Οι διαφωνίες για μέτρα σε ανεμβολίαστους και ο μεγάλος πονοκέφαλος των σχολείων

Εν μέσω της αύξησης των κρουσμάτων και της επιβάρυνσης στους παιδικούς πληθυσμούς, που έχουν προκαλέσει τεράστια ανησυχία, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφασίζει την Τετάρτη την τελική μορφή των μέτρων, που θα τεθούν σε ισχύ σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί το πέμπτο πανδημικό κύμα.

Τη λίστα με τα οκτώ μέτρα που θα οδηγηθούν προς έγκριση, ανακοίνωσε μετά το πέρας της χθεσινής συνάντησης με τους επιστήμονες της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, ο υπουργός Υγείας, ο οποίος ξεκαθάρισε πως αυτά θα κλειδώσουν ενώπιον του Υπουργικού. Πάντως για όλα τα μέτρα στο τραπέζι, πλην ενός που αφορά στη διενέργεια rapid τεστ σε Δημοτικά Σχολεία, υπάρχουν διαφωνίες από κάποιους επιστήμονες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτές είναι οι εισηγήσεις για μέτρα που θα οδηγηθούν ενώπιον του Υπουργικού

Έντονες ενστάσεις για ειδικά μέτρα σε ανεμβολίαστους

Οι πιο έντονες ενστάσεις, αφορούν στο μέτρο-πρόταση της Κυβέρνησης, για απαγόρευση της εισόδου σε μη εμβολιασμένους πολίτες σε σινεμά, θέατρα, χώρους εστίασης και κέντρα διασκέδασης. Η πρόθεση είναι να δοθεί χρονικό περιθώριο τριών εβδομάδων, για εμβολιασμό των ατόμων που δεν έχουν λάβει καμία δόση εμβολίου και μετά να εφαρμοστεί το μέτρο. Οι επιστήμονες που διαφώνησαν, ανέφεραν πως πρέπει να αποφευχθεί ο διαχωρισμός των πολιτών σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, αφού και οι δύο μεταδίδουν και έτσι όποια μέτρα ληφθούν πρέπει να έχουν οριζόντιο χαρακτήρα. Σημείωσαν ακόμη πως πρόκειται για μέτρο, το οποίο ενδεχομένως να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα και να διχάσει τους πολίτες.

Διαφωνίες εκφράστηκα, αλλά όχι τόσο έντονες, για την εισήγηση της κατάργησης του SafePass για όσα άτομα δεν λάβουν την ενισχυτική δόση του εμβολίου, μετά την πάροδο επτά μηνών από την ολοκλήρωση του αρχικού εμβολιασμού. Πρόκειται για ένα μέτρο, πάντως που αργά ή γρήγορα θα εφαρμοστεί, αφού ολοένα και περισσότερες κλινικές δοκιμές, καταδεικνύουν πως τα αντισώματα από τον εμβολιασμό φθίνουν μετά από έξι μήνες.   

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Τα μωρά αντί να κάνουν μάθημα, θα παίζουν με τη μάσκα»-Η πρώτη αντίδραση των γονέων

Κλείδωσε ο εβδομαδιαίος έλεγχος με rapid test στα Δημοτικά 

Σ’ ότι αφορά στα μέτρα στα Δημοτικά σχολεία, που αποτελούν αυτή τη στιγμή τον πιο μεγάλο πονοκέφαλο, κλείδωσε μόνο η διενέργεια rapid τεστ μία φορά την εβδομάδα. Ανοικτό παραμένει το ζήτημα της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας, αφού κάποια μέλη της ΣΕΕ διαφώνησαν. Έντονες διαφωνίες για αυτό το μέτρο, υπάρχουν εξάλλου και από τους οργανωμένους γονείς, οι οποίοι αναφέρουν πως η χρήση μάσκας από τα παιδιά θα δυσχεραίνει την εκπαιδευτική διαδικασία.  

Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία που παρουσίασε η Ομάδα Ιχνηλάτησης, τις τελευταίες τρεις εβδομάδες παρατηρούνται αυξημένα κρούσματα σε μαθητές Δημοτικών, αφού διπλασιάστηκε ο αριθμός τους (σ.σ στη Λευκωσία τριπλασιάστηκαν). 

Αλυσίδες μετάδοσης εντοπίστηκαν σε ακαδημίες ποδοσφαίρου, παιδικά πάρτι, χορωδίες και παιδικές λέσχες. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αλυσίδες σε σχολεία και παιδικά πάρτι-Τριπλασιασμός κρουσμάτων σε Δημοτικά στη Λευκωσία

Ματαίωση Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων και self-test

Η Κυβέρνηση, στη βάση των εισηγήσεων, προσανατολίζεται ακόμη στην απαγόρευση της διεξαγωγής των σχολικών χριστουγεννιάτικων γιορτών και των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων που προγραμματίζονται σε Δήμους και κοινότητες. Οι επιστήμονες τόνισαν την ανάγκη συγκεκριμενοποίησης του συγκεκριμένου μέτρου, με κάποιους να ζητούν να εφαρμοστεί μόνο σε κλειστούς χώρους.

Με τροποποίηση αναμένεται να παρουσιαστεί, εξάλλου η εισήγηση για τα self-test, αφού η χρήση τους, όπως ανέφερε ο Μιχάλης Χατζηπαντέλας, θα γίνεται μόνο από εμβολιασμένα άτομα. Η πρόθεση είναι να χορηγούνται δωρεάν τα self-test  στους εμβολιασμένους και σε περίπτωση που κάποιο τεστ είναι θετικό, να ενημερώνεται ο Προσωπικός Ιατρός και να παραπέμπεται σε μοριακή εξέταση για επιβεβαίωση του αποτελέσματος.

Πρόταση για τηλεργασία στο 20% του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα

Ενώπιον του Υπουργικού θα οδηγηθεί ακόμη μία πρόταση που έχει προκαλέσει αντιδράσεις και αφορά στην επαναφορά της τηλεργασίας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισήγηση αφορά σε υποχρεωτική τηλεργασία, ποσοστού που φτάνει το 20% των εργαζομένων.

Τέλος, μια πρόταση που θα εξεταστεί και με την οποία συμφωνούν οι πλείστοι επιστήμονες, αφορά στην δυνατότητα διενέργειας rapid test σε όλο τον πληθυσμό, σε περιοχές όπου εντοπίζονται μεγάλες αλυσίδες κρουσμάτων, ανεξαρτήτως εάν υπάρχει ή όχι εμβολιαστικό ιστορικό.

Το μπαλάκι, πλέον, βρίσκεται ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου που θα λάβει οριστικές αποφάσεις. Σημειώνεται ότι στις αποφάσεις θα συνυπολογιστούν και τα επιδημιολογικά δεδομένα της Τρίτης.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Αυτά είναι τα αποτελέσματα των κυβερνητικών εξετάσεων για τους Α7
Οι προκλήσεις ασφάλειας Κύπρου-Αιγύπτου στη συνάντηση Αρχηγού με Χαλίφα
Το 2032 με κόστος €330 εκατ. ολοκληρώνεται ο αυτοκινητόδρομος Πόλης-Πάφου-Θα είναι τεσσάρων λωρίδων
Συνεχίζεται ο ιερός πόλεμος-Καρφώνει Τυχικό για άρνηση τέλεσης γάμου ο Αρχιεπίσκοπος, λάθος πληροφορίες απαντά
Μνημόνιο Συνεργασίας ΥΠΑΜ και Frederick για προώθηση εκπαίδευσης
Έρευνα για τη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων στην Κύπρο από Πανεπιστήμιο Κύπρου
Χωρίς ρεύμα για τέσσερις ώρες διάφορες περιοχές σε Λεμεσό και Πάφο την Τρίτη λόγω εργασιών
Αξιολογούν την κατάσταση στο φράγμα Μαυροκολύμπου και λαμβάνουν αποφάσεις για επιδιόρθωση οι Αρχές
Βροχές, καταιγίδες και χιόνια στο μενού του καιρού-Στους 16 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Έτοιμη η Εθνική Στρατηγική για διαβήτη-Προσεχώς η απόφαση Δικαστηρίου για τον διαγωνισμό αντλιών ινσουλίνης