Ανήσυχοι αλλά... they'll stay οι εκπαιδευτικοί, περιμένουν την «ύλη» του test
06:15 - 13 Ιανουαρίου 2022
Έντονα προβληματισμένοι παρουσιάζονται οι εκπαιδευτικές οργανώσεις, μετά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για το Test to Stay, την ίδια ώρα που η Κυβέρνηση, θεωρεί ότι το μέτρο αναμένεται να αποδώσει και να βοηθήσει στο να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία. Στο μεταξύ, οι φωνές για τις αντικαταστάσεις, παρά τις δηλώσεις που έγιναν από το Υπουργείο Παιδείας, συνεχίζουν να υπάρχουν και να εντείνονται.
Το Test to Stay, ουσιαστικά προνοεί ότι οι στενές επαφές των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανεξαρτήτως ιστορικού εμβολιασμού, θα υποβάλλονται καθημερινά σε τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (Rapid test ή self test) για περίοδο 5 ημερών. Αυτή η απόφαση αφορά μόνο στους μαθητές/μαθήτριες τόσο της Δημοτικής, όσο και της Μέσης Εκπαίδευσης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κλείδωσε test to stay στα σχολεία-Ποιοι μαθητές εξαιρούνται και πώς λειτουργεί
Με το μέτρο αυτό, το Υπουργείο Υγείας θέλει να ενισχύσει τα πρωτόκολλα, που εφαρμόζονται στα σχολεία, αφού με τον καθημερινό έλεγχο που θα γίνεται από τις μονάδες του Υπουργείου, θα γνωρίζουν την κατάσταση που επικρατεί και κατά πόσο υπάρχει διασπορά, ενώ την ώρα θα μπορούν να γνωρίζουν τα θετικά κρούσματα και να τα απομονώνουν άμεσα. Ουσιαστικά, όσα παιδιά εντοπιστούν θετικά θα αποστέλλονται άμεσα στο σπίτι τους και την επόμενη ημέρα, όσα παιδιά ήταν επαφές, θα υποβάλλονται εκ νέου σε έλεγχο.
Αυτό που έκανε τους επιδημιολόγους να εισηγηθούν το εν λόγω μέτρο, είναι το γεγονός ότι εφαρμόζεται και σε άλλες χώρες και υπάρχει δείγμα γραφής. Το μέτρο θα λειτουργεί πιλοτικά μέχρι τον Φεβρουάριο και στην συνέχεια θα επαναξιολογηθεί.
Από πλευράς τους, οι δάσκαλοι παρουσιάζονται έντονα προβληματισμένοι, όσον αφορά στον τρόπο που θα εφαρμοστεί το νέο μέτρο και αναμένουν τις ανακοινώσεις με τις λεπτομέρειες, ώστε να γνωρίζουν και τον τρόπο που λήφθηκε η συγκεκριμένη απόφαση για εφαρμογή του μέτρου.
«Από εκεί και πέρα, δηλώνουμε ένα προβληματισμό και ανησυχία, κατά πόσο το συγκεκριμένο μέτρο θα προσφέρει σε θέματα ασφάλειας, στις αίθουσες διδασκαλίας. Σε μία τάξη, όπου υπάρχουν 25 παιδιά, πραγματικά διερωτόμαστε αν αυτό το μέτρο βοηθά στην διασφάλιση της ασφάλειας παιδιών και εκπαιδευτικών. Από εκεί και πέρα, αναμένουμε να δούμε και στην εφαρμογή του στην πράξη, πώς ακριβώς θα εφαρμοστεί. Δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί», υπέδειξε στον REPORTER η πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Μύρια Βασιλείου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κλειδώνει το Test to Stay στα σχολεία, τι προνοεί-Τελεσίγραφο στο ποδόσφαιρο
Πάντως, τα σχολεία λειτουργούν με απουσίες, τόσο από εκπαιδευτικούς, όσο και από μαθητές, με την ΠΟΕΔ να τονίζει ότι ακόμη αρκετές αντικαταστάσεις δεν έχουν γίνει. «Τα σχολεία επιδίδονται καθημερινά σε ένα αγώνα δρόμου, για να βρουν λύσεις, ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν, όσον αφορά στην στελέχωση των σχολικών μονάδων. Οι πρώτες τρεις ημέρες έχουν περάσει με πάρα πολλές δυσκολίες, από πλευράς εκπαιδευτικών».
Η ΠΟΕΔ, στο μεταξύ, παρουσιάζεται έτοιμη να λάβει δυναμικά μέτρα, φωνάζοντας μάλιστα για ελλιπή μέτρα για αντιμετώπιση του κορωνοϊού στα σχολεία. Μάλιστα, κάλεσε έκτακτες παγκύπριες συνελεύσεις, κατά τις οποίες θα δοθεί στα μέλη της ένα ψήφισμα, βάσει του οποίου θα αποφασίσουν αν εξουσιοδοτούν το Διοικητικό Συμβούλιο της οργάνωσης να λάβει μέτρα αντίδρασης, μη αποκλειομένων και των απεργιακών, «όταν αυτό κριθεί αναγκαίο, σε σχέση με τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργούν τα ελλιπή μέτρα προστασίας που λήφθηκαν κατά της Πανδημίας Covid-19, στις σχολικές μονάδες, καθώς και την αδικαιολόγητη και ατεκμηρίωτη διαφορετική αντιμετώπιση της Προδημοτικής, της Ειδικής και της Δημοτικής Εκπαίδευσης, το Σάββατο, 15 Ιανουαρίου, από τις 10:00 μέχρι τις 16:00».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Φωνάζει για προβλήματα από «ελλιπή μέτρα» στα σχολεία η ΠΟΕΔ-Προειδοποιεί με απεργία
Συνοφρυωμένοι και οι καθηγητές
Ανήσυχοι για το νέο μέτρο παρουσιάζονται και οι καθηγητές, οι οποίοι εκφράζουν την άποψη ότι με το εν λόγω μέτρο γίνεται ένας διαχωρισμός, όσον αφορά στη διαχείριση των στενών επαφών των κρουσμάτων κορωνοϊού, αφού εκτός σχολικών μονάδων, όσοι θεωρούνται στενές επαφές πρέπει να περιορίζονται.
«Υπάρχουν πολλά ερωτηματικά. Πώς γίνεται να τίθενται σε περιορισμό όσοι είναι επαφές και δεν έχουν λάβει το εμβόλιο, όταν είναι εκτός σχολείων; Το ερώτημα είναι θα είναι αποτελεσματικό αυτό το μέτρο; Δεν είμαστε ειδικοί για να ξέρουμε. Εμείς θα αξιολογήσουμε την κατάσταση στη συνεδρία της γραμματείας της ΟΕΛΜΕΚ», εξήγησε ο πρόεδρος της οργάνωσης των καθηγητών, Κώστας Χατζησάββας.
Η ΟΕΛΜΕΚ, παράλληλα, ξεκαθαρίζει ότι οι καθηγητές δεν μπορούν να επιβαρυνθούν με επιπρόσθετο βάρος, όσον αφορά σε θέματα που δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητες ενός εκπαιδευτικού. «Υπάρχει μεγάλη πίεση και αν λάβουμε υπόψη τις δηλώσεις που έγιναν από πλευράς Υπουργείου ότι είναι αδύνατο να γίνουν όλες οι αντικαταστάσεις, δεν μπορούν οι εκπαιδευτικοί να επωμιστούν νέο μέτρο. Κατά συνέπεια οι ευθύνες ανήκουν στο ίδιο το Υπουργείο Υγείας».
Οι καθηγητές παρουσιάζονται προβληματισμένοι, αφού δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη λεπτομέρειες και κατά πόσο το νέο μέτρο θα συγκρούεται με τα υφιστάμενα πρωτόκολλα, που ήδη εφαρμόζονται στα σχολεία. «Θα καταργήσουν την πρόνοια του σταυρού; Τι θα γίνει; Ποια θα είναι η διαδικασία; Πρέπει να μας ενημερώσουν άμεσα. Είδαμε πολλές φορές ένα τεστ να είναι αρνητικό και μετά από ένα νέο έλεγχο, το τεστ να είναι θετικό. Υπάρχει ζήτημα και προβληματισμός για τη διαδικασία, για το λόγο ότι οι στενές θα ελέγχονται, αλλά σε περίπτωση που ένα rapid test δεν δείξει το σωστό αποτέλεσμα, τότε ενδεχομένως να έχουμε αύξηση των κρουσμάτων εντός των σχολείων».