Σε συναγερμό η Κυβέρνηση, τα βλέμματα στις νοσηλείες-«Σοκαριστική αύξηση»

Η πρωτοφανής έκρηξη κρουσμάτων, τα οποία σκαρφάλωσαν σχεδόν στις δύο χιλιάδες, εξέπεμψαν σήμα κινδύνου σε Κυβέρνηση, Υπουργείο Υγείας και επιστημονική ομάδα, με όλους τους αρμόδιους να κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα.  Κι αυτό, υπό τον φόβο της αύξησης των νοσηλειών, οι οποίες καθορίζουν και τα επόμενα βήματα της Κυβέρνησης, σε ότι αφορά στο ενδεχόμενο αυστηροποίησης μέτρων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τεράστια έκρηξη κρουσμάτων, σκαρφάλωσαν σχεδόν στις δύο χιλιάδες-Δύο νεκροί

Λόγω των μαζικών συνάξεων κατά τις ημέρες των Χριστουγέννων, οι ειδικοί εκτιμούσαν ότι τα κρούσματα θα ήταν αυξημένα, εντούτοις, ουδείς υπολόγιζε ότι θα υπερδιπλασιαστούν, ωστόσο λαμβάνεται υπόψιν ο μεγάλος αριθμός διαγνωστικών εξετάσεων.

Συγκεκριμένα, διενεργήθηκαν συνολικά 121,127 τεστ, κάτι το οποίο οφείλεται στο γεγονός πως οι εργαζόμενοι έπρεπε να προσκομίσουν rapid test, με την επιστροφή τους στην εργασίας τους, ενώ μεγάλος ήταν ο αριθμός θετικών κρουσμάτων που εντοπίστηκαν από τα φαρμακεία και ο οποίος ανήλθε στα 926.

Η δραματική έκρηξη των κρουσμάτων έφερε τεράστιο πονοκέφαλο σε Υπουργείο Υγείας και επιστημονική ομάδα, οι οποίοι πλέον στρέφουν τα βλέμματα στα νοσοκομεία και στο κατά πόσον θα αυξηθούν οι εισαγωγές, αφού σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ο δρόμος για λήψη επιπρόσθετων μέτρων, είναι μονόδρομος.

Η αύξηση των νοσηλειών είναι ο μεγαλύτερος φόβος των ειδικών, ωστόσο, υπάρχει η ελπίδα ότι τα αυξημένα κρούσματα οφείλονται στη μετάλλαξη Όμικρον, η οποία παρουσιάζει πιο ήπια συμπτώματα, κάτι που ενδεχομένως να αποτρέψει τα χειρότερα.

«Η Όμικρον είναι ίσως σε μεγάλη κλίμακα στην Κύπρο»

Σχολιάζοντας στον REPORTER, την τεράστια έκρηξη κρουσμάτων, ο Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και μέλος της επιστημονικής ομάδας, Δρ Πέτρος Καραγιάννης, ανέφερε πως η θεωρεί ότι η Όμικρον είναι ίσως σε μεγάλη κλίμακα στην Κύπρο. «Προέβλεψε 1500 με 2000 κρούσματα, αλλά σε μερικές μέρες. Ήταν πράγματι σοκαριστικό. Από την άλλη, έγιναν και πάνω από 120 χιλιάδες τεστ, κάτι που δεν έχει συμβεί ξανά μέχρι σήμερα».

Κληθείς να τοποθετηθεί για το κατά πόσον τις επόμενες μέρες τα κρούσματα θα ανέλθουν σε μερικές χιλιάδες ημερησίως, διατήρησε τις επιφυλάξεις του, αφού όπως τόνισε, «θα εξαρτηθεί από τη διασπορά που υπήρξε τις προηγούμενες ημέρες. Ο χρόνος επώασης του συγκεκριμένου στελέχους είναι πιο σύντομος, άρα θα ξέρουμε προς το τέλος της εβδομάδας».

Την ίδια ώρα, δεν θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξει άμεση αυστηροποίηση των μέτρων, αλλά να δουν τη θα συμβεί τις επόμενες ημέρες και μετά να αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους.

«Οι νοσηλείες είναι χαμηλές. Εάν μιλάμε για την Όμικρον, ενδεχομένως να μην δούμε απότομη αύξηση των νοσηλειών, αλλά αν έχουμε σχεδόν δύο χιλιάδες κρούσματα τη μέρα, θα αναγκαστούμε να πούμε ότι δεν πηγαίνει άλλο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Λιγοστές βροχές στο καιρικό μενού-Αναμένεται μικρή πτώση της θερμοκρασίας
Δύσκολο το εγχείρημα της τεχνητής βροχής-Η προσπάθεια που έγινε ξανά στην Κύπρο πριν από 52 χρόνια
Η Κύπρος συνομιλεί με Ισραήλ για προμήθεια φυσ. αερίου αξίας $1,5 δισ. για 10 έτη
Διαμαρτυρία τ/κ οργανώσεων για τις συλλήψεις για σφετερισμό ε/κ περιουσιών
Μετακινεί το σχολείο για παραβατικούς μαθητές το ΥΠΑΝ-«Αδικαιολόγητη στοχοποίηση παιδιών»
Οδηγίες Υπ. Υγείας για το εμβολιαστικό πλάνο για Covid και γρίπη-Προτεραιότητα σε ευάλωτες ομάδες
Αποσύρθηκε βότκα από την αγορά για μη συμμόρφωση με το Νόμο
Βλάβη άφησε χωρίς νερό περιοχές της Λάρνακας-Διορθώνεται μέχρι το απόγευμα
Διευθύντρια άρπαξε το ημερολόγιο παιδιού με ΔΕΠΥ και αρνείτο να το δώσει πίσω-Φωνάζουν οι γονείς
Σε φθινοπωρινή διάθεση ο καιρός-Έρχονται βροχές και πτώση της θερμοκρασίας