Πού αποδίδεται η αύξηση στις νοσηλείες εμβολιασμένων-Αποφάσεις για τρίτη δόση

Αυξήθηκαν το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δίδονται στη δημοσιότητα από τον ΟΚΥπΥ και το Υπουργείο Υγείας, οι νοσηλείες ασθενών με covid-19 που έχουν ιστορικό εμβολιασμού. Αν και η πλειοψηφία των σοβαρά νοσούντων που χρήζουν νοσηλείας παραμένουν πολίτες που επέλεξαν να μην εμβολιαστούν, η ψαλίδα έχει μειωθεί. Πλέον περίπου το 60% όσων νοσηλεύονται είναι ανεμβολίαστοι και περίπου το 40% έχουν ιστορικό εμβολιασμού.

Αυτό ήταν κάτι που αναμενόταν, ως ένα βαθμό, σύμφωνα με τους επιστήμονες και δεν έχει προκαλέσει έκπληξη, λόγω του ότι το 80% του ενήλικου πληθυσμού έχει πλέον εμβολιαστεί. Όπως εξηγούν, όσο αυξάνεται το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης, τόσο θα αυξάνεται και το ποσοστό των εμβολιασμένων ανάμεσα στους νοσηλευόμενους.

«Όσο περισσότεροι είναι οι εμβολιασμένοι μέσα στον πληθυσμό, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα κάποιος θετικός, να είναι εμβολιασμένος. Παράλληλα, κάποια από τα περιστατικά COVID19 ανάμεσα σε εμβολιασμένους, αναπόφευκτα θα κάνουν πιο σοβαρή νόσο και θα χρειαστούν νοσοκομείο. Κάποιοι μάλιστα μπορεί και να χάσουν τη ζωή τους», απάντησε ο επικεφαλής της ΣΕΕ, Κωνσταντίνος Τσιούτης όταν ρωτήθηκε από πολίτες στην σελίδα του Υπουργείου Υγείας στο Facebook, «Ας το συζητήσουμε είναι ΑΠΛΟ».

Τα εμβόλια, όπως εξήγησε, δεν προσφέρουν «αποστειρωτική» ανοσία, δηλαδή δεν μπλοκάρουν εντελώς τη μετάδοση, απλά μειώνουν την πιθανότητα να προσβληθεί ο εμβολιασμένος από τον ιό. «Όταν προσβληθεί κάποιος, έχει πάλι κάποια πιθανότητα το ανοσοποιητικό του να μην ανταποκριθεί γρήγορα ή επαρκώς, κι έτσι να κάνει σοβαρή νόσο. Γι’ αυτό  πχ. λέμε ότι τα εμβόλια παρέχουν 90% προστασία από τη σοβαρή νόσο, αλλά αυτή και πάλι δεν είναι 100%», ανέφερε στην ανάρτησή του ο κ. Τσιούτης.

Υπέδειξε ακόμα πως αφού συνεχίζει και μεταδίδεται ο ιός και κυκλοφορούμε κανονικά και έχουμε στενές επαφές, αναπόφευκτα ανάμεσα σ’ αυτούς που θα εκτεθούν στον ιό και θα κολλήσουν είναι εμβολιασμένοι. Σημείωσε πως αναμένεται ότι εφόσον η προστασία από σοβαρή νόσο παραμένει, ο αριθμός των νοσηλευόμενων θα μειώνεται, κάτι που συμβαίνει στα νοσηλευτήρια αφού βελτιώθηκε αισθητά η επιδημιολογική εικόνα της χώρας τις τελευταίες εβδομάδες.

«Σκεφτείτε το ακραίο σενάριο όπου 100% είμαστε εμβολιασμένοι. Αφού το εμβόλιο δεν εμποδίζει πλήρως τη μετάδοση, 100% των κρουσμάτων και 100% των νοσηλευομένων, θα είναι εμβολιασμένοι. Όμως, περιμένουμε ότι αν όλα αυτά που έχουμε δει στη βιβλιογραφία ισχύουν, ως απόλυτος αριθμός οι νοσηλευόμενοι θα είναι πολύ λιγότεροι, σε σχέση με το αν ήταν όλοι ανεμβολίαστοι» , είπε ο Καθηγητής Τσιούτης.

Έρχονται αποφάσεις για τρίτη δόση

Εν τω μεταξύ, επιθυμία της Κυβέρνησης είναι η διεύρυνση της χορήγησης τρίτης δόσης και σε άλλες ομάδες του πληθυσμού, πέραν των ηλικιωμένων άνω των 65, των ανοσοκατασταλμένων και των επαγγελματιών υγείας.

Ήδη τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, που συνήλθαν την Παρασκευή ξεκίνησαν τη συζήτηση επί του θέματος, η οποία αναμένεται να έχει κατάληξη τις επόμενες ημέρες. Τα μέλη της ΣΕΕ, θα ετοιμάσουν εισηγήσεις, τις οποίες θα παραδώσουν στον Μιχάλη Χατζηπαντέλα, ο οποίος θα οδηγήσει την τελική πρόταση προς έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Οι πλείστοι από τους επιστήμονες της ΣΕΕ, δεν προκρίνουν χορήγηση της, σε αυτό το στάδιο τουλάχιστον, στο γενικό πληθυσμό με δεδομένο ότι δεν έχει ανάψει πράσινο φως για κάτι τέτοιο, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ). Το επικρατέστερο σενάριο, είναι οι επιστήμονες της ΣΕΕ να ανάψουν το πράσινο φως ώστε να χορηγηθεί ενισχυτική δόση και σε άλλα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και να πέσει το ηλικιακό όριο από τα 65 έτη.

Για το ηλικιακό όριο υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, αφού κάποιοι επιστήμονες λένε ότι αυτό πρέπει να πέσει στα 50 έτη, όπως έκανε και η Ελλάδα και κάποιοι άλλοι στα 55-60.

Όπως και να έχει, ο τελικός λόγος ανήκει στο Υπουργείο Υγείας, που επιθυμεί να κινηθεί γρήγορα η όλη διαδικασία, προκειμένου να προλάβουμε το χειμώνα και να είναι θωρακισμένοι όσο το δυνατό περισσότεροι πολίτες. 

Κάποιοι επιστήμονες, εν τω μεταξύ, επιμένουν πως πρέπει να επανέλθει στο τραπέζι της συζήτησης και το θέμα του υποχρεωτικού τεστ, έστω ανά εβδομάδα ή ακόμη και ανά δεκαπενθήμερο, σε άτομα που έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό τους σχήμα. Κι αυτό ώστε να υπάρχει καλύτερη γνώση της επιδημιολογικής εικόνας, σε πραγματικό χρόνο τους μήνες του χειμώνα, αφού ουδείς μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

Δειτε Επισης

Ο Δήμος Λευκωσίας παρουσίασε το πρόγραμμα των χριστουγεννιάτικών του εκδηλώσεων
Τ. Χατζηττοφή: «Είμαι αποφασισμένη να κινητοποιήσω τους πάντες κατά του εξισλαμισμού της Κύπρου»
Θα συνεχίσει την «Προίκα του Μωρού» το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας
Οργιώδες παρασκήνιο για την απεργία των γιατρών-Βρήκε το… εμβόλιο ο Δίπλαρος, καταρχήν συμφωνία
Διακοπή παροχής νερού σε Κελλιά και Τρούλλους, λόγω διαρροής
Πέραν του 50% η αύξηση στα εγκεκριμένα ευρωπαϊκά κονδύλια για Κύπρο-Κεντρικός άξονας η μέγιστη δυνατή απορρόφηση
Πρόθυμη για διάλογο, ώστε να βρεθεί ολιστική λύση με τους γιατρούς, δηλώνει η Κυβέρνηση
Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες και ανέμους από τη Μετεωρολογική
Επισπεύδεται η εφαρμογή του σχεδίου Δημοτικών Αποβλήτων
Δεν προκύπτει αδίκημα για το λειτουργό ΥΠΑΝ που καταγγέλθηκε για σεξουαλική παρενόχληση