Ξανά στα έδρανα ο Προδρόμου-Εξετάζεται για τα τετράμηνα και την πανδημία

Δεν λέει να κοπάσει η θύελλα στον τομέα της παιδείας, με το Υπουργείο Παιδείας να βρίσκεται συνεχώς στο μάτι του κυκλώνα, αφού μετά τις έντονες διαμαρτυρίες που παρουσιάστηκαν με τις τελευταίες αποφάσεις και τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων, για αντιμετώπιση της πανδημίας στα σχολεία, η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής καλεί Υπουργείο Παιδείας και Υπουργείο Υγείας, ώστε να δώσουν εξηγήσεις. Την ίδια ώρα, στο μικροσκόπιο μπαίνει για ακόμη μία φορά ο θεσμός των εξετάσεων τετραμήνου, που φαίνεται ότι μπάζει νερά, με τους βουλευτές να παρουσιάζονται προβληματισμένοι.

Τα χαμηλά αποτελέσματα των εξετάσεων του πρώτου τετραμήνου, αλλά και το σύντομο χρονικό περιθώριο που έχουν οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές για να καλύψουν την ύλη του δεύτερου τετραμήνου, πριν να παρακαθήσουν εκ νέου σε εξετάσεις, έχει θορυβήσει την Επιτροπή Παιδείας, η οποία αποφάσισε την έκτακτη συγκάλεση σύσκεψης, παρουσία των αρμόδιων φορέων και του Υπουργείου Παιδείας, ώστε να τεθούν όλα τα δεδομένα στο τραπέζι και να παρουσιαστεί η κατάλληλη εικόνα.

Ένας από τους λόγους που ενέγραψε το θέμα η Επιτροπή Παιδείας, είναι τα πιεστικά χρονοδιαγράμματα που προκύπτουν, αφού λόγω της εξεταστικής περιόδου του πρώτου τετραμήνου, έχει χαθεί συνολικά ένας μήνας, με τους καθηγητές και τους μαθητές να επιδίδονται σε ένα αγώνα δρόμου για να καλύψουν τα απαραίτητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εξετάζει Υπ. Παιδείας και Υπ. Υγείας για τετράμηνα και μέτρα η Επιτροπή Παιδείας

«Θέλουμε να δούμε και να ενημερωθούμε για τα προβλήματα που υπήρξαν στις εξετάσεις, είτε μαθησιακής είτε τεχνικής φύσεως, αν έχουν επιτευχθεί οι στόχοι εισαγωγής των τετραμήνων, που μπορούμε να κάνουμε κάποιες αλλαγές, για να βελτιωθούν τα πράγματα. Από τις 20 Δεκεμβρίου μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου, τα σχολεία ήταν κλειστά, λόγω των εξετάσεων. Από εκεί και πέρα, μέχρι το τέλος Μαΐου μένουν 57 μέρες για να γίνουν τα μαθήματα και αν εξαιρέσουμε τις τελευταίες επτά, μένουν πενήντα μέρες για μαθήματα. Στην ουσία βλέπουμε ότι η ύλη δεν θα βγει», υπέδειξε στον REPORTER, ο βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος και αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας, Χρύσανθος Σαββίδης, ο οποίος και ενέγραψε το θέμα προς συζήτηση.

Στο μεταξύ, την ώρα που τα χρονοδιαγράμματα πιέζουν για την κάλυψη της ύλης, οι αλλαγές που έγιναν, ώστε να μειωθεί, φαίνεται ότι δεν ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση, αφού έμειναν εκτός σημαντικά κεφάλαια.

«Είδαμε ότι έγινε μείωση της ύλης, αλλά σε κάποια μαθήματα είναι άστοχη. Για παράδειγμα, στα μαθηματικά έβγαλαν εκτός το κεφάλαιο πιθανότητες. Θα πάει κάποιος να σπουδάσει ηλεκτρολόγος, μηχανικός, πολιτικός μηχανικός, μαθηματικός και δεν θα έχει ιδέα από πιθανότητες. Το πρόβλημα θα μεταφερθεί πιο πάνω, στο Πανεπιστήμιο, το οποίο θα πρέπει να κάνει φροντιστηριακά μαθήματα, για να διδάξει στατιστική».

Την ίδια ώρα, οι αναφορές που υπήρχαν, τόσο από γονείς όσο και από μαθητές, ότι εκπαιδευτικοί, που συμμετείχαν ως θεματοθέτες στις εξετάσεις έκαναν διαρροή θεμάτων, ήταν ένας ακόμη λόγος που θορύβησε τους βουλευτές.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συνοφρυωμένοι και ανήσυχοι οι γονείς για τα τετράμηνα, καταγράφουν προβλήματα

«Δεν είμαστε εναντίον των τετραμήνων, αλλά υπήρχαν προβλήματα. Δεν γίνεται να βγάζει τα θέματα, 7-8 μέρες πριν τις εξετάσεις και να συμμετέχουν καθηγητές που διδάσκονται. Δεν θεωρώ ότι υπήρχε κακοπροαίρετη στάση των καθηγητών να διαρρεύσουν θέματα, αλλά όταν διδάσκουν σε μία τάξη, δεν θα παρασυρθούν και να δώσουν κάτι παραπάνω;», διερωτήθηκε ο κ. Σαββίδης.

Πάντως, το γεγονός ότι δεν υπήρξε καμία ενημέρωση από πλευράς Υπουργείου Παιδείας, προς την Επιτροπή, για την πορεία των διαδικασιών των εξετάσεων, φαίνεται ότι ξένισε τους βουλευτές.

«Οι εξετάσεις δεν εφαρμόστηκαν σε πλήρως φάσμα, τα προηγούμενα χρόνια. Αντί να γίνουν τέσσερις φορές, έγιναν μόνο δύο. Άλλο το δείγμα των δύο και άλλο των τεσσάρων. Εξάλλου, καλέστηκε πολλές φορές το Υπουργείο Παιδείας να δώσει ανατροφοδότηση και δεν μας δόθηκε ποτέ. Δεν πρέπει να γίνεται συνεχώς ανατροφοδότηση και εκεί που εντοπίζονται προβλήματα να έρχεσαι και να προσθέτεις εισηγήσεις, με στόχο τη βελτίωσή τους. Πού έγιναν αυτά τα πράγματα;».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προδρόμου εναντίον όλων για τα τετράμηνα στη Γ’ Λυκείου-Σύμμαχος μόνο ο ΔΗΣΥ

Ερωτηθείς γιατί η συζήτηση καθυστέρησε να γίνει, δεδομένου ότι φέτος οι τελειόφοιτοι μαθητές παρακάθονται σε τρεις εξετάσεις, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, ο κ. Σαββίδης αναφέρθηκε στην συνεδρία που είχε και πάλι καλέσει εκτάκτως η Επιτροπή, τον περασμένο Σεπτέμβριο, κατά την οποία διαφάνηκε πως το Υπουργείο Παιδείας είχε ως μόνο σύμμαχό του, για την εφαρμογή των εξετάσεων τετραμήνων στην Γ’ τάξη Λυκείων και Τεχνικών Σχολών, τον Δημοκρατικό Συναγερμό.

«Όλα τα κόμματα, πλην του Δημοκρατικού Συναγερμού, είχαμε αναφέρει ότι δεν θα έπρεπε να γίνουν οι εξετάσεις στη Γ’ Λυκείου, χρησιμοποιώντας το επιχείρημα ότι αυτοί οι μαθητές δεν εφάρμοσαν τα τετράμηνα σε όλο το εύρος. Υπήρχαν τα προβλήματα της πανδημίας, υπήρχαν τα μαθημασιακά προβλήματα ότι δεν έχουν κατακτήσει τη γνώση και τελικά τα εφάρμοσαν και καταδίκασαν τα παιδιά του κόσμου. Δεν μπορούμε να τους αφήσουμε στο έλεος του Θεού».

Στο μικροσκόπιο και τα υγειονομικά πρωτόκολλα

Εξάλλου, στην έκτακτη συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας, έχει καλεστεί και ο υπουργός Υγείας, αφού στο μικροσκόπιο των βουλευτών αναμένεται να τεθούν και τα υγειονομικά πρωτόκολλα που εφαρμόζονται εντός των σχολικών μονάδων. Όπως διαφάνηκε, δύο χρόνια μετά την έξαρση της πανδημίας, τα προβλήματα στην τηλεκπαίδευση παραμένουν πολλά.

«Από εμπειρία που έχω, με τα δικά μου παιδιά, δεν γίνεται να είναι τα μισά παιδιά με τηλεκπαίδευση και από τα 40 λεπτά, να κάνουν 18-20 λεπτά μάθημα και να μην γίνεται ακόμη και αυτό και μετά, μόλις επιστρέψουν να τους βάζουν διαγώνισμα. Είναι 15 μέρες στο σπίτι, δεν κάνουν μάθημα επί της ουσίας και μόλις επιστρέφουν τους βάζουν να κάνουν διαγώνισμα; Όλα αυτά θέλουμε να τα δούμε επί της ουσίας και να τα συζητήσουμε και όπου μπορούμε εμείς, με προτάσεις και εισηγήσεις, για να βελτιώσουμε το συγκεκριμένο σύστημα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο (Προ)δρόμος είχε την δική του ιστορία… Διαδοχικά μέτωπα, παρατεταμένη τρικυμία

Δειτε Επισης

Για «αθέμιτο ανταγωνισμό» κάνει λόγο ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Ασθενοφόρων
«Νόμιζα ήταν ταπεινός, σιωπούσε»-Ο Αρχιεπίσκοπος κάλεσε τον Τυχικό να διευθετήσει τις θέσεις του
Θλίψη στο νομικό κόσμο-Απεβίωσε ο Κωνσταντίνος Δημητριάδης
Διορίστηκε το νέο ΔΣ της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής UNESCO
Επέκταση ωρών εφημερίας προσωπικού ιατρού για τις 25 και 26 Ιανουαρίου ανακοίνωσε ο ΟΑΥ
Σοβαρές ενδείξεις για στρέβλωση στην τιμή ντόπιων μπανανών εντοπίζει ο Σύνδεσμος Καταναλωτών
Η Βουλή ενέκρινε προϋπολογισμούς τριών οργανισμών δημοσίου δικαίου
Στη σωστή κατεύθυνση το νομοσχέδιο για αστικό αναδασμό υποστηρίζουν οι Βουλευτές της Επιτροπής Εσωτερικών
Αλλαγή νομικού πλαισίου Ταμείου Ευημερίας ΡΙΚ ζητά η Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής
Τα ακίνητα συνέχισαν το 2024 να τροφοδοτούν την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας