Βρήκαν την κοινή συνισταμένη για την άδεια πατρότητας-Τι προνοεί η πρόταση Νόμου
06:40 - 16 Φεβρουαρίου 2022
Κοινή συνισταμένη στο ζήτημα της άδειας πατρότητας φαίνεται ότι βρήκαν οι βουλευτές της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής, η οποία κατέληξε στην πρόταση νόμου που θα καταθέσει ενώπιον της Ολομέλειας του Σώματος, ώστε να τροποποιηθεί ο νόμος, σε περίπτωση που υπερψηφιστεί.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βρίσκουν χρυσή τομή για την άδεια πατρότητας-Πρόβλημα στη ρύθμιση επιδόματος
Μετά από συζήτηση που κράτησε για αρκετές συνεδρίες της Επιτροπής, στις οποίες κατέθεσαν τις απόψεις τους οι βουλευτές, αλλά και η Υπουργός Εργασίας, η Επιτροπή κλείδωσε στην τελική πρόταση νόμου, η οποία θα ελεγχθεί μια τελευταία φορά την ερχόμενη Τρίτη και στη συνέχεια θα κατατεθεί στην Ολομέλεια.
Αυτή τη στιγμή, ένας πατέρας μπορεί να λάβει την άδειά δύο εβδομάδων που δικαιούται, εντός ενός μηνός από τη γέννηση του παιδιού. Η αρχική πρόταση του ΑΚΕΛ αφορούσε τη δυνατότητα λήψης της άδειας από τον πατέρα εντός ενός έτους, κάτι που έφερε τη διαφωνία της υπουργού.
Η Επιτροπή θέλοντας να βάλει νερό στο κρασί της, αντιπρότεινε την επέκταση του χρονικού περιθωρίου σε συν δύο εβδομάδες, μετά το τέλος της άδειας μητρότητας, κάτι με το οποίο η υπουργός διαφώνησε σε προηγούμενη συνεδρία, απευθύνοντας έκκληση, να παραμείνει το δικαίωμα του πατέρα, ως το τέλος της άδειας μητρότητας. «Δεν καταλαβαίνω το συν δύο εβδομάδες, δεν το έχω αντιληφθεί» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά σε συνεδρία τον περασμένο Ιανουάριο, η κ. Αιμιλιανίδου.
Τελικά, στην πρόταση νόμου που θα κατατεθεί στην Ολομέλεια, η Επιτροπή Εργασίας αποφάσισε να αφήσει την πρόνοια για τις συν δύο εβδομάδες και πλέον επαφίεται στα κόμματα να αποφασίσουν κατά πόσον θα την υπερψηφίσουν ή θα την σταυρώσουν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Φωνές για την καθυστέρηση επιβολής επιδομάτων-«Το πρόβλημα χρονίζει»
Συγκεκριμένα, η πρόταση αναφέρει:
Ο παρών Νόμος θα αναφέρεται ως ο περί Προστασίας της Πατρότητας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2021 και θα διαβάζεται μαζί με τον περί Προστασίας της Πατρότητας Νόμο του 2017 (που στο εξής θα αναφέρεται ως «ο βασικός νόμος») και ο βασικός νόμος και ο παρών Νόμος θα αναφέρονται μαζί ως οι περί Προστασίας της Πατρότητας Νόμοι του 2017 έως 2021.
Τροποποίηση του άρθρου 3 του βασικού νόμου. 2. Το εδάφιο (1) του άρθρου 3 του βασικού νόμου τροποποιείται ως ακολούθως:
(α) Με την αντικατάσταση της φράσης «δεκαέξι (16) εβδομάδων» (πέμπτη γραμμή) με την φράση «δύο (2) εβδομάδων από την ημερομηνία λήξης της περιόδου άδειας μητρότητας όπως αυτή εκάστοτε καθορίζεται στις διατάξεις του περί Προστασίας της Μητρότητας Νόμου»∙ και
(β) με την διαγραφή της πρώτης και δεύτερης επιφύλαξης αυτού.
Παράλληλα κατατίθεται και πρόταση για τροποποίηση του νόμου περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ώστε να μην συγκρούονται οι πρόνοιες των νόμων σε περίπτωση που ψηφιστεί η πρόταση από την Ολομέλεια.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο περίμενε για μήνες για ένα επίδομα-Πολίτης κάλεσε 27 φορές χωρίς... απάντηση
Η πρόταση για τον περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων:
Ο παρών Νόμος θα αναφέρεται ως ο περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόμος του 2021 και θα διαβάζεται μαζί με τους περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νόμους του 2010 έως (Αρ. 2) του 2021 (που στο εξής θα αναφέρονται ως «ο βασικός νόμος») και ο βασικός νόμος και ο παρών Νόμος θα αναφέρονται μαζί ως οι περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νόμοι του 2010 έως (Αρ. 3) του 2021.
Τροποποίηση του άρθρου 29Α του βασικού νόμου. 2. Το εδάφιο (2) του άρθρου 29Α του βασικού νόμου τροποποιείται ως ακολούθως:
(α) Με την αντικατάσταση της φράσης «δεκαέξι (16) εβδομάδων» (τέταρτη γραμμή) με την φράση «δύο (2) εβδομάδων από την ημερομηνία λήξης της περιόδου άδειας μητρότητας όπως αυτή εκάστοτε καθορίζεται στις διατάξεις του περί Προστασίας της Μητρότητας Νόμου»∙ και
(β) με την διαγραφή της πρώτης και της δεύτερης επιφύλαξης αυτού.