Φυτρώνουν παντού χωματερές στην Κύπρο-«Επιθεωρητές δέχονται απειλές»

Τεράστιο πρόβλημα προκαλείται από τις ανεξέλεγκτες χωματερές που ξεφυτρώνουν η μια μετά την άλλη, σε διάφορες περιοχές της Κύπρου, δημιουργώντας νέους Κοτσιάτες, οι οποίοι θέτουν σε κίνδυνο το περιβάλλον και τη φύση.

Το μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα που παρατηρείται είναι στη Λεμεσό, όπου τρεις μεγάλες χωματερές περιτριγυρίζουν το κέντρο Aloe Vera και τείνουν σε λίγο καιρό να ενωθούν μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να δημιουργούν ένα αχανές χώρο απόθεσης σκουπιδιών.

Το περιστατικό έφερε στο φως ο πρώην βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, ο οποίος επισκέφθηκε την περιοχή και είδε ιδίοις όμμασι την τραγική, όπως περιγράφει, κατάσταση.

Μιλώντας στον REPORTER ανέφερε ότι το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο, αφού όπως εξήγησε, γύρω από την περιοχή του Βατί, όπου υπήρχε παλαιότερα χωματερή η οποία έκλεισε δημιουργήθηκαν άλλες μικρότερες, όπως για παράδειγμα στον Ύψωνα, στο Κολόσσι και στην Παλώδια.

«Στο σημείο που επισκέφθηκα το περασμένο Σάββατο, δηλαδή στο κέντρο Aloe Vera, άνοιξαν τρεις μικρές χωματερές, που τείνουν να ενωθούν η μια με την άλλη και να μετατραπούν σε ένα νέο Κοτσιάτη. Ο Κοτσιάτης ήταν μια περιοχή που έπαιρναν σκουπίδια και μετά πήγαιναν άλλοι και έριχναν χώμα από πάνω. Εδώ πηγαίνουν διάφοροι, πετούν τα σκουπίδια τους και μετά πάνε οι εταιρείες που κάνουν έργα στη γύρω περιοχή και εναποθέτουν χώματα, βράχους και τσιμέντο πάνω από τα σκουπίδια».

Αυτά τα χώματα που ρίχνουν οι εταιρείες σε διάφορους χώρους, δεν έπρεπε να τα πετούν, αλλά έπρεπε να τα φυλάνε σε συγκεκριμένους χώρους, όπως τόνισε, «ώστε όταν τα χρειαστούν για την επιχωμάτωση ενός δρόμου ή ενός κτιρίου να τα χρησιμοποιούσαν αυτά». Διερωτήθηκε εξάλλου «γιατί πρέπει να πας και να σκάψεις μια νέα τρύπα στο έδαφος τη στιγμή που έχεις χώματα τα οποία μπορείς να χρησιμοποιήσεις;»

Με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα, εξήγησε, «πηγαίνει ο ένας και ρίχνει χώματα από μια οικοδομή, μετά πηγαίνει ο άλλος και ρίχνει χώματα από το γήπεδο που χτίζεται στη Λεμεσό. Γεμίζουν τις λαξιές, σκεπάζουν πεύκα, ελιές και άλλα δέντρα, με την άδεια του ιδιοκτήτη τις περισσότερες φορές και μετά πηγαίνουν άλλοι και ρίχνουν σκουπίδια».

Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις που πηγαίνουν οι κάτοχοι των SKIP, όπως καταγγέλλει και ρίχνουν τα σκουπίδια τους σε συγκεκριμένο χώρο και πάει μετά ο άλλος που θέλει να ρίξει χώματα και τα πετά πάνω από τα σκουπίδια, με αποτέλεσμα να τα κρύβει. «Για το συγκεκριμένο ζήτημα είναι ενήμερο το Τμήμα Περιβάλλοντος, η Επίτροπος Περιβάλλοντος, αλλά και τα δημόσια έργα, αλλά η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη. Δεν μπορεί κανένας να την ελέγξει».

Υπό εξέταση μέτρα διαμηνύει η Επ. Περιβάλλοντος

Για το ζήτημα με τις χωματερές είναι πλήρως ενήμερη η Επίτροπος Περιβάλλοντος Κλέλια Βασιλείου, η οποία εξήγησε ότι βρίσκονται στο τραπέζι προτάσεις για τον τρόπο που μπορεί να αντιμετωπιστεί η όλη κατάσταση, ωστόσο προς το παρόν προκύπτουν προβλήματα στην εφαρμογή τους, για τα οποία αναζητούνται λύσεις.

«Μέσα στην άνοιξη προκηρύξαμε την εκστρατεία καθαριότητας για όλη την Κύπρο που αφορούσε και τους συγκεκριμένους χώρους, γιατί εντοπίζεται το πρόβλημα και είναι πολύ σοβαρό. Κάναμε μια συζήτηση για να εγκατασταθούν κάμερες παρακολούθησης σε χώρους που είναι επαναλαμβανόμενης παράνομης ρίψης, για να μπορέσουν να ταυτοποιηθούν πολλές από τις συγκεκριμένες περιπτώσεις».

Είναι, όπως επισήμανε, ένα θέμα που πρέπει να τεκμηριωθεί για μπορέσει να εντοπιστεί ο παραβάτης, αφού ως συνήθως, μέχρι στιγμής, εντοπίζονται απλά τα σκουπίδια, μετά την απόθεσή τους. «Σε πάρα πολλές περιπτώσεις υπάρχει δυσκολία ταυτοποίησης, γιατί αυτή τη στιγμή οι επιθεωρητές του Τμήματος Περιβάλλοντος εργάζονται σε ώρες δημοσίου».

«Επιθεωρητές δέχονται απειλές»

Το κενό που παρατηρείται, δεν μπορεί να καλυφθεί από την Αστυνομία, η οποία δεν επιβάλλει το Περιβαλλοντικό Δίκαιο, το οποίο είναι στα χέρια των επιθεωρητών του Τμήματος Περιβάλλοντος και ως εκ τούτου αναζητούνται λύσεις για το πρόβλημα.

«Κάναμε αρκετές συζητήσεις για το πως μπορεί και πώς πρέπει να ενισχυθεί ο κλάδος ελέγχων του Τμήματος Περιβάλλοντος, για να βοηθηθούν οι επιθεωρητές, να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους πιο εύκολα.

Είναι θέματα που σε συνεργασία και με την Αστυνομία δημιουργήσαμε αρκετά μεγάλη συζήτηση για τη συνεργασία με τους επιθεωρητές του Τμήματος Περιβάλλοντος, για να μπορούν να τους συνοδεύουν. Οι επιθεωρητές του Τμήματος δέχονται μέχρι και απειλές την ώρα που προσπαθούν να επιβάλουν τη νομοθεσία, ενώ είναι και άοπλοι. Δεν έχουν δυνατότητες επιβολής.  Άρα είναι ένα θέμα που σίγουρα το γραφείο μου το έχει απασχολήσει πάρα πολύ και ξέρω ότι απασχολεί και το Τμήμα Περιβάλλοντος».

Στο γραφείο της Λοϊζίδου το θέμα των καμερών

Σε σχέση με το ζήτημα τοποθέτησης των καμερών σε χώρους που επηρεάζονται, η κ. Βασιλείου εξήγησε ότι αυτό βρίσκεται υπό εξέταση από το γραφείο της Επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, Ειρήνης Λοϊζίδου Νικολαΐδου, γιατί η ομάδα που όρισε ο υπουργός για να στήσει τη μελέτη αντικτύπου, για την εγκατάσταση των καμερών είναι σε επικοινωνία με το γραφείο της Επιτρόπου, ώστε να δούμε πως θα εφαρμοστεί».

Ωστόσο συνέχισε, «δεν υπάρχει ακόμα η συγκεκριμένη γραμμή που θα ακολουθηθεί, γιατί υπάρχουν ζητήματα που εμπίπτουν στη νομοθεσία. Αν θα είναι μια καινούργια νομοθεσία ή αν θα είναι προσαρμογή στη λογική της απόλυτης ανάγκης, από τη στιγμή που κάποιος δημιουργεί επιβάρυνση στο περιβάλλον και δημιουργεί και κόστος ως προς την αποκατάσταση αυτών των χώρων, σημαίνει ότι πρέπει να κάνουμε κάτι άμεσα. Ευελπιστώ ότι θα αποκατασταθεί άμεσα το πρόβλημα γιατί δεν πάει άλλο».

Σε εξέλιξη οι προσπάθειες για αποκατάσταση στο Βατί

Ένα άλλο θέμα για το οποίο προκύπτει πρόβλημα, το οποίο καλούνται οι αρμόδιοι να βρουν λύσεις, είναι οι συνεχόμενες πυρκαγιές στο Βατί, όπου μέχρι το 2019 λειτουργούσε χωματερή, στην οποία έχει μπει λουκέτο.

Δύο χρόνια μετά, ακόμα ξεσπούν πυρκαγιές σε σκουπίδια που βρίσκονται στο συγκεκριμένο χώρο, θέτοντας συνεχώς σε κινητοποίηση τις Αρχές.

Όπως υπέδειξε η κ. Βασιλείου, «είναι ο χώρος που τοποθετούνταν τα σκουπίδια στο παρελθόν και πλέον έχει κλείσει, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αποκαταστάθηκε ή καθαρίστηκε. Αυτή είναι μια άλλη συζήτηση που είναι σε εκκρεμότητα και αφορά το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, τον ΟΕΔΑ Λευκωσίας και το Τμήμα Περιβάλλοντος, για τους τρόπους και τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους για να κάνουν αποκατάσταση».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Δειτε Επισης

Ο Δήμος Λευκωσίας παρουσίασε το πρόγραμμα των χριστουγεννιάτικών του εκδηλώσεων
Τ. Χατζηττοφή: «Είμαι αποφασισμένη να κινητοποιήσω τους πάντες κατά του εξισλαμισμού της Κύπρου»
Θα συνεχίσει την «Προίκα του Μωρού» το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας
Οργιώδες παρασκήνιο για την απεργία των γιατρών-Βρήκε το… εμβόλιο ο Δίπλαρος, καταρχήν συμφωνία
Διακοπή παροχής νερού σε Κελλιά και Τρούλλους, λόγω διαρροής
Πέραν του 50% η αύξηση στα εγκεκριμένα ευρωπαϊκά κονδύλια για Κύπρο-Κεντρικός άξονας η μέγιστη δυνατή απορρόφηση
Πρόθυμη για διάλογο, ώστε να βρεθεί ολιστική λύση με τους γιατρούς, δηλώνει η Κυβέρνηση
Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες και ανέμους από τη Μετεωρολογική
Επισπεύδεται η εφαρμογή του σχεδίου Δημοτικών Αποβλήτων
Δεν προκύπτει αδίκημα για το λειτουργό ΥΠΑΝ που καταγγέλθηκε για σεξουαλική παρενόχληση