Ετοιμάζονται για την νέα χρονιά τα πανεπιστήμια-Ο τρόπος που θα λειτουργήσουν

Με το καλοκαίρι να έχει μπει στον τελευταίο μήνα, φοιτητές και πανεπιστημιακές αρχές ετοιμάζονται για την ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά. Τα δημόσια πανεπιστήμια θα ανοίξουν πρώτα το χορό των μαθημάτων, αφού από τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου οι πανεπιστημιουπόλεις θα αποκτήσουν και πάλι ζωή. Ένα μήνα αργότερα, θα ζωντανέψουν και οι εγκαταστάσεις των ιδιωτικών πανεπιστημίων. 

Η δύσκολη ακαδημαϊκή χρονιά που έφυγε, πρέπει να αποτελεί παράδειγμα για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να μην επαναλάβουν τυχόν λάθη, ενώ πλέον έχουν ένα δείγμα για το πώς θα πρέπει να διαχειριστούν επείγουσες καταστάσεις, όσον αφορά στην πανδημία. Τα πλείστα πανεπιστήμια έκλεισαν την χρονιά με εξ αποστάσεως διδασκαλία, αφού η επιδημιολογική κατάσταση δεν επέτρεπε την επιστροφή των φοιτητών. 

Παρά το γεγονός ότι η εικόνα στην κοινωνία δεν έχει παρουσιάσει βελτίωση, τα πλείστα πανεπιστήμια έχουν πάρει τις αποφάσεις τους και ετοιμάζονται για την νέα ακαδημαϊκή χρονιά. Την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου τα δημόσια πανεπιστήμια θα ξεκινήσουν μαθήματα για το χειμερινό εξάμηνο, ενώ την τελευταία εβδομάδα του Σεπτέμβρη και την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου θα πάρουν σκυτάλη τα πλείστα ιδιωτικά. 

Πρώτο πανεπιστήμιο που ανακοίνωσε τον τρόπο που θα λειτουργήσει από το φθινόπωρο ήταν το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Με ανάρτηση στην σελίδα του στο Facebook, το Πανεπιστήμιο υπέδειξε πως θα επιστρέψουν με φυσική παρουσία, ωστόσο αυτό θα γίνει με ασφάλεια. Γι’ αυτό το λόγο, οι φοιτητές και το προσωπικό του Πανεπιστημίου θα πρέπει να έχουν μαζί τους SafePass για να τους επιτραπεί η είσοδος στους χώρους της πανεπιστημιούπολης. 

Συγκεκριμένα, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν μαζί τους πιστοποιητικό εμβολιασμού, αφού έχουν λάβει και τις δύο δόσεις ή αποδεικτικό ότι έχουν νοσήσει από κορωνοϊό τους τελευταίους έξι μήνες. Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να έχουν μαζί τους αρνητικό PCR ή rapid test, με ισχύ μέχρι και 72 ώρες πριν την προσέλευσή τους στο πανεπιστήμιο. Την ίδια ώρα, το Πανεπιστήμιο Κύρου έχει απευθύνει έκκληση για εμβολιασμό, προς τους φοιτητές και προσωπικό. 

Στα χνάρια του Πανεπιστημίου Κύπρου κινήθηκε και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το οποίο, με μία δήλωση του Πρύτανη, ανακοίνωσε ότι τα μαθήματα θα επαναρχίσουν με φυσική παρουσία. Ωστόσο, θα εφαρμοστεί και γι’ αυτή τη χρονιά η καινοτομία με τον συνδυασμό φυσικής και εξ αποστάσεως διδασκαλία. Δηλαδή, τα μαθήματα στα οποία οι εγγεγραμμένοι φοιτητές δεν υπερβαίνουν το 50% της κανονικής χωρητικότητας της καθορισμένης αίθουσας/εργαστηρίου, θα προσφερθούν με πλήρη φυσική παρουσία σύμφωνα με το ωρολόγιο. Τα μαθήματα στα οποία οι εγγεγραμμένοι φοιτητές υπερβαίνουν το 50% της κανονικής χωρητικότητας της καθορισμένης αίθουσας/εργαστηρίου, θα προσφερθούν με συνδυασμό φυσικής και εξ αποστάσεως φοίτησης. 

Με φυσική παρουσία και τα πλείστα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Τέλη Σεπτεμβρίου και αρχές Οκτωβρίου θα ξεκινήσουν τα μαθήματα και στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, με φοιτητές και προσωπικό να επιστρέφουν στις αίθουσες διδασκαλίας. Το Πανεπιστήμιο Frederick, με ανακοίνωσή του υπέδειξε πως τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται με φυσική παρουσία και όσον αφορά στην είσοδο εντός των χώρων του πανεπιστημίου, θα εξακολουθήσει να γίνεται όπως από την αρχή της πανδημίας, δηλαδή με αυστηρή εφαρμογή των απαραίτητων μέτρων ασφάλειας και υγείας τα οποία είναι πλήρως εναρμονισμένα με τα διατάγματα του Υπουργείου Υγείας και τις σχετικές αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας. Μάλιστα, το πανεπιστήμιο έχει σχεδιάσει και τον τρόπο που θα πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις του χειμερινού εξαμήνου και με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα μέχρι στιγμής, οι φοιτητές θα εξεταστούν με φυσική παρουσία. 

Με SafePass θα παρουσιάζονται και οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Το ίδιο θα ισχύει και για τους εργαζόμενους στο Πανεπιστήμιο. «Η Σύγκλητος και το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου αποφάσισαν ότι θα λειτουργήσουμε με φυσική παρουσία, ακολουθώντας όλα τα πρωτόκολλα ασφάλειας και υγείας, τα διατάγματα της Κυβέρνησης και τις κατευθυντήριες γραμμές του Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης - ΔΙ.Π.Α.Ε. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την επιδημιολογική κατάσταση μέχρι την έναρξη των μαθημάτων, έχοντας εναλλακτικές λύσεις σε περίπτωση επιδείνωσης της πανδημίας.», ανέφερε στον REPORTER ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Φίλιππος Πουγιούτας. 

Πρόσθεσε πως «το SafePass θα είναι απαραίτητο για την πρόσβαση στους χώρους του Πανεπιστημίου», ενώ σημείωσε ότι «κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής χρονιάς 2020-2021, που έχουμε λειτουργήσει με διαδικτυακή εκπαίδευση, κυρίως για τα θεωρητικά μαθήματα, έχει αναπτυχθεί αρκετό ψηφιακό μαθησιακό υλικό, το οποίο και θα χρησιμοποιηθεί επικουρικά στην διά ζώσης διδασκαλία/μάθηση». 

Την ίδια ώρα, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας έχει αποφασίσει και τον τρόπο που θα διαχειριστούν τις περιπτώσεις φοιτητών και φοιτητριών που δεν θα μπορούν να προσέρχονται στους χώρους του πανεπιστημίου για να παρακολουθήσουν τα μαθήματα με φυσική παρουσία, είτε επειδή ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες είτε επειδή έχουν κάποιο άλλο σοβαρό λόγο. 

«Θα στηρίξουμε αυτούς τους φοιτητές και φοιτήτριες και αυτό θα επιτευχθεί  μέσω της τεχνολογίας και του εξοπλισμού livestreaming που έχουμε σε όλες τις αίθουσες διδασκαλίας/χώρους μάθησης του Πανεπιστημίου, και που επιτρέπουν, τόσο σύγxρονη/ζωντανή όσον και  ασύγχρονη, διαδικτυακή πρόσβαση στα μαθήματα/διαλέξεις. Θα παρέχουμε, λοιπόν ίσες ευκαιρίες και σε αυτούς τους φοιτητές και φοιτήτριες μας, έτσι ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν απρόσκοπτα τις σπουδές τους».

Δειτε Επισης

Προχωρά το έργο για σύστημα παρακολούθησης ναυσιπλοΐας στα κατεχόμενα
Διαβεβαίωση από την Αριστοτέλους-«Αγώνας για διακρίβωση της τύχης και του τελευταίου αγνοουμένου»
Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα εισαγωγής στα ελληνικά ΑΑΕΙ
Ο ΠτΔ διόρισε τον Γιώργο Αρέστη στη θέση του Συμβούλου για θέματα Δεοντολογίας
Παρατείνεται η έρευνα για πειθαρχικά αδικήματα στον Ακάμα
Πέντε διαμερίσματα άναψαν κόκκινο στο «κτίΖΩ»-Ένοικοι αρνούνται να εγκαταλείψουν τις πολυκατοικίες
Παρέπεμψαν ασθενή σε ιδιωτική κλινική λόγω έλλειψης επιλογών και τώρα καλείται να πληρώσει 180.000 ευρώ
Αναλαμβάνει καθήκοντα ο νέος Υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς
Τέλος η χρήση μάσκας σε νοσηλευτήρια και οίκους ευγηρίας-Καταργούνται όλα τα μέτρα για τον κορωνοϊό
Αίθριος ο καιρός με τοπικές νεφώσεις στο «μενού»-Στους 36 βαθμούς η θερμοκρασία