Έρχονται ανακοινώσεις για τον κλιματισμό στα σχολεία-«Εξετάζουμε εναλλακτικές»
15:58 - 10 Οκτωβρίου 2021
Η σχολική χρονιά κυλά κανονικά, αλλά πρέπει να «τηρούμε τα μέτρα για να κρατήσουμε τα σχολεία ανοιχτά», είπε ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομος Προδρόμου, σε συνέντευξη του στο ΚΥΠΕ.
Ο Υπουργός Παιδείας αναφέρει, σε άλλο σημείο της συνέντευξης του ότι το Υπουργείο μελετά την εγκατάσταση συσκευών εξαερισμού και ότι ανακοινώνεται τις επόμενες ημέρες προγραμματισμός για τον κλιματισμό στα σχολεία.
Σε ερώτηση πώς κυλά η σχολική χρονιά και ότι υπήρχαν κάποιες ανησυχίες σχετικά με την πανδημία, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «ναι, προχωράμε ομαλά, τα σχολεία λειτουργούν κανονικά».
«Και είναι πολύ σημαντικό γιατί όλοι πια αναγνωρίζουν ότι εκείνο που χρειάζεται είναι η φοίτηση με φυσική παρουσία», σημείωσε. Πρόσθεσε ότι «υπάρχει ωστόσο πάντα εγρήγορση, γιατί η πανδημία δεν έχει τελειώσει. Χρειάζεται προσοχή και εφαρμόζουμε το σχετικό πρωτόκολλο. Πρέπει να διαφυλάξουμε αυτό το πλεονέκτημα της παρουσίας μέσα στα σχολεία». «Ωστόσο, χάρη στον εμβολιασμό, τη σωστή διαχείριση και την υπεύθυνη συμπεριφορά των εκπαιδευτικών μας, το σχολείο στην Κύπρο αντιμετωπίζει αρκετά καλά την πρόκληση. Συμβάλλει φυσικά και η υπεύθυνη στάση της τεράστιας πλειοψηφίας των γονιών και η συμπεριφορά των παιδιών μας. Η σχολική χρονιά κυλά κανονικά», είπε.
Σε παρατήρηση σχετικά με τις αντιδράσεις της περσινής χρονιάς, ο κ. Προδρόμου είπε ότι ευτυχώς, φέτος δεν είχαμε τέτοιες αντιδράσεις.
«Φαίνεται ότι έχουμε συνειδητοποιήσει τι συμβαίνει. Θυμάστε πέρσι, στην αρχή της σχολικής χρονιάς; Ακούγαμε εκπαιδευτικούς να διεκδικούν να μη φοράνε μάσκα. Κι όχι μόνο εκείνοι. Και από γονείς είχαμε διαμαρτυρίες. Άλλοι αντιδρούσαν με ισχυρισμό ότι υπάρχει κίνδυνος από τη λειτουργία των σχολείων. Κατά τόπους κάποιοι επεδίωκαν να κλείνουν και σχολεία», είπε.
Ο κ. Προδρόμου σημείωσε ότι «στη μεγάλη πλειοψηφία τους οι εκπαιδευτικοί ανταποκρίθηκαν με το παραπάνω, όμως είχαμε συνεχώς αντιρρήσεις, κάποιοι δεν ήθελαν την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Υπήρχε ένας γενικός εκνευρισμός. Ακούγαμε πολλά και διάφορα, από διάφορες κατευθύνσεις. Πού είναι άραγε τώρα όλοι εκείνοι»; Ευτυχώς, είπε, «επικράτησαν πιο ψύχραιμες σκέψεις».
Όπως ανέφερε, «η αλήθεια είναι όμως ότι και τα πράγματα οργανώθηκαν καλύτερα μετά το πρώτο εκείνο ξάφνιασμα. Γιατί πρέπει να το πούμε, κανείς δεν ήταν προετοιμασμένος για μια πανδημία. Τώρα κερδίσαμε την ηρεμία και το σχολείο μπορεί να λειτουργήσει επιδιώκοντας τους πραγματικούς στόχους του».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προδρόμου εναντίον όλων για τα τετράμηνα στη Γ’ Λυκείου-Σύμμαχος μόνο ο ΔΗΣΥ
Σε εγρήγορση για αποτροπή νέου κύματος εξάπλωσης του ιού
Ερωτηθείς ότι υπάρχουν ανησυχίες για αύξηση των κρουσμάτων κατά τη χειμερινή περίοδο, ο κ. Προδρόμου είπε ότι πρέπει πάντα να είμαστε σε εγρήγορση.
«Οι ειδικοί εκφράζουν προβληματισμό για τη χειμερινή περίοδο και τη συνύπαρξη και άλλων ιώσεων», ανέφερε. Εξάλλου, πρόσθεσε, «η εξέλιξη της πανδημίας έχει δείξει ότι υπάρχουν και απρόβλεπτα. Κατ’ ακρίβεια μόνο απρόβλεπτα, αφού δεν υπάρχει προηγούμενη εμπειρία».
Βεβαίως, είπε ο Υπουργός Παιδείας, «τώρα έχουμε την επιστημονική απάντηση με τον εμβολιασμό, που έδειξε να μας προστατεύει σε πολύ μεγάλο βαθμό».
Γενικά, πρόσθεσε, «έχουμε μια πιο συγκροτημένη επιστημονικά αντιμετώπιση».
«Δεν ξέρω αν μπορεί να μιλάμε για ανησυχίες, όμως πρέπει να παραμείνουμε πολύ προσεκτικοί, να εφαρμόζουμε όλους τους απλούς βασικούς κανόνες. Για να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο να έχουμε νέο κύμα εξάπλωσης. Και αυτό μπορεί να το κάνει το σχολείο πολύ καλά. Έχει αποδειχτεί ότι τα σχολεία μας είναι υγειονομικά ασφαλείς χώροι», συμπλήρωσε.
Πολύ καλή η κατάσταση των σχολείων, συνεχείς οι προσπάθειες αντιμετώπισης προβλημάτων που δημιουργούνται
Απαντώντας σε ερώτηση αν κατά τις επισκέψεις του στα σχολεία έχει διαπιστώσει εκκρεμότητες ή κάποια προβλήματα, ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι στα σχολεία πάντα υπάρχουν και θα υπάρχουν πράγματα που πρέπει να φροντίσουμε.
«Όσο και αν συμπληρώνονται κενά και καλύπτονται ανάγκες, πρόκειται για ένα ζωντανό κύκλο ζωής και συνεχώς δημιουργούνται νέες ανάγκες ή διαπιστώνονται ελλείψεις. Αναλόγως βέβαια η κατάσταση των σχολείων είναι πολύ καλή», πρόσθεσε και υπογράμμισε ότι και φέτος η στελέχωση έγινε νωρίτερα από ότι ποτέ άλλοτε.
Σύμφωνα με τον κ. Προδρόμου «έχει οργανωθεί καλύτερα και με πιο εστιασμένο τρόπο η γλωσσική εκπαίδευση και η εξοικείωση των παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία». «Είναι πολύ σημαντικό αυτό αν αναλογιστούμε ότι στα δημοτικά πρόκειται για περίπου το ένα πέμπτο του μαθητικού πληθυσμού», ανέφερε. «Έχουν αυξηθεί και οι δυνατότητες στήριξης και κοινωνικής παρέμβασης του σχολείου, με τη μεγάλη αύξηση των σχολείων ΔΡΑΣΕ. Στην προδημοτική δόθηκε και φέτος πρόσθετη βοήθεια με την εργοδότηση βοηθών εκπαιδευτικών στα νηπιαγωγεία. Και αρκετά άλλα ακόμα», συμπλήρωσε.
Ο Υπουργός Παιδείας διευκρίνισε ότι «δεν θα ήμουν βέβαια κάποιος που θα έλεγε ότι όλα είναι τέλεια», προσθέτοντας ωστόσο ότι «προσπαθούμε συνεχώς, με την πολύτιμη συμπαράσταση και των κατά τόπους σχολικών εφορειών, να τα αντιμετωπίζουμε (τα προβλήματα)».
«Εκτός από ένα κατασκευαστικό πρόγραμμα σχολικών κτηρίων, για περισσότερα από 50 εκατομμύρια, που βρίσκεται σε εξέλιξη, έχουμε άλλα δυο μεγάλα ζητήματα μπροστά μας. Το ένα είναι μια πιο αποτελεσματική λύση εξαερισμού των αιθουσών διδασκαλίας σε σχέση με τις ανάγκες της πανδημίας και εν όψει των χειμερινών κλιματολογικών συνθηκών. Το άλλο είναι το ζήτημα του κλιματισμού και πώς θα προχωρήσουμε με την ειλημμένη απόφαση πολιτικής για κλιματισμό στα σχολεία», σημείωσε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ζητούν νομοθετικές ρυθμίσεις για την σεξουαλική κακοποίηση στα σχολεία οι γονείς Μέσης
Εξετάζονται λύσεις για εξαερισμό σχολικών χώρων από τεχνοκρατική επιτροπή
Σε παρατήρηση αν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο ή αν έχουν προχωρήσει, επειδή σύντομα αλλάζουν και τα δεδομένα, με την αλλαγή των κλιματολογικών συνθηκών, ο κ. Προδρόμου απάντησε καταφατικά, λέγοντας ότι θα τεθεί και πάλι το θέμα του εξαερισμού των χώρων σε σχέση με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες.
«Εξετάζουμε πράγματι εναλλακτικές λύσεις εξαερισμού, χωρίς δηλαδή να χρειάζεται να έχουμε συνεχώς ανοιχτά πόρτες και παράθυρα», είπε. Πρέπει βέβαια, πρόσθεσε, «να έχουμε υπόψη ότι είναι αδύνατο να εγκατασταθούν τώρα κεντρικά συστήματα εξαερισμού στα σχολεία, όπως θα ήταν το βέλτιστο», σημειώνοντας ότι «κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό. Γιατί θα χρειάζονταν κατασκευαστικές εργασίες περίπου ανάλογες με τις αντισεισμικές αναβαθμίσεις, δηλαδή πρακτικά σχεδόν να τα ξαναχτίσουμε. Φαίνεται να υπάρχουν όμως κάποιες άλλες λύσεις, συστήματα φορητών συσκευών».
Είπε, επίσης, ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν κατατεθεί προτάσεις στο Υπουργείο.
Γι’ αυτό το σκοπό, συνέχισε ο κ. Προδρόμου, έγιναν συσκέψεις με εμπειρογνώμονες «και έχουμε δημιουργήσει μια τεχνοκρατική επιτροπή».
«Αυτή τη στιγμή περιμένουμε να μας δώσουν γνώμη και συμβουλές οι ειδικοί σχετικά με την τεχνολογία. Ποιες συσκευές θα ήταν κατάλληλες και ταυτόχρονα συμβατές για χώρους με παιδιά», ανέφερε. Μόλις έχουμε κατάληξη, πρόσθεσε, «θα γίνει ένας προγραμματισμός και θα προχωρήσουμε». «Αντιλαμβάνεται βέβαια κανείς ότι έχουμε να κάνουμε με πολύ σημαντικές δαπάνες -όπως και για τον κλιματισμό- και είναι κάτι που θα πρέπει να συζητηθεί γενικότερα στο πλαίσιο της Κυβέρνησης και στη βάση των οικονομικών και επενδυτικών σχεδιασμών», σημείωσε.
Τις επόμενες μέρες ανακοίνωση για τον κλιματισμό στα σχολεία
Όσον αφορά τον κλιματισμό στα σχολεία, ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι έχει ήδη εκπονηθεί μια βασική μελέτη και ένας πρώτος προγραμματισμός και θα γίνει σχετική ανακοίνωση τις επόμενες μέρες.
Σε ερώτηση αν έχει εγκαταλειφθεί η ιδέα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, ο κ. Προδρόμου είπε ότι είναι αλήθεια ότι δεν χρειαζόμαστε εξ αποστάσεως εκπαίδευση για να αναπληρώσουμε την αναστολή της φοίτησης στο σχολείο.
«Όμως δεν έχουμε εγκαταλείψει ούτε την ανάπτυξη των δομών για εξ αποστάσεως ούτε, πολύ περισσότερο, τη γενικότερη αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας στο σχολείο», διαβεβαίωσε. «Από την προηγούμενη σχολική χρονιά πήγαν στα σχολεία σχεδόν τέσσερις χιλιάδες πρόσθετοι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, έτσι που να είμαστε σίγουροι ότι εάν τυχόν χρειαστεί ξανά, τα σχολεία θα μπορούν αμέσως να λειτουργήσουν εξ αποστάσεως. Πρόσθετες συσκευές. Μαζί με όσες υπήρχαν ήδη, τώρα πρέπει να ξεπερνούν τις δέκα χιλιάδες λειτουργικά έτοιμες συσκευές», πρόσθεσε.
Ταυτόχρονα, συνέχισε ο κ. Προδρόμου, μέσα από το σχέδιο «Κύπρος, το αύριο», δηλαδή το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, προχωρά και ο διαγωνισμός που προκηρύχθηκε, έτσι που μέχρι του χρόνου τέτοιο καιρό να διαθέτουμε 6.600 πλήρως ψηφιακές αίθουσες διδασκαλίας.
«Περισσότερα από δέκα εκατομμύρια διατίθενται για το σκοπό αυτό. Πέραν όμως των εξοπλισμών, συνεχίζονται οι επιμορφώσεις από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο σε συνεργασία και με πανεπιστημιακούς φορείς. Ταυτόχρονα, ξεκίνησε μια απαραίτητη διαδικασία αναθεώρησης και προσαρμογής και των Αναλυτικών Προγραμμάτων. Ενώ συνεχίζουμε και αναπτύσσουμε περαιτέρω την πρωτοβουλία που ξεκίνησε από πέρσι, το «Ψηφιακό Σχολείο του Σαββάτου», με πρόσθετο επιμορφωτικό περιεχόμενο για όλες τις βαθμίδες, πέραν από το αναλυτικό πρόγραμμα του σχολείου», συμπλήρωσε.
Έμφαση στην ποιότητα σε όλα τα επίπεδα
Σε ερώτηση ποια άλλα σχέδια βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και για το θέμα του Σχεδίου Αξιολόγησης Εκπαιδευτικών, ο κ. Προδρόμου είπε ότι ναι, είναι κάτι ιδιαίτερα σημαντικό.
«Όπως μιλάμε για την αξιολόγηση των μαθητών και μαθητριών, έτσι πρέπει να μιλήσουμε και για την αξιολόγηση του σχολείου συνολικά, αλλά και των εκπαιδευτικών. Σε όλα τα επίπεδα να δοθεί έμφαση στην ποιότητα», ανέφερε. «Το ότι χάρη στη μεταρρύθμιση που εφαρμόζεται σταδιακά επιλέγονται πλέον από την αρχή οι εκπαιδευτικοί με αξιοκρατικές διαδικασίες, είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα», είπε, προσθέτοντας ότι «προκρίνει άνευ ετέρου μια ποιοτική αναβάθμιση».
Σύμφωνα με τον κ Προδρόμου «είναι εξίσου αναγκαίο και στη συνέχεια να αξιολογούνται και οι επιδόσεις των εκπαιδευτικών μας και το εκπαιδευτικό έργο συνολικά. Όχι μόνο για σκοπούς ανέλιξης και προαγωγών, αλλά και για τη γενικότερη επαγγελματική εξέλιξη τους».
Για να σχεδιάζονται, συνέχισε ο κ. Προδρόμου, απαραίτητες διαδικασίες επιμόρφωσης, στήριξης, βελτίωσης.
«Να εντοπίζουμε πού και πώς πρέπει και μπορεί να γινόμαστε καλύτεροι. Αλλά και το εκπαιδευτικό έργο, η συνολική λειτουργία του σχολείου να αξιολογείται προκειμένου να βελτιώνεται διαρκώς», ανέφερε.
Μπορούμε να έχουμε διακομματικές προσεγγίσεις στα μεγάλα ζητήματα της Παιδείας
«Υπάρχουν στο Υπουργείο από τα προηγούμενα χρόνια διάφορες προτάσεις που εκπονήθηκαν μετά από πολύχρονες μελέτες. Προετοιμάστηκαν μέχρι τώρα διάφορα σχέδια για την αξιολόγηση», είπε.
«Η τελευταία πρόταση είχε ολοκληρωθεί στις αρχές του 2019. Από μια επιστημονική επιτροπή, με πολλούς εμπειρογνώμονες, υπό την προεδρία του Καθηγητή κ. Κωνσταντίνου Χρήστου, που είχε διοριστεί από τον προκάτοχό μου, τον Κώστα Χαμπιαούρη. Είναι μια πλήρης, πολύ συγκροτημένη και καλή πρόταση», σημείωσε.
Σε παρατήρηση αν μιλά δηλαδή για εφαρμογή εκείνης της πρότασης, ο κ. Προδρόμου είπε ότι είχε γίνει πολύ καλή δουλειά, αλλά και πυκνές διαβουλεύσεις με όλους τους ενδιαφερόμενους.
«Εκείνο το σχέδιο, όπως ολοκληρώθηκε δεν κατέληξε όμως σε εφαρμογή. Δεν το εγκαταλείψαμε. Αντλούμε και από εκείνη την πρόταση πολλά στοιχεία, για να καταλήξουμε σε ένα νέο προσαρμοσμένο σχέδιο», ανέφερε. Ερευνώντας, πρόσθεσε, «διαπίστωσα ότι και παλαιότερα υπήρξαν αξιόλογοι σχεδιασμοί. Για παράδειγμα, ο στρατηγικός σχεδιασμός που άφησε ο μ. Άκης Κλεάνθους, εκτός από αρκετά άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία, περιλαμβάνει και προτάσεις αξιολόγησης». «Σημειώνω μάλιστα ότι υπάρχουν αρκετά σημεία όπου ουσιαστικά υπάρχει ταύτιση των σημερινών μας κατευθύνσεων με την τότε κυβέρνηση και με τους προσανατολισμούς του Άκη Κλεάνθους», είπε.
Όπως και άλλων προκατόχων μου, ανέφερε και σημείωσε ότι «αυτό με πείθει ότι για τα μεγάλα ζητήματα της Παιδείας μπορούμε να έχουμε διακομματικές προσεγγίσεις».
«Ας προσέξουμε όμως ότι αρκετά πράγματα που σχεδιάζονταν από τότε δεν ολοκληρώνονται ούτε εφαρμόζονται. Αυτό είναι ενδεικτικό άγονων διεργασιών και πρέπει να μας οδηγήσει σε σκέψεις», σημείωσε. Δυστυχώς, είπε ο Υπουργός Παιδείας, «πολλά και σωστά πράγματα μένουν σχέδια στα συρτάρια». Γι’ αυτό, διαβεβαίωσε, «και προσωπικά έχω την αποφασιστικότητα για να προχωρήσουμε επιτέλους σε ένα σχέδιο αξιολόγησης των εκπαιδευτικών».
Αναμένονται αποτελέσματα μέσα από διάλογο με εκπαιδευτικές οργανώσεις
«Η προσπάθεια που γίνεται τώρα είναι να έχουμε ένα σύγχρονο, λειτουργικό και πρακτικά εφαρμόσιμο σύστημα. Γι’ αυτό αφήσαμε προσωρινά κατά μέρος κάποιες υπερβολικά φιλόδοξες πτυχές, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε αμέσως», είπε ο κ. Προδρόμου.
«Φτιάχνουμε, σιγά-σιγά, μέσα από διάλογο με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, ένα νέο σχέδιο. Προχωρήσαμε με δυο διαφορετικές προτάσεις, μια προσαρμοσμένη στη Δημοτική και μια άλλη για τη Μέση Εκπαίδευση. Προχωρήσαμε αρκετά και νομίζω ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε αποτελέσματα», συμπλήρωσε.
Ερωτηθείς αν βλέπει δηλαδή να υπάρχει συναίνεση από τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «δεν πρέπει να μιλήσω εκ μέρους τους».
«Κατ’ αρχάς όμως υπάρχει εκπεφρασμένη θέληση των εκπαιδευτικών οργανώσεων και ελπίζω αυτό να επιβεβαιωθεί στην πράξη», ανέφερε. Είμαστε, πρόσθεσε, «σε ένα αρκετά προχωρημένο στάδιο, με συγκεκριμένες εισηγήσεις και πρόνοιες -ίσως πιο πολύ για τη δημοτική εκπαίδευση».
«Νομίζω ότι μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, λαμβάνοντας υπόψη και ενσωματώνοντας και εισηγήσεις των εκπαιδευτικών, φτάνουμε σε σημείο που να μεταφέρουμε τις γενικές αρχές και πρόνοιες που συζητούνται σε προσχέδιο νομοθεσίας και να περάσουμε στο τελικό στάδιο», κατέληξε.
Πηγή: ΚΥΠΕ