Αποφασίζουν τη νέα δέσμη μέτρων προς έγκριση από Υπουργικό-Γρίφος τα σχολεία

Έχοντας πλήρη εικόνα για την διασπορά του κορωνοϊού που έχει πάρει εδώ και μία εβδομάδα μορφή χιονοστιβάδας, Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή και υπουργός Υγείας κάθονται το απόγευμα (15:00), στο τραπέζι για να συζητήσουν τις εισηγήσεις για λήψη μέτρων, ώστε να ετοιμάσουν τη δέσμη προτάσεών τους, που θα εξετάσει την Τετάρτη το Υπουργικό Συμβούλιο. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πάνω από 5.000 τα κρούσματα, δύο θάνατοι-Καμπανάκι από την αύξηση νοσηλειών

Οι αριθμοί κρουσμάτων, που ξεπέρασαν τις 26 χιλιάδες από τις 27 Δεκεμβρίου μέχρι τις 3 Ιανουαρίου, αλλά και οι δεκάδες χιλιάδες επαφές που βρίσκονται σε αυτοπεριορισμό, έχουν χτυπήσει κόκκινο συναγερμό. Ως εκ τούτου οι αρμόδιοι θα εξετάσουν όλα τα σενάρια που έχουν ενώπιoν τους, για να κατασταλάξουν στα μέτρα εκείνα που θα δώσουν ανάσα στην επιδημιολογική εικόνα. 

Την ίδια ώρα, στο μικροσκόπιό τους βρίσκεται και η κατάσταση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, αφού οι νοσηλείες για δεύτερο συνεχόμενο εικοσιτετράωρο παρέμειναν πάνω από διακόσιες, ενώ σταθερά πάνω από ογδόντα είναι οι σοβαρά νοσούντες.

Οι τέσσερις πυλώνες των εισηγήσεων

Σε ότι αφορά στις εισηγήσεις που θα καταθέσουν οι ειδικοί, αυτές εστιάζονται σε τέσσερις πυλώνες. Ο πρώτος είναι τα σχολεία, για τα οποία η εισήγηση κάποιων μελών της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, είναι να παραμείνουν κλειστά για άλλη μία εβδομάδα και ακολούθως να επαναξιολογηθεί η κατάσταση. 

Παρόλα αυτά, προκύπτουν πρακτικά προβλήματα, αφού οι γονείς θα μεταβαίνουν στις εργασίες τους, ενώ τα παιδιά θα πρέπει να είναι στο σπίτι, ενώ τη συγκεκριμένη εισήγηση δεν βλέπει με καλό μάτι ούτε η Κυβέρνηση. 

Ο δεύτερος πυλώνας, αφορά τη διασκέδαση, εκεί όπου παρατηρήθηκαν αλυσίδες μετάδοσης, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέχει το Υπουργείο Υγείας. Ως εκ τούτου, υπάρχουν μεταξύ άλλων εισηγήσεις για κλείσιμο των νυχτερινών κέντρων για περίοδο δύο με τεσσάρων εβδομάδων, το κλείσιμο των χώρων εστίασης μέχρι τα μεσάνυχτα και η μείωση των ατόμων που συναθροίζονται σε οικίες και χώρους εστίασης. 

Επίσης, στο επίκεντρο βρίσκονται και οι εκδηλώσεις των Θεοφανίων, οι οποίες ανησυχούν αρκετά τους ειδικούς, αφού αναμένεται να παρατηρηθεί μεγάλος συγχρωτισμός και ως εκ τούτου υπάρχει κίνδυνος ανεξέλεγκτης διασποράς του ιού. Για το λόγο αυτό, κάποια μέλη της επιδημιολογικής ομάδας, θα προτείνουν τη λήψη μέτρων σε αυτές τις εκδηλώσεις, ωστόσο το αν θα περάσουν από το Υπουργικό Συμβούλιο, εναπόκειται σε Κυβέρνηση και Αρχιεπίσκοπο, όπως είχε δηλώσει και ο υπουργός Υγείας. 

Πάντως, ο Αρχιεπίσκοπος δεν βλέπει με καλό μάτι ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς, όπως εξήγησε σε δηλώσεις του, εάν ο κόσμος τηρεί τα μέτρα και τηρεί τις αποστάσεις, δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Παρόλα αυτά, έστειλε το μήνυμα στην Κυβέρνηση, πως αν καταφέρει να μην επιτρέψει στον κόσμο να πάει στη ρίψη του σταυρού, τότε δεν θα πάνε ούτε οι κληρικοί.

Ο τελευταίος πυλώνας αφορά τη μείωση της καραντίνας από δέκα μέρες σε πέντε, για όσους είναι ασυμπτωματικοί αφού στόχος είναι να τα κρούσματα να περιορίζονται όταν έχουν ανεπτυγμένα συμπτώματα και μπορούν να μεταδώσουν και όχι όταν είναι ασυμπτωματικοί. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Υποχρεωτική η ενημέρωση του συστήματος ιχνηλάτησης από τους πολίτες

Εξοπλίζουν τις ΜΕΘ

Την ίδια ώρα, όπως ανέφεραν πάμπολες φορές οι επιδημιολόγοι, αλλά και εκπρόσωποι του Υπουργείου Υγείας, τα βλέμματα είναι στραμμένα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ώστε σε περίπτωση που υπερκαλυφθούν οι δυνατότητες που υπάρχουν να χτυπήσουν κόκκινο συναγερμό, για λήψη πολύ αυστηρών μέτρων. 

Παράλληλα όμως, προετοιμάζονται για να είναι έτοιμοι για το χειρότερο σενάριο, εξοπλίζοντας τις ΜΕΘ. Ήδη στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας, θα αναπτυχθούν έξι κλίνες με αναπνευστήρες, με τη δυνατότητα για δημιουργία άλλων έξι κλινών σε περίπτωση που χρειαστεί. 

Μάλιστα, το Υπουργείο Υγείας αναμένει αναπνευστήρες από τη Γερμανία, οι οποίοι θα έρθουν το αμέσως επόμενο διάστημα.

Παράλληλα, κλίνες στις ΜΕΘ υπάρχουν και σε όλα τα υπόλοιπα νοσηλευτήρια της χώρας, ωστόσο ο αριθμός τους άρχισε να περιορίζεται λόγω της αύξησης των νοσηλειών που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες.

Σε δηλώσεις του στον REPORTER, ο πνευμονολόγος και Αντιπρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρείας Κύπρου Χάρης Αρμεύτης, ανέφερε πως «αυτό που μας προβληματίζει είναι το πώς βαίνουν οι νοσηλείες των ασθενών στα νοσηλευτήρια». 

Είναι επίσης σημαντικό, είπε, «να δούμε αν αυξάνονται τα παιδιά που έχουν νοσήσει με τη μετάλλαξη Όμικρον, καθώς αυτή τη στιγμή στην Κύπρο επικρατεί η Όμικρον, ενώ την ίδια ώρα υπάρχει και η μετάλλαξη Δέλτα». Επιπλέον πρέπει να δούμε πώς επιδρά η μετάλλαξη Όμικρον σε σχέση με τον πληθυσμό της χώρας μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Γρίφος για γερούς λύτες το άνοιγμα των σχολείων-«Θα υπάρξει τρομερή μετάδοση»

Δειτε Επισης

Απεργοί έριξαν την πύλη εισόδου της «βουλή» στα κατεχόμενα-Απειλούν με κλιμάκωση μέτρων
Ανησυχία για τα αποθέματα ψαριών στην Πάφο-Κινδυνεύουν με εξάλειψη οι ψαράδες
Παραμυθένιες εικόνες από το Τρόοδος-Στα λευκά η οροσειρά μετά την έντονη χιονόπτωση (vid&pics)
Αντιδράσεις στα κατεχόμενα για αλλαγές σε συμβάσεις και αύξηση κόστους ζωής-Διαμαρτυρία έξω από τη «βουλή»
Μόλις καταδίκες για την κατάρρευση ξενοδοχείου που σκοτώθηκαν 35 Τ/κ στην Τουρκία-Απογοήτευση στα κατεχόμενα
ΒΙΝΤΕΟ: Το ξεχωριστό τραγούδι του ειδικού σχολείου Ευαγγελισμός για τα Χριστούγεννα-Συγκινητικό μήνυμα ελπίδας
Ένας ακόμη συνεχιστής της παράδοσης… Ο κ. Γιάννης παράγει πιδκιαύλια και θυμίζει μία Κύπρο άλλης εποχής
Τα κεφάλαια που έκλεισαν για την παιδεία το 2024 και οι εκκρεμότητες για Μιχαηλίδου το 2025
Η ευρωπαϊκή οικονομία που παραπαίει, η μάχη με τον πληθωρισμό και οι κίνδυνοι του 2025 στην οικονομία
Χτυπά Χριστουγεννιάτικα την πόρτα στην Κύπρο η «Elena»-Φέρνει καταιγίδες, χαλάζι και χιόνια