Μαθημένα τα βουνά από τα χιόνια, αλλά προκάλεσε προβλήματα ο «Φίλιππος»

Η λαϊκή ρήση, «τον Μάρτη ξύλα φύλαγε μην κάψεις τα παλούκια…» αντιπροσωπεύει πλήρως τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην Κύπρο τις τελευταίες ημέρες. Το καιρικό σύστημα «Φίλιππος» έφερε χαμηλές θερμοκρασίες και χιόνια που έφτασαν για λίγο μέχρι και την πρωτεύουσα.

Τέτοιες χαμηλές θερμοκρασίες, και ειδικότερα κατά τον μήνα Μάρτιο, είχαν καταγραφεί ξανά το 1987, όταν το θερμόμετρο στον μετεωρολογικό σταθμό Αθαλάσσας, σύμφωνα με τον Α΄λειτουργό της Υπηρεσίας Μιχάλη Μούσκο, έδειξε 8 βαθμούς Κελσίου. Χαμηλές θερμοκρασίες καταγράφηκαν και τον Μάρτιο του 2015, όταν το θερμόμετρο έδειξε 14 βαθμούς Κελσίου.

Ο «Φίλιππος» θα αρχίσει να υποχωρεί από την Τετάρτη, με την θερμοκρασία να καταγράφει άνοδο κατά 4-5 βαθμούς, ωστόσο, λόγω της κακοκαιρίας, οι ορεινές περιοχές αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα. 

Το Σαββατοκύριακο που πέρασε ήταν άλλο ένα δύσκολο, όπως έχουν συνηθίσει οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών κατά τη χειμερινή περίοδο. Παρέμειναν αποκλεισμένοι στα σπίτια τους, καθώς έκλεισαν δρόμοι και σχολεία, ενώ, λόγω του ψύχους, έσπασαν σωλήνες ύδρευσης.

Οι κοινοτάρχες των περιοχών τόνισαν, πάντως, στον REPORTER πως, παρόλα τα προβλήματα, γνωρίζουν πολύ καλά πώς να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες.

Η κοινότητα των Σπήλιων της επαρχίας Λευκωσίας παραμένει μέχρι σήμερα αποκλεισμένη, ενώ στο χωριό εγκλωβίστηκαν και τέσσερις οικογένειες που δεν διαμένουν μόνιμα στην περιοχή. «Οι δρόμοι παραμένουν επικίνδυνοι, μπορεί να πέρασαν χθες και σήμερα τα εκχιονιστικά, αλλά ο παγετός δυσκολεύει τις διακινήσεις εντός της κοινότητας. Ευτυχώς δεν είχαμε ατυχήματα», είπε ο κοινοτάρχης, Μίλτος Ιερίδης.

Κοντά στα χιονισμένα βουνά του Τροόδους, οι κάτοικοι της Κακοπετριάς αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με σπασμένες σωλήνες ύδρευσης. Όπως εξήγσε ο κοινοτάρχης της περιοχής, Ιωάννης Ιακωβίδης, «όλοι σχεδόν οι σωλήνες έχουν σπάσει από τον παγετό. Οι κύριοι δρόμοι του χωριού παραμένουν κλειστοί και μη προσβάσιμοι. Μόνο ο τουριστικός δρόμος είναι ανοικτός και οι κάτοικοι έχουν αποκλειστεί».

Στην ορεινή Λεμεσό, πανέμορφες είναι οι εικόνες που χάρισε το χιόνι στην κοινότητα του Αγρού, ωστόσο, σύμφωνα με τον κοινοτάρχη, Αντώνη Τσολάκη, οι κάτοικοι αντιμετώπισαν τα ίδια προβλήματα που βρίσκουν μπροστά τους κάθε χειμώνα. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ο παγετός και ο περιορισμός στις μετακινήσεις. Κάτοικοι δεν μπορούν να πάνε στις δουλειές τους. Αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα, όπως κάθε χρόνο, είμαστε συνηθισμένοι», εξήγησε.

Για ένα δύσκολο τριήμερο έκανε λόγο και ο κοινοτάρχης της Κυπερούντας, Γιώργος Παναγιώτου. Τα σχολεία στην περιοχή παρέμειναν κλειστά. «Η διακίνηση οχημάτων είναι επίσης δύσκολη. Μόνο οχήματα με αντιολισθητικές αλυσίδες μπορούν να διακινηθούν. Ο κόσμος παραμένει κλεισμένος στα σπίτια του, στη θέρμανση, στο τζάκι του», ανέφερε. 

Πάντως, σύμφωνα με πηγές από το Υπουργείο Παιδείας, τα σχολεία που παρέμειναν κλειστά και επηρεάστηκαν από τις καιρικές συνθήκες είναι τα δημοτικά σχολεία της Κακοπετριάς, του Κάμπου, του Μουτουλλά, της Κυπερούντας και του Αγρού όπως επίσης και η Σχολή Μιτσή στη Λεμύθου. Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά όσο χρειαστεί, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανατράπηκαν οχήματα, εγκλωβίστηκαν οδηγοί λόγω κακοκαιρίας (pics)

Υποστηρικτικός και συντονιστικός ο ρόλος του Επιτρόπου

Συντονιστικός είναι ο ρόλος του Επιτρόπου Ανάπτυξης Ορεινών Περιοχών σε περιπτώσεις που οι κάτοικοι των περιοχών έχουν να αντιμετωπίσουν σοβαρά ζητήματα, όπως των έντονων καιρικών φαινομένων.

Μιλώντας στον REPORTER ο Επίτροπος Ανάπτυξης Ορεινών Περιοχών, Κώστας Χαμπιαούρης, ανέφερε πως το γραφείο του λειτουργεί ως φορέας επικοινωνίας των κατοίκων με τις αρμόδιες υπηρεσίες.

«Οι κάτοικοι των περιοχών, είναι πολύ καλά προετοιμασμένοι σε συνθήκες ψύχους. Όταν απευθύνονται σε εμάς, ρόλος μας είναι να ενεργοποιούμε άμεσα τις αρμόδιες υπηρεσίες. Όπως είναι για παράδειγμα, οι τοπικές αρχές, η επαρχιακή διοίκηση, η Αστυνομία, το Τμήμα Δασών και όσες άλλες υπηρεσίες βρίσκονται κοντά», είπε.

Ο κος Χαμπιαούρης έδωσε και ως παράδειγμα την πρόσφατη εμπλοκή του, όταν μετέφερε προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη τα οικονομικά προβλήματα που είχαν να αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Εξ αφορμή της επικοινωνίας τους δόθηκε από τον Πρόεδρο το έκτακτο επίδομα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εγκρίθηκε το έκτακτο επίδομα για τους κατοίκους των ορεινών περιοχών-Όλες οι λεπτομέρειες

Επιδόματα και αυξήσεις καυσίμων

Παρά το δύσκολο τριήμερο, οι κοινοτάρχες των περιοχών δήλωσαν ικανοποιημένοι από το έκτακτο βοήθημα που δόθηκε στις ορεινές κοινότητες από την Κυβέρνηση. Ωστόσο, είναι βέβαιοι πως οποιασδήποτε οικονομική ενίσχυση των κατοίκων, κυρίως των ηλικιωμένων, που δεν έχουν επιπλέον εισοδήματα θα ήταν αποδεκτή, ειδικότερα με τις πρόσφατες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων.

Όπως παραδέχθηκε, ωστόσο, ο κοινοτάρχης του Αγρού, οι αυξήσεις στα καύσιμα είναι ένα σοβαρό ζήτημα που θα αντιμετωπίσει όλος ο κόσμος, όχι μόνο οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών.

Δειτε Επισης

ΥΠΕΣ: Η Κυβέρνηση στηρίζει και ενισχύει τις ορεινές περιοχές
Τερματισμό πειθαρχικών διώξεων κατά Ν. Λοϊζίδη ζητούν εκπαιδευτικοί της Ισότητας
Ψάχνουν λύσεις μέσω δυο νομοσχεδίων για την αδήλωτη εργασία-Ψηλά τα ποσοστά στην οικοδομική βιομηχανία
Στο Υπουργικό τις επόμενες ημέρες πρόγραμμα για λειψυδρία-Συζητείται η αγορά τεχνολογίας για τεχνητή βροχή
Δωρεάν φυτά στο αεροδρόμιο Λάρνακας στο πλαίσιο δράσης «Πράσινη λεμονάδα»
Κορυφαία προτεραιότητα του Υπουργείου Υγείας η αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού-«Η πρόληψη είναι δύναμη»
Μικρή η παραγωγή σταφιλιών λόγω ανομβρίας
Στο διαστημικό χάρτη η Κύπρος με μικροδορυφόρο και υπερσύγχρονο τρισδιάστατο εκτυπωτή μετάλλων
Αίθριος ο καιρός-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Το κέντρο που παρέχει θεραπείες στα παιδιά από το 1957… «Είναι ευλογία η δουλειά που κάνουμε»