Τα πιο εμβολιασμένα κράτη της ΕΕ-Η θέση της Κύπρου και το καμπανάκι των ειδικών

Στην πρώτη δεκάδα των πιο εμβολιασμένων κρατών μελών της ΕΕ, σ’ ότι αφορά στον ενήλικο πληθυσμό βρίσκεται η Κύπρος, με αυτούς που έλαβαν την πρώτη δόση να έχουν φτάσει το 80%. Ωστόσο, παραμένουν σε χαμηλά ποσοστά οι εμβολιασμοί ανηλίκων (24% στις ηλικίες 12-15 και 39,6% στις ηλικίες 16-17 ετών) με τους ειδικούς να κρούουν καμπανάκι.

Εάν προστεθεί και ο υπόλοιπος πληθυσμός το ποσοστό των εμβολιασμένων στη χώρα, τουλάχιστον με την πρώτη δόση, πέφτει στο 66%. Με βάση αυτό η Κύπρος βρίσκεται στη δωδέκατη θέση, ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ, με πρώτες την Πορτογαλλία που έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ, την Μάλτα και την Ισπανία.  

Εμβολισμοί ενήλικου πληθυσμού στα κράτη μέλη της ΕΕ τουλάχιστον με την 1η δόση

 

Εμβολισμοί ολόκληρου του πληθυσμού των κρατών μελών τουλάχιστον με την 1η δόση

 

«Κάθε χώρα εκτιμά τα δικά της δεδομένα σχετικά με την κάλυψη του εμβολιασμού, στις διάφορες ηλικιακές ομάδες. Εμείς ναι μεν έχουμε πολύ Υψηλά ποσοστά εμβολιασμού σε ομάδες ενηλίκων ή και ηλικιωμένων, ωστόσο έχουμε χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, σε πληθυσμούς 16-30 ετών, που είναι άτομα που κοινωνικοποιούνται έντονα και ενδεχομένως, μία έξαρση να πλήξει περισσότερο αυτούς τους πληθυσμούς», ανέφερε στον REPORTER  ο Σύμβουλος του Υπουργείου Υγείας για τους εμβολιασμούς, Αν. Καθηγητής στο Πρόγραμμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Δρ. Χρίστος Πέτρου.

Ο Δρ. Πέτρου, τόνισε την ανάγκη της εντατικοποίησης του προγράμματος χορήγησης της τρίτης δόσης του εμβολίου, στους πληθυσμούς που πρέπει να θωρακιστούν άμεσα καθώς και των προσπαθειών για εμβολιασμό των νεότερων, που δεν έχουν λάβει ούτε μία δόση.

«Τα εμβόλια δοκιμάστηκαν όταν υπήρχε το μητρικό στέλεχος, πριν ακόμα προκύψει το στέλεχος Άλφα, όπου είδαμε ψηλά ποσοστά αποτελεσματικότητας και απέναντι στην συμπωματική νόσο, αλλά και στην αποφυγή των νοσηλειών. Ήρθε, όμως, η μετάλλαξη Δέλτα, η οποία μειώνει την αποτελεσματικότητα σ’ ότι αφορά την εμφάνιση συμπτωματικών περιπτώσεων εμβολιασμένων, που εκδηλώνουν, ως επί τω πλείστω, ήπια συμπτώματα. Σ' ότι αφορά στις νοσηλείες και τους θανάτους, μειώθηκε η αποτελεσματικότητα, που παραμένει μεν σε πολύ υψηλό ποσοστό, όμως οι πληθυσμοί που πλήττονται είναι οι ανεμβολίαστοι αλλά και ηλικιωμένοι, που εμβολιάστηκαν νωρίς. Σε αυτούς τους πληθυσμούς είδαμε ότι υπάρχει “έκπτωση” στην ανοσία».

«Δεν μπορούμε να μιλούμε για ποσοστά ανοσίας…»

Από την έναρξη της χορήγησης δόσεων εμβολίων διεθνώς, άρχισε μία συζήτηση αναφορικά με το ποσοστό των εμβολιασμών που ενδεχομένως να μπορούσαν να “κτίσουν” τείχος ανοσίας. Επιστήμονες στο εξωτερικό καθώς και στην Κύπρο, θεωρούν παρακινδυνευμένη την παράθεση ποσοστών, ειδικά μετά την εμφάνιση της παραλλαγής Δέλτα.

«Όπως εξελίσσεται η πανδημία, δεν υπάρχει κανένα ποσοστό που διασφαλίζει ότι μπορεί να παράσχει ανοσία της αγέλης. Ο ιός όπως εξελίσσεται δεν ανταποκρίνεται στη φόρμουλα που δίδει συγκεκριμένο ποσοστό. Σίγουρα, όμως το ποσοστό εμβολιασμού του 80% του πληθυσμού μας αφήνει ικανοποιημένους, αφού βλέπουμε την αποτελεσματικότητά του. Να μην ξεχνάμε όμως ότι αυτό το ποσοστό είναι σε ενήλικες. Έχουμε ακόμα ομάδες που είναι σε πολύ χαμηλά  ποσοστά ακόμη», υπέδειξε ο κ. Πέτρου. 

Δεν υπάρχει σύσταση για τα τεστ αντισωμάτων

Αναφορικά με τα τεστ αντισωμάτων και το γεγονός ότι χιλιάδες πολίτες, στράφηκαν σε αυτά προκειμένου να αποφασίσουν εάν θα κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου ο Δρ. Πέτρου, ανέφερε ότι δεν υπάρχει σύσταση για κάτι τέτοιο.

«Τα τεστ αντισωμάτων, είναι ένας δείκτης για την προστασία που παρέχεται. Υπάρχουν όμως, και άλλες γραμμές άμυνας του οργανισμού, όπως η κυτταρική ανοσία που δεν μπορεί να μετρηθεί εύκολα. Με την πάροδο του χρόνου, είναι φυσιολογικό πως θα μειώνονται τα αντισώματα, όπως συμβαίνει με οποιοδήποτε εμβολιασμό. Δεν υπάρχει καμία επίσημη σύσταση που να συνδέει το βαθμό προστασίας, με τον αριθμό των αντισωμάτων. Δεν υπάρχει δηλαδή κάποιο όριο, που να διασφαλίζει ότι πάνω από αυτό είναι κάποιος ασφαλής. Και πρέπει να πούμε πως, για κανένα άλλο εμβολιασμό, ούτε της γρίπης ούτε για άλλες λοιμώδεις νόσους, υπάρχει η πρακτική του να μετρούνται με τόση σπουδή τα επίπεδα αντισωμάτων».    

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Μυστήριο με άγνωστη φυλή που ζει στον Αμαζόνιο-Φωτογραφίες φέρνουν στο φως στοιχεία για τη ζωή τους
Κηδεύτηκε η εγκλωβισμένη «Κουλλού» της Αγίας Τριάδας-«Ένα πρόσωπο φωτεινό, γεμάτο αγάπη»
Σε διαθεσιμότητα ο Αστυνομικός που φρουρούσε τον 49χρονο δραπέτη
Από την γαστρεντερίτιδα στην κλινική και τελικά στην απόδραση-Στη δημοσιότητα η φωτογραφίες του 49χρνου
Στο νοσοκομείο τέσσερα πρόσωπα μετά από τροχαίο στον Άγιο Συλά
Απέδρασε κρατούμενος που νοσηλευόταν υπό αστυνομική φρούρηση σε ιδιωτική κλινική
Φιντάν σε Αλ Τζολάνι: «Δεν υπάρχει καμία απολύτως θέση για το PKK στη Συρία»
ΒΙΝΤΕΟ: Τουλάχιστον δέκα νεκροί από συντριβή μικρού αεροπλάνου στο κέντρο τουριστικής πόλης της Βραζιλίας
Ερωτηματικά για τους χειρισμούς των υπηρεσιών που διέθεταν πληροφορίες για τον 50χρονο δράστη στο Μαγδεμβούργο
Πυκνή τροχαία κίνηση στον Καλοπαναγιώτη λόγω του Χριστουγεννιάτικου Χωριού-Οι διευθετήσεις της Αστυνομίας