Μάχη με το χρόνο στα νοσοκομεία, καθοριστικά 24ωρα-Τι απειλεί το σύστημα υγείας

Με το σύστημα υγείας να παλεύει να απορροφήσει τους κραδασμούς του τέταρτου πανδημικού κύματοςσυνεχίζει η μάχη με την πανδημία, με τις ελπίδες να έχουν εναποτεθεί στους εμβολιασμούς. Οι ισορροπίες είναι ακόμη λεπτές, με την επόμενη εβδομάδα να κρίνει και τις αποφάσεις για τη συνέχεια.

Το Σάββατο σημειώθηκε νέα, μικρή ευτυχώς, αύξηση τις νοσηλείες με πιο ανησυχητικό το γεγονός ότι αυξήθηκαν οι σοβαρά νοσούντες από κορωνοϊό που έφτασαν τους 69. Συνολικά σε πέντε δημόσια νοσηλευτήρια, νοσηλεύονται 259 ασθενείς, με 28 από αυτούς να δίνουν μάχη για να κρατηθούν στη ζωή στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Λευκωσίας. 

Ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, συνεχίζει να αναπτύσσει κλίνες. Ήδη άνοιξε θάλαμος στο Νοσοκομείο Λάρνακας και μέχρι την Τετάρτη, εάν παραστεί ανάγκη, θα ριχθεί στη μάχη και το Νοσοκομείο Πάφου, με 44 νέες κλίνες για ασθενείς με κορωνοϊό. Παράλληλα συνεχίζονται και οι παραπομπές ασθενών στον ιδιωτικό τομέα, κυρίως από παθολογικούς θαλάμους των δημόσιων νοσηλευτηρίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τρεις θάνατοι και άλλα 789 κρούσματα-Η ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας

Οι απειλές στο σύστημα υγείας

Το ερώτημα που τίθεται από πολλούς, είναι για ποιο λόγο γιατροί και νοσηλευτές, εδώ και μέρες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το σύστημα υγείας, με κάποιους εξ αυτών μάλιστα μέσω δραματικών εκκλήσεων, να προειδοποιούν ακόμα και για πιθανότητα κατάρρευσης του, τη στιγμή που στο προηγούμενο κύμα είχαν νοσηλευτεί περισσότεροι ασθενείς (σ.σ είχαν φτάσει τους 301 στις 25 Απριλίου).  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Το σύστημα υγείας, είναι στα πρόθυρα κατάρρευσης… Έπρεπε ήδη να πάρουν μέτρα»

Αυτό συμβαίνει για πολλούς λόγους, με τον κυριότερο να είναι ότι στα νοσοκομεία, δημόσια και ιδιωτικά, υπάρχουν αυξημένες πληρότητες από ασθενείς που δεν πάσχουν από κορωνοϊό. Αυτό συμβαίνει κατά κύριο λόγο, επειδή στο προηγούμενο κύμα τον Απρίλιο, είχαν ακυρωθεί χειρουργεία ασθενών που επαναπρογραμματίστηκαν για την περίοδο, πριν τεθούν οι περιορισμοί από το Υπουργείο Υγείας.

Επιπρόσθετα λόγω των καλοκαιρινών διακοπών, απουσιάζουν με άδεια αναπαύσεως, πολλοί γιατροί και νοσηλευτές, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα. Αυτή την περίοδο, για παράδειγμα, απουσιάζουν από τα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ, που έχουν πληρότητα 90%, 800 γιατροί και νοσηλευτές (σ.σ περίπου το 20% του προσωπικού). Το γεγονός δε ότι αρκετοί Προσωπικοί Ιατροί είναι σε διακοπές, αύξησε κατακόρυφα τη στροφή ασθενών προς τα δημόσια νοσοκομεία. Δεν είναι τυχαίο που εδώ και μέρες σημειώνεται το αδιαχώρητο στις πρώτες βοήθειες των νοσοκομείων, με την αναμονή να είναι πολύωρη. Σε αυτό αποδίδει ο ΟΚΥπΥ και το ότι ασθενείς με covid βρίσκονται σε αναμονή στα σπίτια τους, περιμένοντας ασθενοφόρο να τους μεταφέρει σε Ιατρεία Βραχείας Νοσηλείας, για να αξιολογηθεί η κατάστασή τους.

Σύμφωνα με ενημέρωση από τον οργανισμό, αξιολογήθηκε η κατάσταση 55 ατόμων που βρίσκονταν σε αναμονή στα σπίτια τους και κρίθηκε πως μόνο τρία εξ αυτών έχρηζαν εισαγωγής στο νοσοκομείο. Σε στάση αναμονής, ωστόσο βρίσκονται αρκετά άλλα άτομα στα σπίτια τους, με την Υπηρεσία Ασθενοφόρων που είναι επιφορτισμένη και με όλα τα υπόλοιπα περιστατικά, να δέχεται τεράστιες πιέσεις.  

Σημειώνεται ότι λόγω της καλοκαιρινής περιόδου υπάρχουν αυξημένες ανάγκες για νοσηλεία και ξένων επισκεπτών, είτε επειδή προσβλήθηκαν από κορωνοϊό, είτε για άλλους λόγους. Παρά το γεγονός ότι δεν είναι μεγάλο το τουριστικό ρεύμα, έχει αυξηθεί το ποσοστό των ανθρώπων που χρήζουν ιατρικής φροντίδας.

Καθησυχάζει ο ΟΚΥπΥ

Στον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας είναι πάντως καθησυχαστικοί ως προς την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, αναφέροντας πως οι εκτιμήσεις για τις επόμενες ημέρες είναι πως θα υπάρξει σταθεροποίηση και στις νοσηλείες, όπως υπήρξε και στον αριθμό των θετικών περιστατικών στην κοινότητα. Ο αλγόριθμος που χρησιμοποιείται από τον οργανισμό, που προβλέπει τον κινούμενο στόχο 7 ημερών, δείχνει εξισορρόπηση των εξιτηρίων με τις εισαγωγές στα περιστατικά covid το επόμενο διάστημα.   

Σύμφωνα με πληροφορίες το ειδικό σχέδιο παροχής κινήτρων, σε γιατρούς και νοσηλευτές, που καλούνται να αγοράσουν βάρδιες και εφημερίες στα νοσοκομεία, άρχισε να έχει ανταπόκριση. Σε όσους επιλέξουν να εργαστούν, θα δοθεί εφάπαξ ποσό. Αυτή η οδός, επιλέχθηκε σε μια προσπάθεια να μην ανακληθούν άδειες αναπαύσεως του προσωπικού, που έδωσε τεράστιες μάχες την προηγούμενη περίοδο και το περιμένει ένα πολύ δύσκολο φθινόπωρο. Ήδη γιατροί και νοσηλευτές, με αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενημερώνουν για τις θέσεις που υπάρχουν σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, προκειμένου να γίνουν γνωστές οι ανάγκες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ζητούνται άμεσα νοσηλευτές για τη στελέχωση της ΜΕΘ Λευκωσίας

Βλέπει ειδικούς ο Χατζηπαντέλας

Αύριο τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής θα έχουν εν τω μεταξύ συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, ο οποίος δήλωσε χθες ερωτηθείς κατά πόσον υπάρχει πρόθεση από το Υπουργείο να γίνουν ενέργειες και να ενισχυθεί η προσπάθεια από τον ιδιωτικό τομέα, λόγω και της αύξησης των κρουσμάτων πως «η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι πλήρως ικανοποιητική και τα πράγματα είναι σε μια πολύ καλή κατάσταση».

Πάντως αν και είναι θετικό πως καταγράφηκε μείωση του ποσοστού θετικότητας και σταθεροποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες τα κρούσματα, η κατάσταση στην Ομάδα Ιχνηλάτησης, παραμένει μη διαχειρίσιμη, αφού περνούν μέρες για να επικοινωνήσουν με τα θετικά άτομα και τις επαφές τους.

Σημειώνεται δε πως ο μήνας που διανύουμε από άποψης αριθμού κρουσμάτων, λόγω και του στελέχους Δέλτα που επικράτησε στην κοινότητα, είναι ο χειρότερος από την αρχή της πανδημίας, με τη χώρα μας, να έχει τα πιο δεινά επιδημιολογικά δεδομένα από τις υπόλοιπες της ΕΕ. Μέχρι στιγμής καταγράφηκαν 21,131 θετικά περιστατικά (σ.σ ο προηγούμενος χειρότερος μήνας ήταν ο Απρίλιος με 20, 045 κρούσματα). Το πιο θλιβερό στοιχείο, ωστόσο, είναι πως τον Ιούλιο έχουν καταγραφεί 23 θάνατοι από covid-19, οι 17 εκ των οποίων τις τελευταίες επτά ημέρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μαζί στη ζωή, μαζί και στον θάνατο… Ζεύγος έφυγε με λίγες ώρες διαφορά

Ικανοποίηση για τους εμβολιασμούς   

Οι εμβολιασμοί εν τω μεταξύ αυξάνονται, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, με γοργούς ρυθμούς σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, με τους άνω των 40 ετών να έχουν πιάσει ήδη το στόχο του 75%. Η στόχευση παραμένει στις ομάδες κάτω των 30 χρόνων, αφού η κάλυψη παραμένει κάτω από το 50%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Υπ. Υγείας: Εξαιρετικά τα αποτελέσματα στην Πάφο, εμβολιάστηκε το 80%

Συνολικά εμβολιάστηκε τουλάχιστον με την πρώτη δόση το 71,7% του ενήλικου πληθυσμού (18+), και ποσοστό 63,2% του ενήλικου πληθυσμού ολοκλήρωσε το εμβολιαστικό του σχήμα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τη Στατιστική Υπηρεσία (2019), εκτιμάται ότι 202,781 άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί.

Σε σχέση με την εμβολιαστική κάλυψη ανά επαρχία, η Πάφος συνεχίζει να κρατά τα σκήπτρα, έχοντας ξεπεράσει το 80% ο πληθυσμός, που έχει λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση (80,7%). Ακολουθούν οι επαρχίες Αμμοχώστου και Λευκωσίας με 77,6% και 72,3% αντίστοιχα και η επαρχία Λεμεσού με 69,8%. Χαμηλά σε σύγκριση με τις υπόλοιπες Επαρχίες παραμένει η επαρχία Λάρνακας με 66,1%.

Στα κέντρα ελεύθερης προσέλευσης παγκύπρια (walk-in) έγιναν από τις 15 Ιουλίου μέχρι τις 23 Ιουλίου συνολικά 5,877 εμβολιασμοί, αριθμός που κρίνεται ως πολύ ικανοποιητικός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Κοινή αντίληψη ΠΣΕΜ-Συμβουλίου Νεολαίας για τα ζητήματα Παιδείας
Απαραίτητος ο διαρκής εκσυγχρονισμός πλαισίου για βία κατά γυναικών
Την μεταφορά ζεύγους από χώρο περιορισμού Αερoδρομίου Λάρνακας ζητά η Επίτροπος Διοικήσεως
Ξεκαθαρίζει η Κυβέρνηση για φοιτητική χορηγία-«Καμία πρόθεση για μείωσή της»
Κίνδυνος για την Οικοδομική Βιομηχανία και την Οικονομία η κρίση στο κλάδο έτοιμου σκυροδέρματος
Πράσινο Υπουργικού για παροχή μηνιαίας επιδότησης σε φοιτητές επανεγκατασταθέντων
Περισσότεροι από 17.500 πολίτες θα βοηθηθούν κατά την εβδομάδα εθελοντισμού ΠΣΣΕ
Μαλλιά κουβάρια στην Επ. Υγείας-Η θέση του ελεγκτικού οίκου και η αντίδραση του ΟΚΥπΥ
Εκτονώθηκε η κρίση, δεν θα υπάρχει κλιμάκωση μέτρων από τους γιατρούς-Όσα συμφώνησαν με Δαμιανό
Ξεκινούν διαβουλεύσεις με το Υπ. Υγείας οι γιατροί-Χρονοδιάγραμμα μέχρι τέλος Φεβρουαρίου