Ξημερώματα… ανεβαίνουνε τα κρούσματα-Οι συναυλίες που τίναξαν τους αριθμούς
13:31 - 08 Ιουλίου 2021
«Έτσι μεγάλες αλυσίδες μετάδοσης δεν είδαμε σε κανένα κύμα στην Κύπρο», ανέφερε ο επιδημιολόγος πεδίου επικεφαλής της Ομάδας Ιχνηλάτησης, Βαλεντίνος Σιλβέστρος που εδώ και πάρα πολλές ημέρες, μαζί με τους ιχνηλάτες, κρούουν σε όλους τους τόνους τον κώδωνα του κινδύνου για το εύρος της διασποράς στην κοινότητα. Συμβολή στην επιδείνωση της εικόνας, είχαν συναυλίες πολύ γνωστών καλλιτεχνών από την Ελλάδα, αφού εντοπίστηκαν δεκάδες κρούσματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέα μέτρα εάν δεν μπει φρένο στη μετάδοση-Ο στόχος Αυγούστου και οι αντιδράσεις
Μιλώντας στον REPORTER ανέφερε πως η πιο μεγάλη επιβάρυνση αφορά στις παραλιακές πόλεις, ωστόσο το τελευταίο διάστημα εντοπίστηκαν και στη Λευκωσία πολλά κρούσματα, σε χώρους όπου διοργανώνουν γάμους και βαπτίσεις.
«Τα πιο πολλά κρούσματα είναι κυρίως σε κέντρα αναψυχής και σε κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως γάμους και τελετές αποφοίτησης. Υπάρχουν και περίπου 10-15 αλυσίδες από θερινά σχολεία και κατασκηνώσεις. Γενικά οι αλυσίδες είναι πάρα πολλές και κάποιες άρχισαν να συνδέονται μεταξύ τους», ανέφερε ο κ. Σιλβέστρος.
Υπήρξαν περιπτώσεις, όπως είπε, που άνθρωποι έχασαν το γάμο τους επειδή διαγνώστηκαν ως θετικοί ο γαμπρός ή η νύφη, κάποιοι άλλοι έχασαν τις εξετάσεις τους. «Όποιος έχει ένα σημαντικό γεγονός, πρέπει να προσέχει περισσότερο από τους άλλους. Είναι παντού πλέον ο ιός και μπορούμε να κολλήσουμε πολύ εύκολα. ‘Έτυχε περίπτωση που η μάμα της νύφης ήταν θετική και χαιρέτισε όλο το κέντρο. Δεν σταματούν να “βγαίνουν” κρούσματα από κει. Δεν είναι αστεία πλέον τα πράγματα».
Οι πιο μεγάλες αλυσίδες μετάδοσης, είναι από χώρους διασκέδασης στον Πρωταρά και τη Λεμεσό, όπως είπε ο επικεφαλής της ομάδας ιχνηλάτησης. Πολλές δεκάδες κρούσματα, εντοπίστηκαν και έπειτα από συναυλίες γνωστών τραγουδιστών σε νυκτερινά κέντρα. «Υπολογίζουμε ότι κάθε βράδυ σε συγκεκριμένους χώρους διασκέδασης τύπου κλαμπ, μπορεί να τους επισκέπτονται πάνω από 50 κρούσματα. Δεν βγάζουμε άκρη. Το ένα βράδυ μπορεί να έχει 50 κρούσματα σε ένα μαγαζί και την επομένη 60 σε άλλο και κάποια από τα κρούσματα μπορεί να πήγαν και στα δύο. Καταγράφηκαν πολλά κρούσματα και σε πολλές συναυλίες».
Όπως είπε, πλέον δεν είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση στην ομάδα ιχνηλάτησης και μπορεί να περάσουν 3-4 μέρες για να επικοινωνήσουν οι ιχνηλάτε,ς με τους ασθενείς. «Το γεγονός ότι θα γίνεται πλέον έλεγχος για SafePass σε αυτούς τους χώρους είναι καλό, επειδή τουλάχιστον όσοι μπαίνουν δεν θα είναι θετικοί και δεν θα μολύνουν άλλοι».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτά είναι τα νέα έκτακτα μέτρα-Φραγμοί σε συναθροίσεις, εστίαση και ναούς
Κληθείς να απαντήσει εάν είχαμε ξανά στην κοινότητα τέτοιο εύρος διασποράς, ανέφερε πως η διαφορά με τα προηγούμενα κύματα, είναι ότι όλοι οι χώροι είναι ανοικτοί, με αποτέλεσμα να έχουν όλοι πολλές επαφές. «Είναι», όπως είπε, «ένας συνδυασμός πραγμάτων που συνέβαλε στη διασπορά. Κάποιοι δεν δηλώνουν τις επαφές, είναι και η μετάλλαξη Δέλτα που είναι πολύ μεταδοτική. Διότι και σε άλλα κύματα είχαμε πολλές επαφές, αλλά δεν κολλούσαν όλοι».
Όπως είπε πολύς κόσμος είναι πανικόβλητος, αφού δεν είναι ενημερωμένος για το τι πρέπει να κάνει όταν διαγνωστεί θετικός. «Πανικοβάλλονται και δεν ξέρουν τι να κάνουν. Το πρώτο που πρέπει να κάνουν, είναι να επικοινωνούν με τον Προσωπικό τους Ιατρό για οδηγίες».
Ο επιδημιολόγος πεδίου ανέφερε πως έχουμε πολλαπλασιασμό κρουσμάτων και πως ενδέχεται το επόμενο διάστημα να ξεπεράμε κατά πολύ τα 1000 κρούσματα ημερησίως. «Αν συνεχίσουμε έτσι πώς θα σταματήσει η μετάδοση. Αφού πολλαπλασιάζονται κάθε μέρα, ούτε περιορίζονται κάπως».
Σημείωσε δε πως το 83% των κρουσμάτων της τελευταίας εβδομάδας, είναι κάτω των 40 χρόνων, με το 37% από αυτούς να είναι ανήλικοι. «Πρέπει να μειωθούν οι επαφές μας και να γνωρίζουμε με ποιους βρισκόμαστε, ώστε να δηλωθούν».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Σε αυτούς τους χώρους ισχύουν τα νέα μέτρα-Ευθύνη των ιδιοκτητών το SafePass
- Σε ρόλο αστυνομικών οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων-Καμπάνα για τα SafePass
- Τα νέα σημεία για rapid test που θα λειτουργήσουν την Πέμπτη