Πρώτο κουδούνι για Γυμνάσια και Λύκεια-Πώς επιστρέφουν στα θρανία οι μαθητές

Με το SafePass ανά χείρας και τη μάσκα στα πρόσωπα, επέστρεψαν στα θρανία τους οι μαθητές της Μέσης Εκπαίδευσης, έτοιμοι για τη νέα σχολική χρονιά. Μία χρονιά που ξεκινά με διάφορα ανοιχτά μέτωπα, για το Υπουργείο Παιδείας, ενώ στην εξίσωση προστίθεται και ο φόβος των ειδικών, για αύξηση των κρουσμάτων.

Από τις 7:00 το πρωί τα σχολεία άνοιξαν τις πόρτες τους και υποδέχθηκαν τους μαθητές, ενώ οι καθηγητές, που βρίσκονταν στα καθήκοντα από την πρώτη του μηνός, προετοιμάστηκαν κατάλληλα για την πρώτη ημέρα. Το πρώτο κουδούνι χτυπά στις 7:30 το πρωί και σηματοδοτεί την έναρξη της δεύτερης σχολικής χρονιάς, που ξεκινά υπό την σκιά της πανδημίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προδρόμου: Θα ενθαρρύνουμε τη χρήση μάσκας στα Δημοτικά, δεν είναι το ίδιο προστατευμένα

Η είσοδος στα σχολεία, τόσο για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, όσο και για τους επισκέπτες, γίνεται μόνο με την προσκόμιση SafePass, που είναι:

• Πιστοποιητικό εμβολιασμού για την ασθένεια COVID-19, τουλάχιστον με τη μία δόση και νοουμένου ότι έχει παρέλθει διάστημα τριών εβδομάδων μετά την ημερομηνία εμβολιασμού.

• Πιστοποιητικό ανάρρωσης από την ασθένεια COVID-19 και νοουμένου ότι δεν έχει παρέλθει διάστημα έξι μηνών από την ημερομηνία δειγματοληψίας της αρχικής τους θετικής διάγνωσης.

• Αρνητική εργαστηριακή εξέταση ή εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου για την ασθένεια COVID-19 με τη δειγματοληψία να έχει πραγματοποιηθεί εντός 72 ωρών.

• Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19 της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU Digital Covid Certificate) μόνο στις περιπτώσεις που το πιστοποιητικό αφορά σε εμβολιασμό για την ασθένεια του COVID-19 ή ανάρρωσης από την ασθένεια του COVID-19 .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέα πυρά ΟΕΛΜΕΚ σε ΥΠΠΑΝ για θρανία, κλιματιστικά και εξετάσεις

Ο έλεγχος του Safe Pass των μαθητών/ριών, του προσωπικού και των επισκεπτών του σχολείου γίνεται από τη Διεύθυνση του σχολείου ή από άτομο που ορίζεται από τη Διεύθυνση για τον σκοπό αυτό, σύμφωνα με τις οδηγίες που εκδίδονται στη βάση των περί Λοιμοκαθάρσεως (Καθορισμός Μέτρων για Παρεμπόδιση της Εξάπλωσης του Κορωνοϊού COVID-19) Διαταγμάτων.

Η χρήση προστατευτικής μάσκας καθίσταται υποχρεωτική από τον γενικό πληθυσμό, ηλικίας 12 ετών και άνω (πρακτικά αυτό εφαρμόζεται για μαθητές/μαθήτριες της Μέσης Εκπαίδευσης), για άτομα τα οποία διακινούνται εντός εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, εξαιρουμένων των περιπτώσεων που καθορίζονται με κατευθυντήριες οδηγίες, οι οποίες εκδίδονται από το Υπουργείο Υγείας. Έτσι, τόσο οι μαθητές, όσο και οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να φέρουν μάσκα, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, είτε έχουν μαζί τους πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε πιστοποιητικό ανάρρωσης από τον ιό. Από τον κανονισμό για την υποχρεωτική χρήση μάσκας εξαιρούνται οι περιπτώσεις μαθητών, που λόγω υποκείμενων νοσημάτων ή άλλων ιατρικών καταστάσεων, δεν συστήνεται η χρήση μάσκας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απαντά στα πυρά της ΟΕΛΜΕΚ το Υπ. Παιδείας-«Ολοκληρώθηκαν οι προετοιμασίες»

Όσον αφορά στους καθηγητές, σύμφωνα με Οδηγίες του Υπουργείου Υγείας ημερομηνίας 16.09.2020:

1. Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας οι εκπαιδευτικοί δύναται να αφαιρούν την προστατευτική μάσκα, προσωρινά, προκειμένου να γίνονται πιο κατανοητοί για τους/τις μαθητές/μαθήτριες, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρούν την ελάχιστη απόσταση των δύο μέτρων από την πλησιέστερη σειρά των μαθητών/ριών. Υπογραμμίζεται ότι η ρύθμιση αυτή θα συνιστά εξαίρεση σε μεμονωμένες περιπτώσεις και θα εναπόκειται στην κρίση των ίδιων των εκπαιδευτικών. Η γενική υποχρέωση των εκπαιδευτικών για τη χρήση μάσκας κατά

τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας παραμένει σε ισχύ.

2. Σε ό,τι αφορά στη χρήση μάσκας από τους/τις εκπαιδευτικούς που αντιμετωπίζουν χρόνια καρδιοαναπνευστικά προβλήματα ή άλλα σοβαρά νοσήματα, με βάση τα επιστημονικά δεδομένα και έρευνες, η εξαίρεση της υποχρεωτικής χρήσης θα πρέπει να εξετάζεται εξατομικευμένα κατά περίπτωση για κάθε ασθενή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτά είναι τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τα σχολεία-Τι ισχύει για τη χρήση μάσκας στα Δημοτικά

Τα ανοιχτά μέτωπα

Πάνω από τον τομέα της παιδείας έχουν μαζευτεί ήδη μαύρα σύννεφα, καθώς υπάρχουν ανοιχτά μέτωπα που το Υπουργείο Παιδείας, δεν κατάφερε ακόμη να κλείσει. Το μεγαλύτερο φαίνεται να είναι το θέμα με τις εξετάσεις για την Γ’ Λυκείου, αφού με την προέκταση του θεσμού των εξετάσεων τετραμήνου, οι τελειόφοιτοι μαθητές Λυκείων και Τεχνικών Σχολών, θα παρακαθίσουν σε τρεις συνολικά εξετάσεις. Αυτό προκάλεσε την έντονη ανησυχία των γονιών και των καθηγητών, που ένωσαν τις δυνάμεις τους και έστειλαν επιστολή στον υπουργό Παιδείας, ζητώντας την αναστολή τους, μόνο για φέτος και μόνο για τους τελειόφοιτους, ώστε να κερδίσουν χρόνο, για να αρχίσει ένας ουσιαστικός διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, αλλά και ακαδημαϊκούς και να βρεθεί ο κατάλληλος τρόπος αξιολόγησης των μαθητών.

Παρ’ όλα αυτά, δεν δόθηκε κάποια απάντηση από πλευράς Υπουργείου, με αποτέλεσμα η νέα σχολική χρονιά να ξεκινά και να θεωρείται δεδομένο ότι οι μαθητές θα παρακαθίσουν σε δύο εξετάσεις τετραμήνων, για σκοπούς απόλυσης, καθώς και στις Παγκύπριες Εξετάσεις, για σκοπούς πρόσβασης στα δημόσια πανεπιστήμια Κύπρου και Ελλάδας. Από πλευράς του, ο Παύλος Μυλωνάς, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, ανέφερε σε δηλώσεις του ότι θα αναλάβει ο ίδιος πρωτοβουλία για το θέμα και όπως υποστήριξε θα πρέπει είτε να αναβληθεί η εφαρμογή του θεσμού, είτε να καταργηθεί.

Στο μεταξύ, ένα άλλο μέτωπο είναι το θέμα των υγειονομικών πρωτοκόλλων, αφού οι καθηγητές είχαν ζητήσει διευκρινίσεις για κάποιες πρόνοιες και συγκεκριμένα για τη διαδικασία της ιχνηλάτησης και με τις στενές επαφές ατόμων, καθώς θέλουν να γνωρίζουν ποια θα είναι ακριβώς η διαδικασία της ιχνηλάτησης.

Εξάλλου, πονοκέφαλο για τους ειδικούς αποτελεί και ο φόβος της εξάπλωσης του κορωνοϊού στα παιδιά. Με το άνοιγμα των σχολείων, οι μαθητές αποκτούν περισσότερες επαφές, με τους αρμόδιους να φοβούνται ότι θα παρατηρηθούν αυξημένα κρούσματα στις νεαρές ηλικίες. Μάλιστα, οι ανησυχίες εντείνονται και λόγω των νοσηλειών παιδιών, που παρουσιάζουν συμπτώματα του συνδρόμου MIS-C, με τον Διευθυντή της Παιδιατρικής Κλινικής του Μακάρειου Νοσοκομείου, Δρ. Αβραάμ Ηλία, να συστήνει στους γονείς παιδιών, ηλικίας δώδεκα ετών και άνω, να δώσουν την συγκατάθεσή τους για εμβολιασμό.

Δειτε Επισης