Χτυπά κόκκινο η υπογεννητικότητα-Εκπέμπει SOS για κίνητρα και μέτρα η Βουλή

Σε μια κόλλα χαρτί αποτυπώθηκε το πρόβλημα της υπογεννητικότητας στην Κύπρο, το οποίο χρόνο με το χρόνο διογκώνεται, με τις συνέπειες του να είναι αλυσιδωτές σε όλους τους τομείς και να έχει αντίκτυπο τόσο στην κοινωνία, όσο και στην οικονομία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Περισσότεροι οι ηλικιωμένοι από τις γεννήσεις-Κάθε τρεις εργαζόμενοι, ένας συνταξιούχος

Ενώπιον της Ad Hoc Επιτροπής για το δημογραφικό πρόβλημα, παρατέθηκαν αριθμοί, από το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού, οι οποίοι άφησαν άφωνους τους βουλευτές, αφού διαπίστωσαν, όπως είπαν οι ίδιοι, ότι σε μια δεκαετία, οι γεννήσεις γηγενών, μειώθηκαν κατά χίλιες, την ίδια ώρα που οι γεννήσεις από αλλοδαπούς γονείς, αυξήθηκαν κατά 600 ανά έτος. Η συγκεκριμένη αλλαγή στα στοιχεία, οφείλεται στην μεταναστευτική κρίση, την οποία διάγει η Κύπρος και για την οποία χρειάζονται να δοθούν κίνητρα.

Θέση των βουλευτών της Επιτροπής, είναι ότι τα παιδιά που γεννιούνται από αλλοδαπούς γονείς, έχουν μεγάλες πιθανότητες να αποχωρήσουν από την Κύπρο σε κάποια χρόνια και ως εκ τούτου ενδεχομένως να μην μπορούν να υπολογίζονται σε βάθος δεκαετιών ως άτομα που θα προσφέρουν στην Κύπρο, είτε επαγγελματικά, είτε στρατιωτικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με χρήμα και στέγαση θέλουν να χτυπήσουν την υπογεννητικότητα-Μελετούν προτάσεις

Οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια

Βάσει των στοιχείων που παρατέθηκαν, το 2011, η Κύπρος είχε συνολικά 10,414 γεννήσεις, εκ των οποίων οι 8541 ήταν Ελληνοκύπριοι (σ.σ. από ένα ή δύο Ε/κ γονείς), ενώ οι υπόλοιποι 1873 ήταν γεννήσεις από αλλοδαπούς γονείς.

Το 2012, οι γεννήσεις αυξήθηκαν και πλησίασαν τις έντεκα χιλιάδες, εκ των οποίων οι 9023 ήταν Ελληνοκύπριοι και 1959 αλλοδαποί. Χρόνο με το χρόνο οι αριθμοί γεννήσεων από Ελληνοκύπριους μειωνόταν, ενώ οι γεννήσεις από αλλοδαπούς γονείς αυξάνονταν, με αποτέλεσμα το 2021 να προκύψουν 8280 γεννήσεις Ελληνοκυπρίων και 2509 γεννήσεις από αλλοδαπούς.

Αυτό σημαίνει ότι ένα στα τέσσερα παιδιά που γεννιέται, είναι από αλλοδαπούς γονείς που διαμένουν στην Κύπρο. Μέχρι στιγμής, το 2022, υπήρξαν 1684 γεννήσεις Ελληνοκυπρίων και 520 αλλοδαπών, αριθμοί που πλησιάζουν το τρία προς ένα.

Αυτή η πτωτική πορεία στις γεννήσεις γηγενών σε συνδυασμό με την αυξητική πορεία γεννήσεων από αμιγώς αλλοδαπούς, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε δημογραφική αλλοίωση του πληθυσμού, όπως την περιέγραψε σε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν η Κυβέρνηση.

Έτος

Ελληνοκύπριοι

Αλλοδαποί

2011

8541

1873

2012

9023

1959

2013

8506

1532

2014

8511

1526

2015

8383

1505

2016

8507

1702

2017

8110

1872

2018

7852

2128

2019

7900

2262

2020

7763

2562

2021

8280

2509

2022 (μέχρι σήμερα)

1684

520

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ετοιμάζουν υπόμνημα για την υπογεννητικότητα-Από μείωση φόρου μέχρι σπίτια

Έντονοι οι πολύτεκνοι, ζητούν λύσεις

Την έντονη αντίδραση τους για τα στοιχεία που παρατέθηκαν, εξέφρασαν οι Πολύτεκνοι, δια στόματος του προέδρου της Παγκύπριας Οργάνωσης Πολυτέκνων (ΠΟΠ), Ντίνος Ολύμπιος, ο οποίος ανέφερε πως βάσει των δεδομένων που κατέχει ο ίδιος για την επαρχία Πάφου, την τελευταία πενταετία ενεγράφησαν 205 πολύτεκνες οικογένειες, εκ των οποίων οι 110 αφορούν Κύπριους και οι υπόλοιπες 95 αλλοδαπούς.

«Το 1973 οι νέοι στην Κύπρο αποτελούσαν το 28,9% του πληθυσμού και οι ηλικιωμένοι το 9,5%, ενώ σήμερα οι νέοι κάτω των 15 ετών είναι 16,0% και οι άνω των 64 ετών το 16,4%. Με αυτά τα στοιχεία, το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων οδεύει με μαθηματική ακρίβεια σε κατάρρευση. Πρέπει να βάλουμε το χέρι στην τσέπη αν θέλουμε να επιβιώσουμε. Έδωσα διορία άλλα δέκα χρόνια. Μακάρι να διαψευστώ, αλλά από Ελληνική η Κύπρος να μην πω κι εγώ τι θα γίνει», είπε ο κ. Ολύμπιος.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι θέσεις του πρόεδρου της Παγκύπριας Οργάνωσης Πενταμελούς Οικογένειας (ΠΟΠΟ), Σόλων Κασίνης, ο οποίος ζήτησε άμεσα λύσεις στο πρόβλημα που ενέκυψε.

Μάλιστα, όπως ανέφερε ο κ. Κασίνης, «για να επιλυθεί το πρόβλημα χρειάζεται πολιτική σε βάθος εικοσαετίας. Για να λύσουμε το πρόβλημα πρέπει από τις δέκα χιλιάδες γεννήσεις, οι δύο χιλιάδες να είναι το τρίτο παιδί μιας οικογένειας».

Σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη δήλωση, προέβη και ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Παύλος Μυλωνάς, ο οποίος διερωτήθηκε «πώς οι παππούδες μας παρότι ήταν φτωχοί γεννούσαν πολλά παιδιά, ενώ σήμερα δεν συμβαίνει το ίδιο;» Απαντώντας στο ερώτημα που έθεσε ο ίδιος, ο κ. Μυλώνας ανέφερε ότι η διαφορά έγκειται στην αλλαγή κουλτούρας που ξεκινά από το σχολείο. Σήμερα όλοι ενδιαφέρονται να κάνουν καριέρα, ενώ έχει καλλιεργηθεί και η άποψη στους νέους ότι αισθάνονται ως ταλαιπωρία τη γέννηση ενός παιδιού.

Πάντως, η Επιτροπή κατέληξε στην απόφαση να καλέσει τους εμπλεκόμενους υπουργούς της Κυβέρνησης, για να τεθούν επί τάπητος τα ζητήματα που ανακύπτουν και μέσα από τη συζήτηση να εξευρεθούν λύσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δραματική η κατάσταση των γεννήσεων-Τα στοιχεία και τα μέτρα σε άλλες χώρες

Οι τοποθετήσεις των βουλευτών

Όπως δήλωσε μετά από τη συνεδρία ο βουλευτής του ΕΛΑΜ, πρόεδρος της Ad Hoc Επιτροπής Λίνος Παπαγιάννης, η Επιτροπή έχει αποστείλει εδώ και ένα μήνα σε όλα τα αρμόδια Υπουργεία υπόμνημα με προτάσεις επί του θέματος, το οποίο βασίστηκε στις απόψεις των αρμόδιων φορέων. «Δεν έχουμε λάβει κάποια επίσημη απάντηση μέχρι σήμερα από την κυβερνητική πλευρά, έχουμε όμως ενημερωθεί για κάποιες από τις προθέσεις της κυβέρνησης και δυστυχώς υπάρχουν Υπουργεία που δεν έχουν ακόμα καν εξετάσει το θέμα», είπε ο βουλευτής του ΕΛΑΜ.

Αναφερόμενος σε στατιστικά στοιχεία, ο κ. Παπαγιάννης δήλωσε πως οι γεννήσεις Κυπρίων το 2011 ήταν 8.541 σε σύγκριση με 1.873 γεννήσεις από αλλοδαπούς, ενώ από την αρχή του 2022 και μέχρι σήμερα έχουν γεννηθεί 1.684 Κύπριοι και 520 αλλοδαποί. «Αν συγκρίνουμε τους αριθμούς μπορεί εύκολα να καταλάβει κανείς ότι στην εν λόγω κλίμακα υπάρχει μία καθοδική πορεία για τους Κύπριους σε σύγκριση με τους αλλοδαπούς. Το ότι σήμερα η Κύπρος έχει ποσοστό γεννήσεων 1,4%, που δεν είναι αρκετό ούτε για να αναπληρωθεί ο πληθυσμός, είναι ιδιαίτερα προβληματικό και γίνεται ακόμη περισσότερο, καθώς η αύξηση που έχει παρατηρηθεί σε σύγκριση με πέρυσι αφορά κυρίως ξένους», συμπλήρωσε.

«Επίσης, η γήρανση του πληθυσμού είναι ένα φαινόμενο που δυστυχώς αυξάνεται, είναι περισσότεροι οι άνθρωποι άνω των 65 σε σύγκριση με τα παιδιά κάτω των 16 και ακόμη ένα πολύ αρνητικό στοιχείο είναι ότι είμαστε η δεύτερη χειρότερη χώρα στην ΕΕ σε αυτόν τον αριθμό», υπογράμμισε ο κ. Παπαγιάννης και κάλεσε την Κυβέρνηση να πάρει άμεσες αποφάσεις καθώς «σε λίγα χρόνια δεν θα έχουμε άλλα περιθώρια να μιλούμε για αυτό το θέμα με τόση άνεση. Δεν πρόκειται σαν επιτροπή να σταματήσουμε τις προσπάθειές μας, έχει ακουστεί η πρόθεση να εγγραφεί το θέμα στο κεφάλαιο Δ’ για περαιτέρω πίεση και θεωρώ ότι το αμέσως επόμενο διάστημα η Κυβέρνηση οφείλει να δώσει κάποιες απαντήσεις».

Σε ερώτηση για τη βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο κ. Παπαγιάννης ανέφερε πως δεν υπάρχει οποιοσδήποτε κίνδυνος μέχρι το 2080 βάσει ανάλυσης.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Αλαμπρίτης ανέφερε πως ως προς το ζήτημα της υπογεννητικότητας έγιναν κάποια βήματα τα προηγούμενα χρόνια από πλευράς κυβέρνησης, τα οποία και χαιρετίζουν. «Χαιρετίζουμε τη νέα στεγαστική πολιτική από το Υπουργείο Εσωτερικών που θα βοηθήσει τα νέα ζευγάρια. Αναμένουμε το νομοσχέδιο από το Υπουργείο Εργασίας για τη γονική άδεια μετ’ απολαβών, όπως χαιρετίζουμε και την πρόταση για κάλυψη των τροφείων παιδιών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και παιδικές λέσχες μέχρι την ηλικία των τεσσάρων», δήλωσε.

«Πρέπει όμως να γίνουν και άλλα. Αναμένουμε την κατάθεση του τρίτου σχεδίου δημογραφικής πολιτικής από τον φορέα δημογραφικής πολιτικής να έρθει ενώπιόν μας και να το συζητήσουμε στην Επιτροπή μαζί με τις εισηγήσεις που έθεσε η Επιτροπή το τελευταίο διάστημα», συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά την παροχή κινήτρων προς τις νέες οικογένειες, ο κ. Αλαμπρίτης υποστήριξε πως «πρέπει να επιδοτήσουμε τις γεννήσεις, ειδικά για τρίτο και τέταρτο παιδί γιατί οι δείκτες που παρουσιάστηκαν είναι αμείλικτοι», συμπληρώνοντας πως «πρέπει να στηρίξουμε τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες με αναθεώρηση όπου είναι δυνατόν των εισοδηματικών κριτηρίων για τα επιδόματα τέκνου και της προίκας του μωρού. Πρέπει να δούμε πώς προχωρούμε στην υιοθέτηση του ολοήμερου σχολείου για να στηρίξουμε τις νέες οικογένειες και να βοηθήσουμε στην εξισορρόπηση της εργασίας με την οικογενειακή ζωή».

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας δήλωσε πως το ζήτημα της υπογεννητικότητας «πρέπει να είναι θέμα εθνικής πολιτικής και πρέπει να μπαίνει στο εθνικό εισόδημα, όπως μπαίνει για την Άμυνα», ενώ προσέθεσε πως πρέπει να καθορίζεται ένα ποσό το οποίο να επενδύεται στο θέμα των γεννήσεων, καθώς «οι γεννήσεις έχουν πέσει κάτω από το όριο ασφαλείας και έχουμε περάσει τις κόκκινες γραμμές προ πολλού».

«Επιτέλους το κράτος πρέπει να φροντίσει στο θέμα των επιδομάτων των γεννήσεων να ξεκινά από το πρώτο παιδί, να υπάρχει ένα κονδύλι σοβαρό π.χ. 5.000, στο δεύτερο να γίνει 6.000 ή 7.000, στο τρίτο να ανεβαίνει ακόμη μία δύο χιλιάδες κ.ο.κ. Επιπλέον ένα κρίσιμο ζήτημα, δεν θα κάνουμε οριζόντια πολιτική για όλες τις γεννήσεις, πρέπει να είναι ειδικά για τους Κύπριους πολίτες. Αν δεν λάβουμε άμεσα μέτρα, το μέλλον μας είναι προδιαγεγραμμένο», κατέληξε ο κ. Κουλίας.

Δειτε Επισης

Καταγγελία για βιασμό μαθήτριας Γυμνασίου στην Ελλάδα-Δείχνει ως θύτη 14χρονο
Δύο τελικά οι σεισμοί 3,9 Ρίχτερ-Επίκεντρο το Πισσούρι και τρία λεπτά μετά η Λευκωσία
Στην Κοφίνου οι μετανάστες που ήταν στη Νεκρή Ζώνη-Δεν φοβάται τυχόν προσφυγές στο ΕΔΑΔ η Κυβέρνηση
Ευρωπαϊκός συναγερμός για το ΝΑΤΟ λόγω Τραμπ-Τα καυτά δίδυμα και οι φήμες έξωσης των ΗΠΑ
Πώς ΕΥΠ και ΜΙΤ εξάρθρωσαν μία από τις μεγαλύτερες συμμορίες-Δολοφονίες, εμπόριο όπλων και trafficking
Οδηγούσε κλεμμένο όχημα και συγκρούστηκε με δεύτερο όχημα-Χειροπέδες σε 24χρονο
Μήνυμα Ζελένσκι για τον πόλεμο με τη Ρωσία-«Πρέπει να τερματιστεί του χρόνου μέσω της διπλωματίας»
H ανάγνωση Λευκωσίας στις αναφορές Γέντζια για το Κυπριακό-«Απόδειξη προσήλωσης για επανέναρξη διαπραγματεύσεων»
Από κρανιοεγκεφαλική κάκωση επήλθε ο θάνατος της 18χρονης Ιουλίας-Εντοπίστηκε ο συνοδηγός του οχήματος
Οδηγούσε με 118 mg αλκοόλ στο αίμα του 35χρονος-Ενενήντα καταγγελίες σε τροχονομικούς ελέγχους