Χτύπησαν κόκκινο οι επιδημιολογικοί δείκτες τον Ιανουάριο-Κατέρριψε κάθε ρεκόρ
06:22 - 03 Φεβρουαρίου 2022
Με τα βλέμματα να είναι στραμμένα, για ακόμη μία φορά στο Υπουργείο Υγείας, αφού η συζήτηση για χαλαρώσεις έχει ξεκινήσει, με την Κυβέρνηση να κρατά μία στάση ίσων αποστάσεων, δίνοντας από τη μία μικρές αλλά σημαντικές χαλαρώσεις και από την άλλη σφίγγοντας τα λουριά, τα επιδημιολογικά δεδομένα του περασμένου μήνα, μόνο εφησυχασμό και χαμόγελα δεν μπορούν να προσφέρουν.
Ο Ιανουάριος έχει καταρρίψει όλα τα αρνητικά ρεκόρ, που σημειώθηκαν τους προηγούμενους μήνες, με το νέο χρόνο να μπαίνει με το αριστερό. Συγκεκριμένα, τις πρώτες τέσσερις εβδομάδες του 2022, όσο δηλαδή διήρκησε ο Ιανουάριος, έχουν καταγραφεί συνολικά 89,919 κρούσματα, καθώς ο αριθμός των θετικών περιστατικών, που έχει ανακοινώσει το Υπουργείο Υγείας παρέμεινε, μέχρι και την 31η Ιανουαρίου, τετραψήφιος.
Και αν ο αριθμός των κρουσμάτων που καταγράφηκαν μέσα σε ένα μήνα προκαλούν αίσθηση, αφού ήταν μία αναπνοή μακριά από τις 100 χιλιάδες, μία άλλη παράμετρος δείχνει το μέγεθος του ανησυχητικού αυτού δεδομένου. Ο Ιανουάριος του 2022 μπορεί να μείνει στην ιστορία της πανδημίας ως ο μήνας με τα χειρότερα επιδημιολογικά δεδομένα, αφού έχει καταγράψει τον τετραπλάσιο αριθμό θετικών περιστατικών, σε σύγκριση με τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί μέσα σε εννέα μήνες το 2020.
Από τις 9 Μαρτίου του 2020, όταν και καταγράφηκαν τα πρώτα δύο κρούσματα κορωνοϊού στην Κύπρο μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου, είχαν ανακοινωθεί από το Υπουργείο Υγείας 22,651 θετικά περιστατικά, ωστόσο χρειάστηκαν μόνο έξι ημέρες μέσα στον περασμένο μήνα, για να ξεπεραστεί αυτός ο αριθμός.
Δεν έπεσε κάτω από 2% το ποσοστό θετικότητας, στα ύψη οι νοσηλείες
Τους βεβαρημένους επιδημιολογικούς δείκτες επιβεβαιώνει και το ποσοστό θετικότητας που καταγράφεται καθημερινά, αφού δείχνει την πραγματική εικόνα που επικρατεί στην κοινότητα, όσον αφορά στην μετάδοση του ιού.
Από την πρώτη του χρόνου μέχρι και την τελευταία ημέρα του μήνα το ποσοστό ανεβοκατεβαίνει, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει πέσει κάτω από το 2%. Συγκεκριμένα, την 1η Ιανουαρίου το ποσοστό θετικότητας βρισκόταν στο 5,8%, ενώ τις πρώτες δέκα μέρες του μήνα δεν έπεσε κάτω του 3%, με εξαίρεση τις 9 Ιανουαρίου που βρισκόταν στο 2,1%.
Πάντως, η παραμονή του δείκτη θετικότητας πάνω από το 2% προκαλεί πονοκέφαλο στους αρμόδιους, με τα δεδομένα που θα καταγραφούν τις επόμενες ημέρες να βρίσκονται στο μικροσκόπιο και να καθορίζουν τα επόμενα βήματα.
Πονοκέφαλο και ανησυχία προκαλεί και το γεγονός ότι ένα μήνα δεν έχουν πέσει κάτω από 200 ο καθημερινός αριθμός που καταγράφεται για τις νοσηλείες, εκτός από την πρώτη Ιανουαρίου που ο αριθμός βρισκόταν στο 187. Ο αριθμός των νοσηλειών είναι ένας αρκετά σημαντικός δείκτης, όσον αφορά στην καταγραφή των δεδομένων, αφού φανερώνει την κατάσταση που επικρατεί στα νοσηλευτήρια.
Οι ψηλοί αριθμοί στις καθημερινές νοσηλείες βρίσκονται καθημερινά στο μικροσκόπιο των ειδικών και του υπουργού Υγείας, ώστε να είναι σε θέση να λάβουν επιπρόσθετα μέτρα εκεί και όπου χρειάζεται. Βέβαια, μπορεί οι αριθμοί να είναι στα ύψη και όπως όλα δείχνουν δύσκολα τις επόμενες ημέρες θα πέσουν, ωστόσο δεν έχουν ακόμη ξεπεράσει τα ρεκόρ που καταγράφηκαν τον Αύγουστο του 2021, τόσο όσον αφορά στο συνολικό αριθμό των νοσηλειών (σ.σ. 301) όσο και στον αριθμό των σοβαρά νοσούντων (σ.σ. 98).
Κατέρριψε το ρεκόρ των θανάτων
Και μπορεί να μην κατέρριψε τα ρεκόρ, όσον αφορά στις νοσηλείες, όμως ο Ιανουάριος θα μείνει επίσης στην ιστορία της πανδημίας ως ο πιο μαύρος μήνας, καθώς έχει καταρρίψει το αρνητικό ρεκόρ των θανάτων, αφού συνολικά έχουν καταγραφεί 95 θάνατοι.
Από τις 31 ημέρες που έχει ο Ιανουάριος, μόνο έξι δεν έχουν βαφτεί στα μαύρα και δεν καταγράφηκαν θάνατοι, ενώ η 20η Ιανουαρίου ήταν η μέρα που έκοψε την ανάσα, αφού το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε συνολικά 11 θανάτους. Ωστόσο, δεν ήταν θάνατοι της ίδιας ημέρας, αλλά και παλαιότερα. Ο λόγος που ανακοινώθηκαν εκείνη την ημέρα ήταν λόγω καθυστέρησης για την έκδοση πιστοποιητικού θανάτου.
Ανησυχία για την Όμικρον 2
Τις τελευταίες ημέρες, τα κρούσματα έχουν πάρει ξανά την ανιούσα, προκαλώντας ερωτηματικά στους ειδικούς, οι οποίοι εκτιμούν ότι ενδεχομένως να υπάρχει σύνδεση με την Όμικρον 2. Αν τα κρούσματα παραμείνουν στα ύψη, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να μην υπάρξει στο άμεσο μέλλον πρόθεση από πλευράς ειδικών, να καταθέσουν εισηγήσεις για χαλαρώσεις.
Το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής και Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ Πέτρος Καραγιάννης, σε δηλώσεις του είχε αναφέρει πως είναι πολύ πιθανό ότι ίσως αυτή η αύξηση στα κρούσματα να οφείλεται και σε αυτή την παραλλαγή, η οποία είναι ακόμα πιο μεταδοτική από την μητρική Όμικρον, δεδομένου ότι έχει ανακοινωθεί ότι η υποπαραλλαγή ΒΑ2 της Όμικρον ότι είναι στην Κύπρο και μάλιστα το πρώτο δείγμα ανιχνεύθηκε στα μέσα Δεκεμβρίου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- «Πιθανόν η αύξηση των κρουσμάτων να οφείλεται στην Όμικρον 2, o ιός θα παραμείνει»
- Τα 266 σημεία για το Test to stay που θα λειτουργήσουν την Πέμπτη
- Tα σημεία για rapid test που θα λειτουργούν την Πέμπτη
- Μικρές χαλαρώσεις και test to stay στην Ε.Φ.-Οι αποφάσεις του Υπουργικού