Βράζουν οι ανεμβολίαστοι φοιτητές-Βάζει τα όρια η Κυβέρνηση με νέες αποφάσεις

Ποικίλες αντιδράσεις έφερε η απόφαση του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, για την αποδοχή μόνο εμβολιασμένων φοιτητών στις αίθουσες διδασκαλίας το ερχόμενο εξάμηνο, εκτός κι αν έχουν νοσήσει ή για ιατρικούς λόγους δεν μπορούν να εμβολιαστούν και νοουμένου ότι έχουν στην κατοχή τους PCR ή rapid test με ισχύ 72 ωρών. Η απόφαση της Συγκλήτου του ΤΕΠΑΚ, δεν πέρασε απαρατήρητη, αλλά τουναντίον, έφερε την έντονη αντίδραση των φοιτητών, με την Προοδευτική Κίνηση Φοιτητών να διαμαρτύρεται έξω από το Υπουργείο Υγείας και να τα λέει κατ' ιδίαν με τον υπουργό, Μιχάλη Χατζηπαντέλα, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά της. 

Απαντώντας στα περί διακρίσεων, ο Πρύτανης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, Παναγιώτης Ζαφείρης, ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται κανένα τέτοιο ζήτημα, τονίζοντας πως η απόφαση είναι προς το συμφέρον των ίδιων των φοιτητών, ενώ τόνισε πως η διασπορά του ιού είναι πάρα πολύ εύκολο να γίνει και θα είναι δύσκολη η ιχνηλάτηση, καθώς διεξάγονται 400 μαθήματα την εβδομάδα και οι μαθητές μετακινούνται συνεχώς.  

Από την πλευρά του το Πανεπιστήμιο Κύπρου, θέτει σε εφαρμογή το Safe Pass, ωστόσο στις αίθουσες που υπάρχει μεγαλύτερος από τον επιτρεπόμενο αριθμό φοιτητών, τότε θα δίνεται προτεραιότητα στους εμβολιασμένους φοιτητές και σε αυτούς που έχουν νοσήσει.   

Στο ακουστικό τα ιδιωτικά κολέγια και Πανεπιστήμια 

Την ίδια ώρα, σε ότι αφορά τα ιδιωτικά κολέγια, μιλώντας στον REPORTER o πρόεδρος του Συνδέσμου ιδιωτικών κολεγίων, Μάριος Αμερικάνος, ανέφερε πως αναμένουν οδηγίες από την Κυβέρνηση και κατά πόσο θα γίνεται αποδεκτό το rapid test, ωστόσο έθεσε κόκκινη γραμμή σε σχέση με τους ανεμβολίαστους. 

«Αυτοί οι οποίοι δεν είναι εμβολιασμένοι, σίγουρα δεν μπορεί να τους απαγορευθεί η είσοδος στις αίθουσες διδασκαλίας, δεδομένου ότι τουλάχιστον έχουν αρνητικό αποτέλεσμα σε rapid test και όχι σε PCR. Θεωρώ από τη στιγμή που σε άλλους χώρους γίνεται αποδεκτό το rapid test, θεωρώ ότι θα ήταν υπερβολικό να ζητούσαμε από τους φοιτητές να κάνουν κάτι διαφορετικό. Οπότε εμάς η άποψή μας είναι ότι οι φοιτητές που είναι είτε εμβολιασμένοι ή έχουν rapid test, είτε έχουν νοσήσει τους τελευταίους έξι μήνες θα μπορούν έρχονται στις αίθουσες».

Ερωτηθείς εάν συμφωνεί με την απόφαση του ΤΕΠΑΚ, ο κ. Αμερικάνος, δήλωσε ότι «εμείς είμαστε ικανοποιημένοι για την ασφάλεια των ίδιων των φοιτητών που έχουν εμβολιαστεί αλλά και για τους φοιτητές που δεν έχουν εμβολιαστεί και για το ακαδημαϊκό προσωπικό μας, καθώς επιβάλλεται να εφαρμόζονται τα μέτρα που προνοούνται. Ήδη είχαμε μια ενημέρωση από το Υπουργείο Παιδείας και οδεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση και θεωρώ ότι θα υπάρξουν ενδελεχής οδηγίες για το θέμα αυτό και να γίνονται τα μαθήματα με ασφάλεια».

Όσον αφορά τις αντιδράσεις των φοιτητών, ο πρόεδρος των ιδιωτικών κολεγίων, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «θα υπάρχουν ορισμένες αντιδράσεις φοιτητών, αλλά πιστεύω ότι δεν θα είναι μεγάλες οι αντιδράσεις. Εγώ θα εισηγούμουν προσωπικά η πολιτεία για να μπορέσει να βοηθήσει να εφαρμοστεί αυτό το πράγμα, τουλάχιστον να προσφέρει δωρεάν τα rapid test στους φοιτητές. Θα είναι κάτι που θα βοηθήσει και τους ίδιους τους φοιτητές να προσαρμοστούν με τα νέα δεδομένα».

Αναφορικά με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και τη γραμμή που θα ακολουθήσουν, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτά αναμένουν την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και τις οδηγίες που θα δοθούν την 1η Σεπτεμβρίου, καθώς τα μαθήματα των ιδιωτικών σχολών, σε αντίθεση με του Πανεπιστήμιο Κύπρου και του ΤΕΠΑΚ, αρχίζουν τέλη Σεπτεμβρίου.  

Θέτει τα όρια η Κυβέρνηση

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, εάν και εφόσον συνεχιστεί η καλή επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα μέχρι και την Παρασκευή που θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο, τότε η πρόταση που θα τεθεί στο τραπέζι για τους φοιτητές των Πανεπιστημίων, είναι η προσκόμιση SafePass από όλους ή rapid test με ισχύ 72 ωρών, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να βρίσκονται στις αίθουσες διδασκαλίας.

To ζήτημα που ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει και είναι αυτό που αναμένεται να συζητηθεί μεταξύ των Υπουργείων Υγείας και Παιδείας, είναι το ποσοστό των φοιτητών που θα γίνεται να έχει ταυτόχρονη παρουσία σε μια αίθουσα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσοστό πρόκειται να είναι μεταξύ 50 και 70%, όταν τα ακροατήρια είναι αρκετά μεγάλα.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι χθες, μετά την εκδήλωση διαμαρτυρίας των φοιτητών της Προοδευτικής, ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλας, αποδέχθηκε τους φοιτητές, εξηγώντας τους ότι δεν μπορεί να γίνεται δωρεάν η διενέργεια rapid test, διευκρινίζοντας παράλληλα τις σκέψεις που υπάρχουν για την ταυτόχρονη παρουσία των φοιτητών στις αίθουσες.

Οι έξι προτάσεις της Προοδευτικής που δόθηκαν στον υπουργό

Την απόφαση για την επιστροφή όλων των φοιτητών, με ασφάλεια και χωρίς οικονομική επιβάρυνση ζήτησε η Προοδευτική Κίνηση Φοιτητών από τον υπουργό Υγείας, κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Υγείας, μέσω έξι προτάσεων. 

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, οι φοιτητές της Προοδευτικής, ζήτησαν τη λήψη απόφασης από την Κυβέρνηση για την επιστροφή όλων των φοιτητών στα Πανεπιστήμια χωρίς άλλη καθυστέρηση, για να γίνουν έγκαιρα όλες οι απαιτούμενες προετοιμασίες.

Παράλληλα, ζήτησαν να εφαρμοστούν καθολικές, προσβάσιμες κα δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις για τους φοιτητές. Επομένως να διασφαλιστεί η δια ζώσης διδασκαλία των φοιτητών και με αρνητικό rapid test και να υπάρχουν σταθμοί διαγνωστικών εξετάσεων εντός των Πανεπιστημίων.

Ακόμη, απαίτηση των φοιτητών είναι η λειτουργία εμβολιαστικών κέντρων εντός όλων των Πανεπιστημιών, για επιτάχυνση και διευκόλυνση εμβολιασμό φοιτητών. Επίσης, ζητά να γίνει κατάλληλη στελέχωσή τους για καθημερινή διενέργεια εμβολιασμών, καθώς και αξιοποίηση τους για επιστημονική ενημέρωση των φοιτητών για τους εμβολιασμούς. Επίσης, ζητήθηκε η επαναφορά της διάρκειας πιστοποιητικού όσων έχουν νοσήσει στους έξι μήνες αντί στους τρεις.

Εάν τα παραπάνω αιτήματα δεν ικανοποιηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα από την Κυβέρνηση διευκρίνισε η Προοδευτική, τότε θα προχωρήσει σε δυναμικότερα μέτρα μέχρι να επιτευχθεί το αυτονόητο για τους φοιτητές, δηλαδή το ασφαλές άνοιγμα των πανεπιστημίων για όλους ανεξαιρέτως.

Αντίδραση και από τους φοιτητές της Προοδευτικής του Πανεπιστημίου Κύπρου

Την αντίδρασή τους εξέφρασαν επίσης οι φοιτητές της Προοδευτικής Κίνησης του Πανεπιστημίου Κύπρου, δηλώνοντας ότι θα συνεχίσουν να παρακολουθούν στενά το ζήτημα και να παλεύουν για να μην αποκλειστεί κανένας συμφοιτητής τους από τη Δημόσια και Δωρεάν Εκπαίδευση. 

Η Προοδευτική, προτού προχωρήσει στην ψήφιση των νέων αποφάσεων, τόνισε την ανάγκη και έλαβε επιβεβαίωση από το Πανεπιστήμιο για τη συνέχιση της προσπάθειας για αύξηση της πληρότητας στο 80% με δωρεάν τεστ ταχείας ανίχνευσης, ώστε να επιτευχθεί η διδασκαλία με φυσική παρουσία καθολικά.

Όσον αφορά τη δεύτερη πρόταση που υπήρχε στο τραπέζι, η Προοδευτική Κίνηση διαφώνησε, αφού προνοούσε τη δια ζώσης διδασκαλία μόνο για τους εμβολιασμένους φοιτητές, ενώ οι ανεμβολίαστοι φοιτητές θα παρακολουθούσαν τα μαθήματα στο σύνολο τους διαδικτυακά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

Δειτε Επισης

Για «αθέμιτο ανταγωνισμό» κάνει λόγο ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Ασθενοφόρων
«Νόμιζα ήταν ταπεινός, σιωπούσε»-Ο Αρχιεπίσκοπος κάλεσε τον Τυχικό να διευθετήσει τις θέσεις του
Θλίψη στο νομικό κόσμο-Απεβίωσε ο Κωνσταντίνος Δημητριάδης
Διορίστηκε το νέο ΔΣ της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής UNESCO
Επέκταση ωρών εφημερίας προσωπικού ιατρού για τις 25 και 26 Ιανουαρίου ανακοίνωσε ο ΟΑΥ
Σοβαρές ενδείξεις για στρέβλωση στην τιμή ντόπιων μπανανών εντοπίζει ο Σύνδεσμος Καταναλωτών
Η Βουλή ενέκρινε προϋπολογισμούς τριών οργανισμών δημοσίου δικαίου
Στη σωστή κατεύθυνση το νομοσχέδιο για αστικό αναδασμό υποστηρίζουν οι Βουλευτές της Επιτροπής Εσωτερικών
Αλλαγή νομικού πλαισίου Ταμείου Ευημερίας ΡΙΚ ζητά η Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής
Τα ακίνητα συνέχισαν το 2024 να τροφοδοτούν την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας