Σε αχαρτογράφητα νερά λόγω… rapid-Το ρίσκο και η μεγάλη ανησυχία επιστημόνων

Σε αχαρτογράφητα νερά βαδίζει η επιδημιολογική εικόνα, λόγω της απόφασης για τα rapid test, με επιστήμονες να συνεχίζουν να κτυπούν καμπανάκι, αφού κινδυνεύει να απωλεσθεί ένα όπλο, που έδινε πιο καθαρή εικόνα της κατάστασης στην κοινότητα.

Τις τρεις πρώτες ημέρες της κατάργησης του προγράμματος της διενέργειας δωρεάν rapid test σε ανεμβολίαστους, λόγω και των θεμάτων που προέκυψαν σε φαρμακεία, που ήταν ανέτοιμα να εξυπηρετήσουν τον όγκο των πολίτων, διενεργήθηκαν συνολικά πολύ λιγότερες δειγματοληψίες, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί κατακόρυφα ο αριθμός των κρουσμάτων. Η μείωση ήταν τόσο απότομη, τουλάχιστον τις δύο πρώτες ημέρες, που δεικνύει πως το πιθανότερο είναι να υπάρχουν αδιάγνωστα κρούσματα, που κυκλοφορούν στην κοινότητα, μεγαλώνοντας τις αλυσίδες μετάδοσης, την ώρα μάλιστα που έχει επικρατήσει το πολύ μεταδοτικό και πιο νοσηρό στέλεχος Δέλτα.

Το γεγονός δε ότι ο δείκτης θετικότητας στα τεστ αυξήθηκε, δημιουργεί επιπρόσθετη αβεβαιότητα ως προς τα πραγματικά δεδομένα της επιδημιολογικής κατάστασης, η οποία πλέον, εάν συνεχιστούν τα μειωμένα τεστ, θα δίνει εικόνα 7-10 μέρες αργότερα. Κι αυτό επειδή ο δείκτης που θα καταγράφει επακριβώς τι συμβαίνει στην κοινότητα, θα είναι αυτός των νοσοκομείων. 

Επιπρόσθετα, μία άλλη ανησυχία που εκφράζεται, εάν συνεχιστούν τα μειωμένα τεστ, είναι πως δεν θα έχουν έγκαιρα εικόνα τα νοσοκομεία, προκειμένου να προετοιμαστούν. Την προηγούμενη περίοδο, με βάση τον αριθμό των περιστατικών της νόσου που εντοπίζονταν καθώς και το ποσοστό θετικότητας, γίνονταν εκτιμήσεις με μαθηματικό αλγόριθμο, για τον αριθμό των ασθενών που υπήρχε ενδεχόμενο να νοσηλευτούν. 

Μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, με δημόσιες τοποθετήσεις τους, έχουν ήδη εκφράσει επιφυλάξεις για την κατάργηση των δωρεάν τεστ σε μη εμβολιασμένους, θεωρώντας πως η απόφαση, εμπεριέχει ρίσκο, αφού ανά πάσα στιγμή λόγω της ινδικής μετάλλαξης, η κατάσταση μπορεί να εκτροχιαστεί και αυτό να μην γίνει έγκαιρα αντιληπτό.  

Στόχος της Κυβέρνησης πάντως, είναι να γίνουν όλες οι ενέργειες ώστε να αυξηθεί άμεσα η εμβολιαστική κάλυψη των πολιτών, με την ελπίδα η θωράκιση θα φτάσει στο 80% του πληθυσμού, στις αρχές του Φθινοπώρου. Εκτιμάται, μάλιστα, πως η διενέργεια των τεστ, που είναι αναγκαία για σκοπούς SafePass, θα σταθεροποιηθεί και θα κυμανθεί σε επίπεδα όπως τα χθεσινα (σ.σ διενεργήθηκαν 61,589 τεστ).

«Θα ήταν καλό να συνεχιστούν»

«Σίγουρα θα ήταν καλό να συνεχιστούν τα rapid test, ώστε να είχαμε πιο καλή εικόνα», ανέφερε στον REPORTER ο επιδημιολόγος Μιχάλης Βωνιάτης σημειώνοντας ότι υπάρχουν κι άλλοι δείκτες που μπορούν να βοηθήσουν. «Αυτοί είναι η εικόνα των νοσηλευτηρίων για το πόσοι και ποιοι νοσηλεύονται. Αυτή τη στιγμή, βέβαια, έχουμε μια δύσκολη κατάσταση στα νοσηλευτήρια, αλλά την επόμενη εβδομάδα θα δείξουμε προς τα πού πάμε. Εάν συνεχίσουμε να έχουμε πίεση στις νοσηλείες, σημαίνει ότι έχουμε πάρα πολλά κρούσματα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καμπανάκι από τον σκληρό δείκτη της πανδημίας-Δύσκολες ώρες στις ΜΕΘ

Όπως είπε ο κ. Βωνιάτης, η ινδική μετάλλαξη έφερε τα πάνω κάτω και είναι γι’ αυτό το λόγο που είναι τόσο επιδεινωμένη τη εικόνα. «Η κατάσταση, ωστόσο δεν είναι απαισιόδοξη, λόγω του υψηλού ποσοστού εμβολιασμών που προχωρά. Υπάρχει αισιοδοξία πως τα πράγματα θα πάνε προς το καλύτερο. Και ο λόγος είναι ότι εάν δεν είχαμε το εμβολιαστικό πρόγραμμα και είμαστε μέσα στον κυκεώνα των 1000 κρουσμάτων που φτάσαμε, θα είχαμε πολύ περισσότερους θανάτους».

Σύμφωνα με τον κ. Βωνιάτη εάν συγκριθούν τα στοιχεία του δεύτερου κύματος που κτύπησε το χειμώνα την Κύπρο, διαφαίνεται πως έχουν μειωθεί σημαντικά οι θάνατοι. «Τον Ιούλιο είχαμε τους μισούς θανάτους, σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2020 και τον Ιανουάριου του 2021» πρόσθεσε, σημειώνοντας πως τα πράγματα βαίνουν προς το καλύτερο «ασχέτως των δυσκολιών». 

Σ’ ότι αφορά στην κατάσταση στα νοσοκομεία, που συνεχίζουν να δέχονται μεγάλες πιέσεις, ο επιδημιολόγος ανέφερε πως αυτή τη στιγμή βλέπουμε τα αποτελέσματα των προηγούμενων ημερών. «Άρα εάν συνεχίσουν τα κρούσματα που έχουμε τώρα, που είναι περίπου τα μισά θα μειωθούν οι νοσηλείες. Εάν, όμως, συνεχίσουν οι πιέσεις πάνω στα νοσοκομεία και δεν δούμε μείωση στον αριθμό ασθενών, τότε τα κρούσματα είναι πολύ περισσότερα από αυτά που εντοπίζονται».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Συμφωνία συνεργασίας για εκπαίδευση στελεχών Μελάθρου Αγωνιστών ΕΟΚΑ
Κλειστό λόγω ζητημάτων ασφάλειας το Κολυμβητήριο Αγλαντζιάς, αναζητούν στέγη οι αθλητές
Πυρά ΕΚΥΣΥ κατά ΑΗΚ για ειδική διατίμηση-«Δεν έχει ρυθμιστεί παρά την απόφαση Υπουργικού»
Άσκηση ετοιμότητας πραγματοποίησε η Hermes Airports στο αεροδρόμιο Λάρνακας
Ανάγκη για αύξηση κονδυλίων προς ειδικά σχολεία-Αγωνιώδεις εκκλήσεις από γονείς και εκπαιδευτικούς
«Μια Πόλη Μια Ιστορία»-Η Πολιτεία τιμά τους ήρωες του 1974 της Πόλης της Αμμοχώστου
Έφτασαν τα πρώτα φλαμίνγκο στην Αλυκή Λάρνακας (pics)
Θρήνος για το θάνατο της Ρέας Παπαγεωργίου-«Μαχήτρια της ζωής, έδινε μαθήματα αντοχής»
Κατέρχονται σε 48ωρη απεργία οι γιατροί-Δεν τα βρήκαν με ΟΚΥπΥ για τα οικονομικά κίνητρα
Αποφασισμένες να συνεχίσουν την απεργία οι συντεχνίες εργαζομένων στο σκυρόδεμα