπουργείο Άμυνας, αναμένεται να πάει στο Υπουργείο Οικονομικών με συγκεκριμένη πρόταση, τόσο για τον αριθμό όσο και για το καθεστώς που θα έχουν οι ΣΥΟΠ που ενδεχομένως να μονιμοποιηθούν. Η όλη διαδικασία, αναμένεται να είναι αρκετά χρονοβόρα και η ολοκλήρωση της αναμένεται μέχρι το τέλος του χρόνου.
Μεταξύ άλλων, από τους επιτελείς του ΓΕΕΦ, υπολογίζεται και η ραγδαία αύξηση του κόστους που θα υπάρξει εάν μονιμοποιηθούν κάποιοι εκ των ΣΥΟΠ, αφού αυτομάτως θα αποκτήσουν και μια σειρά από ωφελήματα που σήμερα δεν έχουν όπως το εφάπαξ, τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Εμπρός μαρς» για παραμονή μετά τη δεκαετία-Τα δεδομένα για τον θεσμό των ΣΥΟΠ