Εισηγήσεις για τηλεργασία, μάσκα στα δημοτικά και μείωση συναθροίσεων

Στα χέρια του υπουργού Υγείας, βρίσκονται προτάσεις των ειδικών για αναχαίτηση της έξαρσης της πανδημίας. Οι εισηγήσεις θα συζητηθούν τη Δευτέρα το απόγευμα σε συνάντηση του Μιχάλη Χατζηπαντέλα, με τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής. Ακολούθως θα ληφθούν πολιτικές αποφάσεις που θα οδηγηθούν προς έγκριση ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, που θα συνέλθει την ερχόμενη Τετάρτη.

Οι επιστήμονες έστειλαν ο κάθε ένας ξεχωριστά τις εισηγήσεις τους, στον υπουργό Υγείας. Εντός τις ΣΕΕ, υπάρχουν διάφορες απόψεις, ωστόσο τα πλείστα μέλη της συμφωνούν πως πρέπει, σε αυτό το στάδιο θα ληφθούν ήπια μέτρα.

Μεταξύ των προτάσεων που κατατέθηκαν είναι οι εξής:

  • Τηλεργασία στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα και χορήγηση αδειών σε εργαζόμενους
  • Μείωση των συναθροίσεων σε κλειστούς χώρους
  • Εισαγωγή των Self Test, όπου οι πολίτες θα μπορούν να τα διενεργούν στο σπίτι
  • Εισαγωγή της υποχρεωτικότητας της τρίτης δόσης, στο SafePass το οποίο θα λήγει
  • Υποχρεωτικά τεστ σε χώρους υψηλού κινδύνου και σε εμβολιασμένους
  • Πιο πολλά τεστ σε χώρους υψηλού κινδύνου
  • Υποχρεωτική η μάσκα σε μαθητές δημοτικού
  • Ακύρωση Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων σε σχολεία

Η συντριπτική πλειοψηφία των επιστημόνων, επιθυμεί μέτρα που θα αφήνουν ανοικτή την οικονομία και τα σχολεία. Ζητούν επίσης ενέργειες για αύξηση των ελέγχων τήρησης των μέτρων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέα ώθηση στους εμβολιασμούς, με διευρυμένο ωράριο τα walk in-Πού θα λειτουργούν

Σημειώνεται πως είναι και επιθυμία της Κυβέρνησης, να μην κλείσουν οι τομείς της οικονομίας και να ληφθούν ήπια μέτρα, προκειμένου να δοθεί περιθώριο για αύξηση των εμβολιασμών. Γι’ αυτό από τη Δευτέρα, θα λειτουργήσουν ολοήμερα εμβολιαστικά κέντρα, προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες. Εάν δεν αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη και με τις τρεις δόσεις, τότε η πρόθεση είναι να αυστηροποιηθούν τα μέτρα, χωρίς να αποκλείονται και ειδικές αποφάσεις για τους ανεμβολίαστους.

Επιπρόσθετα θα υπάρχει στόχευση και σε περιοχές ή χώρους με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Το Σάββατο στην πλατεία Ευρώπης στις Φοινικούδες στη Λάρνακα, που έχει την πιο χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, θα λειτουργήσει μεγάλο κέντρο Walk In για εμβολιασμούς, ενώ κινητές μονάδες θα μεταβούν τις επόμενες ημέρες σε μεγάλα στρατόπεδα και σχολεία.

Το Υπουργείο Υγείας από την πλευρά του, εμφανίζεται θετικό στην εισήγηση για Self Test, τα οποία θα διενεργούν στο σπίτι οι πολίτες, καθώς και στην εισαγωγή πρόνοιας για υποχρεωτικά τεστ σε εμβολιασμένους, που εισέρχονται σε χώρους πολύ υψηλού κινδύνου όπως είναι οι οίκοι ευγηρίας. Επιπρόσθετα γίνονται σκέψεις για ακύρωση Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων τόσο σε πόλεις, όσο και στα σχολεία. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν 4,6 εκ. ευρώ
Προτεραιότητα Βουλής η προώθηση έμφυλης ισότητας στις κοινοβουλευτικές δράσεις
Συμφωνία των «26» για την Ουκρανία, όχι από την Ουγγαρία-Ομοφωνία για την άμυνα στη Σύνοδο Κορυφής
Απογοήτευση Πανεπιστημίου Κύπρου για μη συγχρηματοδότηση έργου από κράτος
Πρόταση ΑΚΕΛ για διευκόλυνση έκδοσης τίτλων σε εκτοπισμένους ψήφισε η Ολομέλεια
Ψήφιση προϋπολογισμών Αρχής Στοιχημάτων και Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας
Όλα τα σύνορα της ΕΕ στους νέους αμυντικούς σχεδιασμούς-«Στόχος των 27 η στρατηγική αυτονομία»
Στη δημοσιότητα έγγραφα-ντοκουμέντα για το «ξεμπάζωμα» στα Τέμπη-Ο ρόλος της Πυροσβεστικής
Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΑΤΗΚ, συζήτηση για ενδεχόμενο έμμεσης ιδιωτικοποίησης
Το ΣτΕ αποδοκιμάζει απουσία συμμόρφωσης Τουρκίας με ενδιάμεσα ψηφίσματα για αγνοούμενους