Η διφωνία για σχολεία, η πρόταση για curfew και ποια μέτρα κερδίζουν έδαφος
13:30 - 04 Ιανουαρίου 2022
Την ώρα που τα κρούσματα έχουν εκτοξευθεί και δεκάδες χιλιάδες πρόσωπα παραμένουν σε αυτοπεριορισμό, με τους φόβους ότι οι αριθμοί ακόμη δεν έπιασαν ταβάνι, η Κυβέρνηση καλείται να καθορίσει τα επόμενά της βήματα, στρέφοντας τα βλέμματά της στα νοσοκομεία και πιο συγκεκριμένα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, αφού σε περίπτωση που γεμίσουν ασφυκτικά, τότε επανέρχεται στο τραπέζι το σενάριο του Lockdown.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μέσα Ιανουαρίου άλλοι 32 αναπνευστήρες, έτοιμος για το χειρότερο σενάριο ο ΟΚΥπΥ
Ένα σενάριο που αυτή τη στιγμή μπορεί να μην είναι στα πλάνα του Υπουργείου Υγείας, ωστόσο ουδείς μπορεί να το αποκλείσει, όπως ο ίδιος ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος διαμήνυσε, αφού πρόκειται για ένα μέτρο έκτακτης ανάγκης.
Οι επόμενες μέρες, αναμένεται να είναι κρίσιμες, αφού θα αρχίσουν να διαφαίνονται τα αποτελέσματα των μαζικών συναθροίσεων από την Πρωτοχρονιά, με τους ειδικούς να εκτιμούν πως θα υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων, ωστόσο ευελπιστούν πως αυτή δεν θα είναι υπερβολική, δεδομένου ότι ένας μεγάλος αριθμός επαφών ήταν σε αυτοπεριορισμό.
Ο αριθμός των νοσηλειών που έχει ανέλθει στις 201, εκ των οποίων οι 75 σε σοβαρή κατάσταση, έχει θορυβήσει τόσο το Υπουργείο, όσο και τους ειδικούς, οι οποίοι κατέθεσαν τις εισηγήσεις τους, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα, στο Υπουργείο Οικονομικών.
Ακολούθως, Μιχάλης Χατζηπαντέλας και ΣΕΕ, αποχώρησαν από το χώρο και ανέβηκαν το λόφο του Προεδρικού, καθώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη, ώστε να τύχει ενημέρωσης και να ακούσει τις απόψεις των ειδικών, πριν το αυριανό Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο θα εγκρίνει τα μέτρα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Mε PCR 48 ωρών οι αφίξεις στην Κύπρο ανεξαρτήτως ιστορικού εμβολιασμού
Στο τραπέζι έχουν πέσει διάφορες εισηγήσεις, με τα σχολεία να αποτελούν γρίφο, αφού φαίνεται να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Κάποιοι εκ των ειδικών προτείνουν παράταση του ανοίγματος, ωστόσο αντίθετη είναι η άποψη άλλων μελών της Επιστημονικής Επιτροπής, οι οποίοι προκρίνουν την αυστηροποίηση του πρωτοκόλλου και τη διενέργεια πιο συχνών διαγνωστικών εξετάσεων. Κάτι, που βλέπει πιο θετικά η Κυβέρνηση, αφού στην απόφαση θα πρέπει να συνυπολογιστεί η απουσία των γονιών από τις εργασίες τους.
Ομοφωνία φαίνεται να υπάρχει στην εισήγηση για μείωση του αριθμού ατόμων στις συναθροίσεις, από 20 σε 10 άτομα, τόσο σε οικίες, όσο και σε χώρους εστίασης, ενώ το εν λόγω μέτρο επηρεάζει και τις δεξιώσεις γάμους, βαφτίσεις κτλ. Σε ό,τι αφορά στα κέντρα αναψυχής και στα νυχτερινά μαγαζιά, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η «παράλυσή» τους, επίσης προκρίνεται η αυστηροποίηση πρωτοκόλλου, με την μείωση θαμώνων.
Επιπρόσθετα, ο επιδημιολόγος Μιχάλης Βωνιάτης έριξε στο τραπέζι τον περιορισμό στις μετακινήσεις και το curfew από μια συγκεκριμένη ώρα και μετά, χωρίς ωστόσο αυτή η πρόταση να λαμβάνει μέχρι στιγμής πολλές θετικές ψήφους.
Σε σχέση με τις λειτουργίες, πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξουν περιορισμοί και θα επανέλθει το μέτρο που αφορούσε τον αριθμό των πιστών ανά τετραγωνικά μέτρα εντός των ναών. Επίσης, δεν αποκλείεται να ληφθούν αποφάσεις και για τις εκδηλώσεις των Θεοφανίων που τελούνται, για τη ρίψη του σταυρού στη θάλασσα.
Στο μικροσκόπιο βρίσκεται επίσης και το ενδεχόμενο να μειωθεί η καραντίνα από δέκα μέρες σε πέντε, όπως ισχύει τη δεδομένη στιγμή για τους επαγγελματίες υγείας, ωστόσο δεν αποκλείεται αυτό το μέτρα να επανεξεταστεί την ερχόμενη εβδομάδα.
Όλες οι εισηγήσεις αναμένεται να συζητηθούν το απόγευμα στην κρίσιμη σύσκεψη, ενώ οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν το πρωί της Τετάρτης από το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο θα έχει ενώπιον του και τον αριθμό των σημερινών κρουσμάτων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Bλέπει εκτάκτως τους επιδημιολόγους ο Αναστασιάδης-Κλειδώνουν μέτρα
Ελεγχόμενη η κατάσταση στα νοσοκομεία
Στο μεταξύ, στο 85% ανέρχεται το ποσοστό των μη εμβολιασμένων ασθενών που νοσηλεύονται με κορωνοϊό στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου που λειτουργεί ως Νοσοκομείο Αναφοράς, ανέφερε στο ΚΥΠΕ η Αμαλία Χατζηγιάννη, Επιστημονική Διευθύντρια των Νοσοκομείων Λάρνακας – Αμμοχώστου.
Πρόσθεσε ότι «σήμερα στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου νοσηλεύονται 42 ασθενείς εκ των οποίων 7 στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) αφού χρειάζονται πιο στενή παρακολούθηση. Ο μέσος όρος ηλικίας των ατόμων που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο είναι τα 62 έτη, ενώ ο νεαρότερος σε ηλικία ασθενής είναι 31 ετών και η γηραιότερη 93, χωρίς ιστορικό εμβολιασμού».
Σημείωσε πως «ποσοστό 85% των ασθενών που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Αναφοράς, δεν είναι εμβολιασμένο. Σήμερα έγιναν δύο εισαγωγές ενώ αναμένεται να δοθούν 4- 5 εξιτήρια σε ασθενείς των οποίων οι επαναληπτικές εξετάσεις είναι αρνητικές στον κορωνοϊό».
Στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας «νοσηλεύονται σήμερα 22 ασθενείς με Covid-19. Στο Κέντρο Αποκατάστασης Eden φιλοξενούνται 126 άτομα θετικά στο κορωνοϊο, τα οποία ύστερα από δέκα μέρες, με βάση το πρωτόκολλο θα αποδεσμευτούν. Άλλοι 18 ασθενείς νοσηλεύονται στον θάλαμο Post Covid».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κ. Χατζηγιάννη είπε πως «παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες μέρες, εντοπίστηκε τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων, εντούτοις υπάρχει μια ισορροπία στις εισαγωγές ασθενών στα δημόσια νοσηλευτήρια. Υπάρχει μεν συνεχής επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας στην Κύπρο, ωστόσο είναι ελεγχόμενος ο αριθμός των νοσηλειών ασθενών με κορωνοϊό».
Σημείωσε ακόμα ότι «δεν υπήρξε αυξημένος αριθμός εισαγωγών κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, δηλαδή Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Όσοι νοσηλεύονται μέχρι σήμερα νοσούν με την μετάλλαξη Δέλτα, η οποία υπάρχει στην Κοινότητα και τα άτομα νοσούν βαριά από αυτήν» είπε και εξήγησε πως «παρά το γεγονός ότι η παραλλαγή Όμικρον έχει διεισδύσει στο κοινό, εντούτοις δεν παρατηρήθηκε τρομερή αύξηση στις εισαγωγές των κρουσμάτων, συγκριτικά με τον εντοπισμό των τόσων χιλιάδων ατόμων θετικών στην Covid-19».
Σε άλλη ερώτηση απάντησε πως «μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επιβεβαιωμένο περιστατικό ασθενούς με την μετάλλαξη Όμικρον. Υπάρχει μεν αύξηση των κρουσμάτων στη Κοινότητα και αναμένεται να συνεχιστεί τις επόμενες μέρες, αλλά φαίνεται ότι η κατάσταση των νοσηλευόμενων είναι διαχειρίσιμη» είπε και σημείωσε ότι «η μετάδοση της μετάλλαξης Όμικρον είναι μεν ταχύτερη, εντούτοις φαίνεται από τα δεδομένα παγκοσμίως, πως η νόσηση είναι ήπια στα άτομα που είναι πλήρως εμβολιασμένα».
Αναφορικά με την λειτουργία της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας, η Αμαλία Χατζηγιάννη είπε ότι «σήμερα άρχισαν να λειτουργούν οι έξι οι κλίνες στην ΜΕΘ στις οποίες θα φιλοξενηθούν άτομα non covid, που πάσχουν δηλαδή από άλλες ασθένειες. Ουσιαστικά η Μονάδα στη Λάρνακα θα εξυπηρετήσει τις επαρχίες Λάρνακας και Αμμοχώστου και θα αποσυμφορήσει τη ΜΕΘ του ΓΝ Λευκωσίας, ώστε να μπορεί να δεχθεί άτομα τα οποία πάσχουν από κορωνοϊό και χρειάζονται διασωλήνωση».
Όσον αφορά τους εμβολιασμούς η κ. Χατζηγιάννη είπε πως «αυξάνεται ο αριθμός των ατόμων που μεταβαίνουν στα Εμβολιαστικά Κέντρα για να λάβουν την 1η, 2η και την 3η δόση των εμβολίων κατά του Covid-19. Την ίδια ώρα μεγάλος και ο αριθμός των παιδιών 5 – 11 ετών που λαμβάνει το εμβόλιο».