Στα όριά τους τα κέντρα διασκέδασης-«Συνάδελφός μας βρίσκεται στη φυλακή»

«Υπάρχει συνάδελφος μας που βρίσκεται στη φυλακή, επειδή δεν μπορούσε να πληρώσει τις υποχρεώσεις του. Ήταν κλειστός για δύο χρόνια και όταν άνοιξε δεν μπορούσε να πληρώσει όσα όφειλε και κατέληξε στη φυλακή… Είμαστε οι πρώτοι που κλείσαμε τον Μάρτιο του 2020 και ανοίξαμε το καλοκαίρι του 2021 και κλείσαμε ξανά τα Χριστούγεννα και δεν ανοίξαμε ακόμη».

Με αυτά τα λόγια περιέγραψε την τραγική κατάσταση, με την οποία έρχονται αντιμέτωποι οι ιδιοκτήτες των Κέντρων Διασκέδασης, τα τελευταία δύο χρόνια, από τη στιγμή που χτύπησε την Κύπρο η πανδημία του κορωνοϊού, στους βουλευτές της Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, ο πρόεδρος του ΠΑ.ΣΥ.ΚΕ.Δ, Νίκος Βασιλείου. Η Επιτροπή, για ακόμη μία φορά, κάλεσε τους επαγγελματίες που έχουν πληγεί περισσότερο λόγω των μέτρων της πανδημίας, που εφάρμοσε η Κυβέρνηση και αυτή τη φορά εστίασε στα Κέντρα Διασκέδασης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κραυγή απόγνωσης από τα κέντρα διασκέδασης-Σε «οικονομική εξαθλίωση άνευ προηγουμένου»

Είναι ένα θέμα που απασχολεί την Επιτροπή από τον Σεπτέμβριο του 2021, ανέφερε ο πρόεδρος της και βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού, Κυριάκος Χατζηγιάννης, ο οποίος απευθείας το λόγο στον κ. Βασιλείου, για να παρουσιάσει την κατάσταση.

Ο κ. Βασιλείου, με εμφανή την ταραχή στη φωνή του, ανέφερε πως ήταν οι πρώτοι που έκλεισαν τον Μάρτιο του 2020 και έμειναν κλειστοί μέχρι το καλοκαίρι του 2021 και στη συνέχεια έκλεισαν τα Χριστούγεννα του 2021 και παραμένουν μέχρι και σήμερα κλειστοί.

Αναφερόμενος στα μέτρα στήριξης, ο πρόεδρος του ΠΑ.ΣΥ.ΚΕ.Δ, υπέδειξε πως δεν επωφελήθηκαν προσωπικά, παρά μόνο για τις κατανομές των μισθών των υπαλλήλων τους, αφού δεν υπήρξε αναστολή της καταβολής των δόσεων στα δάνειά τους, με αποτέλεσμα στους έξι μήνες που δεν μπορούσαν να τις πληρώσουν, να τους ταξινομούν στα κόκκινα δάνεια. «Είμαστε αδειούχες επιχειρήσεις και δεν μπορούσαμε να λειτουργήσουμε και να πάρουμε εισόδημα. Είχαμε φόρους να πληρώσουμε. Υπάρχει συνάδελφός μας που βρίσκεται στη φυλακή, επειδή δεν μπορούσε να πληρώσει τις υποχρεώσεις του. Ήταν κλειστός για δύο χρόνια».

Δίνοντας περισσότερες λεπτομέρειες, ο κ. Βασιλείου σημείωσε πως τα νυχτερινά κέντρα παρέμειναν κλειστά για 62 εβδομάδες στα παράλια και 76 εβδομάδες στη Λευκωσία λόγω καλοκαιρινής σεζόν και όπως εξήγησε οι εν λόγω επιχειρήσεις αποζημιώθηκαν από το πρόγραμμα του Υπουργείου Οικονομικών, μόνο για 30 εβδομάδες με το ποσό των 614,762 ευρώ, δηλαδή 200,000 ευρώ λιγότερα που πήρε ένα και μόνο ξενοδοχείο. Όπως ακούστηκε στην Επιτροπή, τα λεφτά αυτά αφορούσαν όλα τα κέντρα και όχι το καθένα.

«Περιμέναμε να δουλέψουμε στις γιορτές και τότε άρχισε ο Γολγοθάς μας. Μας έκλεισαν με αποφάσεις της Κυβέρνησης, ότι δεν θα επιτρέπεται ο χορός και δεν ανοίξαμε», ανέφερε με έντονο ύφος κατά τη συζήτηση.

Οι τοποθετήσεις των αρμόδιων Υπουργείων

Όταν η συζήτηση έφτασε στις αποφάσεις για τα Χριστούγεννα και πότε αναμένονται να αρθούν, ο πρόεδρος της Επιτροπής έδωσε το λόγο στον εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας, ο οποίος σε μία λακωνική τοποθέτηση, ανέφερε πως τις αποφάσεις τις παίρνει η Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή και δεν μπορούσε να δώσει λεπτομέρειες για την άρση.

Σημειώνεται, δε, ότι η συνεδρία της Επιτροπής πραγματοποιήθηκε πριν την ανακοίνωση των χαλαρώσεων που αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο, από τον υπουργό Υγείας.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η εκπρόσωπος του Υφυπουργείου Τουρισμού, η οποία σημείωσε πως δεν αντιλέγουν ότι πλήγηκαν οι επιχειρήσεις και είναι γενικό το πρόβλημα, τονίζοντας πως πρέπει να παρουσιαστούν στοιχεία.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών, αναφέροντας πως η δραστηριότητα των νυχτερινών κέντρων, όπως είναι η ταξινόμηση με βάση τους στατιστικούς κωδικούς της αντίστοιχης υπηρεσίας, ήταν από τις δικαιούχες δραστηριότητες του σχεδίου στήριξης των επιχειρήσεων και των αυτοτελών εργαζομένων. Όπως υπέδειξε, η συγκεκριμένη δραστηριότητα, έχει επωφεληθεί το ποσό του σχεδίου και τα ποσά είχαν υπολογιστεί με βάση τις δηλώσεις του ΦΠΑ, όπως τις υπέβαλαν στο Τμήμα Φορολογίας. Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου σημείωσε πως η συγκεκριμένη δραστηριότητα, είχε λάβει περισσότερα ποσά στήριξης, σε σχέση με άλλες δραστηριότητες, λαμβάνοντας υπόψη τα χρονικά διαστήματα που ήταν κλειστή, βάσει των διαταγμάτων.

Πρόσθεσε, δε, ότι το Υπουργικό Συμβούλιο πρόσφατα ενέκρινε συγκεκριμένο σχέδιο στήριξης ορισμένων κατηγοριών επιχειρήσεων των αυτοτελώς εργαζομένων, που περιλαμβάνει διάφορες δραστηριότητες, μεταξύ των οποίων και των κέντρων διασκέδασης και το Υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται στα τελικά στάδια της υλοποίησης του σχεδίου, για να λάβουν κάποια ποσά στήριξης.

Παίρνοντας το λόγο, η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εργασίας, υπέδειξε πως τα ειδικά σχέδια του Υπουργείου είχαν ολοκληρωθεί από τον Οκτώβριο του 2021 και μέσω αυτών επιδοτήθηκαν τα κέντρα για όλη την περίοδο που ήταν κλειστά, τόσο για το μισθολογικό κόστος, αλλά δόθηκαν και εφάπαξ χορηγίες, αναλόγως με τον αριθμό του προσωπικού που εργοδοτούσαν.

Την τοποθέτηση αυτή επιβεβαίωσε και ο κ. Βασιλείου, ο οποίος ωστόσο τόνισε πως σήμερα το πρόβλημα είναι διαφορετικό. «Από τις 24 Δεκεμβρίου, οι υπάλληλοί μας είναι απλήρωτοι. Έχουμε μηδέν εισόδημα. Ποιος θα πληρώσει του υπαλλήλους; Έχω 52 υπαλλήλους, ένα payroll περίπου 60-80 οι μόνιμοι και όταν έχουμε δραστηριότητες πάμε 150. Ποιος θα πληρώσει τους υπαλλήλους όταν έχουμε μηδενικό εισόδημα; Ποιος αντέχει να πληρώσει αυτό το πράγμα; Θα εξομολογηθώ ακόμη κάτι. Ο γιος μου έχει κάνει 380,000 ευρώ δάνειο και έβαλε υποθήκη το σπίτι της μάνας του, για να πληρώσει τους υπαλλήλους του. Ποιος θα το κάνει;», υπέδειξε με έντονο ύφος.

Η Επιτροπή, κλείνοντας τη συζήτηση κάλεσε το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Εργασίας να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις με τον σύνδεσμο των κέντρων διασκέδασης, ώστε να λάβουν στοχευμένα μέτρα, για την στήριξη των επαγγελματιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

 

Δειτε Επισης

Επιστολή Δημάρχου ανατολικής Πάφου σε υπουργό Μεταφορών για έργο κυματοθραυστών
Έχουν δικαίωμα στην εργασία άτομα με ψυχικές διαταραχές-Στιγματισμένα και στην Κύπρο
Παραμένει ταμπού η κατάθλιψη στην Κύπρο-Οι τρόποι αντιμετώπισης και η αύξηση των περιστατικών
Ζητά από ΥΠΑΝ να μετακινήσει το κέντρο για παραβατικούς μαθητές εκτός Παγκύπριου η ΟΕΛΜΕΚ
Βγήκαν στους δρόμους οι κάτοικοι Άλασσας-Διαμαρτυρήθηκαν για την ακύρωση εκλογής Σάββα (pics)
Συννεφιασμένος ο καιρός-Στους 32 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ψάχνουν λύσεις για τη λειψυδρία-Αφαλατώσεις και ανακύκλωση νερού ανάμεσα στα μέτρα για τους αγρότες
Η νομοθεσία υπάρχει για τη χρήση σκούτερ, αλλά υπολείπονται οι υποδομές-«Έλλειψη ολοκληρωμένης πολιτικής»
«Έλεγα στην καρδιά μου ‘μην με προδώσεις’… Ζούσαμε πράγματα απίστευτα, δεν τα χωρούσε ο νους»
«Ψηφιακός Πολίτης» και «Ψηφιακός Βοηθός» μέχρι το τέλος του χρόνου-Η λειτουργία τους και πώς θα εφαρμοστεί το AI