Ανήσυχοι οι εκπαιδευτικοί για το back to school-«Να δοθεί τέλος στη συζήτηση»

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές, με την προσοχή τους να είναι στραμμένη προς το Υπουργείο Υγείας και Παιδείας, αναμένοντας αν θα υπάρξει τελικά διαφοροποίηση ή όχι στην απόφαση για τα σχολεία. Την ίδια ώρα, υπάρχει έντονη ανησυχία στους εκπαιδευτικούς κύκλους της Μέσης Εκπαίδευσης, αφού σε μία ενδεχόμενη παράταση του ανοίγματος των σχολείων, επηρεάζονται άμεσα οι εξετάσεις τετραμήνων.

Οι εξάρσεις που παρατηρούνται στα κρούσματα, αλλά και οι πιέσεις που δέχεται το σύστημα υγείας, έχουν ως αποτέλεσμα να τεθούν στο μικροσκόπιο τα υφιστάμενα μέτρα και η αποτελεσματικότητά τους. Την ίδια ώρα, στο τραπέζι τίθενται κι άλλες εισηγήσεις από τους ειδικούς, τις οποίες θα παρουσιάσουν αύριο ενώπιον του υπουργού Υγείας και στη συνέχεια από τον ίδιο το Μιχάλη Χατζηπαντέλα στο Υπουργικό Συμβούλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μετέωρο το άνοιγμα σχολείων, θέλουν να προλάβουν τα Θεοφάνια-Ασκήσεις επί χάρτου

Μία από τις εισηγήσεις που κατά πάσα πιθανότητα θα τεθεί ενώπιον του υπουργού Υγείας, από τη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή, είναι και η παράταση του ανοίγματος των σχολείων. Οι ψίθυροι που θέλουν τους ειδικούς να κλίνουν προς αυτή την κατεύθυνση, όσο περνούν οι ώρες ολοένα και πληθαίνουν, κάτι που προκαλεί έντονη ανησυχία και προβληματισμό στους εκπαιδευτικούς κύκλους.

Οι δάσκαλοι παρουσιάζονται έντονα προβληματισμένοι, όσον αφορά στην επαναλειτουργία των σχολείων, με τα δεδομένα που υπήρχαν πριν τις διακοπές, αφού θεωρούν δεδομένο ότι τα πρωτόκολλα δεν είναι επαρκή, για να αναχαιτίσουν την μετάλλαξη Όμικρον.

«Ο ίδιος ο υπουργός Υγείας το είπε ότι υπάρχουν εισηγήσεις και θα τις μελετήσουν σοβαρά και αν και εφόσον θα είναι επικίνδυνο να ανοίξουν, θα είναι επιδημιολογικό, δεν είναι θέμα άποψης. Δεν είναι δουλειά μας να πούμε αν θα ανοίξουν ή όχι. Εμείς είμαστε εκεί να παραθέτουμε τα γεγονότα που είναι αδιαμφησβήτητα. Τα πρωτόκολλα είναι πασιφανές ότι δεν επαρκούν, σε αυτή τη μετάλλαξη του ιού, που είναι πιο επιθετική. Αν ανοίξουν τα σχολεία, με αυτά τα δεδομένα δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων», εξήγησε στον REPORTER ο γενικός γραμματέας της ΠΟΕΔ, Χάρης Χαραλάμπους.

Η οργάνωση των δασκάλων παρακολουθεί την κατάσταση, με ανησυχία, αφού από τη μία η θέση τους είναι ότι πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία, αλλά από την αντίθετη άποψη πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη και η επιδημιολογική εικόνα που υπάρχει αυτή τη στιγμή.

«Η μετάλλαξη αυτή είναι πολύ μεταδοτική και αντιλαμβάνεστε αν βρεθούν σε μία αίθουσα 20 παιδιά, για 7-8 ώρες θα μεταδοθεί ο ιός. Αν τα σχολεία ανοίξουν με τα υφιστάμενα δεδεομένα, θα έχουμε και σοβαρό πρόβλημα με τις αντικαταστάσεις. Το είχαμε και από πριν που η κατάσταση ήταν πολύ-πολύ καλύτερη. Θα υπάρχει πρόβλημα να αντικατασταθούν οι δάσκαλοι που θα απουσιάζουν, επειδή θα είναι κρούσματα ή επαφές. Είναι δεδομένο ότι αν γίνει κανονικά το άνοιγμα, θα έχουμε πρόβλημα με τις απουσίες χιλιάδων μαθητών και εκπαιδευτικών. Θα επηρεαστεί η ομαλή λειτουργία των σχολείων και θα μιλούμε για σχολεία που θα ξανακλείνουν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στα 3.538 τα κρούσματα, ένας νεκρός-Ξεπέρασαν τους 200 οι ασθενείς στα νοσοκομεία

Ανησυχία για τις οι εξετάσεις τετραμήνου

Ανήσυχοι παρουσιάζονται και οι καθηγητές, όσον αφορά στα όσα ακούγονται για το άνοιγμα των σχολείων, αφού άρχισαν να αχνοφαίνονται στον ορίζοντα οι εξετάσεις ανά τετράμηνο, για τους μαθητές των Λυκείων. Η ενδεχόμενη παράταση του ανοίγματος των σχολικών μονάδων, θα προκαλέσει προβλήματα όσον αφορά στην ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων, με τους καθηγητές να καλούν τους αρμόδιους να ξεκαθαρίσουν την κατάσταση άμεσα, ώστε να γνωρίζουν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι τι μέλλει γενέσθαι.

«Υπάρχει τεράστια ανησυχία στην τάξη των εκπαιδευτικών και των μαθητών, για την κατάσταση, λόγω της τρομερής αύξησης των κρουσμάτων που παρατηρήθηκε τις τελευταίες δέκα μέρες. Αυτή η ξαφνική άνοδος είναι ανησυχητική. Ακούμε διάφορα, για εισηγήσεις κατά πόσο θα ανοίξουν τα σχολεία ή όχι. Σε κάθε περίπτωση, το Υπουργείο Παιδείας, το Υπουργείο Υγείας, αλλά και η ΣΕΕ θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν το συντομότερο δυνατό. Οι συζητήσεις που γίνονται, κατά πόσο θα ανοίξουν ή όχι τα σχολεία, δημιουργούν πρόβλημα στους μαθητές του Λυκείου, που θα παρακαθίσουν στις εξετάσεις τετραμήνων», υπέδειξε ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστας Χατζησάββας.

Αυτό που προβληματίζει έντονα τους εκπαιδευτικούς Μέσης, είναι το γεγονός ότι οι τελειόφοιτοι μαθητές θα παρακαθίσουν σε τρεις εξετάσεις, οι οποίες θα έχουν άμεσο αντίκτυπο με το μέλλον τους. «Θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το Υπουργείο Παιδείας τι είναι αυτό που πρέπει να γίνει και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παίζουν με την ψυχολογία των μαθητών. Οι τελειόφοιτοι προετοιμάζονται, αφού η εξέταση σχετίζεται με το απολυτήριό τους. Άρα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, πρέπει να δοθεί ένα τέλος σε αυτή τη συζήτηση».

Με βάση τα δεδομένα μέχρι στιγμής, οι μαθητές των Λυκείων, από τις 14 Ιανουαρίου και μέχρι τις 28 του ιδίου μήνα θα πηγαίνουν στο σχολείο μόνο για να παρακάθονται στις εξετάσεις, ενώ από την άλλη πλευρά οι μαθητές των Γυμνασίων δεν επηρεάζονται από εξεταστική περίοδο τη δεδομένη στιγμή. «Ενδεχομένως η Κυβέρνηση να χρειαστεί να λάβει διαφορετικές αποφάσεις στις δύο περιπτώσεις. Ωστόσο, θα πρέπει να ανακοινωθούν άμεσα».

Συνοφρυωμένοι παρουσιάζονται και οι οργανωμένοι γονείς Μέσης Εκπαίδευσης, οι οποίοι περιμένουν τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, την ερχόμενη Τετάρτη. Η Συνομοσπονδία παρουσιάζεται έντονα προβληματισμένη, με προτεραιότητά τους να είναι η υγεία των μαθητών.

«Δεν γνωρίζουμε ποιο είναι σωστό και ποιο λάθος. Η κατάσταση συνδέεται άμεσα και με τις εξετάσεις. Αν δεν ανοίξουν έγκαιρα, πότε θα γίνουν εξετάσεις; Ή αν ανοίξουν και το 1/3 των εκπαιδευτικών είναι σε αυτοπεριορισμό αφού είναι κρούσματα ή επαφές, πότε θα παρακαθίσουν σε εξετάσεις και πότε θα βαθμολογηθούν;», επεσήμανε ο Χαράλαμπος Διονυσίου, πρόεδρος της Συνομοσπονδίας.

«Αν ανοίξουν τα σχολεία θα υπάρξει τρομερή μετάδοση του ιού»

Αν ανοίξουν τα σχολεία θα υπάρξει τρομερή μετάδοση του ιού, δηλώνει στο ΚΥΠΕ, το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής (ΣΕΕ), Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ Πέτρος Καραγιάννης, εκφράζοντας την ελπίδα ότι κατά την αυριανή συνεδρία της ΣΕΕ με τον Υπουργό Υγείας θα ληφθούν οι σωστές αποφάσεις.

«Αυτή την στιγμή υπάρχει προβληματισμός όσον αφορά τα σχολεία κατά πόσον θα μπορούσαν να ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου κάτω από ασφαλείς συνθήκες», είπε.

Προσβλέπαμε προς την εορταστική περίοδο, ανέφερε, «για να πέσει ο αριθμός των κρουσμάτων στα παιδιά που πηγαίνουν σχολείο αλλά αυτή την στιγμή λόγω της έξαρσης που βλέπουμε στις μολύνσεις από την Όμικρον αυτό δεν έχει επιτευχθεί. Αντιθέτως έχουν αυξηθεί τα κρούσματα στο οικογενειακό περιβάλλον».

«Κατ΄ επέκταση αναμένουμε ότι αν ανοίξουν τα σχολεία θα υπάρξει τρομερή μετάδοση. Λόγω του ότι μεγάλος αριθμός παιδιών, δασκάλων και καθηγητών είναι σε αυτοπεριορισμό είτε επειδή νοσούν είτε είναι επαφές, τα σχολεία δεν θα ανοίξουν υπό τις κατάλληλες συνθήκες», πρόσθεσε.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι κατά την αυριανή συνεδρία της ΣΕΕ με τον Υπουργό Υγείας θα ληφθούν οι σωστές αποφάσεις όσον αφορά τα σχολεία.

Ερωτηθείς τι άλλα μέτρα αναμένονται να ληφθούν, ο Δρ Καραγιάννης ανέφερε ότι θα πρέπει να δούμε τα δεδομένα που θα μας παρουσιάσει η Μονάδα Ιχνηλάτησης για το πού ακριβώς βρίσκονται τα περισσότερα κρούσματα. «Αν είναι στο ενδοοικογενειακό περιβάλλον, δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά πράγματα, ίσως να επαναφέρουμε τον ολικό αριθμό από 20 σε 10 στα σπίτια αλλά μετά την εορταστική περίοδο, ίσως αυτό να μην έχει και ιδιαίτερη σημασία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ιερακοθηρία για έλεγχο υπερπληθυσμού της φάσσας συζήτησε η Επ. Περιβάλλοντος
Ξεκαθάρισμα Κυβέρνησης για τη δημιουργία παραρτήματος Πανεπιστημίου, ζητά ο Καρούσος
Θέλει να τα βρει με τον Αρχιεπίσκοπο ο Μητροπολίτης Τυχικός-Θα βρεθούν για να «διευθετηθεί η παρεξήγηση»
Στάση εργασίας την Πέμπτη από Μέλη ΔΕΠ και ΕΕΠ της Σχολής Διοίκησης του ΤΕΠΑΚ
Πρόταση για διαγραφή της στέρησης επαγγελματικής άδειας οδηγών σε άτομα που καταδικάστηκαν στο παρελθόν για ουσίες
Το 2027-28 αναμένεται η λειτουργία σχολής ΤΕΠΑΚ στη Λάρνακα
Θέμα για ηλεκτρονικό σύστημα εγγραφών στην Επιτροπή Παιδείας
Σε επίπεδο σκέψης η τροποποίηση Καταστατικού για τοποτηρητεία
Εκκενώθηκε προληπτικά παλιό κτήριο της ΑΗΚ στο κέντρο της Λευκωσίας-Αναζητεί νέα γραφεία
Κατέθεσε προτάσεις για τους «εγκλωβισμένους» αγοραστές το ΥΠΕΣ-Ευρεία σύσκεψη για να βρεθούν λύσεις