Πώς οδηγήθηκε η Κύπρος στην έλλειψη σιτηρών-Οι επιπτώσεις και τα επόμενα βήματα

Αλυσιδωτές και γρήγορες ήταν οι συνέπειες που προκλήθηκαν λόγω της έλλειψης στα στρατηγικά αποθέματα σιτηρών, την ώρα που η Κυβέρνηση έχει αναλάβει δράση, ώστε να λυθεί το πρόβλημα, όσο το δυνατό συντομότερα. Μάλιστα, συζήτηση γίνεται και για απολύσεις. Την ίδια ώρα, οργανώσεις και κόμματα τα βάζουν με την Κυβέρνηση και φωνάζουν για λάθος χειρισμούς και έλλειψη μίας σημαντικής νομοθεσίας.

Ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους οι πρώτες συνέπειες της έλλειψης των σιτηρών από την αγορά, με τους κτηνοτρόφους να είναι οι πρώτοι που τους παίρνει η μπάλα, αφού η μείωση στις ζωοτροφές είναι εμφανής. Αυτό που προκάλεσε την ανησυχία των αρμοδίων, αλλά και των βουλευτών ήταν το ενδεχόμενο να παρουσιαστεί μείωση στις πρώτες ύλες, που είναι απαραίτητες για την παραγωγή ζωοτροφών, κάτι που θα οδηγούσε στην αύξηση των τιμών σε βασικά προϊόντα, όπως το γάλα.

Ωστόσο, ο Παγκύπριος Οργανισμός Αγελαδοτρόφων έρχεται να ξεκαθαρίσει την εικόνα. «Προς το παρόν θα υπάρχει γάλα, αλλά θα είναι προς τη ζημιά του κτηνοτρόφου. Επίσης, ο κτηνοτρόφος δεν μπορεί να αυξήσει τις τιμές του γάλακτος, ούτε ο αγελαδοτρόφος, ούτε ο αιγοπροβατοτρόφος, καθότι υπάρχουν μεγάλα αποθέματα χαλλουμιού στις αποθήκες, υπάρχει μεγάλη πίεση στην αγορά στο εξωτερικό και γι’ αυτό δεν μπορεί να μπει αύξηση πάνω στο γάλα», εξήγησε στον REPORTER, ο πρόεδρος του ΠΟΑ, Νίκος Παπακυριακού.

Η έλλειψη που παρατηρείται στις ζωοτροφές έχει ήδη τις δικές της συνέπειες, αφού πολλοί κτηνοτρόφοι επιλέγουν να οδηγήσουν μερίδιο από τα ζώα τους σε πρόωρη σφαγή, καθώς δεν μπορούν να τα συντηρήσουν. Εκτός αυτού, η έλλειψη στα αποθέματα σιτηρών ενδέχεται να επιφέρει αύξηση στην ανεργία, με τον κ. Παπακυριακού να φέρνει παράδειγμα μία βιομηχανία, η οποία είχε προγραμματίσει να απολύσει τους μισούς υπαλλήλους της, καθώς είχε πρόβλημα με τη διάθεση των προϊόντων.  

«Αν χτυπηθούν κάποιες επιχειρήσεις, σίγουρα θα υπάρχει πρόβλημα με την ανεργία. Ήδη στα τυροκομεία υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Πρέπει να δούμε συλλογικά το πρόβλημα. Αν δώσεις του κτηνοτρόφου κάποια βοήθεια και δεν μπορεί να πωλήσει το προϊόν του ή έχει προβλήματα πάνω στην τιμή, τότε είναι δώρο άδωρο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με διάταγμα βρίσκει σιτηρά ο Καδής-Συγκεντρώνει 4% από τους εμπορευόμενους

Τι οδήγησε στην σημερινή έλλειψη

Η απουσία ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού από πλευράς Κυβέρνησης, φαίνεται ότι ήταν ο κύριος λόγος που οδηγήθηκε η Κύπρος στην σημερινή έλλειψη σιτηρών. «Στο Υπουργείο Γεωργίας υπήρχε μία Επιτροπή, που θα ήταν υπεύθυνη για να διατηρούνται αποθέματα σιτηρών στην Κύπρο. Διερωτώμαι τι έκανε αυτή η Επιτροπή. Στην Επιτροπή δεν υπήρχαν κτηνοτρόφοι, μόνοι οι αγροτικές οργανώσεις. Το Υπουργείο Γεωργίας δεν δεχόταν. Αν υπήρχαν κάποιοι θα το έλεγαν. Οι αγροτικές οργανώσεις κάνουν τη δουλειά τους, αλλά δεν επηρεάζονται άμεσα, προσπαθούν να βοηθήσουν στο βαθμό που μπορούν. Το πρόβλημα το έχουν οι κτηνοτρόφοι».

Εκτός αυτού, ο ΠΟΑ αποδίδει το πρόβλημα που υπάρχει και στην γεωγραφική θέση της Κύπρου, η οποία βρίσκεται μακριά από την υπόλοιπη Ευρώπη. «Είμαστε απομακρυσμένοι από την Ευρώπη και αυτό συνηγορεί στο να έχουμε ειδική βοήθεια από την Ευρώπη. Δεν κάναμε κάτι για να επιτύχουμε αυτό τον στόχο και έφτασε η ώρα να έχουμε προβλήματα για να πάμε να ζητήσουμε βοήθεια από την Ευρώπη. Δεν έχουμε σωστή πολιτική για τα πράγματα, δυστυχώς. Πρέπει να κάτσουμε κάτω να δούμε τι θα κάνουμε βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Με την πρώτη κρίση, σείστηκε η Κύπρος. Δεν είναι τυχαίο».

Την ίδια ώρα, η διάλυση της Επιτροπής Σιτηρών, στις 18 Μαρτίου 2021, φαίνεται ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να οδηγηθούμε σε αυτό το αποτέλεσμα, υποστηρίζει το ΑΚΕΛ, το οποίο κατηγορεί το Υπουργείο Γεωργίας ότι δεν τήρησε τη νομοθεσία που ψηφίστηκε και το υποχρέωνε να έχει υπό την ευθύνη του στρατηγικά αποθέματα.

«Αντί να εφαρμόσει τη νομοθεσία, το Υπουργείο για οκτώ μήνες το μόνο που έκανε ήταν να πουλήσει τα εξαρτήματα των σιλών που χρησιμοποιούνταν για να αποθηκεύονται οι ζωοτροφές, για να έχουμε αποθέματα. Εμείς κρούαμε τον κώδωνα του κινδύνου από τότε, ότι οι έμποροι δεν μπορούν να έχουν αποθέματα σε περίπτωση κρίσης. Αυτό συμβαίνει σήμερα, οι έμποροι δεν έχουν, το Υπουργείο δεν εφάρμοσε τη νομοθεσία και είμαστε σε προ καταστροφικών συνεπειών στη γεωργία μας. Δεν έχουμε στρατηγικά αποθέματα σιτηρών», υπέδειξε στον REPORTER ο πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας και βουλευτής του κόμματος της Αριστεράς, Γιαννάκης Γαβριήλ.

Οι εισηγήσεις του ΑΚΕΛ προς τον Πρόεδρο

Εξάλλου, το ΑΚΕΛ έχει προβεί ήδη σε κάποιες εισηγήσεις προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για το ποια πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα της Κυβέρνησης, ώστε να προληφθεί η κατάσταση.

«Εμείς εισηγηθήκαμε στον Πρόεδρο είναι ότι χρειάζεται άμεση στήριξη όλων των κλάδων που επηρεάζονται από την έλλειψη πρώτων υλών, την επαναλειτουργία των σιλό στη Λεμεσό για να έχει χώρους αποθήκευσης των στρατηγικών αποθεμάτων, να επιβληθεί πλαφόν στις τιμές των σιτηρών και το κράτος να επιδοτήσει τους εμπόρους, για να έχουν την δυνατότητα οι έμποροι μας να συντηρήσουν τα ζώα τους».

Την ερχόμενη Τρίτη, στις 11:30 αναμένεται να συνεδριάσει η Επιτροπή Γεωργίας, με μοναδικό θέμα το συγκεκριμένο πρόβλημα. 

Αναμένεται στήριξη από την Κυβέρνηση

Στο μεταξύ, ο Κώστας Καδής είχε αναφέρει σε δηλώσεις του ότι εντός των επόμενων ημερών, θα υπάρχει ανακοίνωση για οικονομική στήριξη των κτηνοτρόφων. Όπως είπε κατάφεραν να πάρουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την απόφαση να επιτραπεί η ενίσχυση των κτηνοτρόφων. 

Ο υπουργός Γεωργίας είχε συνάντηση με τις αγροτικές οργανώσεις, το απόγευμα της Τετάρτης, κατά την οποία συζητήθηκε το πρόβλημα που υπάρχει. Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER ο κ. Καδής ενημέρωσε τις οργανώσεις για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για το ζήτημα, ενώ όσον αφορά στο θέμα της επάρκειας, τους ανέφερε ότι οι μεγάλοι έμποροι θα έχουν καθημερινά πλοία, που θα φέρνει στην Κύπρο σιτηρά. Παράλληλα, τους ζήτησε όπως να επικοινωνεί μαζί του οποιοσδήποτε κτηνοτρόφος αντιμετωπίσει πρόβλημα με τις ζωοτροφές, ώστε να επιλύσει το πρόβλημα. Από πλευράς τους, οι αγροτικές οργανώσεις ανέφεραν ότι η ενίσχυση των επηρεαζόμενων θα πρέπει να είναι άμεση και να μην περιμένει η Κυβέρνηση μήνες. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι πέντε δημοσιογράφοι που σκότωσε το Ισραήλ στη Γάζα
Τραγωδία ανήμερα Χριστουγέννων στη Λεμεσό-Νεκρός 52χρονος, μαρτυρία ότι κατανάλωσε μεγάλη ποσότητα αλκοόλ
Πυροδοτούν σενάρια και θεωρίες συνωμοσίας οι τρύπες στο μοιραίο αεροσκάφος-Έρευνες για τα αίτια
Νέα κατάσχεση μεγάλης ποσότητας φαιντανύλης στο Μεξικό μετά τις απειλές Τραμπ για δασμούς
Κατολισθήσεις σε δρόμους από την κακοκαιρία-Δεν φεύγει από την Κύπρο το φαινόμενο «Elena»
Δέχθηκε κυβερνοεπίθεση η Japan Airlines-Πιθανά προβλήματα στις πτήσεις της
Ένας ακόμη συνεχιστής της παράδοσης… Ο κ. Γιάννης παράγει πιδκιαύλια και θυμίζει μία Κύπρο άλλης εποχής
Στα ύψη η νεανική παραβατικότητα-Η αντίδραση των νέων, ο ρόλος της κοινωνίας και οι ευθύνες των γονιών
Αμφιλεγόμενες αποφάσεις και φαινόμενα διαφθοράς οδηγούν σε έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών στην Δικαιοσύνη
Τα κεφάλαια που έκλεισαν για την παιδεία το 2024 και οι εκκρεμότητες για Μιχαηλίδου το 2025