Καθοριστικές οι επόμενες ημέρες, ανοιχτό το σενάριο για νέα μέτρα
06:40 - 13 Ιουλίου 2021
Μάχη με αντίπαλο τον χρόνο δίνουν οι αρμόδιοι, ώστε να πετύχουν τον στόχο για την αναχαίτιση του ιού, που εξαπλώνεται με ραγδαία, τόσο στην χώρα μας, όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ο μεγάλος αριθμός των κρουσμάτων, που έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση στις νοσηλείες, αλλά και ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών είναι αυτά που βρίσκονται στο μικροσκόπιο των ειδικών και αποτελούν κατευθυντήριες γραμμές για τα επόμενα βήματα.
Την ίδια ώρα, η ομάδα ιχνηλάτησης βρίσκεται στην δεινότερη θέση, από την αρχή της πανδημίας, με τον όγκο δουλειάς που έχει απέναντί της, να κάνει το έργο της δέκα φορές πιο δύσκολο. Το γεγονός ότι υπάρχουν πολίτες που δεν συνεργάζονται και αρνούνται να δηλώσουν τις επαφές τους, φέρνουν την ομάδα ιχνηλάτησης σε ακόμη δυσκολότερη θέση, που ψάχνει να βρει την άκρη του νήματος, ώστε να περιοριστεί το πρόβλημα.
«Οι ιστορίες είναι τραγικές. Νύφες έχασαν τον γάμο τους επειδή ήταν θετικές, το ίδιο και οι γαμπροί, παιδιά έχουν χάσει τις εξετάσεις για τις στρατιωτικές σχολές, άτομα έχουν χάσει τα ταξίδια τους», εξήγησε στον REPORTER ο υπεύθυνος της ομάδας ιχνηλάτησης του Υπουργείου Υγείας, Βαλεντίνος Σιλβέστρος.
Στο τραπέζι κίνητρα για τους νέους
Στο μεταξύ, η Κυβέρνηση επιστρατεύει όλα τα διαθέσιμα μέσα, ώστε να κερδίσει το μεγάλο στοίχημα, που δεν είναι άλλο από την ευαισθητοποίηση των νέων, ώστε να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό. Προς αυτή την κατεύθυνση, ο Επίτροπο του Πολίτη κάλεσε σύσκεψη στο Προεδρικό, την ώρα που η Κυβέρνηση παρακολουθεί την κατάσταση και δηλώνει έτοιμη, αν χρειαστεί, να αναλάβει περαιτέρω δράση.
Το ενδεχόμενο λήψης αυστηρότερων μέτρων δεν έχει αρθεί από το τραπέζι και όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, αν τα δεδομένα το συνιστούν, η Κυβέρνηση θα το πράξει. Ωστόσο, αυτό που τονίζεται είναι ότι δεν πρέπει να υπάρχει βιασύνη, ειδικά σε μία περίοδο που τα πράγματα δεν έχουν ακόμη ξεφύγει. Αυτό που καθοδηγεί τις κινήσεις της Κυβέρνησης, είναι οι διάφοροι δείκτες της επιδημιολογικής κατάστασης.
Ένας από αυτούς είναι ο δείκτης των νοσηλειών, αφού πρώτιστο μέλημα είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Εξάλλου, στην εξίσωση μπαίνει και ο αριθμός των κρουσμάτων, καθώς επίσης και η προέλευσή τους, αφού είναι κάτι που θα κρίνει και τα μέτρα στα οποία θα προσανατολιστεί η Κυβέρνηση.
Παρ’ όλα αυτά, η Κυβέρνηση αναμένει να δει την τροπή που θα πάρουν τα πράγματα, με βάση τα μέτρα που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς επίσης και τα μέτρα για ενίσχυση του εμβολιαστικού προγράμματος, πριν προβεί σε οποιαδήποτε λήψη άλλων μέτρων.
Πάντως, ο ΟΚΥπΥ ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται με κορωνοϊό, αγγίζει τους 153, εκ των οποίων οι 40 σε σοβαρή κατάσταση ή σε συνθήκες ΜΑΦ. Από τους 40 ασθενείς που είναι σε σοβαρή κατάσταση, οι 16 είναι διασωληνωμένοι, ο ένας νοσηλεύεται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας εκτός αναπνευστήρα και οι 23 σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.
Έτοιμοι για λήψη μέτρων οι ιδιοκτήτες εστίασης
Από την άλλη πλευρά, οι ιδιοκτήτες εστίασης συνεχίζουν να εκφράζουν την αντίθεσή τους, όσον αφορά στο μέτρο του SafePass, κάνοντας λόγο για ένα καθόλου λειτουργικό μέτρο, το οποίο αντίθετα έχει επιφέρει πολλά προβλήματα. Τα περισσότερα προβλήματα παρουσιάστηκαν κατά τους ελέγχους σε ανοιχτούς χώρους, κατά τους οποίους υπήρχαν και προστριβές με τον κόσμο.
Οι ακυρώσεις στις κρατήσεις, το περασμένο Σαββατοκύριακο, ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα, κάτι που είχε ως συνέπεια την μείωση του κύκλου εργασιών των χώρων εστίασης. «Αυτό που μας προβληματίζει είναι ότι έχουμε κάποια δεδομένα μπροστά μας, έχουμε πέραν του 60% εμβολιασμένων, έχουμε ένα μεγάλο ποσοστό που έχει νοσήσει, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι ο ενεργός πληθυσμός για να προσέρχεται στην εργασία του θα πρέπει να κάνει τεστ ανά 72 ώρες. Άρα, δεν θα συντρέχει λόγος ύπαρξης του SafePass ή τουλάχιστον αυτού όλου του πανικού που έχει προκληθεί. Μπορεί να κρατά τα έγγραφα ο κόσμος μαζί του και η Αστυνομία ή κάποιος άλλος εξουσιοδοτημένος λειτουργός του κράτους να τα ελέγξουν. Η ευθύνη από πάνω μας πρέπει να φύγει», υπέδειξε στον REPORTER ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κέντρων Αναψυχής, Φάνος Λεβέντης.
Ο Σύνδεσμος Κέντρων Αναψυχής έχει αποστείλει στον υπουργό Υγείας ένα υπόμνημα, στο οποίο αναγράφονται τα προβλήματα που έχουν εντοπίσει, ενώ τονίζουν πως ο ρόλος τους θα πρέπει να είναι συμβουλευτικός και οι έλεγχοι θα πρέπει να γίνονται από την Πολιτεία. Μάλιστα, δεν μπορούν να αποδεχτούν το επιχείρημα ότι δεν μπορεί να υπάρχει ένας αστυνομικός έξω από κάθε μαγαζί, χαρακτηρίζοντας το ως εντελώς άτοπο. Την ίδια ώρα, στο τραπέζι υπάρχει το ενδεχόμενο της λήψης μέτρων.
«Υπάρχει η πρόθεση να λάβουμε μέτρα. Συγκεκριμένα, υπάρχει μία πρόθεση από αρκετούς επαγγελματίες, που θα είναι και σαν μέτρο διαμαρτυρίας αλλά και προς το συμφέρον τους, ότι θα πρέπει να κλείσουν, για όση διάρκεια θα έχει το διάταγμα αυτό. Οπότε το προσωπικό θα πρέπει να πάει στο ανεργειακό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Υπάρχουν κι άλλες απαιτήσεις από διάφορα μέλη παγκύπρια, για δυναμικές κινητοποιήσεις».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Στα 832 τα κρούσματα, αυξάνονται όλο και περισσότερο οι νοσηλείες
- Αυτά είναι τα νέα σημεία δειγματοληψίας που θα λειτουργήσουν την Τρίτη
- Πότε και ποιοι μπορούν να ελέγχουν τα Safepass-Απαντά σε 14 ερωτήσεις η Λοϊζίδου
- Κρούσματα αρνούνται να συνεργαστούν-Διασπορά σε κατασκηνώσεις και summer schools
- Υποβαθμίστηκε στην πορτοκαλί ζώνη η Ελλάδα-Αλλαγές στην κατηγοριοποίηση χωρών