Αλλάζει δεδομένα η Όμικρον, επί τάπητος μέτρα-Τα σενάρια επικράτησης στην Κύπρο

Ικανή να ανατρέψει τις ήδη πολύ λεπτές ισορροπίες, που έφερε η νέα έξαρση της Δέλτα, είναι η μετάλλαξη Όμικρον, που εκτιμάται ότι θα επικρατήσει στην Κύπρο το αμέσως επόμενο διάστημα. Αν και η νέα μετάλλαξη, δεν έχει ξεκλειδώσει πλήρως, αφού παραμένει άγνωστος ο βαθμός νοσηρότητάς της, τα δεδομένα από την εξάπλωσή της έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία, αφού πρόλαβε να επικρατήσει μόλις σε λίγες ημέρες σε μία πόλη, όπως το Λονδίνο. Είναι γι’ αυτό το λόγο που ζητήθηκαν εισηγήσεις από τους επιστήμονες, κάποιοι εκ των οποίων συνεχίζουν να προειδοποιούν ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν θα φέρουν αποτέλεσμα και δεν αποτελούν δικές τους προτάσεις, αλλά πολιτικές αποφάσεις.

Σε αυτό το στάδιο, στο Υπουργείο Υγείας, πραγματοποιούν ασκήσεις επί χάρτου, προκειμένου να υπάρχει προετοιμασία για όλα τα σενάρια. Σε περίπτωση που παρατηρηθούν φαινόμενα ραγδαίας διασποράς, σε κάποιες περιοχές, αυτό θα κτυπήσει καμπανάκι κινδύνου, αφού ενδεχομένως να πρόκειται για έργο της Όμικρον. Επιπρόσθετα οι αρμόδιες Υπηρεσίες, μετά τον εντοπισμό των πέντε κρουσμάτων της Όμικρον σε σχολείο στη Λεμεσό, τελούν εν αναμονή και άλλων ύποπτων περιστατικών της νέας μετάλλαξης, τα οποία βρίσκονται σε διαδικασία αλληλούχισης.

Όπως και να έχει, θεωρείται θέμα χρόνου- χωρίς να αποκλείεται να έχει γίνει ήδη- να διεισδύσει ο ιός στην κοινότητα, κάτι που θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα ακόμα σε λίγες ημέρες. Στις χώρες όπου επικράτησε η Όμικρον, υπάρχει διπλασιασμός κρουσμάτων κάθε δύο ημέρες, ενώ οι προβλέψεις για τα κράτη της ΕΕ, όπως δήλωσε την Τετάρτη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, είναι πως θα κυριαρχήσει μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου.

Με αυτά ως δεδομένα, οι εκτιμήσεις επιστημόνων είναι πως τα σενάρια για την Κύπρο είναι τρία. Το πρώτο, που θεωρείται και το χείριστο αφού επηρεάζει τις γιορτές των Χριστουγέννων, είναι να έχουμε επικράτηση της Όμικρον μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, κάτι που θα σημαίνει τετραψήφιο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων. Με βάση αυτό το σενάριο, ανάλογα με την κατάσταση στα νοσοκομεία, ενδεχομένως να χρειαστούν νέες αποφάσεις για μέτρα, πριν το τέλος του χρόνου.

Το δεύτερο σενάριο, είναι να έχουμε επικράτηση της Όμικρον μέσα στον Ιανουάριο, με τα ίδια δεδομένα και το τρίτο η «κυριαρχία» επί της Δέλτα, να καθυστερήσει λίγο περισσότερα στη χώρα μας από τα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της Κύπρου, που είναι νησί, δεν έχει μέσα μαζικής μεταφοράς και δεν γίνονται πολύ μεγάλες συναθροίσεις.

Ουδείς μπορεί πάντως να προβλέψει με ασφάλεια ποιο από τα τρία σενάρια, θα επικρατήσει τελικά, με τα επικρατέστερα να είναι τα πρώτα δύο.

«Αυτό που είδαμε από το Ηνωμένο Βασίλειο, είναι πως η μεταδοτικότητα είναι τόσο υψηλή που ακόμα κι εάν έχεις ήπια νόσηση, επειδή το κύμα είναι τόσο υψηλό, αναλογικά θα υπάρξει ένα ποσοστό ατόμων που θα καταλήξει στο νοσοκομείο. Οπόταν, δυστυχώς, θα είμαστε μάλλον στον ίδιο παρονομαστή και αυτό είναι το θέμα», ανέφερε στον REPORTER το μέλος της ΣΕΕ, Ζωή Δωροθέα Πανά, σημειώνοντας ότι οι πρώτες μελέτες δείχνουν πως η Όμικρον είναι δύο με τρεις φορές πιο μεταδοτική από τη Δέλτα.

Κληθείσα να αναφέρει, εάν η επικράτηση της Όμικρον θα αλλάξει την πορεία της πανδημίας, η κα Πανά, ανέφερε πως οι επιστήμονες, δεν μπορούν σε αυτό το στάδιο να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα. «Αυτό που φαίνεται είναι ότι μάλλον θα επικρατήσει, αλλά δεν μπορούμε να πούμε πότε», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο κίνδυνος από την Όμικρον παραμένει πολύ υψηλός. Σε ανακοίνωση του την Τετάρτη, ανέφερε πως τα προκαταρκτικά στοιχεία υποδεικνύουν ότι τα εμβόλια κατά της COVID-19, ίσως είναι λιγότερο αποτελεσματικά κατά της μόλυνσης και της μετάδοσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το μετέωρο βήμα των εμβολιασμών, οι τρύπες και το... πάρτι στις πλάτες των Αρχών

Τα μέτρα στο τραπέζι

Όπου επικράτησε ή τείνει να επικρατήσει η Όμικρον επανήλθαν περιοριστικά μέτρα, όπως στην Δανία και την Ολλανδία, όπου αποφασίστηκε το κλείσιμο των σχολείων μία εβδομάδα ενωρίτερα. Μέτρα αναγκάστηκε να επιβάλει, παρά τις περί του αντιθέτου εξαγγελίες του Μπόρις Τζόνσον και η Βρετανία, που επανέφερε τηλεργασία και μάσκες σε δημόσιες υπηρεσίες.

Στην Κύπρο, οι επιλογές ως προς τα ενδεχόμενα νέα μέτρα, έχουν περιοριστεί σημαντικά και εάν χρειαστεί η επιβολή νέων, τότε σε πρώτη φάση, αναμένεται να επηρεαστούν οι συναθροίσεις. Θα μειωθεί δηλαδή ο αριθμός ατόμων, που θα μπορούν να βρίσκονται ταυτόχρονα σε κάποιους χώρους.

Κάποιοι επιστήμονες της ΣΕΕ, αναμένεται να προτείνουν επίσης υποχρεωτικά τεστ σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί, καθώς και περιορισμό ατόμων που είναι επαφές κρουσμάτων, ανεξαρτήτως εμβολιαστικής κάλυψης.

Εν τω μεταξύ ανάμεσα στα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, υπάρχει αναβρασμός, με μερίδα τους έχει διαχωρίσει τη θέση της από τις πρόσφατες αποφάσεις της Κυβέρνησης, προειδοποιώντας ότι δεν θα περιορίσουν τη διασπορά και ότι πρόκειται για μέτρα, που στόχο έχουν μόνο την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ισχυροί άνεμοι, βροχές και χιόνια στο μενού του καιρού-Σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση
Συντηρείται το κτήριο του Γενικού Χημείου μέχρι να βρεθεί εργολάβος για ανέγερση νέου
«Ήμουν 13 χρονών.... Είπαν μας να πηαίνεται θκυό θκυό μπροστά να σας παίζουμε, έτρεξα τζαι γλύτωσα»
Ξεκίνησε την ετοιμασία πρωτοκόλλου το Υπ. Υγείας για τη δομή αυτιστικών ατόμων στη Λεμεσό
Έξι χιλιάδες το μέτρο θα στοιχίσει το μισό έργο του δρόμου Πάφου με Πόλη-Πάνω από 100 εκ. το κόστος
Υπ. Υγείας: Προτεραιότητα τα ανιχνευτικά προγράμματα ακοής
Στα 10 εκ. ευρώ η επέκταση και αναβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου
Β. Κασσιανίδου: Το Υφυπ. Πολιτισμού στηρίζει την ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας
Τίθεται το βράδυ σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες-Συστήνει προσοχή η Πολιτική Άμυνα
ΒΙΝΤΕΟ: Εγκαινιάστηκαν τα Χριστουγεννιάτικα Χωριά 2024-2025