Ο… μετέωρος στόχος ανοσίας και τα παραδείγματα χωρών με παρόμοιους εμβολιασμούς
07:01 - 13 Νοεμβρίου 2021
Τα νέα δεδομένα από την επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου, μόνο εφησυχασμό δεν μπορούν να προκαλέσουν, αφού πλέον δείχνουν ξεκάθαρη επιδείνωση, που άρχισε να έχει επιπτώσεις και στις νοσηλείες. Και αυτό σε μία περίοδο όπου λόγω και της έξαρσης εποχικών λοιμώξεων, οι πληρότητες θαλάμων κάποιων δημόσιων νοσοκομείων, άγγιξε 100%.
Επιστήμονες συνεχίζουν να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για άμεσες ενέργειες αύξησης των εμβολιασμών, αφού το ένα τρίτο του πληθυσμού είναι ανεμβολίαστο. Έχουν τονίσει, μάλιστα, ότι το ποσοστό που ακούστηκε πολλάκις από επίσημα χείλη, οι οποίοι έκαναν λόγο για τείχος ανοσίας στην Κύπρο σε περίπτωση που εμβολιαστεί το 80% του ενήλικου πληθυσμού, δεν ευσταθεί, λόγω και της μετάλλαξης Δέλτα, που έχει αλλάξει τα δεδομένα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σήμα κινδύνου από τα στοιχεία, σημαντική επιβάρυνση σε δύο επαρχίες-Αυξήθηκε το R
Τα σημάδια δείχνουν πάντως, ότι το αμέσως επόμενο διάστημα, ενδεχομένως και μέσα στα Χριστούγεννα, σύμφωνα με κάποια διεθνή μαθηματικά μοντέλα, η Κύπρος πιθανόν να βρεθεί αντιμέτωπη με ένα πέμπτο πανδημικό κύμα.
Τι συμβαίνει σε χώρες με αντίστοιχη εμβολιαστική κάλυψη
Σημειώνεται ότι πολλά κράτη της Ευρώπης, βρίσκονται ήδη στη δίνη επιθετικών κυμάτων, με κάποια να επαναφέρουν περιοριστικά μέτρα ακόμα και lockdown, αφού η πίεση στα συστήματα υγείας τους είναι ασφυκτική.
Τέσσερα από αυτά τα κράτη η Γαλλία, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Αυστρία, που έχουν μάλιστα σχεδόν το ίδιο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης με την Κύπρο σε ολόκληρο τον πληθυσμό, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).
Η Κύπρος -αν και στο χάρτη που παρατίθεται πιο κάτω έχει ποσοστό 66,5%- σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, έχει ποσοστό συνολικού εμβολισμού 66,9% (σ.σ όσοι έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό τους σχήμα).
Παρόμοια ποσοστά εμβολιασμού, έχει η Γαλλία με 68,6%, η Γερμανία με 67,1% η Ολλανδία με 64,7% και η Αυστρία με 63,4%.
Στη Γαλλία, όπως μεταδίδουν τα Διεθνή πρακτορεία, οι ΜΕΘ είναι γεμάτες από ασθενείς με Covid, με την υποχρεωτική χρήση μάσκας να έχει επιστρέψει στα σχολεία. Τα ημερήσια κρούσματα ξεπερνούν τα δέκα χιλιάδες ημερησίως, με τις νέες μολύνσεις έχουν διψήφια ποσοστιαία αύξηση κάθε εβδομάδα, από τα μέσα Οκτωβρίου.
Στη Γερμανία μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει η εκτόξευση των κρουσμάτων λόγω ενός κύματος «τέρατος», όπως έχει χαρακτηριστεί. Στη χώρα που συζητά τη λήψη μέτρων, καταγράφηκε η μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση, από την έναρξη της πανδημίας. Την ίδια ώρα, ο αριθμός των ασθενών με Covid που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ, είναι ο υψηλότερος από τον Μάιο.
Στην Ολλανδία τα κρούσματα αυξήθηκαν ραγδαία με τον ημερήσιο αριθμό την Πέμπτη, να φτάνει τις 16,264 θετικά περιστατικά, που είναι ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί από την αρχή της πανδημίας. Η χώρα ετοιμάζεται να μπει σε μερικό lockdown αφού δέχεται μεγάλη πίεση το σύστημα υγείας.
Η Αυστρία απέχει λίγες μέρες έναν νέο lockdown για εκατομμύρια ανθρώπους που δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως, αφού ο αριθμός ημερήσιων κρουσμάτων κινείται σε επίπεδα ρεκόρ και η πίεση στις ΜΕΘ αυξάνεται συνεχώς, ανακοίνωσε ο καγκελάριος Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ. Σε συνέντευξη Τύπου, πρόσθεσε ότι το ποσοστό εμβολιασμού στην χώρα είναι «ντροπιαστικά χαμηλό».
Τα παραδείγματα της Ισπανίας και Πορτογαλίας
Αντιστρόφως ανάλογα είναι τα πράγματα στην Ισπανία και την Πορτογαλία που έχουν ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης σε όλο τον πληθυσμό, κοντά στο 80%
Η Ισπανία τις τελευταίες δύο εβδομάδες, έχει καταγράψει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά νέων μολύνσεων στην Ευρώπη, με μόλις 63 κρούσματα ανά 100.000 άτομα. Ο Πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, χαρακτήρισε την Πέμπτη, «θετική» την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα του, που πλήρωσε πολύ βαρύ τίμημα από την COVID-19. Σημειώνεται ότι το ποσοστό πλήρους εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού στην Ισπανία, σύμφωνα με τα τελευταία επικαιροποιημένα στοιχεία στη χώρα ανήλθε στο 79%.
Στην Πορτογαλία, αν και οι υγειονομικές αρχές ανέφεραν την Πέμπτη, τον υψηλότερο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων από τις 9 Σεπτεμβρίου, τα επιδημιολογικά δεδομένα, εξακολουθούν να είναι σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με την κορύφωση της έξαρσης της πανδημίας τον περασμένο Ιανουάριο, Περίπου το 85% του πληθυσμού της χώρας, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, είναι πλέον πλήρως εμβολιασμένο, που αποτελεί ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στον κόσμο.
Εκτόξευση θανάτων στις χώρες με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη
Στη Ρουμανία, η οποία κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό θνητότητας στον κόσμο την περασμένη εβδομάδα, η κατάσταση παραμένει δραματική. Η έλλειψη διαθέσιμων κλινών έχει οδηγήσει σε νοσηλείες σε ράντζα στους διαδρόμους των νοσοκομείων αλλά και σε ασθενοφόρα. Μερικοί ασθενείς, όπως μεταδίδεται διεθνώς, έλαβαν οξυγόνο ακόμη και στα αυτοκίνητά τους.
Η Λετονία έγινε τον περασμένο μήνα, το πρώτο κράτος μέλος της ΕΕ που επέβαλε lockdown αφού βρέθηκε ένα βήμα πριν την κατάρρευση το σύστημα υγείας της. Το κοινοβούλιο της χώρας ψήφισε νόμο, ανάβοντας στους εργοδότες το πράσινο φως, για να απολύσουν τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους.
Η Βουλγαρία, που κατέχει την μαύρη πρωτιά της πιο χαμηλά εμβολιασμένης χώρας στην ΕΕ (σ.σ 22,7%), την εβδομάδα που πέρασε, βίωσε την πιο θανατηφόρα εβδομάδα της πανδημίας, με περισσότερους από 1.000 θανάτους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Ανεμβολίαστο το 75% των ασθενών στο Νοσοκομείο Αναφοράς-Στο 95% η πληρότητα του
- Στοιχεία δείχνουν επιβάρυνση σε συγκεκριμένες ομάδες-Επί τάπητος οι εισηγήσεις
- Έτοιμη να λάβει τα πρώτα φάρμακα κατά του κορωνοϊού η Κύπρος-Ποια η χρήση τους