Ήπια δόση μέτρων για να μην φέρει… παρενέργειες-Ο προβληματισμός επιστημόνων
06:57 - 01 Δεκεμβρίου 2021
Κι ενώ η αβεβαιότητα που έχει προκαλέσει ανά το παγκόσμιο η εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον συνεχίζει, με τη μία χώρα μετά την άλλη να λαμβάνουν επιπρόσθετα μέτρα για να κερδηθεί χρόνος μέχρι να υπάρχουν περισσότερα δεδομένα, στην Κύπρο οι αρμόδιες υπηρεσίες προσπαθούν από τη μία να κατευνάσουν τις θυελλώδεις αντιδράσεις μερίδας γονέων για τις μάσκες στα Δημοτικά και από την άλλη να βρουν λύσεις, προκειμένου να αναχαιτιστεί το πέμπτο κύμα και να μην χρειαστούν πιο επώδυνα μέτρα.
Σε αυτό το στάδιο η Κυβέρνηση και χωρίς ακόμη να έχουν τεθεί πλήρως σε εφαρμογή τα μέτρα που έλαβε στο προηγούμενο Υπουργικό, δεν θέλει να ταράξει περισσότερο τα νερά με μέτρα που θα προκαλέσουν νέες αντιδράσεις. Ωστόσο, λόγω της Όμικρον κρίνεται αναγκαία η επιβολή κάποιων, σε μία προσπάθεια τουλάχιστον να καθυστερήσει η άφιξη της νέας παραλλαγής, που θεωρείται θέμα χρόνου να εμφανιστεί και στην Κύπρο.
Γι’ αυτό το λόγο έχοντας μία λίστα με ήπια μέτρα, που προτάθηκαν ομόφωνα από τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, ο υπουργός Υγείας θα παρουσιαστεί την Πέμπτη ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου και θα ζητήσει την έγκρισή τους.
Ο Μιχάλης Χατζηπαντέλας, θα επαναφέρει την πρόταση για τηλεργασία στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, που είχε απορριφθεί στο προηγούμενο Υπουργικό και θα εισηγηθεί τη διενέργεια PCR τεστ σε όλους τους επιβάτες που φτάνουν στην Κύπρο.
Στο Υπουργικό αναμένεται να ρυθμιστεί και ο τρόπος πραγματοποίησης των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων, που θα επιτρέπονται μόνο σε υπαίθριους χώρους. Όσοι θα επισκέπτονται τέτοιες εκδηλώσεις, θα πρέπει να προσκομίζουν rapid τεστ 48 ωρών, είτε είναι εμβολιασμένοι, είτε είναι ανεμβολίαστοι. Επιπρόσθετα η πρόθεση είναι να απαγορευτεί μέσω διατάγματος η διενέργεια Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων εντός εμπορικών κέντρων.
Τέλος, ο υπουργός Υγείας θα παρουσιάσει πρόταση έτσι ώστε να σταματήσει η παρουσία εφέδρων στην Εθνική Φρουρά, μέχρι το Μάρτιο.
Σημειώνεται ότι στο τραπέζι, υπάρχουν και άλλα μέτρα, τα οποία θα ενεργοποιηθούν σε περίπτωση που υπάρξει νέα επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας. Αρμόδιες πηγές ανέφεραν πάντως στον REPORTER πως, η Κυβέρνηση δεν προτίθεται να ακολουθήσει, σε αυτό το στάδιο τουλάχιστον, το παράδειγμα της Ελλάδας για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς και χρηματικό πρόστιμο για όσους δεν το πράττουν. Κι αυτό επειδή έχουν αυξηθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα οι εμβολιασμοί, που αγγίζουν τους δέκα χιλιάδες ημερησίως τις τελευταίες δύο ημέρες.
Πάντως, ο υπουργός Υγείας έχει εδώ και καιρό ζητήσει γνωμάτευση από το Γενικό Εισαγγελέα, αφού μελετάται το ενδεχόμενο υποχρεωτικής άδειας και αποκοπής μισθού στους ανεμβολίαστους, που δουλεύουν σε σώματα ασφαλείας και νοσοκομεία. Το θέμα μελετάται από τη Νομική Υπηρεσία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σημαντική αύξηση στους εμβολιασμούς-Σπεύδουν για πρώτες και τρίτες δόσεις οι πολίτες
SafePass με rapid 48 ωρών
Από σήμερα εν τω μεταξύ, θα ισχύσουν νέα δεδομένα για το SafePass, για τους ανεμβολίαστους πολίτες. Όλα τα άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω, που δεν έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό τους σχήμα, οφείλουν να διενεργούν εξέταση PCR με ισχύ 72 ωρών ή Rapid τεστ με ισχύ 48 ωρών για σκοπούς SafePass.
Στις 15 Δεκεμβρίου θα ενεργοποιηθεί ένα το μέτρο που θα απαγορεύει την είσοδο σε μη εμβολιασμένους μεταξύ άλλων στην εστίαση, στα γήπεδα, σε θέατρα και κινηματογράφους. Στις 18 Δεκεμβρίου, εξάλλου θα καταργηθεί το Safe Pass για όσα άτομα δεν λάβουν την ενισχυτική δόση του εμβολίου, μετά την πάροδο επτά μηνών από την ολοκλήρωση του αρχικού εμβολιασμού.
Η πρόνοια αυτή για το SafePass, ενδέχεται πάντως να αλλάξει, αφού η πρόθεση της Κομισιόν είναι το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό για ταξίδια, να λήγει στους εννέα μήνες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τρεις θάνατοι και πάνω από 600 τα κρούσματα-Βρέθηκαν 48 θετικοί μαθητές
Προβληματισμένοι οι επιστήμονες
Πέραν από την Όμικρον, μεγάλη ανησυχία προκαλεί η επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων και το γεγονός ότι ο δείκτης μεταδοτικότητας (R), είναι πλέον πάνω από το 1 που είναι το όριο ασφαλείας. Αυτό εκτιμάται πως ενδέχεται να φέρει το αμέσως επόμενο διάστημα νέα εκτόξευση κρουσμάτων, που θα προκαλέσει νέες πιέσεις στα νοσοκομεία.
Ήδη την Τρίτη σημειώθηκε νέα αύξηση κρουσμάτων, αφού τα θετικά περιστατικά ξεπέρασαν τα 600, με το ποσοστό θετικότητας να ξεπερνά το 0,7%. Σημειώνεται ότι το όριο ασφαλείας και για αυτόν τον επιδημιολογικό δείκτη είναι το 1.
Κάποιοι επιστήμονες πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, εμφανίζονται ιδιαιτέρως προβληματισμένοι για τα μέτρα που έχουν τεθεί σε ισχύ, εκτιμώντας πως δεν θα έχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Εισηγήθηκαν μάλιστα και άλλες παρεμβάσεις, προκειμένου να μην επιδεινωθεί περισσότερο η κατάσταση και να χρειαστούν μέτρα που να κλείνουν επιχειρήσεις και να περιορίζουν τις διακινήσεις.
Όλα για τη συνέχεια, θα εξαρτηθούν από τις ροές ασθενών στα νοσοκομεία, που συνεχίζουν να αυξάνονται. Οι παραπομπές στον ιδιωτικό τομέα συνεχίζονται, ενώ από αύριο σταματούν όλα τα ψυχρά χειρουργεία. Ο στόχος είναι να αναπτυχθούν νέες κλίνες για ασθενείς με covid.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έδωσε στοιχεία για την ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων το Υπουργείο Υγείας
Σε πάνω από 10 ευρωπαϊκές χώρες η Όμικρον
Εν τω μεταξύ ειδικοί σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν τις προσπάθειες αποκωδικοποίησης της Όμικρον, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το σκηνικό. Οι εικασίες γύρω από τη νέα μετάλλαξη, δίνουν και παίρνουν, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι εκτιμήσεις είναι αντιφατικές μεταξύ τους.
Οι επιστήμονες συστήνουν υπομονή δύο τουλάχιστον εβδομάδων, προκειμένου να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την μεταδοτικότητα αλλά και τη νοσηρότητα της Όμικρον. Μέχρι στιγμής το μόνο που είναι βέβαιο, είναι πως η παραλλαγή αυτή εμφανίζει μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη ακίδα, που αποτελεί το κλειδί για την είσοδο του ιού στον οργανισμό. Αυτά τα χαρακτηριστικά της δημιούργησαν φόβους ότι θα είναι πιο μεταδοτική και περισσότερο ανθεκτική στα διαθέσιμα εμβόλια. Δεδομένο αποτελεί και το ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει μεγάλη αύξηση κρουσμάτων στη Νότιο Αφρική.
Τα μέτρα που έφερε η Όμικρον σε άλλες χώρες
Μέχρι στιγμής, η νέα μετάλλαξη έχει βρεθεί σε πάνω από 10 χώρες της ΕΕ, στη Βρετανία αλλά και το Ισραήλ, χώρες με τις οποίες έχει ιδιαίτερους δεσμούς η Κύπρος.
Οι πλείστες χώρες έχουν προχωρήσει σε κλείσιμο των συνόρων τους με κράτη της Αφρικής. Ωστόσο η μία μετά την άλλη, λαμβάνουν και επιπρόσθετα μέτρα προκειμένου να αποτραπεί ενδεχόμενη διασπορά της νέας μετάλλαξης.
«Αντίτιμο υγείας» στην Ελλάδα
Τα πιο αυστηρά μέτρα, που προκαλούν μεγάλες αντιδράσεις, έλαβε η Ελλάδα σε μία προσπάθεια, όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «να κερδηθεί χρόνος». Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε την Τρίτη υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για όλους τους πολίτες άνω των 60 ετών, με διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ υπέρ των δομών υγείας, σε περίπτωση που δεν εμβολιαστούν.
Το σύστημα υγείας στην Ελλάδα, που έλαβε μία σειρά άλλων μέτρων, πριν από λίγες ημέρες, ανάμεσά στα οποία και απαγόρευση εισόδου σε μη εμβολιασμένους πολίτες σε κάποιους χώρους, βρίσκεται σε πολύ οριακά επίπεδα, με τους θανάτους από την COVID να έχουν εκτοξευθεί.
Κλείνει όλη η τάξη, όταν βρεθεί ένα κρούσμα στην Ιταλία
Η Ιταλία, η οποία μέχρι το απόγευμα της Τρίτης, είχε ανακοινώσει εννέα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον, έλαβε έκτακτα μέτρα που αγγίζουν τα σχολεία.
Στο εξής, μόλις καταγράφεται σε μια τάξη κρούσμα κορωνοϊού, θα κλείνει και οι μαθητές θα κάνουν εξ αποστάσεως διδασκαλία, για τουλάχιστον δέκα ημέρες.
Μάσκες και εμβολιασμοί στη Νορβηγία
Στη Νορβηγία, επέστρεψε η προστατευτική μάσκα στα δημόσια μέσα μεταφοράς και σε χώρους όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός ατόμων.
Ο Πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα επιδιώξει να περιορίσει πιθανή εξάπλωση της νέας παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού, με επιβολή μεγαλύτερης διάρκειας καραντίνας σε όσους μολύνονται με την παραλλαγή. Επιπρόσθετα κάλεσε τους δήμους να επιταχύνουν τους εμβολισμούς, προκειμένου να αποφευχθεί το lockdown, με δεδομένο ότι επιδεινώθηκαν σημαντικά τα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα.
Επέστρεψε η υποχρεωτική μάσκα στην Αγγλία
Νέα μέτρα, έλαβε και η Βρετανία παρά τις διακηρύξεις του Μπόρις Τζόνσον. Έτσι από την Τρίτη επέστρεψε η υποχρεωτική χρήση της μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα καταστήματα, τις τράπεζες και τα κομμωτήρια.
Επιπλέον, όλοι οι ταξιδιώτες από το εξωτερικό θα πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ PCR μέχρι το τέλος της δεύτερης ημέρας από την άφιξή τους και να μπαίνουν σε απομόνωση μέχρι να βγει το αποτέλεσμα της εξέτασης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Καταπέλτης η Μιχαηλίδου για γονείς που δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο
- Μυρίζει μπαρούτι η Παιδεία-Εκρηκτικό κλίμα, χωρισμένοι σε στρατόπεδα οι γονείς
- Πατέρας που αντιδρούσε στα μέτρα χτύπησε δασκάλους μπροστά σε μαθητές στη Λευκωσία
- Κάθετοι γονείς και δάσκαλοι, δεν θα ανέχονται απειλές-Έτοιμοι να λάβουν μέτρα