Οι εννέα εισηγήσεις για αύξηση γεννήσεων-Από επιδόματα ως ελαφρύνσεις φορολογίας

Μπορεί να χρειάστηκαν αρκετές εβδομάδες μέχρι να καταλήξουν στις τελικές τους προτάσεις, τις οποίες θα παρέδιδαν στους αρμόδιους υπουργούς, ώστε να βρεθούν λύσεις για επίλυση του δημογραφικού προβλήματος, ωστόσο η Ad Hoc Επιτροπή της Βουλής κατέληξε σε εννέα μέτρα, τα οποία κατέθεσε στα αρμόδια υπουργεία, καλώντας την Κυβέρνηση να τις εξετάσει ώστε να απαμβλυνθεί το πρόβλημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χτυπά κόκκινο η υπογεννητικότητα-Εκπέμπει SOS για κίνητρα και μέτρα η Βουλή

Την επιστολή, που στάλθηκε σε υπουργό Οικονομικών, Εσωτερικών, Παιδείας-Πολιτισμού-Αθλητισμού και Νεολαίας, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως, Υγείας και υφυπουργό Πρόνοιας, η Επιτροπή αναφέρεται στις ενέργειες που έγιναν από μέρους της, μέσω των συζητήσεων που έλαβαν χώρα στη Βουλή και κατέληξε σε συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες εκτιμά ότι μπορεί να φέρει απτά αποτελέσματα και να προσφέρει λύσεις στο δημογραφικό πρόβλημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δραματική η κατάσταση των γεννήσεων-Τα στοιχεία και τα μέτρα σε άλλες χώρες

Σύμφωνα με όσα καταγράφονται στην επιστολή, την οποία κατέχει ο REPORTER, αναφέρει ότι η Επιτροπή κατέληξε στην άποψη πως το δημογραφικό πρόβλημα συνιστά ζήτημα εθνικής επιβίωσης και ως τέτοιο επιβάλλεται να αντιμετωπιστεί το ταχύτερο, με τη λήψη μέτρων και την υιοθέτηση μιας μακρόπνοης πολιτικής, η οποία να μην μεταβάλλεται με βάση την οικονομική πολιτική τόσο αυτής της Κυβέρνησης, όσο και οποιασδήποτε άλλης στο μέλλον.

«Η υπογεννητικότητα οφείλεται κατά κύριο λόγο στο οικονομικό κόστος που επωμίζονται οι οικογένειες για την κάλυψη των αναγκών των παιδιών τους και κυρίως οι πολύτεκνες οικογένειες, καθώς και οι οικογένειες με μέλη που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες, για τις οποίες το κόστος είναι πολύ ψηλότερο. Συναφώς, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι το εν λόγω πρόβλημα επιτείνεται κυρίως από την οικονομική κρίση, την ανεπάρκεια σε υποδομές φροντίδας παιδιών, την κρίση αξιών και την απαξίωση θεσμών και κυρίως του θεσμούς της οικογένειας», σημειώνεται στην επιστολή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Περισσότεροι οι ηλικιωμένοι από τις γεννήσεις-Κάθε τρεις εργαζόμενοι, ένας συνταξιούχος

Εισηγείται εννέα μέτρα

Τονίζει επίσης πως πρέπει να στηριχθεί έμπρακτα ο θεσμός της οικογένειας και να παρθούν στοχευμένα μέτρα μέσω οικονομικών, εργασιακών, κοινωνικών και άλλων παροχών.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή προτείνει:

Ουσιαστική επιδότηση των γεννήσεων. Προτείνεται όπως κάθε δικαιούχος επιδόματος μητρότητας λαμβάνει προσθέτως του επιδόματος αυτού, εφάπαξ επίδομα σε περίπτωση δεύτερου τοκετού ή υιοθεσίας, ανάλογα με την περίπτωση, το οποίο επίδομα να αυξάνεται για κάθε επόμενο τοκετό ή υιοθεσία.

Επέκταση των προγραμμάτων στεγαστικής πολιτικής για στήριξη των νεαρών ζευγαριών που επιλέγουν ως μόνιμη διαμονή τους τις ορεινές περιοχές και την ύπαιθρο, σε συνδυασμό με την επέκταση της λειτουργίας του ολοήμερου σχολείου και άλλων υποδομών φροντίδας και στήριξης παιδιών. Κρίνεται σκόπιμο τα εν λόγω προγράμματα στεγαστικής πολιτικής, ει δυνατόν, να δίδουν κίνητρα στα πιστωτικά ιδρύματα για παραχώρηση χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων σε νεαρά ζευγάρια.

Αναθεώρηση των εισοδηματικών και άλλων κριτηρίων για εισδοχή των παιδιών σε παιδοκομικούς σταθμούς και σημαντική επιδότηση των τροφείων. Περαιτέρω προτείνεται αύξηση του αριθμού των δημόσιων νηπιαγωγείων, καθώς και στήριξη της λειτουργίας παιδοκομικών σταθμών σε ιδιωτικές επιχειρήσεις που απασχολούν μεγάλο αριθμό εργαζομένων.

Αναθεώρηση των εισοδηματικών και άλλων κριτηρίων για παραχώρηση της προίκας του μωρού και επέκταση των μέτρων στήριξης των γεννήσεων.

Χορήγηση φορολογικών ελαφρύνσεων στις πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης, καθώς και χορήγηση ελαφρύνσεων στους λογαριασμούς ρεύματος, νερού και άλλους λογαριασμούς.

Επαναφορά και επέκταση του επιδόματος μάνας σε μηνιαία και όχι σε ετήσια βάση.

Εφαρμογή της τηλεργασίας και άλλων μορφών ευέλικτης εργασίας για τους γονείς.

Επανεξέταση και βελτίωση του σχεδίου επιδότησης υπογόνιμων ζευγαριών.

Επέκταση στην εκπαίδευση του ειδικού μαθήματος για το θεσμό της οικογένειας, μέσω του οποίου να αποκαθίσταται ο ρόλος και η σημασία του θεσμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με χρήμα και στέγαση θέλουν να χτυπήσουν την υπογεννητικότητα-Μελετούν προτάσεις

Ερωτηματικά λόγω Ουκρανικό και κορωνοϊού

Οι συγκεκριμένες εισηγήσεις, αφορούν ουσιαστικά μέτρα που θα προσφέρουν στην καθημερινότητα των ζευγαριών και θα τους δώσουν οικονομικές και πρακτικές λύσεις σε ζητήματα που τους ταλανίζουν τη δεδομένη στιγμή.

Ωστόσο, το ερώτημα είναι ποιο είναι το κόστος για υλοποίηση αυτών των μέτρων και κατά πόσον η Κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να υλοποιήσει αυτές τις προτάσεις, με δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή η χώρα αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις της κρίσης του κορωνοϊού, αλλά και της εισβολής στην Ουκρανία. Κρίσεις οι οποίες δημιουργούν αλυσιδωτά προβλήματα και δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να αυξηθούν ακόμα περισσότερο.

Όπως αναφέρθηκε πολλές φορές ενώπιον της Επιτροπής, το οικονομικό είναι ένα από τα κυριότερα προβλήματα που οδηγούν στην υπογεννητικότητα. Ως εκ τούτου, εάν από τη μια τα ζευγάρια δεν έχουν την οικονομική άνεση να φέρουν στον κόσμο ένα παιδί κι από την άλλη η Κυβέρνηση να δώσει κίνητρα στους νέους, τότε η κατάσταση με την υπογεννητικότητα να γίνει ακόμη χειρότερη.

Η Επιτροπή, στην επιστολή της παρακαλεί να επανεξεταστεί ο κρατικός προϋπολογισμός ώστε να περικοπούν αδικαιολόγητες, όπως τις χαρακτηρίζει δαπάνες, «περιλαμβανομένων επιδομάτων που δε συνάδουν με τον κοινωνικό χαρακτήρα του κράτους και να εξοικονομηθούν οι απαιτούμενοι πόροι για τη στήριξη νέων οικογενειών που αποκτούν παιδιά και του θεσμού της οικογένειας εν γένει».

Καταλήγοντας, διαμηνύει ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη να συμβάλει με την προώθηση νομοθετικών μέτρων όσο και με οποιοδήποτε άλλο τρόπο κρίνεται αναγκαίο, ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το μεγάλο αυτό πρόβλημα.

Πάντως, το Υπουργείο Εργασίας ετοιμάζει σχέδιο δράσης στο οποίο θα υπάρχει επέκταση της άδειας μητρότητας μετ’ απολαβών, ενώ ετοιμάζεται και σχέδιο για τα τροφεία των παιδοκομικών σταθμών. Επίσης, προωθούνται κι άλλες δράσεις, όπως η τηλεργασία, η οποία θα βοηθήσει κυρίως τις νέες μητέρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ετοιμάζουν υπόμνημα για την υπογεννητικότητα-Από μείωση φόρου μέχρι σπίτια

Δειτε Επισης

Ιερακοθηρία για έλεγχο υπερπληθυσμού της φάσσας συζήτησε η Επ. Περιβάλλοντος
Ξεκαθάρισμα Κυβέρνησης για τη δημιουργία παραρτήματος Πανεπιστημίου, ζητά ο Καρούσος
Θέλει να τα βρει με τον Αρχιεπίσκοπο ο Μητροπολίτης Τυχικός-Θα βρεθούν για να «διευθετηθεί η παρεξήγηση»
Στάση εργασίας την Πέμπτη από Μέλη ΔΕΠ και ΕΕΠ της Σχολής Διοίκησης του ΤΕΠΑΚ
Πρόταση για διαγραφή της στέρησης επαγγελματικής άδειας οδηγών σε άτομα που καταδικάστηκαν στο παρελθόν για ουσίες
Το 2027-28 αναμένεται η λειτουργία σχολής ΤΕΠΑΚ στη Λάρνακα
Θέμα για ηλεκτρονικό σύστημα εγγραφών στην Επιτροπή Παιδείας
Σε επίπεδο σκέψης η τροποποίηση Καταστατικού για τοποτηρητεία
Εκκενώθηκε προληπτικά παλιό κτήριο της ΑΗΚ στο κέντρο της Λευκωσίας-Αναζητεί νέα γραφεία
Κατέθεσε προτάσεις για τους «εγκλωβισμένους» αγοραστές το ΥΠΕΣ-Ευρεία σύσκεψη για να βρεθούν λύσεις