Μεγάλη αγωνία για το σύστημα υγείας-Το καλό και το κακό σενάριο για λήψη μέτρων
06:51 - 24 Ιουλίου 2021
Στο πιο οριακό του σημείο από την αρχή της πανδημίας, βρίσκεται το σύστημα υγείας οι αντοχές του οποίου, συνεχίζουν να δοκιμάζονται, με τη χθεσινή μικρή μείωση στις νοσηλείες να προσφέρει μικρή ανάσα. Οι νοσηλείες, μειώθηκαν κατά δέκα (σ.σ 254) από την Πέμπτη, με τους διασωληνωμένους ασθενείς να αυξάνονται, ωστόσο, στους 29.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κανένας θάνατος και 895 νέα κρούσματα-Ελαφρά μείωση στις νοσηλείες
Τα πράγματα βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή και σε αυτό το στάδιο το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων δεν αποκλείεται. Κι αυτό από τη μία για να προστατευθεί το σύστημα υγείας και από την άλλη λόγω του ότι η Κύπρος συνεχίζει να καταγράφει τα χειρότερα επιδημιολογικά δεδομένα στην ΕΕ, με αποτέλεσμα να έχει τοποθετηθεί στην κόκκινη λίστα πολλών χωρών.
Στο Υπουργείο Υγείας, οι συσκέψεις διαδέχονται η μία την άλλη, με πιο καθοριστική αυτή της Δευτέρας με τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, οι οποίοι θα κληθούν να δώσουν εισηγήσεις για αναχαίτιση του τέταρτου πανδημικού κύματος. Αν και η επίσημη ενημέρωση τόσο από το Υπουργείο Υγείας, όσο και από πλευράς των επιστημόνων, άγνωστο γιατί, δίδεται πλέον με το σταγονόμετρο, Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως αναμένουν προτάσεις για τη στρατηγική που θα ακολουθηθεί εντός Αυγούστου προκειμένου να γίνει προγραμματισμός, σε μια προσπάθεια να σωθεί ότι σώζεται από το τουριστικό ρεύμα.
Η πιο μεγάλη έγνοια αυτή τη στιγμή πάντως, είναι το σύστημα υγείας. Σε χθεσινή έκτακτη σύσκεψη υπό τον υπουργό Υγείας, στην παρουσία εκπροσώπων από όλο το φάσμα του συστήματος υγείας, ιδιωτικού και δημόσιου, συζητήθηκαν τρόποι ώστε να αποσυμφορηθούν περαιτέρω τα δημόσια νοσηλευτήρια. Τα δημόσια νοσοκομεία, που έχουν πλέον πληρότητα που ξεπερνά το 90%, δέχονται τις πιο μεγάλες πιέσεις, τόσο από περιστατικά covid όσο και από μη.
Στον ΟΚΥπΥ, έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου ζητώντας μεγαλύτερη συμβολή των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων για παραπομπές ασθενών, καθώς και των Προσωπικών Ιατρών για την αξιολόγηση ασθενών πριν φτάσουν στα ιατρεία βραχείας νοσηλείας (ασθενείς με covid) ή στα ΤΑΕΠ (non covid ασθενείς). Σημειώνεται ότι τα τελευταία εικοσιτετράωρα, η αναμονή στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων περιστατικών, είναι πολύωρη αφού σημειώνεται το αδιαχώρητο.
Γιατροί και νοσηλευτές συνεχίζουν εν τω μεταξύ να εκπέμπουν σήμα κινδύνου από όλα τα νοσοκομεία, με τις συντεχνίες τους να φωνάζουν για έλλειψη σχεδιασμού.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Το σύστημα υγείας, είναι στα πρόθυρα κατάρρευσης… Έπρεπε ήδη να πάρουν μέτρα»
Το καλό και το κακό σενάριο
Ενδεχόμενες αποφάσεις θα παραπεμφθούν, εκτός απροόπτου, για την επόμενη εβδομάδα για να διαφανεί εάν θα επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις, που αποτελούν το καλό σενάριο, για εξισορρόπηση των νοσηλειών με τα εξιτήρια με δεδομένο ότι τα κρούσματα δείχνουν σημάδια σταθεροποίησης. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα δώσει, έστω και πρόσκαιρη, ανάσα στα νοσηλευτήρια μέχρι να εξευρεθεί το απαιτούμενο προσωπικό, αφού πολλοί γιατροί και νοσηλευτές, είναι με άδεια αναπαύσεως. Εάν συμβεί αυτό, τότε οι παρεμβάσεις που ενδέχεται να αποφασιστούν θα είναι μικρής κλίμακας, με στόχο τον περιορισμό της διασποράς. Θετικό στοιχείο, πάντως, είναι πως καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες μείωση το ποσοστού θετικότητας, που παραμένει ωστόσο πάνω από το όριο ασφαλείας που είναι το ένα.
Το κακό σενάριο, είναι να παρατηρηθούν νέα κύματα ασθενών και να πάθει ασφυξία ολόκληρο το σύστημα υγείας της χώρας. Σε αυτή την περίπτωση η επιλογή είναι μονόδρομος, αφού θα πρέπει να επιβληθούν αυστηρά περιοριστικά μέτρα, για να προστατευθεί το σύστημα υγείας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
- Ξεσπά η θεία της 16χρονης με κορωνοϊό-«Το ασθενοφόρο έφτασε μετά από εννέα ώρες»
- «Ο θάλαμος covid είναι γεμάτος…Ασθενείς βρίσκονται στις πρώτες βοήθειες»
- Καταγράφηκαν 84 σοβαρές παρενέργειες από τα εμβόλια-Δόθηκαν στοιχεία στη δημοσιότητα