Αντιδράσεις για το τελεσίγραφο σε αλλοδαπούς φοιτητές-Καταγγέλλουν Κύπρο σε ΕΕ

Προειδοποίηση όπως αποχωρήσουν από την Κύπρο εντός δεκατεσσάρων ημερών, λαμβάνουν φοιτητές κολεγίων που προέρχονται από τρίτες χώρες. Οι προειδοποιητικές επιστολές βασίζονται στις αποφάσεις που έλαβε το Υπουργικό Συμβούλιο τον προηγούμενο Σεπτέμβριο για νεοεισερχόμενους φοιτητές από χώρες του εξωτερικού, καθώς φοιτητές των κολεγίων προχωρούσαν σε αιτήσεις για πολιτικό άσυλο. Η απόφαση αυτή αλλά και οι επιστολές που λαμβάνουν το τελευταίο διάστημα αρκετοί φοιτητές, έφεραν την έντονη αντίδραση του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, το οποίο καταγγέλλει το Τμήμα Μετανάστευσης, όπως και το Υπουργείο Παιδείας, καθώς φοιτητές που ακόμη σπουδάζουν σε κολέγια της Κύπρου, καλούνται να αποχωρήσουν. 

Ως αντιεκπαιδευτικό και απάνθρωπο, χαρακτήρισε αυτό το γεγονός ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ιδιωτικών Σχολών, καθώς στερείται το δικαίωμα κάποιου υφιστάμενου φοιτητή να συνεχίσει τις σπουδές του και πόσο μάλλον των φοιτητών που ήδη άρχισαν να σπουδάζουν στα νέα προγράμματα σπουδών τους εδώ και δυο ακαδημαϊκά εξάμηνα. Μιλώντας στον REPORTER o πρόεδρος του συνδέσμου ιδιωτικών κολεγίων, Μάριος Αμερικάνος, ανέφερε ότι «η απόφαση αυτή αφορά εκατοντάδες φοιτητές και εύχομαι να μην έχουν αποχωρήσει ορισμένοι. Δεν πιστεύω ότι θα έχουν την υπομονή όλοι τους να περιμένουν να αλλάξει η απόφαση… Κάποιες απώλειες ήδη έχουν υπάρξει. Πρόκειται για εκατοντάδες φοιτητές, περισσότερους από 600 φοιτητές. Είναι φοιτητές που βρίσκονται χρόνια στην Κύπρο, πληρώνουν τα δίδακτρά τους, είναι συνεπείς και παρακολουθούν συστηματικά τα μαθήματά τους και γι’ αυτό και αποφοιτούν και θέλουν να κάνουν και άλλα προγράμματα. Ποιος ο λόγος να διώξω τέτοιους φοιτητές;». 

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του συνδέσμου κολλεγίων, «έχουν λανθασμένα συνδέσει τις αποφάσεις του Υπουργικού για τους νεοεισερχόμενους φοιτητές, με τους υφιστάμενους φοιτητές και δεν έχει λογική να συνδέεται. Τότε οι αποφάσεις που πήραν ήταν λόγω του μεταναστευτικού επειδή υπήρξαν φοιτητές που έκαναν αίτηση για πολιτικό άσυλο και για να σταματήσουν αυτό το φαινόμενο έβαλαν άλλα κριτήρια πιο αυστηρά για νεοεισερχόμενους φοιτητές, ώστε να μην έρθει κάποιος φοιτητής και να κάνει αιτήσεις. Οι φοιτητές οι υφιστάμενοι τώρα όμως, τι ευθύνη φέρουν; Ούτε αίτηση πολιτικού ασύλου έκαναν, ούτε κάτι άλλο επιλήψιμο; Γραφειοκρατικά επειδή είχε ληφθεί μια απόφαση για νεοεισερχόμενους φοιτητές, είπαν να την εφαρμόσουν και στους υφιστάμενους, αλλά δεν υπάρχει καμία λογική. Προσπαθήσαμε να εξηγήσουμε του Υπουργού Παιδείας αυτό το ζήτημα, αλλά αυτός με τη σειρά του το αφήνει στον Υπουργό Εσωτερικών. Έχουμε στείλει επιστολές στο Τμήμα Μετανάστευσης, αλλά δεν είναι διατεθειμένοι να αλλάξουν κάτι. Δεν μπορούμε ωστόσο να βλέπουμε παιδιά να σπουδάζουν και να τα διώχνουν».

Πρόθεση όπως προχωρήσει επίσης σε καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει επίσης ο σύνδεσμος ιδιωτικών σχολών. «Θα προχωρήσουμε και σε καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το ζήτημα αυτό. Εάν είναι δίκαιο να διώχνουμε παιδιά που σπουδάζουν και στη μέση των φοιτητικών τους χρόνων γιατί πάρθηκε μια απόφαση καλώς ή κακώς για νεοεισερχόμενους φοιτητές. Δεν κατανοούμε τι σχέση έχουν οι νεοεισερχόμενοι με τους υφιστάμενους φοιτητές. Έχουμε πάρει σωρεία επιστολών από διάφορους φοιτητές κολλεγίων που έχουν πάρει προειδοποίηση ότι πρέπει να αποχωρήσουν από την Κύπρο εντός δεκατεσσάρων ημερών. Απαράδεκτα πράγματα…». 

Στη σοβαρότητα της κατάστασης στάθηκε επίσης ο κ. Αμερικάνος, καθώς φοιτητές δεν γνωρίζουν τι να κάνουν και ποιο είναι το σωστό που πρέπει να πράξουν. «Έχουμε σοβαρότατο πρόβλημα στην παρούσα φάση, επειδή δεν γνωρίζουμε τι να πούμε στους ίδιους τους φοιτητές μας. Προσπαθούμε να τους καθησυχάσουμε και να βρούμε λύση στο ζήτημα που προέκυψε. Αντιλαμβάνεστε όμως πως όταν είσαι φοιτητής και πάρεις επιστολή ότι πρέπει να αποχωρήσεις εντός δεκατεσσάρων ημερών από την Κύπρο, διότι διαφορετικά μετά θα είσαι παράνομος, πώς θα νιώθεις; Είναι φοιτητές που ήδη σπουδάζουν, φοιτητές οι οποίοι έχουν πάρει πτυχία και τώρα κάνουν μεταπτυχιακά προγράμματα».

Δεν ισχύουν πλέον τα εξ αποστάσεως μαθήματα…

Αναφορικά με τη διεξαγωγή μαθημάτων εξ αποστάσεως, ο κ. Αμερικάνος διευκρίνισε ότι τα εξ αποστάσεως μαθήματα ήταν επί καιρού πανδημίας που βιώσαμε. «Πλέον συνεχίζουμε τα μαθήματα με φυσική παρουσία και δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα για τα εξ αποστάσεως. Ακόμη και να υπήρχε όμως, δεν μπορείς να αναγκάσεις τον φοιτητή να μην παρουσιάζεται στην αίθουσα, εφόσον το δικαιούται. Είναι ανθρώπινα δικαιώματα και δεν μπορούμε να στερούμε στον κάθε φοιτητή αυτό το δικαίωμα».

Από τη μέρα που πάρθηκαν οι αποφάσεις για τους νεοεισερχόμενους φοιτητές τον Ιούλιο του 2020, πρόσθεσε ο πρόεδρος του συνδέσμου, «δεν ήρθε ούτε ένας φοιτητής νέος στα κολέγια μας. Άρα δεν υπήρχαν νεοεισερχόμενοι φοιτητές στα κολέγια μας, μετά τις αποφάσεις. Εμείς στείλαμε αρκετές επιστολές και τους είπαμε αφού υπάρχουν προβλήματα με ορισμένες χώρες, γιατί αποκλείστηκαν όλες οι χώρες; Γιατί δεν δικαιούμαστε να δεχθούμε φοιτητές από χώρες όπως τη Ρωσία, Ουκρανία και Λίβανο. Αφού δεν υπάρχουν προβλήματα με αυτές τις χώρες για παράδειγμα, δεν γνωρίζουμε τον λόγο που αποκλείστηκαν όλες».

Δειτε Επισης

Η Κύπρος ο μεγαλύτερος δωρητής Αναπτυξιακής και Ανθρωπιστικής Βοήθειας-Μπαίνει στη μάχη κατά της φτώχειας
Ενοχλημένος ο Παναγιώτου για την απεργία στον κλάδο σκυροδέματος-«Τριάντα επτά σεντς ημερησίως η διαφορά»
Πορεία προς Υπ. Εργασίας από εργαζόμενους στον κλάδο έτοιμου σκυροδέματος
Καταιγίδες και χαλάζι στο καιρικό μενού-Στους 24 βαθμούς η θερμοκρασία
Μπαίνει στο χορό και η Ελεγκτική για την ρήξη στην Υγεία-Σε αδιέξοδο για τα οικονομικά κριτήρια
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί που χαρίζουν πάνω από 1 εκ. ευρώ στο Τζόκερ
Ανοίγει ξανά η πλατφόρμα Post2Santa για αποστολή γραμμάτων στον Άγιο Βασίλη
Τον θεμέλιο λίθο για τη Μονάδα Κυκλοτρονίου στο Ογκολογικό κατέθεσε ο Πρόεδρος
Υπερψηφίστηκε νομοθεσία που ενισχύει πλαίσιο καταπολέμησης εταιρικής φοροδιαφυγής
Ψηφίστηκε νόμος για κύρωση συμφωνίας ΚΔ-Ελλάδας για φυσικές καταστροφές