Με rapid test 48 ωρών η επιστροφή στα σχολεία-Το πρόγραμμα των μονάδων για τον Ιανουάριο

Με SafePass ανά χείρας επιστρέφουν στα θρανία οι μαθητές την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ με βάση τις αποφάσεις του Υπουργικού, κάθε 72 ώρες θα πρέπει να πραγματοποιούν νέο rapid test. Έτσι, το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε το πρόγραμμα των κινητών μονάδων δειγματοληψίας για rapid test, που θα επισκέπτονται τα Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, βάσει των τελευταίων αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου, κατά την λειτουργία των σχολείων δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, οι μαθητές, οι καθηγητές και το προσωπικό των σχολικών μονάδων που προσέρχονται, ανεξαρτήτως ιστορικού εμβολιασμού θα πρέπει να προσκομίσουν αρνητική εργαστηριακή εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου Rapid test ισχύος 48 ωρών. Διευκρινίζεται πως η περίοδος 48 ωρών αφορά στην ώρα προσέλευσης, και ως εκ τούτου η εξέταση θα μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε χρονικό πλαίσιο εντός του Σαββατοκύριακου.

Για διευκόλυνση των πολιτών και για αποφυγή συνωστισμού και ταλαιπωρίας, το Υπουργείο Υγείας έχει προχωρήσει σε αύξηση του αριθμού τοποθεσιών δειγματοληψίας ανά το παγκύπριο.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, που στάλθηκε στα σχολεία Δημοτικής Εκπαίδευσης, κινητές μονάδες δειγματοληψίας του Υπουργείου Υγείας θα επισκέπτονται δύο φορές την εβδομάδα όλα τα δημόσια και ιδιωτικά δημοτικά σχολεία παγκύπρια, σύμφωνα με το πρόγραμμα που επισυνάπτεται. Για όλα τα σχολεία της ομάδας Α οι έλεγχοι θα διενεργούνται κάθε Δευτέρα και Πέμπτη, ενώ για όλα τα σχολεία της ομάδας Β οι έλεγχοι θα διενεργούνται κάθε Τρίτη και Παρασκευή. Σημειώνεται ότι, το πρόγραμμα θα είναι σταθερό και θα επαναλαμβάνεται σε εβδομαδιαία βάση.

Τονίζεται ότι, πρέπει να γίνουν όλες οι ενέργειες που αναφέρονται στην προαναφερθείσα εγκύκλιο, με στόχο την ομαλή διεξαγωγή του προγράμματος.

Στην ανακοίνωση, που στάλθηκε στα Γυμνάσια, επισημαίνεται ότι στις περιπτώσεις που οι 72 ώρες συμπληρώνονται μέσα στο Σαββατοκύριακο ή αργία, οι μαθητές και οι μαθήτριες πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ ταχείας ανίχνευσης στα σημεία δειγματοληψίας που λειτουργούν για το κοινό, αφού το πρόγραμμα των κινητών μονάδων στα σχολεία εξυπηρετεί τις σχολικές μονάδες μόνο τις εργάσιμες ημέρες της εβδομάδα. Διευκρινίζεται ότι τις ημέρες που φαίνονται στο πρόγραμμα με κίτρινο φόντο, οι μαθητές και οι μαθήτριες πρέπει να μεταβαίνουν για δειγματοληψία στα σημεία που λειτουργούν για το κοινό και όχι στον χώρο του σχολείου.

Τονίζεται ότι δεν θα γίνονται διαφοροποιήσεις στο πρόγραμμα για κανένα λόγο και ως εκ τούτου, οι Διευθύνσεις των σχολείων καλούνται όπως προσαρμόσουν τις δράσεις της σχολικής μονάδας έχοντας υπόψη το πρόγραμμα επισκέψεων των κινητών μονάδων δειγματοληψίας. Σε περίπτωση που σχολική μονάδα, για σοβαρό λόγο δεν μπορεί να διενεργήσει το τεστ τη συγκεκριμένα ημέρα και ώρα, πρέπει να ενημερώνει έγκαιρα το Υπουργείο Παιδείας, για να μην μεταβαίνει άσκοπα η κινητή μονάδα στο σχολείο και να ενημερώνει ταυτόχρονα τους μαθητές και τις μαθήτριες για να εξυπηρετηθούν από τις μονάδες δειγματοληψίας που λειτουργούν για το κοινό.

Όσον αφορά στα Λύκεια, το Υπουργείο τονίζει ότι για την περίοδο κατά την οποία θα διεξάγονται οι γραπτές αξιολογήσεις Α’ τετραμήνου (14/1-28/1) στα δημόσια Λύκεια και στις Τεχνικές Σχολές, οι κινητές μονάδες δεν θα εξυπηρετούν τους μαθητές και τις μαθήτριες στο χώρο του σχολείου. Ως εκ τούτου, μαθητές και μαθήτριες θα πρέπει να ενημερωθούν ότι πρέπει να εξυπηρετούνται από τα σημεία δειγματοληψίας που λειτουργούν για το κοινό, ώστε να προσκομίζουν την ημέρα της εξέτασης rapid test 72 ωρών.

Διευκρινίζεται ότι στα ιδιωτικά Λύκεια, στα οποία δεν θα διεξαχθούν εξετάσεις, οι μονάδες θα συνεχίσουν κανονικά τους ελέγχους κάθε 72 ώρες.

Δείτε το πρόγραμμα για τα Δημοτικά ΕΔΩ

Δείτε το πρόγραμμα για τα Γυμνάσια ΕΔΩ

Δείτε το πρόγραμμα για τα Λύκεια ΕΔΩ

Δειτε Επισης

Η Κύπρος συνομιλεί με Ισραήλ για προμήθεια φυσ. αερίου αξίας $1,5 δισ. για 10 έτη
Διαμαρτυρία τ/κ οργανώσεων για τις συλλήψεις για σφετερισμό ε/κ περιουσιών
Μετακινεί το σχολείο για παραβατικούς μαθητές το ΥΠΑΝ-«Αδικαιολόγητη στοχοποίηση παιδιών»
Οδηγίες Υπ. Υγείας για το εμβολιαστικό πλάνο για Covid και γρίπη-Προτεραιότητα σε ευάλωτες ομάδες
Αποσύρθηκε βότκα από την αγορά για μη συμμόρφωση με το Νόμο
Βλάβη άφησε χωρίς νερό περιοχές της Λάρνακας-Διορθώνεται μέχρι το απόγευμα
Διευθύντρια άρπαξε το ημερολόγιο παιδιού με ΔΕΠΥ και αρνείτο να το δώσει πίσω-Φωνάζουν οι γονείς
Σε φθινοπωρινή διάθεση ο καιρός-Έρχονται βροχές και πτώση της θερμοκρασίας
Ψάχνει τη φόρμουλα ο ΟΚΥπΥ για την υποστελέχωση της ΘΕΜΕΑ μετά τις ανησυχίες των νοσηλευτών
Καυτή πατάτα η εμπορία προσώπων στο μεταναστευτικό-Μπαλάκι οι ευθύνες, φωνές για πρόχειρες αποφάσεις