Η πρόταση νόμου για το κάπνισμα που άναψε φωτιές-Κόντρα Οικολόγων και ΠΑΣΙΚΑ

Δεν κάνουν βήμα πίσω οι Οικολόγοι και επιμένουν στην πρόταση νόμου που κατατέθηκε στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής, πριν την αυτοδιάλυσή της Βουλής για τις εκλογές και αφορά το κάπνισμα σε εξωτερικούς χώρους. Την ίδια ώρα, η πρόταση νόμου έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση του ΠΑΣΙΚΑ, ο οποίος είναι έτοιμος να ασκήσει κάθε νόμιμο μέσο που έχει στη διάθεσή του, ώστε η πρόταση να μην ψηφιστεί από την Ολομέλεια.

Ουσιαστικά, το Κίνημα Οικολόγων υιοθέτησε την πρόταση νόμου, που είχε καταθέσει το 2018, ο τότε πρόεδρος και βουλευτής τους, Γιώργος Περδίκης και είναι βασισμένη σε τέσσερις άξονες, με στόχο να διορθωθούν τα προβλήματα που οι ίδιοι εντοπίζουν. Με την πρόταση νόμου, οι Οικολόγοι ζητούν να καθοριστεί ξεκάθαρα από το νόμο ποιοι χώροι μπορούν να χαρακτηριστούν εξωτερικοί. Αυτός είναι ο πρώτος άξονας.

«Το ένα πράγμα που προνοεί η πρόταση νόμου είναι να καθορίζει ξεκάθαρα ότι οι εξωτερικοί χώροι είναι αυτοί που έχουν μόνο από τη μία πλευρά τοίχο. Ο υφιστάμενος νόμος αναφέρει πως επιτρέπεται το κάπνισμα σε εξωτερικούς χώρους, όμως τον ορίζει ως το χώρο που έχει ένα άνοιγμα. Καταντήσαμε να πηγαίνουμε σε καφετέριες, που είναι κλειστές από όλες τις πλευρές και να καπνίζουν όλοι», υπέδειξε στον REPORTER η αναπληρώτρια πρόεδρος του Κινήματος, Έφη Ξάνθου.

Ο δεύτερος άξονας της πρότασης νόμου, θέλει να βάλει ένα τέλος στο πρόβλημα που υπάρχει στα σχολεία, όσον αφορά στο κάπνισμα, τόσο από τους μαθητές, όσο και από τους εκπαιδευτικούς. Εξάλλου, οι Οικολόγοι επιθυμούν να βελτιώσουν την κατάσταση και στους χώρους διεξαγωγής εκδηλώσεων, αλλά και στις αθλητικές εγκαταστάσεις, που ενώ βρίσκονται σε ανοικτό χώρο, ο καπνός από το τσιγάρο ενός καπνίζοντος κατά πάσα πιθανότητα να επηρεάζει και τους μη καπνίζοντες.

«Το πρόβλημα προέκυψε από την ανάγκη να ξεκαθαριστεί τελεσίδικα και να μην επιτρέπεται το κάπνισμα σε αθλητικές εγκαταστάσεις, σε χώρους διεξαγωγής εκδηλώσεων και σε σχολεία. Θεωρούμε απαράδεκτο οι καθηγητές και οι διάφοροι εκπαιδευτικοί να βγαίνουν στην είσοδο του σχολείου και να καπνίζουν εκεί, επειδή δεν είναι κλειστός χώρος. Τι παράδειγμα δίνουν στους μαθητές; Στα σχολεία, έπρεπε να απαγορεύεται γενικά το κάπνισμα. Αρχικά απαγορεύεται να καπνίζουν οι μαθητές, αφού με βάση νομοθεσία, δεν επιτρέπεται κάτω των 18 να καπνίζουν. Είναι η πλήρης παρανομία και με την απαγόρευση αντιμετωπίζουμε και την υποκρισία, που το σχολείο απαγόρευε το κάπνισμα στους μαθητές, όμως οι εκπαιδευτικοί καπνίζουν μπροστά στους μαθητές».

Ο τρίτος και ο τέταρτος άξονας είναι συνυφασμένοι, αφού αφορούν στις ποινές και τον τρόπο επιβολής τους. «Ο τρίτος άξονας είναι η αύξηση των ποινών από 2,000 ευρώ σε 3,000 ευρώ και ο τέταρτος δίνει το δικαίωμα στις τοπικές αυτοδιοικήσεις να εξουσιοδοτούν οποιοδήποτε άτομο, από το Δημοτικό ή Κοινοτικό Συμβούλιο, να μπορεί να επιβάλει πρόστιμα. Αυτή τη στιγμή είχαμε το πρόβλημα ότι μόνο η Αστυνομία και ένα συγκεκριμένο άτομο από την τοπική αυτοδιοίκηση μπορούσαν να επιβάλουν πρόστιμο».

Αντιδρούν οι ιδιοκτήτες κέντρων αναψυχής

Έτοιμοι να αναλάβουν δράση είναι οι ιδιοκτήτες κέντρων αναψυχής, αφού η εν λόγω πρόταση νόμου των Οικολόγων ενδεχομένως να προκαλέσει αρκετά προβλήματα, όσον αφορά στην λειτουργία των κέντρων. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΙΚΑ, μάλιστα, μιλώντας στον REPORTER χαρακτήρισε την προσπάθεια του κόμματος αχρείαστη, άκαιρη και εντελώς αδικαιολόγητη.

«Υπάρχει αρκούντως ικανοποιητική νομοθεσία, που ορίζει τι είναι ο εξωτερικός χώρος, σε σχέση με τα νυχτερινά κέντρα. Οι ποινές είναι ήδη αρκετά ψηλές και εδώ και χρόνια λειτουργεί η νομοθεσία αυτή, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Εκεί και όπου παραβιάζεται, υπάρχει και η ανάλογη τιμωρία. Ο εξωτερικός χώρος καθορίζεται από το νόμο, κάτω από ποιες προϋποθέσεις μπορεί να επικοινωνεί με τον εσωτερικό και κάτω από ποιες προϋποθέσεις δεν μπορεί. Αν περιμετρικά ο χώρος είναι 20% ανοιχτός, δεν μπορεί να επικοινωνεί με τον εσωτερικό χώρο, αν είναι 30% και πάνω μπορεί», εξήγησε ο Φάνος Λεβέντης.

Κληθείσα να σχολιάσει τις αντιδράσεις των κέντρων αναψυχής, η κα. Ξάνθου σημείωσε πως έχουν κάθε δικαίωμα, ως ομάδα πίεσης, να κάνουν αυτό που θέλουν, ωστόσο ο λόγος που έχουν καταθέσει αυτή την πρόταση νόμου δεν είναι άλλος από την προστασία της δημόσιας υγείας.

«Εμείς προσπαθούμε να περάσουμε την πρόταση, με τη λογική ότι η δημόσια υγεία δεν έπρεπε να εξαρτάται από τα συμφέροντα του κάθε εστιατορίου ή του κάθε κέντρου αναψυχής. Ο λόγος που προσπαθούμε να αυστηροποιήσουμε το υφιστάμενο πλαίσιο είναι καθαρά για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε και ευαισθητοποίηση. Εάν το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο δεν τυγχάνει εφαρμογής, θα έρθουμε να αυξήσουμε τα πρόστιμα, θα έρθουμε να αυξήσουμε την αυστηροποίηση της νομοθεσίας, για να έχουμε συνετισμό από αυτούς που την παραβιάζουν. Το μεγαλύτερο θέμα είναι ότι έχουμε τεράστιο αριθμό επιπλοκών υγείας λόγω του καπνίσματος, αλλά εξακολουθεί η Πολιτεία για πολλούς λόγους, κυρίως οικονομικούς, να αρνείται να αντιμετωπίσει το κάπνισμα σαν την πανδημία».

Στο μεταξύ ο κ. Λεβέντης έκανε λόγο για επιμονή από πλευράς Οικολόγων για την κατάθεση της εν λόγω πρότασης νόμου στην Επιτροπή Υγείας, βλέποντας και πολιτικές σκοπιμότητες.

«Παρόμοια πρόταση είχαν καταθέσει οι Οικολόγοι πριν μερικούς μήνες, συζητήθηκε στην Επιτροπή Υγείας και είχε απορριφθεί από ολόκληρη την Επιτροπή, με εξαίρεση τους Οικολόγους. Ήταν την περίοδο των εκλογών, κράτησαν πολύ χαμηλούς τόνους και ενδεχομένως να υπολόγισαν ότι θα είχαν πολιτικό κόστος. Επανέρχονται τώρα με προτάσεις παρόμοιου ύφους, που θα προκαλέσουν αναστάτωση και αναταράξεις μέσα στη βιομηχανία. Επεμβαίνουν και στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, όπου κάναμε πολλούς αγώνες, κάτω από κάποιες προϋποθέσεις να μπορεί να φιλοξενήσει και κάποιο καπνιστή σε κάποιους χώρους διαμορφωμένους. Το ίδιο ισχύει και για τις αίθουσες του αεροδρομίου μας, όπου υπάρχουν χώροι που μπορεί κάποιος να καπνίσει».

Σε περίπτωση υπερψήφισης της πρότασης νόμου από την Ολομέλεια της Βουλής, θα δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα στα κέντρα, υπογράμμισε καταλήγοντας ο κ. Λεβέντης, ενόψει και του επερχόμενου χειμώνα.

«Αυτοί που πιστεύουν ότι δεν έχουμε χειμώνα και μπορεί κάποιος να κάθεται εύκολα έξω τη χειμερινή περίοδο, νομίζω ότι δεν ζουν στην πραγματικότητα. Έχουμε και χειμώνα, έχουμε και κρύο και παγωνιά και θα καταστρέψει τη βιομηχανία, η οποία βασίζεται και στον εξωτερικό χώρο σε πολλές περιπτώσεις, για να μπορούν και αρκετοί χώροι να είναι βιώσιμοι, εφόσον δεν διαθέτουν αρκετό εσωτερικό χώρο. Δεν θέλουμε καν να σκεφτούμε ότι μπορεί να περάσει μία τέτοια πρόταση νόμου και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό να μην περάσει».

Από πλευράς της, η κα. Ξάνθου ξεκαθάρισε πως η πρόταση νόμου είχε κατατεθεί στην Επιτροπή Υγείας, η συζήτηση προχώρησε ως ένα σημείο, ωστόσο διακόπηκε λόγω των βουλευτικών εκλογών.

«Εμείς θέλουμε να τελειώσει αυτή η συζήτηση και να υπάρξει μία δημόσια τοποθέτηση των υπόλοιπων κομμάτων, αν υπάρχουν σημεία που συμφωνούν για να μπορέσουμε να τα περάσουμε ή αν υπάρχουν σημεία που διαφωνούν, για να ξεκαθαριστεί στη δημόσια σφαίρα. Η σύνθεση της Επιτροπής Υγείας έχει αλλάξει αρκετά, αποτελείται κυρίως από νέους βουλευτές και θα προτιμούσαμε να γίνει ξανά νέα δημόσια τοποθέτηση, με την παρουσίαση των επιχειρημάτων και όταν θα έρθει η ώρα να τοποθετηθούν  δημόσια, για να ξέρει και ο κόσμος τι υποστηρίζουν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Πλημμύρισαν o θάλαμος θαλασσαιμίας και το καρδιολογικό εργαστήρι του ΓΝ Πάφου
Διαχειρίσιμη η κατάσταση στις περιοχές της Πάφου που χτύπησε η κακοκαιρία
ΒΙΝΤΕΟ: Πλημμύρησαν εστιατόρια από την κακοκαιρία στην Πάφο-Δρόμοι ποτάμια, εγκλωβίστηκαν οδηγοί
ΒΙΝΤΕΟ: Προβλήματα λόγω καταιγίδας και στην Πάφο-Επί ποδός συνεργεία της Πυροσβεστικής
Ο κακός χαμός στη Λεμεσό από την καταιγίδα-Πλημμύρισαν δρόμοι, αποκόπηκαν δέντρα από τους ανέμους(vids&pics)
ΒΙΝΤΕΟ: Κόπηκαν δέντρα στη Λεμεσό λόγω δυνατών ανέμων-Σε συναγερμό η Πυροσβεστική
Κίτρινη προειδοποίηση για έντονες καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους
Την εξέλιξη του Ραδιομαραθωνίου επισήμανε η Πρώτη Κυρία-Καλωσόρισα παιδιά στο Προεδρικό
Συγκινητικό κύμα αλληλεγγύης στη Βαλένθια-Εκατοντάδες εθελοντές καθαρίζουν τις λάσπες και αναζητούν αγνοούμενους
Το απόλυτο ντέρμπι για Χάρις και Τραμπ-Στα όρια του στατιστικού λάθους οι διαφορές τους στα γκάλοπ