Δύο στους δέκα δεν ενημερώνουν έγκαιρα για συμπτώματα-Στο 93% η πληρότητα στο Αναφοράς

Στο  93% έφτασε η πληρότητα του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου, που λειτουργεί ως Νοσοκομείο Αναφοράς, ανέφερε στο ΚΥΠΕ η Αμαλία Χατζηγιάννη, Επιστημονική Διευθύντρια των Νοσοκομείων Λάρνακας – Αμμοχώστου.

Πρόσθεσε ότι «σήμερα στο Νοσοκομείο Αναφοράς νοσηλεύονται 42 ασθενείς εκ των οποίων οι 7 στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, αφού χρειάζονται πιο στενή παρακολούθηση. Ο νεαρότερος ασθενής με κορωνοϊό είναι 22 ετών και η γηραιότερη 97 και οι δύο χωρίς ιστορικό εμβολιασμού».

Σημείωσε ακόμα πως «ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών, που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Αναφοράς είναι τα 66 έτη, ενώ το 80% των νοσηλευόμενων δεν είναι εμβολιασμένοι. Προς το παρών δεν υπάρχει νοσηλεία ασθενούς στο Νοσοκομείο με την μετάλλαξη Όμικρον, αφού σε όλες τις εισαγωγές γίνεται μοριακός έλεγχος».

Σήμερα στο Νοσοκομείο Λάρνακας νοσηλεύονται 15 ασθενείς, ενώ στο Κέντρο Αποκατάστασης Eden στην Τερσεφάνου  φιλοξενούνται 72 άτομα τα οποία θα παραμείνουν μέχρι την πλήρη αρνητικοποίηση τους.

Αφού ανέφερε ότι «στο Νοσοκομείο Αναφοράς νοσηλεύονται οι περισσότεροι ασθενείς με κορωνοϊό», σημείωσε πως «δυστυχώς ορισμένα περιστατικά ανεξαρτήτως ηλικίας, παρουσιάζουν σοβαρή συμπτωματολογία και τις πλείστες φορές μπορεί να καταλήξουν στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, ενώ ορισμένοι ασθενείς καταλήγουν σε διασωλήνωση και μεταφορά τους στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας».

Τις τελευταίες μέρες, συνέχισε «σχεδόν καθημερινά κατά μέσο όρο 1 – 2 άτομα διασωληνώνονται. Συνήθως η διασωλήνωση γίνεται κατά την 6η - 7η μέρα, αλλά προτού γίνει αυτό, καταβάλλονται προσπάθειες από το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, με φαρμακευτική αγωγή και φυσιοθεραπεία, ούτως ώστε οι ασθενείς να βοηθηθούν και να αποφευχθεί η μεταφορά τους στη ΜΑΦ».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε πως  «δίνεται περιθώριο ορισμένων ημερών σε νοσούντες ασθενείς να διατηρήσουν καλή οξυγόνωση, με μη επεμβατικές μεθόδους αερισμού. Όταν όμως η φυσιοθεραπεία του αναπνευστικού, η φαρμακευτική αγωγή και ο μη επεμβατικός αερισμός, δεν αποδίδουν αποτελεσματικά και η οξυγόνωση του ασθενούς είναι χαμηλή, τότε η μόνη διέξοδος που υπάρχει είναι η διασωλήνωση».

Σύμφωνα με την κα. Χατζηγιάννη «ένα 20% των ασθενών δεν ενημερώνουν έγκαιρα τον προσωπικό τους γιατρό για τα συμπτώματα που έχουν, θεωρούν ότι θα τα περάσουν ανώδυνα στο σπίτι, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η εισαγωγή τους στο Νοσοκομείο για θεραπεία. Παρακαλούμε τον κόσμο όταν έχει συμπτώματα, να ενημερώνει αμέσως τον προσωπικό του γιατρό ο οποίος θα τον καθοδηγήσει, προκειμένου να αρχίζει θεραπεία το γρηγορότερο δυνατόν για να αποφεύγεται το χειρότερο, που είναι η διασωλήνωση».  

Ανέφερε επίσης ότι «σε περίπτωση που οι ασθενείς έχουν οποιοδήποτε πρόβλημα με τον προσωπικό τους γιατρό, τότε θα πρέπει να επισκεφθούν το Τμήμα Πρώτων Βοηθειών των Νοσοκομείων, όπου θα τους δοθεί η απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή. Ωστόσο, αρκετός κόσμος που νοσεί, θεωρεί ότι μπορεί να περάσει «ανώδυνα» στο σπίτι τα συμπτώματα που παρουσιάζει, εικάζοντας πως έχει αυτά είναι ήπια, με αποτέλεσμα να καθυστερεί να ζητήσει βοήθεια από το Νοσοκομείο».

Σε άλλη ερώτηση η κα. Χατζηγιάννη απάντησε πως «το 20% περίπου των ασθενών είναι αυτό που συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να διασωληνωθεί, γιατί έχει προχωρήσει πλέον η νόσος και τα απεικονιστικά ευρήματα είναι πολύ σοβαρά. Ισως μάλιστα η θεραπεία γι’ αυτούς τους ανθρώπους να μην είναι επαρκής για να είναι αναστρέψιμη η κατάσταση τους».

Όσον αφορά τους ασθενείς που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Αναφοράς και είναι εμβολιασμένοι, είπε πως «μέχρι σήμερα δεν έχει νοσηλευθεί κανένα άτομο που έχει εμβολιαστεί με την 3η δόση. Ορισμένοι έχουν κάνει την 2η δόση εδώ και καιρό και έχει παρέλθει η ανοσία τους, με αποτέλεσμα να πρέπει να προχωρήσουν στην επαναληπτική 3η δόση, η οποία φαίνεται πως αδρανοποιεί και την μετάλλαξη Όμικρον».

Η κα. Χατζηγιάννη σημείωσε πως «τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί θεωρούν ότι είναι προστατευμένα και εφησυχάζουν, με αποτέλεσμα να παραμελούν κάπως τα μέτρα προστασίας, αφού πιστεύουν πως η εμβολιαστική τους κάλυψη είναι 100% και δεν θα νοσήσουν. Θα πρέπει όλοι να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα προστασίας, δηλαδή μάσκα, αντισηπτικό, αποστάσεις και προσωπική υγιεινή, ούτως ώστε ακόμα και στην περίπτωση που νοσήσουν, να μην είναι σοβαρά και να μην χρειαστεί να νοσηλευτούν σε Νοσοκομείο».

Η Επιστημονική Διευθύντρια των Νοσοκομείων Λάρνακας – Αμμοχώστου ανέφερε ακόμα ότι «τις προηγούμενες μέρες είχαμε στο Νοσοκομείο Αναφοράς, αρκετές εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό, ωστόσο με την αύξηση των κλινών υπάρχει ισορροπία και μπορούμε πλέον να αντεπεξέλθουμε. Γίνονται αρκετές εισαγωγές στο Νοσοκομείο, ταυτόχρονα όμως δίνονται και εξιτήρια και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει ένα ισοζύγιο στη διάθεση των κλινών».

Όσον αφορά τη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας του Νοσοκομείου Αναφοράς, είπε πως «μόνο όταν επιδεινώνεται η κατάσταση των ασθενών μεταφέρονται στη συγκεκριμένη Μονάδα, όπου δίνεται σκληρή μάχη και εξαντλούνται όλα τα περιθώρια με τις μη επεμβατικές μεθόδους, προκειμένου να αποφευχθεί η διασωλήνωση τους».

Για τους εμβολιασμούς η κα. Χατζηγιάννη ανέφερε ότι «η ροή στα εμβολιαστικά κέντρα αυξάνεται καθημερινά και βλέπουμε πως όλο και περισσότερος κόσμος σπεύδει να κάνει από την 1η δόση μέχρι και την επαναληπτική 3η δόση του εμβολίου».

Σε εμβολιασμούς καλεί ο Διευθυντής Πνευμονολογικής ΓΝ Πάφου

O Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου και υπεύθυνος της μονάδας Covid- 19 του Νοσοκομείου Δρ. Άδωνης Ελευθερίου, κάλεσε όλους όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί να το πράξουν άμεσα, επικαλούμενος και την προσωπική του εμπειρία τον Μάρτιο του 2020, όταν κινδύνευσε η ζωή του, προσθέτοντας πως το αποκορύφωμα του υφιστάμενου κύματος της πανδημίας στην Κύπρο θα εκδηλωθεί περί το τέλος Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τον Δρ. Ελευθερίου, στη μονάδα Covid -19  του ΓΝ Πάφου νοσηλεύονται περίπου 19 ασθενείς, σημειώνοντας πως στο Νοσοκομείο της Πάφου δεν μπορούν άμεσα να λειτουργήσουν πρόσθετες κλίνες λόγω του προβλήματος εξαερισμού. Επεσήμανε πως για να λειτουργήσουν πρόσθετες κλίνες πρέπει να κλείσει ο παθολογικός θάλαμος του Νοσοκομείου, σημειώνοντας ωστόσο πως κάτι τέτοιο δεν επιδιώκεται. Είπε ακόμη πως εάν χρειασθεί να γίνουν περισσότερες νοσηλείες θα γίνουν εισαγωγές, όπως εξήγησε, σε άλλα Νοσοκομεία. 

Τα φετινά Χριστούγεννα σίγουρα θα είναι αλλιώτικα για όσους μοιράζονται  τον θάλαμο Covid 19 του Γ.Ν Πάφου, τόσο για τους ασθενείς όσο και για το προσωπικό, είπε και πρόσθεσε: «Αγωνία, άγχος , φόβος, μοναξιά, κούραση, λύπη, χαρά και απόγνωση είναι συναισθήματα που μοιραζόμαστε καθημερινά με τους ασθενείς μας». 

Περάσαμε μαζί, ανέφερε περαιτέρω,  “ένα δύσκολο χρόνο, με πίεση, κούραση, άγχος, με λύπη για κάθε ασθενή που χάσαμε ή διασωληνώσαμε, αλλά και με χαρά για κάθε ασθενή που γινόταν καλά και έφευγε για το σπίτι και τους δικούς του”.

 Ο Δρ. Ελευθερίου εξήρε το έργο της ομάδας του θαλάμου Covid- 19 του ΓΝ Πάφου για τον επαγγελματισμό της αλλά και για τον σεβασμό του ενός προς τον άλλον αλλά και προς τους πάσχοντες συνανθρώπους μας. Για το εξαιρετικό αποτέλεσμα εξέφρασε τέλος τις ευχαριστίες του προς όλους ανεξαιρέτως.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Superhome: Πρώτη προτεραιότητα η ασφάλεια των πελατών και του προσωπικού μας-Λύπη για το συμβάν στο Neon Mall of Pafos
Ύψιστη προτεραιότητα μια κοινωνία ισότητας και σεβασμού διαμηνύει η Υπ. Παιδείας
Διαφωνία Δήμου Π. Χρυσοχούς με προτεινόμενες χρεώσεις πόσιμου νερού
Το Τμήμα Γεωργίας διερευνά διάθεση χαλλουμιού κατά παράβαση προδιαγραφών ΠΟΠ
Στο Υπουργικό οι προϋπολογισμοί των ΕΟΑ-Μάχη για διόρθωση των προβλημάτων με τον «Ιππόδαμο»
«Οι εργαζόμενοι βιώνουν βάναυσες συμπεριφορές»-Δέσμη νομοσχεδίων για τη βία στο χώρο εργασίας
Μέσο ποσοστό κέρδους 165% για 15 προϊόντα στο «eΚοφίνι»
Έως το 2029 σε ισχύ Σχέδιο Κατάρτισης Εργαζομένων σε ξενοδοχεία
Έκοψε την κουβέντα για το ωράριο των καταστημάτων ο Παναγιώτου-Δεν κλείνουν την Κυριακή
Δίνει το στίγμα του ο νέος Ελεγκτής-«Η ανεξαρτησία είναι ένα θεμελιώδες θέμα για την Υπηρεσία»