Βρίσκουν χρυσή τομή για την άδεια πατρότητας-Πρόβλημα στη ρύθμιση επιδόματος

Σε διαδικασία εξεύρεσης χρυσής τομής για την επέκταση του δικαιώματος λήψης της άδειας πατρότητας, βρίσκονται Κυβέρνηση και Επιτροπή Εργασίας, μετά από διάλογο στον οποίο υπεισήλθαν, κατά τον οποίο φάνηκε ότι υπάρχει καλή θέληση κι από τις δύο πλευρές για να αλλάξει το σημερινό καθεστώς.

Τη δεδομένη στιγμή, ένας πατέρας μπορεί να λάβει την άδειά δύο εβδομάδων που δικαιούται, εντός ενός μηνός από τη γέννηση του παιδιού, με το ΑΚΕΛ να ζητά, μέσω πρότασης νόμου, τη δυνατότητα λήψης της εντός 52 εβδομάδων.

Κατά τη συζήτηση που έγινε στην Επιτροπή Εργασίας, η υπουργός Ζέτα Αιμιλιανίδου εξέφρασε τη θέση ότι μπορεί να αποδεχτεί όπως η άδεια που δικαιούται ο πατέρας, να λαμβάνεται σε οποιοδήποτε χρονικό διάστημα εντός των μηνών που λαμβάνει και η μητέρα την άδεια μητρότητας. Για παράδειγμα στο πρώτο παιδί εντός των δεκαέξι εβδομάδων.

Από την πλευρά της, η Επιτροπή Εργασίας αντιπρότεινε να επεκταθεί το χρονικό περιθώριο σε συν δύο εβδομάδες μετά το τέλος της άδειας μητρότητας. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ανδρέας Καυκαλιάς, «δεν θεωρώ ότι αν πάμε στις συν δύο εβδομάδες θα επηρεαστεί οποιαδήποτε άλλη νομοθετική ρύθμιση. Θεωρώ ότι είναι μια λογική ρύθμιση το συν δύο».

Από την πλευρά της, η υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, διαφώνησε με τον κ. Καυκαλιά, υποδεικνύοντας ότι βεβαίως και θα επηρεαστεί, καθώς θα χρειαστούν, όπως εξήγησε, επιπρόσθετες αποφάσεις για επέκταση του δικαιώματος για άδεια πατρότητας. «Θα έκανα έκκληση να μείνει ως το τέλος της άδειας μητρότητας, που δεν επηρεάζει. Δεν καταλαβαίνω το συν δύο εβδομάδες, δεν το έχω αντιληφθεί», τόνισε η υπουργός.

Μετά τις τοποθετήσεις των δύο πλευρών, αποφασίστηκε όπως σε επόμενη συνεδρία της, η Επιτροπή Εργασίας να λάβει την απόφασή της για το κατά πόσον θα αποσύρει την πρότασή της και αποδεχθεί την αντιπρόταση της υπουργού.

Μετά το τέλος της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Αντρέας Καυκαλιάς, εστίασε στη συμβιβαστική πρόταση για περίοδο 26+2 εβδομάδων. Όπως εξήγησε, η πρόταση αυτή καλύπτει τους στόχους της Κυβέρνησης, όμως επιτρέπει και στον πατέρα να απευθυνθεί για επίδομα πατρότητας μετά τη λήξη της άδειας μητρότητας, προκειμένου να μη μειωθεί το εισόδημα της οικογένειας, αφού τότε ένας από τους δύο γονείς θα λαμβάνει το 100% του μισθού του. Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίασης είπε ότι «έχουμε ακούσει τις απόψεις της Υπουργού, ως ΑΚΕΛ είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε και εναλλακτική περίοδο και ελπίζουμε ότι θα βρούμε τη χρυσή τομή για μία ρύθμιση που θα δώσει τη δυνατότητα στους πατέρες να αξιοποιήσουν όπως πρέπει το επίδομα αυτό».

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Δημήτρης Δημητρίου, υπερθεμάτισε της πρότασης 26+2, λέγοντας ότι οι δύο εβδομάδες μετά την ισχύ της άδειας μητρότητας, επιτρέπουν να μείνει μόνος του ο πατέρας με το παιδί και να συνδεθεί καλύτερα με αυτό. «Αυτή η περίοδος μπορεί να είναι και μία οικονομική ανάσα για την οικογένεια, που θα γλιτώσει το κόστος του παιδοκομικού σταθμού για δύο εβδομάδες», συμπλήρωσε.

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Φωτεινή Τσιρίδου, τόνισε ότι όσο περισσότερο στηριχθεί η νέα οικογένεια, τόσο το καλύτερο, όμως διατύπωσε επιφυλάξεις αναφορικά με την παράταση δύο εβδομάδων. «Είναι σίγουρα κρίσιμη η περίοδος επιστροφής της μητέρας στην εργασία, όμως αν το δικαίωμα στη γονική άδεια προσφέρει τη δυνατότητα στον πατέρα να βρίσκεται τότε με το παιδί, τότε αυτό θα ρυθμιστεί από άλλο νομοσχέδιο, που αναμένουμε να έρθει ενώπιον μας», είπε, και συμπλήρωσε ότι οι πιο κρίσιμες εβδομάδες για στήριξη της μητρότητας, είναι αυτές που καλύπτονται και από την άδεια.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλάς, ανέφερε ότι «αν ο στόχος είναι η στήριξη της μητέρας μετά τον τοκετό, τότε το νομοσχέδιο δε θα έπρεπε να προβλέπει ούτε μία ημέρα μετά την άδεια μητρότητας, για λήψη άδειας πατρότητας, αλλά ίσως μάλιστα θα έπρεπε να περιορίζει το δικαίωμα στις κρίσιμες πρώτες οχτώ εβδομάδες». Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση τόνισε ότι δε θα πρέπει «να διακινδυνεύσουμε, αντί να εφαρμοστεί το νομοσχέδιο, να οδηγηθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο λόγω αντισυνταγματικότητας».

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστόφιας, έθεσε τον προβληματισμό ότι ο μικρός αριθμός πατεράδων που έχουν αιτηθεί άδειας πατρότητας μέχρι στιγμής, πιθανόν να υποδεικνύει κάποιο πρόβλημα στην πρακτική εφαρμογή του νόμου και κάλεσε την επιτροπή και την Υπουργό να εξετάσουν τις αδυναμίες αυτές προκειμένου να διορθωθούν.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου, αναφέρθηκε σε ευαίσθητε πτυχές της περιόδου μετά τον τοκετό (όπως την επιλόχεια κατάθλιψη, έως και ένα χρόνο μετά τη γέννα) και έθεσε τον προβληματισμό ότι ενδεχομένως να χρειάζεται στήριξη της μητέρας και μετά τη λήξη της άδειας μητρότητας.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Αντρέας Αποστόλου, υποστήριξε ότι η περίοδος των δύο επιπλέον εβδομάδων άδειας πατρότητας, μετά την λήξη της άδειας μητρότητας, εξυπηρετεί προκειμένου ο πατέρας να στηρίξει τη μητέρα, ώστε να επανέλθει ομαλά στην εργασία της. «Πιστεύω ότι εάν ψηφιστεί το μέτρο αυτό, θα αξιοποιηθεί από τους πατεράδες, για στήριξη προς τις συζύγους τους», συμπλήρωσε.

Πρόταση και για την άδεια μητρότητας

Την ίδια ώρα, πρόταση για να τροποποιηθεί ο νόμος που αφορά την μητρότητα είναι έτοιμη να καταθέσει η υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, μετά την εισήγηση του ΑΚΕΛ να αλλάξει ο νόμος και να λαμβάνει την άδεια μητρότητας ο πατέρας, σε περίπτωση που αποβιώσει η μητέρα.

Η υπουργός χαιρέτησε την πρόταση του ΑΚΕΛ, τονίζοντας ότι συμφωνεί με την πρόθεση, αλλά διαφωνεί με την πρόταση νόμου, καθότι όπως εξήγησε, «εάν παίρνει ο πατέρας το επίδομα μητρότητας, θα χάνει το επίδομα χηρείας και θα πρέπει να τροποποιηθούν κι άλλοι νόμοι». Η υπουργός υπέδειξε, πάντως, ότι συμφωνεί και χαιρετίζει την πρωτοβουλία, αλλά δεν θέλει να επηρεαστούν άλλα επιδόματα και δεσμεύτηκε να καταθέσει πρόταση.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας, Ανδρέας Καυκαλιάς, ανέφερε ότι «δεχόμαστε την εισήγηση και σας δίνουμε χρόνο να καταθέσετε την πρότασή σας. Φαντάζομαι πριν το καλοκαίρι θα ολοκληρώσουμε και θα περάσει από τη Βουλή». Η υπουργός Εργασίας έγνεψε καταφατικά στην ερώτηση του κ. Καυκαλιά. 

Τον Αύγουστο του 2022 ο ορίζοντας για τον νόμο της γονικής άδειας

Στο μεταξύ, μέχρι τον Αύγουστο του 2022 προβλέπεται η ολοκλήρωση της ψήφισης του νόμου για τη γονική άδεια, σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό κανονισμό, και η Υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου ανέφερε ότι θα κατατεθεί ενώπιον της Βουλής την άνοιξη του 2022.

Κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Εργασίας, η Υπουργός ανέφερε ότι, μεταξύ άλλων, «η γονική άδεια θα δίνει την ευκαιρία και στον πατέρα να περάσει περισσότερο χρόνο με το παιδί», κάτι που δεν είναι στόχος της άδειας πατρότητας, όπως είπε. Τόνισε, δε, ότι επέκταση της περιόδου λήψης άδειας πατρότητας, ενδεχομένως να περιορίσει τη γονική άδεια, επομένως χρειάζεται προσοχή στη λήψη των αποφάσεων.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ανδρέας Αποστόλου, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την προώθηση της ετοιμασίας του νομοσχεδίου. «Από το 2017 έχω υποστηρίξει ότι θα πρέπει να κατοχυρωθεί η γονική άδεια επί πληρωμή και για τους δύο γονείς», είπε. Συμπλήρωσε ότι το νομοσχέδιο θα προνοεί μη μεταβιβάσιμη άδεια για κάθε γονιό, αρχικά 45 και μετέπειτα 60 ημερών, την οποία θα μπορεί να λάβει ο γονιός μέχρι και τα 8 χρόνια του παιδιού.

Δειτε Επισης

Οι συστάσεις της Πολιτικής Άμυνας για την άφιξη του «Alexandrou»-Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες
Πράσινο στην διεξαγωγή της δικοινοτικής του Δήμου Αμμοχώστου-Διαβήματα σε ΥΠΕΞ από διαφωνούντες
Έξω από το τουρκικό προξενείο Κύπριοι φοιτητές στη Θεσσαλονίκη-Έστειλαν μήνυμα με φλεγόμενο «Δεν ξεχνώ»
Προετοιμάζεται για τον «Αlexandro» η Κύπρος-Σε ισχύ η προειδοποίηση της Μετεωρολογικής
Παραμένουν οι μισθολογικές διαφορές ανάμεσα στα δυο φύλα-Περισσότερες οι άνεργες γυναίκες από τους άνδρες
Άνω τελεία για το θέμα της βίας και παρενόχλησης στην εργασία-Ξανά σε διαβούλευση η Κυβέρνηση
Δικαιώνει γυναίκα στρατιωτικό η Επ. Διοικήσεως που έμεινε έγκυος το 1993
Κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες, χαλάζι και δυνατούς ανέμους
Ειδική Οικιακή Διατίμηση της ΑΗΚ για χαμηλοσυνταξιούχους και μονογονιούς
Προς πλήρη αναβάθμιση οι ΟΕΔΑ Κόσιης-Πεντακώμου-Θα ολοκληρωθούν τα έγγραφα διαγωνισμού