Ο εκατομμυριούχος… άνεργος και η ξαδέλφη πολιτικού που κέρδισαν τ/κ περιουσίες

Πράματα και θάματα ακούστηκαν ενώπιον της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής, για τον τρόπο παραχώρησης των τουρκοκυπριακών περιουσιών στην Πάφο, με τον δήμαρχο Φαίδωνα Φαίδωνος να προβαίνει σε φοβερές καταγγελίες για πρόσωπα που έλαβαν προνομιακά τεμάχια στο κέντρο της πόλης.

Το θέμα, ενεγράφη από το ΑΚΕΛ στην Επιτροπή, έπειτα από αντιδράσεις που προέκυψαν από αιτητές για παραχώρηση υποστατικών με ρουσφετολογικά κριτήρια, αλλά και κατόπιν δηλώσεων του Φαίδωνα Φαίδωνος.

Αφότου ο προεδρεύον της Επιτροπής, Χρίστος Χριστοφίδης κατήγγειλε ότι έφθασαν κοντά του καταγγελίες για παραχώρηση υποστατικών σε ανθρώπους που έχουν εργοστάσια, αλλά και για ανθρώπους με τεράστια περιουσία, η οποία δεν είναι γραμμένη στο όνομα τους, ενημέρωσε πως απέστειλε επιστολή στον Γενικό Ελεγκτή για διερεύνηση των καταγγελιών.

Άνοιξε πυρ ο Φαίδωνας

Ακολούθως, ο λόγος δόθηκε στον Φαίδωνα Φαίδωνος, ο οποίος άνοιξε πυρ, φέρνοντας παραδείγματα για συγκεκριμένα τεμάχια που παραχωρήθηκαν σε πρόσωπα τα οποία είχαν κομματικές πλάτες και γνώριζαν πρόσωπα και καταστάσεις.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Φαίδωνος ανέφερε πως πριν ενάμιση χρόνο έγινε μια διαδικασία για 26 καταστήματα και άνοιξαν μόλις πέντε, ενώ διαβεβαίωσε ότι από τα 18 με 19 καταστήματα που παραχωρήθηκαν κατά την τελευταία παραχώρηση, εξέφρασε την άποψη ότι θα ανοίξουν μόνο τα έξι.

«Πέρσι είχαμε ένα εξαιρετικό μαγαζί και καταλήξαμε με την Επιτροπή που εξετάζει τις αιτήσεις, σε έξι άτομα που πληρούσαν τα κριτήρια και αποφασίσαμε να γίνει κλήρωση. Κέρδισε ένα παιδί που έσπασε το αυτοκίνητό του και έλειπε. Το Υπουργείο Εσωτερικών μας ειρωνεύτηκε, λέγοντας μας πως το δώσαμε σε όποιον ήταν τυχερός. Τελικά το έδωσαν σε άλλο. Γνωρίζω γιατί το έδωσαν σε αυτόν, υπήρχαν πολιτικές παρεμβάσεις. Ακόμα δεν το άνοιξε».

Στην συνέχεια, ο κ. Φαίδωνος αναφέρθηκε σε τρία προνομιακά μαγαζιά που βρίσκονταν σε εξαιρετικές θέσεις, λέγοντας ότι η τετραμελής επιτροπή στην οποία είναι μέλος και εξετάζει τις αιτήσεις, εισηγήθηκε όπως πάνε σε πλειοδοτικό διαγωνισμό ή σε κλήρωση. «Εισηγηθήκαμε κάποια άτομα, αφαιρέθηκε ένα άτομο από τη λίστα, εντάχθηκε ένα άλλο άτομο που ο πατέρας του είναι εκατομμυριούχος και η συμβία του είναι ξάδελφη βουλευτή και συγγενής αξιωματούχου κόμματος.  Ένα άλλο κτίριο, προσεγγίστηκα από δημοτικό σύμβουλο άλλου κόμματος για να το πιάσει μια κορούα και του είπα όχι. Τελικά ήρθε στη Λευκωσία ο κατάλογος και το έπιασε η κορούα. Για μένα εγείρονται ζητήματα. Δεν με νοιάζει ποιος θα τα πάρει, αλλά ως δήμαρχο με νοιάζει να τα ανοίξουν κιόλας».

Το τρίτο μαγαζί, σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες του δημάρχου Πάφου, το ζήτησε ζευγαράκι, όπως είπε χαρακτηριστικά, που ζει στη Λεμεσό. «Ο ένας Παφίτης original, η κοπέλα πρόσφυγας. Κρατούν δύο καταστήματα και ενημερώνω την Επιτροπή ότι τους ξέρω και θα παρεξηγηθώ. Με πήραν και μου είπαν ότι δεν τους εγκρίνω, άρα εδώ εγείρω και το θέμα των διαρροών. Τελικά ήρθε η Λευκωσία και το πήραν αυτοί».

Κατήγγειλε ακόμα πως ένας κομμωτής, ήθελε να πάρει άλλο κτίριο, αλλά ήταν μόνιμος κάτοικος Λευκωσίας. «Τον πήρα τηλέφωνο και του είπα θα το πάρεις και θα το ενοικιάσεις; Και μου λέει ναι. Τους είπα εκεί που ήμασταν γιατί τον είχα ανοιχτή ακρόαση, είδατε ότι δεν το θέλει για ιδία χρήση; Τελικά το πήρε εκείνος».

Κληρονομίες, αναμμένες λάμπες και άνεργος εκατομμυριούχος

Παράλληλα, κατήγγειλε ότι οικία που ανήκε σε μη πρόσφυγα και απεβίωσε σε ηλικία 85 ετών, αντί να επιστραφεί για να παραχωρηθεί σε άλλο πρόσφυγα, παραχωρήθηκε ως κληρονομιά στο γιο του, επίσης μη πρόσφυγα.

Μια άλλη κατοικία, ήταν ακατοίκητη για δέκα χρόνια και όταν πήγαν να την ελέγξουν, αφού διαπίστωσαν ότι δεν είχε κατανάλωση νερού, εντόπισαν και νερά στο πάτωμα και αναμμένα φώτα. «Πλέον καταναλώνει πέντε με έξι τόνους νερού και έχει μια λάμπα αναμμένη 24 ώρες το 24ωρο».

Από την πλευρά του, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών του Υπουργείου Εσωτερικών, απάντησε για τους λόγους που επιλέχθηκαν κάποια συγκεκριμένα πρόσωπα, σε σχέση με άλλα, λέγοντας μεταξύ άλλων για την περίπτωση γιου εκατομμυριούχου, πως «η εισήγηση της Επιτροπής ήταν να παραχωρηθεί σε οικογένεια με εισόδημα 6000 ευρώ το μήνα και το δώσαμε σε άνεργο».

Αυτή η απάντηση έφερε την έντονη αντίδραση του προεδρεύον της Επιτροπής, ο οποίος πήρε το λόγο λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «καλά ο πατέρας του είναι εκατομμυριούχος και εκείνος άνεργός; Έχουμε πρόβλημα στις δηλώσεις που κατατίθενται τότε».

Με τη σειρά του, ο κ. Φαίδωνος κατήγγειλε ότι «ο μιτσής, 25 χρονών τέλειωσε βιολογία με μάστερ και μας δήλωσε ότι είναι άνεργος μάγειρας».

Σημειώνεται ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία που ήταν παρούσα κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, ανέφερε ότι εξετάζει τις καταγγελίες που έγιναν, ενώ ο κ. Χριστοφίδης τόνισε πως «είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι έγιναν παρατυπίες και ρουσφέτι σε ακραία μορφή, ενώ κάλεσε το Υπουργείο Εσωτερικών να ακυρώσει τη διαδικασία παραχώρησης των περιουσιών.

Ο κ. Φαίδωνος ωστόσο, ανέφερε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει, καθότι υπογράφηκαν τα συμβόλαια με διαδικασίες εξπρές, με τον Χρίστο Χριστοφίδη να τονίζει πως «από που έγινε είναι σκάνδαλο και δεν θα μείνει εδώ».

Πάντως, το ΥΠΕΣ διαβεβαίωσε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα καταθέσει πρόταση που θα ρυθμίζει τα θέματα που έχουν προκύψει.

Οι προτάσεις Φαίδωνα και οι καταγγελίες των βουλευτών

Μετά το τέλος της συνεδρίας, ο δήμαρχος Πάφου, κατέθεσε σε δηλώσεις του, τις εισηγήσεις του για αλλαγή του καταμερισμού των τουρκοκυπριακών περιουσιών. Συγκεκριμένα, πρότεινε να γίνεται κλήρωση ανάμεσα σε δικαιούχους ή πλειοδοτικός διαγωνισμός μεταξύ προσφύγων.

Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε ονομαστικά σε περιπτώσεις παραχώρησης υποστατικών σε πρόσωπα, τα οποία διαθέτουν μεγάλη περιουσία ή και συγγενική σχέση με πολιτικά πρόσωπα, με αποτέλεσμα να αποκλείονται άτομα που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. «Οικογένειες που ανήκουν στον ΔΗΣΥ, στο ΑΚΕΛ, στο ΔΗΚΟ και στην ΕΔΕΚ διεκδικούν τα υποστατικά», είπε, προσθέτοντας ότι πολλές αποφάσεις διαρρέουν πριν ληφθούν.

Ο Δήμαρχος Πάφου διερωτήθηκε γιατί δεν μπαίνουν κριτήρια και γιατί επί δεκαετίες δεν γίνεται κλήρωση σε περιπτώσεις ισάξιων δικαιούχων. Είπε συγκεκριμένα ότι «έτσι βολεύεται το διεφθαρμένο σύστημα που εξασφαλίζει πελατολόγιο και χτίζει καριέρες».

Εξάλλου, ανέφερε ότι οι τ/κ περιουσίες αξίζουν 15 δισ. ευρώ με βάση πρόχειρους υπολογισμούς του Κτηματολογίου, προσθέτοντας ότι «οι κανονισμοί διαχείρισής τους είναι εντελώς ασαφείς». Ζήτησε να μπουν κριτήρια εδώ και τώρα και να γίνεται κλήρωση μπροστά σε κάμερες και να δημιουργηθεί κατάλογος, ο οποίος θα αναρτάται επίσημα για περίοδο 7 ημερών προς υποβολή ενστάσεων και κατόπιν να γίνεται δημόσια κλήρωση. «Έχει οικοδομηθεί το μεγαλύτερο σκάνδαλο με τις τ/κ περιουσίες», υποστήριξε.

Όπως είπε ο Δήμαρχος Πάφου, με τον υπουργό Εσωτερικών, Νίκο Νουρή, «δεν υπάρχει συνεργασία», σημειώνοντας ότι με τους προκατόχους του, Σωκράτη Χάσικο και Κωνσταντίνο Πετρίδη, συνέβαινε το αντίθετο. Κάλεσε μάλιστα τον υπουργό να προχωρήσει χωρίς άλλη χρονοτριβή, τονίζοντας ότι πρέπει να μπει τάξη τώρα.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Βαλεντίνος Φακοντής, έκανε λόγο για «πολιτικές παρεμβάσεις και απειλές» και για «αναχρονιστικό νομικό πλαίσιο» που χρειάζεται αναθεώρηση, ενώ ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρίστος Σενέκης, τόνισε ότι το κρίσιμο είναι να διορθωθεί η διαδικασία και διερωτήθηκε αν θα γίνει έλεγχος για τα παρανόμως παραχωρημένα υποστατικά. Ανέφερε ότι γίνεται «πάρτι» στη διαδικασία παραχώρησης τ/κ περιουσιών.

Με τη σειρά του, ο βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μαρίνος Μουσιούττας, κάλεσε τον κ. Φαίδωνος να προχωρήσει σε καταγγελίες στην Αστυνομία, κάτι με το οποίο διαφώνησε ο Δήμαρχος Πάφου, με αποτέλεσμα να προκληθεί στιγμιαία ένταση.

Τέλος, η βουλευτής των Οικολόγων, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, είπε ότι παραχωρούνται τ/κ περιουσίες με τρόπους που δημιουργούν μεγάλα ερωτήματα. Οι τ/κ περιουσίες που αξίζουν δισεκατομμύρια θα πρέπει να τύχουν της προστασίας και της διαχείρισης προς όφελος εκείνων που είναι τα θύματα της τουρκικής εισβολής και κατοχής, δηλαδή των προσφύγων, ή και των ιδιοκτητών περιουσίας στα Κατεχόμενα, πρόσθεσε.

Η κ. Ατταλίδου τόνισε ότι χρειαζόμαστε μια μελέτη καταγραφής όλων των περιουσιών, ένα σύστημα κριτηρίων για το ποιος δικαιούται να κάνει αίτηση. Ανέφερε επίσης ότι χρειαζόμαστε διαφάνεια στην εξέταση των αιτήσεων αλλά και δημοσιότητα ούτως ώστε όσοι επιθυμούν να υποβάλουν ένσταση να το κάνουν.

«Η Βουλή θα πρέπει να αναλάβει τον ρόλο της προστασίας αυτών των περιουσιών από όσους τις νέμονται εδώ και χρόνια», κατέληξε η κ. Ατταλίδου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Επιστολή Δημάρχου ανατολικής Πάφου σε υπουργό Μεταφορών για έργο κυματοθραυστών
Έχουν δικαίωμα στην εργασία άτομα με ψυχικές διαταραχές-Στιγματισμένα και στην Κύπρο
Παραμένει ταμπού η κατάθλιψη στην Κύπρο-Οι τρόποι αντιμετώπισης και η αύξηση των περιστατικών
Ζητά από ΥΠΑΝ να μετακινήσει το κέντρο για παραβατικούς μαθητές εκτός Παγκύπριου η ΟΕΛΜΕΚ
Βγήκαν στους δρόμους οι κάτοικοι Άλασσας-Διαμαρτυρήθηκαν για την ακύρωση εκλογής Σάββα (pics)
Συννεφιασμένος ο καιρός-Στους 32 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ψάχνουν λύσεις για τη λειψυδρία-Αφαλατώσεις και ανακύκλωση νερού ανάμεσα στα μέτρα για τους αγρότες
Η νομοθεσία υπάρχει για τη χρήση σκούτερ, αλλά υπολείπονται οι υποδομές-«Έλλειψη ολοκληρωμένης πολιτικής»
«Έλεγα στην καρδιά μου ‘μην με προδώσεις’… Ζούσαμε πράγματα απίστευτα, δεν τα χωρούσε ο νους»
«Ψηφιακός Πολίτης» και «Ψηφιακός Βοηθός» μέχρι το τέλος του χρόνου-Η λειτουργία τους και πώς θα εφαρμοστεί το AI