Άναψε φωτιές το… δώρο εκατομμυρίων του Αρχιεπισκόπου στο Πατριαρχείο-Πώς απαντά

Μεγάλος ντόρος έχει προκληθεί γύρω από την απόφαση του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, να παραχωρήσει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, το κτίριο της Εκκλησίας της Κύπρου, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες και κοστολογείται κοντά στα 4,5 εκατομμύρια ευρώ, με τα σενάρια γύρω από τους λόγους που έλαβε τη συγκεκριμένη απόφαση να δημιουργούν ερωτήματα, τα οποία μέχρι στιγμής παραμένουν αναπάντητα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Ήρθαν εδώ 50 καταχάληδες, δεν αξίζει να ασχολούμαι… Λεφτά δεν έταξα σε κανένα»

Το συγκεκριμένο κτίριο, που στεγάζεται στην οδό Ambiorix 2 στις Βρυξέλλες και βρίσκεται σε απόσταση μερικών λεπτών από τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είχε ανοίξει το Μάρτιο του 2009, έπειτα από πρωτοβουλία του Μακαριώτατου, ώστε να προβάλλεται το Κυπριακό πρόβλημα στις χώρες της Ευρώπης, αλλά δώδεκα χρόνια αργότερα, αποφασίστηκε το κλείσιμό του, από την Ιερά Σύνοδο.

Παρότι η απόφαση της Συνόδου για κλείσιμο του γραφείου είχε ληφθεί τον Σεπτέμβριο του 2021 και βρισκόταν ανάμεσα στα ανακοινωθέντα των αποτελεσμάτων της τρίτης συνεδρίας του έτους, εντούτοις πέρασε στα ψιλά. Τελικά τέσσερις μήνες αργότερα, ήρθαν στην επιφάνεια πληροφορίες που θέλουν το εν λόγω κτίριο να μεταβιβάζεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, χωρίς να διευκρινίζονται οι λόγοι και χωρίς, μέχρι στιγμής, να έχει παρθεί απόφαση από την Ιερά Σύνοδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Tελεσίγραφο Αρχιεπισκόπου σε ανεμβολίαστους κληρικούς-«Ας μείνουν σπιτάκι τους»

Μυστήριο οι όροι της συμφωνίας

Μιλώντας στον REPORTER, o Θεολόγος Θεόδωρος Κυριάκου, που κατήγγειλε δημόσια τα όσα εκτυλίσσονται γύρω από το γραφείο της Κύπρου στις Βρυξέλλες, εξήγησε πως «υπάρχει η πληροφορία, που φαίνεται ότι ευσταθεί και η οποία αναφέρει πως η Αρχιεπισκοπή Κύπρου, της οποίας ήταν ιδιοκτησία το ακίνητο αυτό, το έχει δώσει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Δεν είναι ξεκάθαροι οι όροι, δηλαδή αν το έχει μεταβιβάσει ή αν το έχει δώσει. Είναι αυτά που καλείται ο Αρχιεπίσκοπος να απαντήσει». 

Το συγκεκριμένο κτίριο, κοστολογείται, όπως τόνισε, κοντά στα 4.500.000 ευρώ, ποσό το οποίο θεωρείται αρκετά μεγάλο και σίγουρα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για κάποιο ιερό σκοπό.

«Εάν όντως μεταβιβάστηκε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, ποιος είναι αυτός που έχει αυτή την εξουσία είτε λέγεται Αρχιεπίσκοπος, είτε οτιδήποτε άλλο, που έχει δικαίωμα να διαχειρίζεται με αυτό τον τρόπο την εκκλησιαστική περιουσία, τη στιγμή που θα μπορούσε αυτή η περιουσία να αξιοποιηθεί για πιστούς που έχουν ανάγκη και λοιπά. Πιστεύω ότι δεν μπορεί να δώσει ο Αρχιεπίσκοπος ένα κτίριο, αλλά πρέπει να έχει τον έλεγχο της Ιεράς Συνόδου. Δεν μπορεί να διαχειρίζεται ή να δωρίζει εκκλησιαστική περιουσία. Μπορεί να είναι ο Προκαθήμενος και ο υπεύθυνος του ταμείου, αλλά αυτά τα λεφτά δεν τα διαθέτει από την τσέπη του, τα βάζει από την εκκλησιαστική περιουσία». 

Όσον αφορά τα σενάρια γύρω από την συγκεκριμένη απόφαση υπέδειξε ότι αυτά ποικίλουν και πρέπει ο Μακαριώτατος να ξεκαθαρίσει τη θέση του και όχι να το πράξει κάποιος άλλος για τον ίδιο.

«Κάποιοι το συνδέουν με τις αρχιεπισκοπικές εκλογές και με κάποια σενάρια. Δεν ξέρω, αλλά θέλω να ακούσω τον Αρχιεπίσκοπο να ξεκαθαρίζει το όλο ζήτημα. Μιλάμε για μια μεγάλη περιουσία που μπορούσε να λύσει πολλά προβλήματα και ιδίως για ανθρώπους που η Εκκλησία θέλει να στηρίζει, όπως είναι οι χαμηλές τάξεις. Παρά η περιουσία αυτή να πάει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο φαίνεται ότι έχει άλλες πηγές, τουλάχιστον ας πήγαινε στο λαό της Κύπρου».

Σήκωσε το γάντι ο Αρχιεπίσκοπος

Ο Μακαριώτατος, τοποθετήθηκε στον REPORTER, για τα όσα του καταλογίζονται, χωρίς να απαντά ξεκάθαρα για το τι θα συμβεί με το εν λόγω κτίριο, αλλά ξεκαθάρισε ότι για όποια απόφαση κι αν έχει παρθεί, είναι ενήμεροι οι Συνοδικοί και έχει την πλειοψηφία.

«Έχω και άδεια από τη Σύνοδο, έχω τα πάντα. Ξέρω τη δουλειά μου καλά. Την Εκκλησία την κοιτάζω σφαιρικά, την προσέχω. Η Εκκλησία της Κύπρου επί της εποχής μου, έχει ανέβει αρκετά ψηλά. Όταν υπήρχαν τόσα και τόσα δεν έβγαινε κάποιος να πει κάτι. Δεν τους λαμβάνω υπόψη, έχω σοβαρότερα να ασχολούμαι και έτσι δεν ασχολούμαι μαζί τους».

Παραδέχθηκε πάντως ότι δεν ανακοίνωσε τις προθέσεις του στη Σύνοδο, αλλά θα το πράξει κατά την πρώτη τους συνεδρία, ωστόσο μίλησε με τους Συνοδικούς και έχει την πλειοψηφία με το μέρος του.

Την ίδια ώρα απαντώντας στα σενάρια που τον θέλουν να προέβη σε ενέργειες για το εν λόγω κτίριο, με φόντο τις Αρχιεπισκοπικές εκλογές, ξεκαθάρισε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν επεμβαίνει σε ξένη Εκκλησία.

«Εγώ δεν πρόκειται να παραιτηθώ. Άμα πεθάνω τζαι ύστερα... όποιο θέλει η Σύνοδος ας βγάλει. Άμα βρουν την πλειοψηφία της Συνόδου, εκείνος που θα την βρει, θα είναι ο νέος Αρχιεπίσκοπος. Εξάλλου ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν μπορεί να επέμβει σε ξένη Εκκλησία».

Η απόφαση για άνοιγμα το κτιρίου και η λαμπρή τελετή

Το κτίριο, με απόφαση της Ιεράς Συνόδου αποφασίστηκε να ανοίξει το 2007 και υλοποιήθηκε δύο χρόνια αργότερα, στις 18 Μαρτίου 2009. 

Εκείνη τη μέρα, σε μια λαμπρή τελετή, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, στην παρουσία της τότε Επιτρόπου για θέματα Υγείας, Ανδρούλας Βασιλείου, του Ευρωβουλευτή Γιαννάκη Μάτης και του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάριο Μάουρο, τέλεσε τα εγκαίνιά του.

Στην εκδήλωση παρέστησαν εξάλλου ο τότε Υπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Κυπριανού, ο τέως πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, βουλευτές και αξιωματούχοι σε κοινοτικά όργανα. 

Παρών στην εκδήλωση ήταν εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου ο Μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουηλ, ενώ την Εκκλησία της Ελλάδας εκπροσώπησε ο Επίσκοπος Αθανάσιος.

Εξάλλου, ως Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Εκκλησίας της Κύπρου στην ΕΕ έχει διοριστεί ο Χωρεπίσκοπος Νεαπόλεως Πορφύριος.

Στην ομιλία του, ο Αρχιεπίσκοπος εξήγησε ότι οι λόγοι που η Αρχιεπισκοπή έλαβε την απόφαση να ανοίξει γραφείο στις Βρυξέλλες, ήταν για η ανάδειξη του Κυπριακού προβλήματος.

«Έχουμε ηθικό χρέος, είπε, να καταγγέλλουμε την Τουρκία σε όλους τους θεσμούς της ΕΕ για τη συνεχιζόμενη κατοχή του 37% κυπριακού εδάφους-μέλους της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας. Εχουμε ύψιστη υποχρέωση, συνέχισε, να ενημερώνουμε συνεχώς τους εταίρους μας για τη συνεχιζόμενη καταστροφή, βεβήλωση και λεηλασία των μνημείων μας από τον τουρκικό στρατό κατοχής και το παράνομο ψευδοκράτος».

Παράλληλα, τόνισε ότι «πιστεύουμε ακραδάντως, ότι οι εταίροι μας δεν πρέπει να βλέπουν την Τουρκία ως μία μεγάλη αγορά και να επιδεικνύουν ελαστικότητα στις απαιτήσεις της αλλά ως μία χώρα, η οποία οφείλει να εναρμονισθεί με τα ευρωπαϊκά ιδεώδη και θέσμια.

Ο Μακαριώτατος, είχε ευχαριστήσει τότε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για την πολύτιμη στήριξή του για τη λειτουργία των Γραφείων της Εκκλησίας, τα οποία θα βρίσκονται εντός της ιδικής του πνευματικής δικαιοδοσίας, όπως είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πλέον μετά την Ιερά Σύνοδο, η οποία δεν έχει ακόμα καθοριστεί, μένει να διαφανεί εάν θα δοθεί το πράσινο φως στο Οικουμενικό Πατριαρχείο να έχει πέραν της πνευματικής δικαιοδοσίας και υλική, αλλά και υπό ποια μορφή. Κατά πόσον δηλαδή θα γίνει παραχώρηση ή μόνο για χρήση.

Δειτε Επισης

Κηδεύτηκε η εγκλωβισμένη «Κουλλού» της Αγίας Τριάδας-«Ένα πρόσωπο φωτεινό, γεμάτο αγάπη»
Deal Κυβέρνησης με Hermes για τα αεροδρόμια απογειώνει ως διεθνή ταξιδιωτικό κόμβο την Κύπρο-Η συμφωνία που επιτεύχθηκε
Νέα κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες-Πότε θα τεθεί σε ισχύ
Διακόσιες οικογένειες θα στηριχθούν με δωροκουπόνια και τρόφιμα ενόψει εορτών στην Πάφο
Εκδήλωση υπέρ των Παλαιστινίων πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία
Συνεδριάζει εκτάκτως η Ολομέλεια τη Δευτέρα για αναπομπή νόμου για όριο συναλλαγών σε μετρητά
Άννα Αριστοτέλους: Έμπρακτη η στήριξη Kυβέρνησης σε εγκλωβισμένους
Α. Αριστοτέλους στην Μαρωνίτικη κοινότητα-«Νιώθουμε περήφανοι για τους αγώνες και την προσφορά σας»
Συννεφιασμένος με ανέμους ο καιρός-Η πρόγνωση για την ημέρα των Χριστουγέννων
Στόχος του ΟΑΥ η αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών-Στο επίκεντρο η αντιμετώπιση των καταχρήσεων και η ενδυνάμωση του ΓεΣΥ