Συναγερμός υπηρεσιών λόγω Όμικρον, αυξημένοι έλεγχοι-Σε ανοικτή γραμμή με ΕΕ

Σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού έχουν τεθεί όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες στην Κύπρο, λόγω της νέας παραλλαγή του κορωνοϊού SARS-CoV-2 με την ονομασία Όμικρον, που επανέφερε την αβεβαιότητα ανά το παγκόσμιο, αφού ενσωματώνει στο εσωτερικό της 32 μεταλλάξεις. Ο αριθμός είναι υπερδιπλάσιος σε σύγκριση με εκείνον που παρουσιάζει η παραλλαγή Δέλτα, η οποία έχει κυριαρχήσει πλέον σε όλο τον κόσμο. 

Το Υπουργείο Υγείας, όπως ανακοινώθηκε βρίσκεται σε συνεχείς συσκέψεις και διαβουλεύσεις για την αξιολόγηση των δεδομένων, ενώ βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με το γραφείο της Επιτρόπου Υγείας, Στέλλας Κυριακίδου.

Ήδη χθες μετά και τη σύσταση της Κομισιόν, η Κύπρος έκλεισε σύνορα με 8 αφρικανικές χώρες (Νότια Αφρική, Ναμίμπια, Λεσότο, Εσουατίνι, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Μαλάουι, Μποτσουάνα) και αποφασίστηκε ότι όσοι κύπριοι ή μόνιμοι κάτοικοι έρχονται από αυτές να μπαίνουν σε καραντίνα.Το Υπουργείο Υγείας ξεκαθάρισε ακόμη ότι τη δεδομένη στιγμή δεν έχει εντοπιστεί η συγκεκριμένη παραλλαγή του ιού στην Κύπρο.

Σε αυτό το στάδιο αξιολογούνται τα διεθνή δεδομένα και όσα έγιναν γνωστά για την Όμικρον, οι οποία βρίσκεται στο μικροσκόπιο όλων των διεθνών οργανισμών υγείας, αλλά και των εταιρειών που παράγουν εμβόλια για να διαφανεί, εάν η νέα μετάλλαξη επηρεάζει την αποτελεσματικότητά τους.

Επίσης δόθηκαν οδηγίες για αυξημένους ελέγχους στα αεροδρόμια και διενέργεια PCR τεστ σε ταξιδιώτες που φτάνουν από χώρες όπου έχει εντοπιστεί, η Όμικρον. Ήδη έχουν εντοπιστεί δεκάδες κρούσματα της σε αφρικανικές χώρες, ενώ το Βέλγιο έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα, που ανακοίνωσε κρούσμα από το συγκεκριμένο στέλεχος. Το πρώτο κρούσματα ανακοίνωσε την Παρασκευή και το γειτονικό μας Ισραήλ.

Αύριο ο Μιχάλης Χατζηπαντέλας, θα έχει σύμφωνα με πληροφορίες, σύσκεψη με τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, για το πλάνο ετοιμότητας των νοσοκομείων, ενώ τη Δευτέρα το θέμα της νέας μετάλλαξης θα συζητηθεί και με τους επιστήμονες της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής στην καθορισμένη, όπου θα γίνει αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων που είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένα, λόγω του νέου πανδημικού κύματος της Δέλτα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το νέο κύμα οργής για τα μέτρα, τα σχέδια των γονιών και στο βάθος… Μποτσουάνα

Τι είναι γνωστό για τη νέα μετάλλαξη

Ο ΠΟΥ, εν τω μεταξύ, το βράδυ της Παρασκευής, ανέφερε πως οι πρώτες ενδείξεις υποδηλώνουν ότι η παραλλαγή αυτή επιφέρει μεγαλύτερο κίνδυνο επαναμόλυνσης, σε σύγκριση με τις άλλες παραλλαγές ανησυχίας, με επιστήμονες να συστήνουν υπομονή και όχι πανικό, μέχρι να γίνουν γνωστά περισσότερα.

Αυτά που είναι γνωστά διεθνώς μέχρι στιγμή για την εν λόγω μετάλλαξη είναι πως, το πρώτο κρούσμα που εντοπίστηκε, ήταν στην Μποτσουάνα στις 11 Νοεμβρίου, ωστόσο ουδείς μπορεί να είναι βέβαιος ότι από εκεί ξεκίνησε.

Η ανησυχία προκλήθηκε από το γεγονός ότι η παραλλαγή έχει περισσότερες από 30 μεταλλάξεις στην πρωτεϊνική ακίδα αριθμός που πολύ μεγαλύτερος από αυτόν της Δέλτα. Οι επιστήμονες, λόγω αυτού, εκφράζουν φόβους για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων καθώς και για το ενδεχόμενο η Όμικρον να μπορεί να μολύνει ή να επαναμολύνει ανθρώπους που έχουν ανοσία σε προηγούμενες παραλλαγές. Ωστόσο ακόμη δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα που να επιβεβαιώνουν ή να απορρίπτουν κάτι τέτοιο.

Οι παρασκευαστές εμβολίων Covid-19 ανακοίνωσαν πάντως την Παρασκευή ότι διερευνούν τη νέα μετάλλαξη και ότι θα προσαρμόσουν τα εμβόλια τους, αν αυτό χρειαστεί.

Οι πρώτες ενδείξεις, που είναι ωστόσο υπό διερεύνηση, είναι πως η νέα μετάλλαξη είναι πολύ πιο μεταδοτική, ενώ δεν υπάρχουν ακόμη επιστημονικά δεδομένα για το κατά πόσον μπορεί να προκαλέσει πιο σοβαρή νόσηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με αυτές τις οκτώ χώρες κλείνει σύνορα η Κύπρος-Ποιοι θα μπαίνουν σε καραντίνα

«Πλεονεξία των χωρών της Δύσης»

Το μόνο βέβαιο, είναι ότι επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι που εξέφρασε ουκ ολίγες φορές ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος είχε καλέσει τις πλούσιες και ανεπτυγμένες χώρες, να προμηθεύσουν με εμβόλια τις φτωχότερες.

Το θέμα είχε αναδείξει, μιλώντας στον REPORTER ο Αναπληρωτής Καθηγητής Φαρμακευτικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Χρίστος Πέτρου. Το μέλος της ΣΕΕ ανέφερε πως αυτό «μας δείχνει ότι δεν έχουμε ξεμπερδέψει με την πανδημία και φέρνει ξανά στην επιφάνεια το θέμα της εμβολιαστικής δικαιοσύνης και ισότιμης κατανομής εμβολίων σε όλο τον κόσμο. Η πλεονεξία των χωρών της δύσης με τα εμβόλια και η χορήγηση σε υγιή πληθυσμό τρίτης δόσης, όπως αναφέρει και ο ΠΟΥ δεν ωφελεί, την στιγμή που άλλες χώρες δεν έχουν ακόμα εμβολιάσει».

Σ’ότι αφορά στη νέα μετάλλαξη ανέφερε πως, «χαρακτηρίζεται ως το στέλεχος με την μεγαλύτερη ανησυχία μέχρι τώρα, αφού έχει πολλαπλές μεταλλάξεις, οι οποίες είναι δυνατόν να μειώνουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, ενώ πιο πιθανόν είναι να απειλούν την αποτελεσματικότητα των μονοκλωνικών αντισωμάτων. Αναμένουμε με ενδιαφέρον και ανησυχία τα αποτελέσματα των σχετικών μελετών ώστε να δούμε κατά πόσο αυτή η νέα μετάλλαξη θα αλλάξει ξανά τις ισορροπίες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί που μοιράζουν 1,3 εκ. ευρώ στο Τζόκερ
Συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα με Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία θα αρχίσει το Ιράν
Η Ουκρανία παρουσίασε συντρίμμια του Oreshnik-«Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο»
Πυρά Λαμπριανίδη κατά των γιατρών για την απεργία-«Ολίγον τους ενδιαφέρει η χαμηλή ποιότητα υπηρεσιών»
Καλώδια της ΑΗΚ έπεσαν σε οχήματα, εγκλωβίστηκαν δύο οδηγοί-Στις 87 οι κλήσεις για βοήθεια
Δεν κάνουν πίσω οι εργαζόμενοι στον κλάδο σκυροδέματος-Συνεχίζεται η απεργία
Μετά τα μεσάνυχτα αρχίζει η εξασθένιση των ισχυρών ανέμων-Υπό του 0 η θερμοκρασία
«Την έχω ικανή για όλα, δεν της έχω εμπιστοσύνη»-Νέες αποκαλύψεις για την Ειρήνη Μουρτζούκου
Επεισοδιακή καταδίωξη καταζητούμενου για απαγωγή στη Λακατάμεια-Συγκρούστηκε με περιπολικό
Κόπηκαν δέντρα, έπεσαν αλουμίνια και πέτρες από υψώματα-Ζημιές από τους σφοδρούς ανέμους στη Λευκωσία