Η ζωγράφος που έγινε βοτανολόγος-Πώς μια ασθένεια την οδήγησε στα... βότανα
07:28 - 24 Ιουλίου 2021
To τελευταίο διάστημα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πλημμύρισαν από φωτογραφίες που δείχνουν ένα μαγευτικό χώρο με λεβάντες κι ένα λαβύρινθο από θάμνους, ο οποίος μοιάζει να βρίσκεται σε ένα εξωτικό νησί, χιλιόμετρα μακριά από την Κύπρο.
Οι αναρτήσεις, κυρίως από τουρίστες, αλλά και Κύπριους, μιλούν για ένα εντυπωσιακό χώρο που όσοι πηγαίνουν μαγεύονται από τις μυρωδιές της φύσης και τα άπειρα χρώματα που πλημμυρίζουν το χώρο στο οποίο στεγάζεται το Cyherbia Botanical Park.
Αυτός ο εντυπωσιακός βοτανόκηπος δεν είναι ωστόσο σε κάποιο εξωτικό νησί, αλλά κρύβεται στο χωριό Αυγόρου της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου, μεταξύ χωραφιών που καλλιεργούν οι ντόπιοι.
Όταν φθάσαμε στο Cyherbia, συναντήσαμε την ιδιοκτήτρια Μιράντας Τριγγή, η οποία κατάγεται από την Ολλανδία, αλλά βρίσκεται στην Κύπρο για πάρα πολλά χρόνια. Εδώ παντρεύτηκε κι έφτιαξε οικογένεια. Εδώ έφτιαξε και τον επίγειο παράδεισό της.
«Η κόρη μου έπαθε ανοσία στα φάρμακα»
Αυτό το όραμα που έγινε πραγματικότητα, ξεκίνησε από μια ασθένεια της κόρης της, η οποία σε πολύ μικρή ηλικία δεν ανταποκρινόταν στα φάρμακα. Η κ. Τριγγή αναγκάστηκε να καταφύγει σε άλλες λύσεις, για να βοηθήσει το παιδί της και έτσι οδηγήθηκε στο… μονοπάτι των βοτάνων.
«Ήρθα στην Κύπρο 19 χρόνων. Πρώτα έκανα οικογένεια, έκανα δύο παιδιά και εργαζόμουν ως ζωγράφος, ενώ στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμουν με τα βότανα, κυρίως στη μαγειρική, σε τσάγια και λοιπά».
Από προσωπική εμπειρία, διαπίστωσα σε κάποια στιγμή ότι τα βότανα της Κύπρου είναι πολύ ισχυρά στη φαρμακευτική τους ιδιότητα και στη θεραπευτική τους δράση.
Η αγάπη για τα βότανα ξεκίνησε όταν μια από τις κόρες μου ήταν μικρή. Το μωρό είχε συνεχώς ότι λοιμώξεις του αναπνευστικού. Πηγαίναμε στους γιατρούς και μας έδιναν συνεχώς αντιβιώσεις. Στα τέσσερα της χρόνια είχε δημιουργήσει ανοσία σε δύο οικογένειες αντιβιοτικών και το ανοσοποιητικό της σύστημα ήταν πλήρως κατεστραμμένο. Έτσι είπα ότι πρέπει να βρω άλλες λύσεις. Πήγαινα σε βιβλιοθήκες, αγόραζα βιβλία για τα βότανα της Κύπρου και της Μεσογείου.
Διαπίστωσα μέσα από την ανάγνωση ότι μπορώ να σταματήσω τη λοίμωξη με βότανα και ντόπιο μέλι πριν καν αρχίσει. Με τα βότανα ανακόπταμε τη λοίμωξη πριν φθάσει στους πνεύμονες. Τότε εγώ ενθουσιάστηκα με τα βότανα και άρχισα να διαβάζω κι άλλα βιβλία και μετά κι άλλα βιβλία, μέχρι που φθάσαμε στη δημιουργία του πάρκου.
Ουσιαστικά το μητρικό ένστικτο με οδήγησε σε αυτό το δρόμο. Μερικές φορές είναι οι συνθήκες της ζωής, που αλλάζουν την πορεία σου και τότε αποφασίζεις αν θα μείνεις στα γνωστά, έστω κι αν δεν σε ικανοποιούν».
Η ιδέα για το βοτανολογικό πάρκο
Στην πορεία, αφού τα βότανα βοήθησαν την κόρη της και η ίδια τα αγαπούσε τόσο πολύ, αποφάσισαν μαζί με τον σύζυγό της, Αδάμο, να δημιουργήσουν κάτι δικό τους, το οποίο θα σχετιζόταν με τα βότανα.
Μετά από αρκετή σκέψη, το 2004 αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα βοτανολογικό πάρκο, σε ένα χωράφι που είχαν αγοράσει παλαιότερα και το οποίο μέχρι τότε ήταν αναξιοποίητο.
«Τότε εγώ πήγα να σπουδάσω ως βοτανοθεραπεύτρια, για να μπορώ να αποκτήσω την κατάλληλη γνώση. Ουσιαστικά σπούδαζα και παράλληλα καλλιεργούσαμε το χώρο. Σε αυτά τα οκτώ χρόνια εγώ σπούδαζα, πειραματιζόμουν, παρήγαγα, έκανα λάθη μέχρι να μάθω την τέχνη των βοτάνων. Οκτώ χρόνια από τη μέρα που φυτέψαμε το πρώτο φυτό σε αυτό το χωράφι, ήταν έτοιμο και μπήκε ο πρώτος επισκέπτης. Το 2012, λοιπόν, ανοίξαμε τις πύλες μας και από τότε μεγαλώνουμε συνεχώς.
Σήμερα, οι επισκέπτες μπορούν να δουν τα βότανα σε εννέα διαφορετικούς θεματικούς κήπους. Στον κήπο με τα θεραπευτικά βότανα θα δουν τα θεραπευτικά μαζεμένα, στον κήπο της κουζίνας θα δουν εκείνα της κουζίνας και ούτω καθεξής. Υπάρχουν επίσης βότανα για τη γυναίκα, για χαλάρωση, εντομοαπωθητικά και λοιπά.
Ουσιαστικά οι επισκέπτες μπορούν να τα μυριστούν, να τα γευτούν, ενώ εμείς φροντίζουμε να τους δίνουμε πληροφορίες για το πως γίνεται η απόσταξη αιθέριων ελαίων. Αυτά ισχύουν για τους ενήλικες».
Οι δραστηριότητες για τα παιδιά
Μέσα στο εντυπωσιακό πάρκο, υπάρχουν πολλά σημεία στα οποία μπορούν απασχοληθούν, αλλά κυρίως να μάθουν τα παιδιά. Για παράδειγμα δημιούργησαν ένα κυνήγι θησαυρού, όπου πρέπει να βρουν ένα βότανο για τον πονοκέφαλο ή τον στομαχόπονο, τα οποία αποτυπώνονται σε ταμπέλες δίπλα από κάθε φυτό. Έτσι μαθαίνουν ανακαλύπτοντας.
«Επίσης έχουμε τον λαβύρινθο, στον οποίο έχουμε επτά κρυμμένα είδη προστατευόμενων πουλιών της Κύπρου, το οποίο είναι επίσης ένα άλλο παιχνίδι για παιδιά.
Δημιουργήσαμε ακόμα, ένα μονοπάτι το οποίο είναι ο χάρτης της Κύπρου. Σε επτά σημεία επάνω στο χάρτη, υπάρχουν τα πιο σπουδαία αξιοθέατα κάθε παραλιακής πόλης. Με αυτό τον τρόπο μαθαίνουν και οι ντόπιοι και οι ξένοι αρκετές πληροφορίες για σημαντικά μέρη του νησιού μας.
Μέσα στη διαδρομή θα συναντήσετε επίσης το χωριό των νεράιδων, όπου εκεί διεγείρεται η φαντασία τόσο των μεγάλων, όσο και των μικρών. Είναι μια εμπειρία παραμυθένια.
Δημιουργούμε συνεχώς καινούργια πράγματα. Για παράδειγμα τελευταία δημιουργήσαμε ένα κήπο μόνο για φωτογραφήσεις. Γενικά εδώ έχουμε δημιουργήσει μια χώρα των θαυμάτων, όταν μπεις μέσα στον κήπο δεν νιώθεις ότι είσαι στην Κύπρο, έχει μια άλλη αίσθηση. Είναι τέτοια η ενέργεια που αισθάνεσαι ότι βρίσκεσαι σε ένα άλλο κόσμο.
Πέραν των όσων μπορεί να δει ένας επισκέπτης στον κήπο κάνουμε και κάποια events, όπως το φεστιβάλ των νεράιδων κάθε Άνοιξη ή το Halloween κάθε Οκτώβρη που καθόμαστε και σκαλίζουμε κολοκύθες».
Η ιστορία του λαβύρινθου εμπνευσμένη από το 1974
Σημείο αναφοράς για το Cyherbia είναι και ο λαβύρινθος του, ο οποίος εφάπτεται με το μονοπάτι, που είναι στο σχήμα της Κύπρου. Η κ. Μιράντα και ο σύζυγός της, επέλεξαν να τον τοποθετήσουν δίπλα στην Κερύνεια, πόλη καταγωγή του κ. Αδάμου.
«Ο λαβύρινθος δημιουργήθηκε στην πλευρά της Κερύνειας, γιατί ο σύζυγός μου είναι Κερυνειώτης και αιχμαλωτίστηκε στον πόλεμο. Έκανε σαράντα μέρες στα Άδανα στην Τουρκία, σε ένα λαβύρινθο ψυχολογικό, που κάθε μέρα τους έλεγαν θα σας σκοτώσουμε σήμερα, είναι η τελευταία σας μέρα. Βασανίστηκε. Για εκείνον ήταν ο προσωπικός του λαβύρινθος, αλλά βγήκε έξω.
Ήταν κοινή μας ιδέα να δημιουργηθεί εδώ ο λαβύρινθος. Ο Αδάμος είναι οραματιστής και είναι της άποψης ότι δεν γνωρίζεις μπορείς να το μάθεις, απλά χρειάζεται σκληρή δουλειά και όρεξη. Εκείνος επέμενε περισσότερο από μένα να φτιάξουμε αυτό τον χώρο.
Εκείνος ασχολείται με τις συντηρήσεις, το σχεδιασμό, την άρδευση και λοιπά, ενώ εγώ αναλαμβάνω το PR και ότι έχει να κάνει με τους πελάτες».
«Ποτέ δεν σκεφτήκαμε να το κάναμε κάπου αλλού»
Το ρίσκο που πήραν για μια τόσο μεγάλη επένδυση, ήταν πολύ μεγάλο και τελικά το κέρδισαν, ωστόσο δεν θα άλλαζαν με τίποτα το χώρο που επέλεξαν. Μπορεί το Αυγόρου να είναι ένα μικρό χωριό και οι ίδιοι να χρειάζονται περίπου είκοσι λεπτά για να πάνε στη δουλειά τους, όμως νιώθουν δικαιωμένοι για την επιλογή τους, αφού στόχος τους δεν είναι οι ντόπιοι, αλλά η παγκόσμια αγορά.
«Οι αποστάσεις είναι μηδενικές στην Κύπρο. Ο κάθε τουρίστας που έρχεται στην Κύπρο μπορεί να μας βρει. Είμαστε δεκαπέντε λεπτά από την Αγία Νάπα και δεκαπέντε λεπτά από τη Λάρνακα.
Το 70% των επισκεπτών μας είναι ξένοι. Πρώτοι το έμαθαν οι τουρίστες και μετά οι Κύπριοι. Οι νέοι της Κύπρου και ιδιαίτερα οι οικογένειες με μικρά μωρά έρχονται και το απολαμβάνουν.
Θέλω να στείλω και ένα μήνυμα σε οποιοδήποτε θέλει να δημιουργήσει ένα νέο start up. Θα εισηγούμουν να κοιτάξουν τα ευρωπαϊκά επενδυτικά προγράμματα. Υπάρχουν πάρα πολλά προγράμματα στήριξης των νέων επιχειρήσεων, που μπορούν να αντλήσουν κάποια κονδύλια, ώστε να στήσουν την επιχείρησή τους. Αυτό κάναμε κι εμείς. Σίγουρα είναι περίπλοκο, επίπονο και θέλει πολύ τρέξιμο, αλλά στο τέλος αξίζει τον κόπο».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- «Με πήγαν σε πάτερ για εξομολόγηση, ακόμα και σε ψυχολόγο επειδή είμαι λεσβία»
- «Ο αγώνας μου κράτησε 2,5 χρόνια… Έλεγα πρέπει να ζήσω, θέλω να ζήσω…»
- «Είχα να ταΐσω εφτά στόματα… Σχόλανα και πήγαινα άλλη δουλειά, νύχτωνε…»