Δραματική η κατάσταση των γεννήσεων-Τα στοιχεία και τα μέτρα σε άλλες χώρες

Δραματική είναι η κατάσταση με την υπογεννητικότητα στην Κύπρο, όπως καταγράφεται μέσα από τα στοιχεία των τελευταίων έξι χρόνων, από τα οποία διαφαίνεται ξεκάθαρα η πτωτική τάση που επικρατεί στις γεννήσεις από Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους γονείς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με χρήμα και στέγαση θέλουν να χτυπήσουν την υπογεννητικότητα-Μελετούν προτάσεις

Το πρόβλημα της υπογεννητικότητας στην Κύπρο δεν είναι καινούργιο, αφού τα ποσοστά μειώθηκαν στην περίοδο της κρίσης, όταν τα ζευγάρια κατάλαβαν ότι δεν θα μπορούσαν να μεγαλώσουν τα παιδιά που θα έφερναν στον κόσμο και ως εκ τούτου οι αριθμοί των γεννήσεων συρρικνώθηκαν.

Παρόλα αυτά, όταν η οικονομία άρχισε να ανακάμπτει, περί το 2016, παρατηρήθηκε μια μικρή αύξηση στις γεννήσεις, ωστόσο τα επόμενα χρόνια καταγράφεται πτωτική τάση, της τάξης των 300 με 500 γεννήσεων ανά έτος.

Η μεγαλύτερη μείωση παρουσιάζεται το 2020, αφού οι γεννήσεις μειώθηκαν κατά 541, σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, κάτι που ενδεχομένως να σχετίζεται με την πανδημική κρίση που επηρέασε τόσο την Κύπρο, όσο και ολόκληρο τον κόσμο, ενώ δυσοίωνα είναι τα στοιχεία και για τη φετινή χρονιά.

Πτώση 1200 γεννήσεων σε τέσσερα χρόνια

Σύμφωνα με τα στοιχεία για την υπογεννητικότητα, το 2015, Ελληνοκύπριοι γονείς έφεραν στον κόσμο 9189 παιδιά, ενώ την επόμενη χρονιά παρατηρείται μικρή αύξηση, αφού οι γεννήσεις έφθασαν στις 9293.

Απ’ εκείνη τη χρονιά και μετά, η Κύπρος βλέπει μόνο προς τα κάτω, αφού το 2017 γεννήθηκαν 8824 παιδιά και το 2018, 8506. Το 2019, έφθασαν τις 8557 γεννήσεις και πέρυσι εν μέσω της πανδημίας καταγράφηκαν μόλις 8016.

Φέτος, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου γεννήθηκαν μόλις 6101 παιδιά, κάτι που σημαίνει ότι το τελευταίο τρίμηνο του έτους είναι εξαιρετικά δύσκολο να καλυφθεί τουλάχιστον ο περσινός αριθμός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κάθε γέννηση, τρεις εγγραφές αλλοδαπών-Έδωσε στοιχεία για Δημογραφικό ο Νουρής

Δραματική η κατάσταση στα κατεχόμενα

Ίδιο, ίσως και χειρότερο είναι το σκηνικό και στα κατεχόμενα, αφού οι Τουρκοκύπριοι τράβηξαν… φρένο στις γεννήσεις από το 2019 και μετά.

Από το 2015 μέχρι το 2019, οι Τουρκοκύπριοι γεννούσαν κατά μέσο όρο 850 παιδιά ανά έτος, ωστόσο το 2019 καταγράφηκε μείωση, με τις γεννήσεις να πέφτουν στις 669.

Το 2020, εν μέσω πανδημίας, καταγράφηκε νέα ραγδαία μείωση γεννήσεων, αφού οι Τουρκοκύπριοι έφεραν στον κόσμο μόλις 281 παιδιά.

H μείωση στις γεννήσεις από Τουρκοκύπριους, επηρεάζει την δημογραφία στα κατεχόμενα, αφού με αυτό τον τρόπο υπάρχει τεράστιος κίνδυνος ακόμα μεγαλύτερης επικράτησης του εποικισμού, που θα έχει αλυσιδωτές συνέπειες σε όλα τα επίπεδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προωθούνται μέτρα για μείωση της υπογεννητικότητας-«Όχι» σε αύξηση επιδομάτων

Αύξηση μόνο στις γεννήσεις από αλλοδαπούς

Αντίθετη πορεία από αυτή των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, ακολουθούν οι γεννήσεις από αλλοδαπούς, οι οποίες καταγράφουν αυξητική τάση την τελευταία εξαετία. Μάλιστα, το 2020 οι γεννήσεις από αλλοδαπούς έφθασαν στο ένα τέταρτο των γεννήσεων από Ελληνοκύπριους.

Συγκεκριμένα, από 1706 που ήταν το 2015, κατάφεραν δύο χρόνια αργότερα να ξεπεράσουν τις δύο χιλιάδες, ενώ το 2020, έσπασαν για πρώτη φορά το φράγμα των δυόμιση χιλιάδων, φθάνοντας στις 2664.

Τα στοιχεία μελετώνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες, οι οποίες ψάχνουν κίνητρα για να μειωθεί το φαινόμενο της υπογεννητικότητας. Ήδη η Βουλή ενέκρινε νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας για αύξηση της άδειας μητρότητας για το δεύτερο και τρίτο παιδί, ωστόσο συζητούνται κι άλλες προτάσεις από τα πολιτικά κόμματα.

Μεταξύ των προτάσεων που επεξεργάζονται οι βουλευτές της Ad Hoc Επιτροπής για το Δημογραφικό, οι οποίοι ασχολούνται με το θέμα της υπογεννητικότητας, είναι μεταξύ άλλων να δοθούν χρηματικά κίνητρα στα νεαρά ζευγάρια, αλλά και στέγαση με μια μορφή ενοικιαγοράς, όταν φέρουν στον κόσμο συγκεκριμένο αριθμό παιδιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βαριές καταγγελίες στη Βουλή-Στοίβαγμα μεταναστών, αιμομιξίες και παρενοχλήσεις

Τα μέτρα σε άλλες χώρες

Σημειώνεται ότι εκτός από την Κύπρο κι άλλες χώρες έχουν λάβει ή επεξεργάζονται μέτρα για μείωση της υπογεννητικότητας, κάποια από τα οποία θα μπορούσαν να εφαρμοστούν και στην Κύπρο.

Για παράδειγμα στην Ελλάδα επεξεργάζονται το ενδεχόμενο να προωθηθούν εναλλακτικές μορφές φύλαξης παιδιών, μέσω προγράμματος που θα ονομάζεται «νταντάδες της γειτονιάς».

Επίσης προτείνεται η δημιουργία μονάδων παιδικής μέριμνας σε 120 μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίοι θα μπορούν να φιλοξενήσουν δυόμιση χιλιάδες παιδιά. Το τρίτο μέτρο είναι η χρηματοδότηση δημιουργίας πενήντα χιλιάδων νέων θέσεων για βρέφη και νήπια σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και την παράλληλη προώθηση της δημιουργίας 150 νέων κέντρων δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ένα άλλο μέτρο, είναι η στήριξη με στοχευμένα προγράμματα απασχόλησης σε μητέρες που μένουν εκτός αγοράς εργασίας, προκειμένου να φροντίσουν το παιδί τους. Τέλος, προτείνεται όπως μέσω της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης για τη νέα γενιά να θωρακιστούν οι επικουρικές συντάξεις που δίδονται ως πρόσθετες στο ποσό των συντάξεων.

Στην Ιταλία, ως κίνητρο παραχωρήθηκε ένα ποσό της τάξης των 800 ευρώ ανά γέννηση, μέτρο που ξεκίνησε το 2015, ωστόσο δεν βοήθησε, τουλάχιστον προς το παρόν τα νεαρά ζευγάρια, ώστε να μειωθεί η υπογεννητικότητα.

Η αποτυχία του συγκεκριμένου μέτρου, ενδεχομένως να σχετίζεται με το γεγονός ότι οι εφάπαξ πληρωμές δεν μπορούν να υπερκεράσουν άλλα προβλήματα, όπως το γεγονός ότι μεγάλο ποσοστό των γυναικών δεν βρίσκει δουλειά.

Στην Ουγγαρία, όπως ακούστηκε ενώπιον της Επιτροπής για το Δημογραφικό, παραχωρείται οικία σε κάθε οικογένεια που φέρει στον κόσμο τουλάχιστον τρία παιδιά, ως κίνητρο για τους γονείς.

Τέλος, στην Πολωνία, τα μέτρα που αποφασίστηκαν είναι όπως οι μητέρες που επιστρέφουν από άδεια μητρότητας θα προστατεύονται από ενδεχόμενο απόλυσης για δώδεκα μήνες. Επίσης, δεν θα επιτρέπεται η απόλυση πατέρων μέχρι τα πρώτα γενέθλια του παιδιού τους, καθώς και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, εάν οι γονείς είναι παντρεμένοι.

Αποφασίστηκε επίσης όπως η κυβέρνηση θα δημιουργήσει ένα πρότυπο αναπαραγωγικό κέντρο υγείας, το οποίο θα προσφέρει ολοκληρωμένη, εξειδικευμένη φροντίδα.

Παράλληλα, στα σκαριά βρίσκεται και νομοθεσία, για οικονομικά κίνητρα στους γονείς, για κάθε παιδί μετά το πρώτο, με το ποσό να ανέρχεται στα 12,000 ζλότι (2,640 ευρώ).

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί που μοιράζουν 1,3 εκ. ευρώ στο Τζόκερ
Συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα με Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία θα αρχίσει το Ιράν
Η Ουκρανία παρουσίασε συντρίμμια του Oreshnik-«Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο»
Πυρά Λαμπριανίδη κατά των γιατρών για την απεργία-«Ολίγον τους ενδιαφέρει η χαμηλή ποιότητα υπηρεσιών»
Καλώδια της ΑΗΚ έπεσαν σε οχήματα, εγκλωβίστηκαν δύο οδηγοί-Στις 87 οι κλήσεις για βοήθεια
Δεν κάνουν πίσω οι εργαζόμενοι στον κλάδο σκυροδέματος-Συνεχίζεται η απεργία
Μετά τα μεσάνυχτα αρχίζει η εξασθένιση των ισχυρών ανέμων-Υπό του 0 η θερμοκρασία
«Την έχω ικανή για όλα, δεν της έχω εμπιστοσύνη»-Νέες αποκαλύψεις για την Ειρήνη Μουρτζούκου
Επεισοδιακή καταδίωξη καταζητούμενου για απαγωγή στη Λακατάμεια-Συγκρούστηκε με περιπολικό
Κόπηκαν δέντρα, έπεσαν αλουμίνια και πέτρες από υψώματα-Ζημιές από τους σφοδρούς ανέμους στη Λευκωσία