Δεν τα παρατούν οι κάτοικοι Μιτσερού για το ασφαλτικό-«Ζήτημα ζωής και θανάτου»

Δεν μένουν με σταυρωμένα τα χέρια οι κάτοικοι του Μιτσερού και των γύρω κοινοτήτων, όσον αφορά την μετακίνηση της μονάδας ασφαλτικού στην περιοχή, αφού δηλώνουν ότι είναι έτοιμοι να φτάσουν τα πράγματα στα άκρα, χωρίς να αποκλείουν και το ενδεχόμενο να φτάσουν μέχρι και σε Ευρωπαϊκά Δικαστήρια, για να διεκδικήσουν, όπως λένε, το δίκαιό τους.

Μετά την εκδήλωση διαμαρτυρίας, που πραγματοποιήθηκε τις περασμένες εβδομάδες, αποκλείοντας μάλιστα και τον δρόμο Ανθούπολης-Παλαιχωρίου, για κάποιες ώρες, ώστε να περάσουν το μήνυμα ότι δεν θα δεχθούν την μεταφορά του εργοστασίου αμαχητί, οι κοινότητες της περιοχής ετοιμάζουν Γενική Συνέλευση, κατά την οποία θα γίνει ενημέρωση και συζήτηση για τις εξελίξεις αναφορικά με την απόφαση της κυβέρνησης να μεταφέρει το ασφαλτικό εργοστάσιο της Prometheas από το Τσέρι στο Μιτσερό.

«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση ότι θα δεχθούμε αυτό το πράγμα, επειδή όπως τονίσαμε επανειλημμένα, η απόφαση είναι βεβιασμένη, άδικη και ετσιθελική. Δεν είχαν υπομονή να κάνουν τις μελέτες και τις έρευνες που έπρεπε, να έρθουν σε επαφή με τις κοινότητες που υπολόγιζαν να μετακινήσουν αυτή τη μονάδα, δεν εξέτασαν τι έχει εκείνη η περιοχή που υπολόγιζαν που θα το πάρουν, να δουν αν δεν έχει κάτι άλλο οι περιοχή και το μόνο θα είναι το ασφαλτικό. Πήραν την απόφαση και τελείωσε. Ήταν λες και με το έτσι θέλω αποφάσισαν ότι θα πάει στο Μιτσερό και τελείωσε», εξήγησε στον REPORTER ο κοινοτάρχης Μιτσερού, Ανδρέας Κυριάκου.

Οι κοινότητες στην περιοχή, ουσιαστικά, ζητούν από την Κυβέρνηση, όπως επαναξιολογήσει την απόφασή της και να λάβει υπόψη της το βεβαρημένο ιστορικό της περιοχής, δεδομένου του λατομείου, αλλά και των χοιροστασίων που βρίσκονται στην περιοχή. Μάλιστα, κακίζουν την διαδικασία που ακολούθησε με τις μελέτες που έπρεπε να γίνουν, μέχρι να καταλήξουν στην τελική τους μορφή.

«Ξεκίνησαν την προσπάθειά τους, έστειλαν πίσω την μελέτη, για να την προσαρμόσουν με τα δεδομένα που έπρεπε να δείχνουν ότι μπορεί να έρθει εδώ, ήρθε πίσω είχε άλλα πράγματα και με τις παρατηρήσεις των πανεπιστημιακών και ξανά πίσω. Πήγαιναν και έρχονταν οι μελέτες μέχρι να τις προσαρμόσουν, για να φαίνονται στα χαρτιά τουλάχιστον ότι είναι εντάξει και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα».

Οι κάτοικοι της περιοχής όπου έχει αποφασιστεί να μεταφερθεί η συγκεκριμένη ασφαλτική ομάδα χαρακτηρίζουν το ζήτημα ζωής και θανάτου, καταλογίζοντας μάλιστα στην Κυβέρνηση ότι πιάνουν το πρόβλημα από μία περιοχή και το μεταφέρουν σε άλλη. «Οι ίδιοι παραδέχθηκαν ότι αδυνατούσαν να επιβάλουν στο εργοστάσιο να λειτουργεί σωστά. Πώς μπορούν να μας πείσουν ότι θα το φέρουν και θα λειτουργούν όλα σωστά;».  

Αναφορικά με την μελέτη που έχει πραγματοποιηθεί και έχει χρησιμοποιηθεί από τους αρμόδιους, ο κ. Κυριάκου σημείωσε πως αναφέρεται ότι η οσμή μεταφέρεται μέχρι 600 μέτρα, νοουμένου ότι θα λειτουργεί στην βέλτιστη μορφή του.

«Σε ερώτησή μου, τι θα επηρεάσει αν λειτουργεί στο χείριστο βαθμό, δεν απαντούν. Στόχος τους είναι να δείξουν ότι 600 μέτρα θα πηγαίνει η οσμή, ασχέτως ότι εκεί που λειτουργεί σήμερα το εργοστάσιο, στα 3,000 μέτρα διαμαρτύρονται οι κάτοικοι ότι δεν μπορούν να αναπνεύσουν και κλείνουν τα παράθυρά τους».

Το παράδειγμα της Καλαβασού και το ένοχο παρελθόν

 Ο κ. Κυριάκου αναφέρθηκε και στο παράδειγμα της Καλαβασού, που είναι η δεύτερη περιοχή στην οποία θα μεταφερθεί ασφαλτική μονάδα, τονίζοντας πως όταν προσπάθησαν να παρουσιάσουν και εκεί μελέτη, δεν τους άφησαν.

«Οι κοινοτάρχες της περιοχής τους είπαν ότι τους πήραν το ΧΥΤΙ και μέσα στην έκθεση έλεγε ότι θα υπήρχε επιθεωρητής δικής τους επιλογής, που θα έλεγχε τη σωστή λειτουργία κλπ. Θα τον διορίσουν ακόμη. Ακούγαμε τους ανθρώπους να λένε πως θα υπήρχε επιτροπή, η οποία θα έλεγχε πως λειτουργούν και είπαν ότι η επιτροπή από τότε συνεδρίασε μόνο δύο φορές, οι υπηρεσιακοί δεν πήγαν ποτέ σε κάποια συνεδρία. Αυτά που βάζουν μέσα είναι το γλειφιτζούρι που βάζουν στον κόσμο, για να τον παραπλανήσουν ότι θα γίνεται έλεγχος και δεν θα λειτουργεί τίποτα λάθος, για να το δεχθεί. Όταν συμβεί, στη συνέχεια τότε μην τους είδατε».

Μάλιστα, μέσα από μία έρευνα που πραγματοποίησε η ομάδα πρωτοβουλίας «Κοινότητες εν δράσει», όπως ανέφερε ο κοινοτάρχης Μιτσερού, εντόπισε μελέτες που ανέφεραν ότι υπήρχε πρόθεση να μεταφερθούν στην περιοχή ΧΥΤΙ το 2012.

«Η μεταφορά σχεδιαζόταν να γίνει ακριβώς εκεί που θέλουν να βρίσκεται το εργοστάσιο τώρα. Τα ίδια πράγματα έγραφε και τότε η μελέτη, ότι θα βάλουν επιθεωρητή της περιοχής μας να ελέγχει αν θα είναι σωστή η λειτουργία στην περιοχή μας και να μην υπάρχει αμφιβολία».

Η Γενική Συνέλευση και η συμμετοχή του Μητροπολίτη

Την νέα προσπάθεια των κοινοτήτων της περιοχής, για να αντισταθούν στην απόφαση της Κυβέρνησης, στηρίζει και ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής, κάτι που έχει προσφέρει χαμόγελα στις τοπικές αρχές.

«Έχει εμπλακεί και ο Μητροπολίτης της περιοχής μας και αυτό είναι πολύ σημαντικό, εφόσον η πολιτική μας ηγεσία μας αγνοεί. Στείλαμε τρεις φορές επιστολή στο Προεδρικό, να μας δεχτεί ο Πρόεδρος για να μεταφέρουμε τις απόψεις μας και να μας ακούσει. Δεν λάβαμε καμία απάντηση. Χαιρόμαστε επειδή ο πνευματικός μας ηγέτης κατάλαβε το πρόβλημα και θέλει να μας βοηθήσει».

Αυτό που αναμένεται να γίνει κατά την Γενική Συνέλευση του Σαββάτου είναι να εγκριθεί ένα ψήφισμα, ώστε να σταλεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Θα εγκρίνουμε και ψήφισμα, το οποίο θα υπογράψει ο κόσμος της περιοχής και θα το στείλουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπάρχει διαδικασία, όταν μαζέψουμε ένα συγκεκριμένο αριθμό υπογραφών, θα το στείλουμε και ας κάνουν καλά με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν χαιρόμαστε που θα στείλουμε το κράτος μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα γίνουμε και πάλι ρεζίλι, αλλά δεν έχουμε άλλη επιλογή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Εισφορά €4.520 στον Ραδιομαραθώνιο από το Χριστουγεννιάτικο Χωριό στο Προεδρικό
Υπερπλήρη τα νοσοκομεία Λευκωσίας και Λεμεσού-Αναμονή ασθενών πέραν των 24 ωρών για κλίνες
Από την επόμενη κατάταξη η εθελοντική στράτευση γυναικών στην Ε.Φ-Προάγονται σε αρχιλοχίες 104 ΣΥΟΠ
Μονόλεπτη σιγή στην Ολομέλεια για τον θάνατο του Ευστάθιου Ευσταθίου
Αποδέχτηκε η Ολομέλεια την αναπομπή για περιορισμό συναλλαγών σε μετρητά
Έρχεται αναθεωρημένο Στεγαστικό Σχέδιο για νέους και ζευγάρια εντός Ιανουαρίου
Χωρίς νερό η Μέσα Γειτονιά λόγω βλάβης-Το μεσημέρι θα γίνει η αποκατάσταση
Ξεκινά η διαδικασία ταχείας αδειοδότησης έργων στρατηγικής ανάπτυξης
Ομόφωνα αποδεκτή από την Επιτροπή Θεσμών η αναπομπή του νόμου για περιορισμό συναλλαγών σε μετρητά
ΒΙΝΤΕΟ: Στον Κοτσιάτη η φωταγώγηση της κοινότητας Αγίας Μαρίνας Σκυλλούρας-«Ευχή μας η επιστροφή»