Περισσότεροι οι ηλικιωμένοι από τις γεννήσεις-Κάθε τρεις εργαζόμενοι, ένας συνταξιούχος
14:27 - 18 Ιανουαρίου 2022
Μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των πολιτών άνω των 65 ετών, σε σύγκριση με τα άτομα ηλικίας 0 με 14 ετών στην Κύπρο, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι ο πληθυσμός της χώρας είναι γερασμένος, ενώ τα επόμενα χρόνια αναμένεται μεγαλύτερη αύξηση των ηλικιωμένων, συγκριτικά με τις γεννήσεις.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με χρήμα και στέγαση θέλουν να χτυπήσουν την υπογεννητικότητα-Μελετούν προτάσεις
Το πρόβλημα της γήρανσης του πληθυσμού, τέθηκε επί τάπητος στην Ad Hoc Επιτροπή για το Δημογραφικό πρόβλημα, τα μέλη της οποίας έθεσαν το ζήτημα ότι η υπογεννητικότητα και η αύξηση του προσδόκιμου ζωής είναι αλληλένδετα και προκαλούν πρόβλημα και στο συνταξιοδοτικό.
Βάσει των δεδομένων που τέθηκαν στη Βουλή, τα στοιχεία του 2019, που είναι και τα τελευταία διαθέσιμα, καταδεικνύουν ότι το 16% του πληθυσμού είναι από 0 μέχρι 14 ετών, ενώ το 16,3% είναι πρόσωπα άνω των 65 ετών. Πάντως, οι συγκεκριμένοι αριθμοί συγκριτικά με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι σαφώς καλύτερα, με τον πληθυσμό της Κύπρου να είναι νεαρότερος από τους Ευρωπαίους.
Το πρόβλημα της γήρανσης του πληθυσμού της Κύπρου ανέδειξε σήμερα η συνεδρία της Ad Hoc Επιτροπής για τη μελέτη του Δημογραφικού Προβλήματος. Η μείωση των γεννήσεων, η αύξηση του προσδόκιμου ζωής και η μείωση στην αναλογία εργαζομένων προς του συνταξιούχους ήταν τα κύρια θέματα που ανέδειξε η συζήτηση.
Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Λίνος Παπαγιάννης, το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό και συνδέεται με το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και το συνταξιοδοτικό. Όπως εξήγησε, οι ηλικίες από 15 μέχρι 64 που θεωρούνται ότι είναι οι ηλικίες που εργάζονται είναι το 67,7% του πληθυσμού.
«Δυστυχώς βλέπουμε μια τάση να αυξάνεται ο μέσος όρος ηλικίας των συμπατριωτών μας. Δυστυχώς ο πληθυσμός φθίνει και αυτό που πρέπει να κάνει η εκάστοτε κυβέρνηση είναι επιτέλους να λάβει μέτρα για να αυξήσει τις γεννήσεις με τα κίνητρα που θα δώσει έτσι ώστε να αλλάξει αυτή η κατάσταση», είπε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ετοιμάζουν υπόμνημα για την υπογεννητικότητα-Από μείωση φόρου μέχρι σπίτια
Πρόσθεσε ότι είναι ένα ευρωπαϊκό και παγκόσμιο φαινόμενο, ενώ όπως είπε στην Κύπρο πρέπει να προσέξουμε αφού μια σειρά από παράγοντες οδηγούν τη δημογραφία του τόπου στη μείωση και στην αύξηση ταυτόχρονα άλλων επικίνδυνων καταστάσεων, όπως είπε.
Έκανε επίσης έκκληση προς την Κυβέρνηση να λάβει μέτρα για να αποτρέψει αυτό το φαινόμενο.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να αξιοποιηθεί η μετανάστευση για αντιμετώπιση του προβλήματος της γήρανσης του πληθυσμού ο κ. Παπαγιάννης, είπε ότι αυτό είναι ένα πολύ επικίνδυνο μονοπάτι, τραγικό και λανθασμένο.
Ερωτηθείς για το μέτρο επιχορήγησης των γεννήσεων, είπε ότι ενημέρωσαν δεκάδες φορές το Υπουργείο Εργασίας και αναμένουν απάντηση, ενώ αφού ενημερώσουν ολόκληρη την Κυβέρνηση αν όπως είπε η απάντηση είναι αρνητική, τότε «είμαστε καταδικασμένοι να βιώσουμε την αναπλήρωση του πληθυσμού» από πολίτες άλλων χωρών.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Αλαμπρίτης ανέφερε ότι η γήρανση του πληθυσμού οφείλεται σε δύο παράγοντες, πρώτο στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής αλλά και στη μείωση της γονιμότητας.
Σήμερα πρόσθεσε η αναλογία εργαζομένων σε σχέση με τους συνταξιούχους είναι 3 προς 1 και αναμένεται να γίνει 2 εργαζόμενοι προς 1 συνταξιούχο τα επόμενα χρόνια.
Η λύση, ανέφερε, μπορεί να προέλθει μέσα από ολοκληρωμένη πολιτική, η οποία θα στηρίζει την αύξηση των γεννήσεων αλλά και επέκταση του επαγγελματικού βίου και την αύξηση των εργαζομένων. Πρόσθεσε ότι η αύξηση των γεννήσεων μπορεί να επιτευχθεί μέσα από στοχευμένα μέτρα. Στα πλαίσια αυτά, συμπλήρωσε, η Επιτροπή ετοίμασε κάποιες εισηγήσεις οι οποίες θα κατατεθούν στα αρμόδια υπουργεία, ενώ αναμένεται η ολοκλήρωση της στρατηγικής της κυβέρνησης μέσα από τον Φορέα Δημογραφικής Πολιτικής.
Παράλληλα είπε ότι θα πρέπει να παταχθεί η αδήλωτη εργασία, να δοθούν κίνητρα για επανένταξη ανέργων στην αγορά εργασίας, ενώ σημείωσε ότι στόχος θα πρέπει να είναι η επέκταση του επαγγελματικού βίου μέσα από κίνητρα ώστε να παραμένουν οι εργαζόμενοι μεγαλύτερης ηλικίας περισσότερο στην απασχόληση.
Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασία Αλέκος Τρυφωνίδης είπε ότι μείωση των γεννήσεων και η αύξηση της γήρανσης του πληθυσμού αποτελεί ωρολογιακή βόμβα για τον κυπριακό Ελληνισμό. Ζήτησε να εκπονηθεί συνολική στρατηγική για αύξηση των γεννήσεων με την αύξηση και των επιδομάτων μητρότητας, ενώ θα πρέπει ταυτόχρονα, όπως είπε, να αυξηθούν οι βρεφοκομικοί σταθμοί, τα ολοήμερα σχολεία και να υπάρξει μια ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική.
Ανέφερε ακόμα ότι τους παρουσιάστηκε το πλάνο μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού που πέραν της ψηφιοποίησής του προγραμματίζει το 2023 να κατατεθεί πρόταση στη Βουλή για αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στο 67ος έτος. Χαιρέτισε επίσης την μεταρρύθμιση που προωθείται στην διαχείριση επιδομάτων με ψηφιοποίηση, απλοποίηση και συντόμευση και καλύτερη αξιοποίηση των ανθρωπίνου δυναμικού για να δίνονται σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα τα επιδόματα.