Στο κατώφλι του τέταρτου κύματος-Οι σκέψεις για παρεμβάσεις και οι μάσκες
06:56 - 26 Ιουνίου 2021
Το καμπανάκι κινδύνου έχει κτυπήσει εδώ και μέρες, με επιστήμονες αλλά και τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, που τέθηκαν και πάλι σε κατάσταση συναγερμού, να προειδοποιούν σε όλους τους τόνους, για ενδεχόμενο τέταρτο πανδημικό κύμα και μάλιστα μέσα στο καλοκαίρι.
Αν και δεν έχει συζητηθεί θέμα έκτακτων μέτρων, εν αναμονή και της αλλαγής σκυτάλης στο Υπουργείο Υγείας, άρχισαν να γίνονται σκέψεις για στοχευμένες παρεμβάσεις, που σε πρώτο στάδιο ενδέχεται να αφορούν στις επιχειρήσεις υψηλού κινδύνου, όπως οι χώροι διασκέδασης, όπου εντοπίστηκαν αρκετές αλυσίδες μετάδοσης. Το μόνο βέβαιο πάντως, είναι ότι ο νέος υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλας θα κληθεί σύντομα, πριν προλάβει να εγκλιματιστεί, να λάβει αποφάσεις για αναχαίτιση της έξαρσης.
«Προτιμούμε να επενδύσουμε στο να κρατήσουμε τους χώρους που έχουμε όπως είναι, αλλά να ενισχύσουμε τις διαδικασίες και το πλαίσιο ασφάλειας της λειτουργίας τους», ανέφερε στον REPORTER ο επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, Κωνσταντίνος Τσιούτης. Όπως είπε, «σε πρώτη φάση θα επικαλεστούμε την ατομική ευθύνη. Στη συνέχεια θα πάρουμε όλα τα δεδομένα που έχουμε, ώστε να δούμε ποιοι είναι οι χώροι και οι δραστηριότητες που επηρεάζουν περισσότερο την επιδημιολογική εικόνα, διότι μπορεί να χρειαστεί να γίνουν κάποιες στοχευμένες παρεμβάσεις είτε από πλευράς ελέγχων και επιτήρησης είτε ακόμα και περαιτέρω αυστηροποίηση των πρωτοκόλλων λειτουργίας τους».
Η ΣΕΕ θα κληθεί σύντομα να καταθέσει εισηγήσεις και για το θέμα της άρσης ή όχι της χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους. «Για το θέμα της μάσκας δεν έχει γίνει ακόμη κάποια επίσημη συζήτηση. Ότι αποφασίσουμε θα πρέπει να έχει μια συνέχεια στον χρόνο, προκειμένου να μην αναγκαστείς, εάν η επιδημιολογική εικόνα αλλάξει να κάνεις πισωγυρίσματα», υπέδειξε ο Καθηγητής Τσιούτης.
Εξήγησε δε πως εάν συνεχιστούν οι ίδιοι ρυθμοί μετάδοσης, ο αριθμός των νέων περιστατικών θα αυξάνεται καθημερινά, κάτι που θα έχει επίπτωση και στις νοσηλείες. «Όπως έχουμε ξαναπεί, ο αριθμός των νοσηλειών είναι ο πιο καθοριστικός παράγοντας, που θα σηματοδοτήσει την ανάγκη για μέτρα και περιορισμούς. Επειδή όμως βλέπουμε ήδη μια μικρή επιδείνωση στις νοσηλείες και επειδή δεν θέλουμε να φτάσουμε στα επίπεδα Μαρτίου στους δείκτες υγείας, πρέπει να σκεφτούμε και να προγραμματίσουμε κάποιες παρεμβάσεις, ώστε να αναχαιτιστεί η μετάδοση. Αυτές οι παρεμβάσεις δεν χρειάζεται να είναι περιοριστικές και γι’ αυτό χρειάζεται καλή ανάλυση των δεδομένων που έχουμε».
Ο δρ. Τσιούτης επανέλαβε για άλλη μία φορά, πως οι παρατηρήσεις των τελευταίων ημερών έρχονται να μας θυμίσουν ότι «δεν τελείωσε η πανδημία και ότι δεν θα πρέπει να προτρέχουμε πριν να είμαστε σίγουροι ότι είναι σταθερά τα πράγματα και ότι είμαστε αρκετά ασφαλείς. Τα μέτρα ατομικής προστασίας είναι το κλειδί για να προστατεύσουν τον κάθε ένα από εμάς και είναι το τελευταίο μέτρο, που θα πρέπει να σκεφτούμε να αρθεί».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κρούσματα κρύβουν επαφές, μεγαλώνουν οι αλυσίδες-Έντονη ανησυχία
Πάνω από το 70% των νέων κρουσμάτων είναι νέοι
Η εκθετική αύξηση κρουσμάτων των τελευταίων ημερών, αποδίδεται σε τρεις παράγοντες. Ο πρώτος είναι η εξάπλωση του στελέχους DELTA (ινδική μετάλλαξη), που εκτιμάται από τους ειδικούς ότι άρχισε να λαμβάνει διαστάσεις στην κοινότητα, ο δεύτερος είναι το μεγάλο ποσοστό των ανεμβολίαστων νέων, οι οποίοι έχουν και τις πιο πολλές επαφές και ο τρίτος είναι η χαλάρωση των πολιτών, λόγω και της πανδημικής κόπωσης.
Τα στοιχεία από την Ομάδα Ιχνηλάτησης του Υπουργείου Υγείας, είναι ανησυχητικά και ενισχύουν αυτό που συνάγεται ως συμπέρασμα και σε άλλες χώρες. Πώς δηλαδή τα χαρακτηριστικά της πανδημίας έχουν αλλάξει, με τον ιό να «κτυπά» πλέον νεαρούς, αφού βρίσκει πιο πρόσφορο έδαφος.
Η χαρτογράφηση των δεδομένων των κρουσμάτων τις τελευταίες δύο εβδομάδες κατέδειξε πως το 29,5% των νέων περιστατικών της covid-19, αφορά σε άτομα ηλικίας 20 ετών και κάτω, με τα πλείστα να εντοπίζονται στους 15-19 χρόνων. Το 43% των κρουσμάτων αφορά σε άτομα 21-40 ετών, το 22% σε πολίτες 41-64 και ποσοστό μόλις 4,6% στους 65 και άνω.
«Τα περισσότερα κρούσματα είναι νέοι σε ηλικία και κάποιοι φαίνεται πως αποκρύπτουν τις επαφές τους, κάτι που δυσκολεύει την ιχνηλάτηση», δήλωσε στον REPORTER ο επιδημιολόγος πεδίου, επικεφαλής της Ομάδας Ιχνηλάτησης, Βαλεντίνος Σιλβέστρος, τονίζοντας ότι η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των κρουσμάτων δεν έχουν ιστορικό εμβολιασμού.
«Οι περισσότεροι που εντοπίζουμε θετικοί δεν έχουν εμβολιαστεί με τις δύο δόσεις. Όσοι είναι κάτω των 40, είτε είναι τελείως ανεμβολίαστοι, είτε έχουν κάνει μόνο την πρώτη δόση. Πρέπει να πούμε πως από την ενημέρωση που έχουμε από το Ηνωμένο Βασίλειο, η ινδική μετάλλαξη οδηγεί στο νοσοκομείο πιο νεαρούς ανθρώπους, κάποιοι εκ των οποίων διασωληνώνονται».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΚΥπΥ: Εισάγονται ασθενείς με κορωνοϊό κάτω των 40 ετών τις τελευταίες ημέρες
Φόβοι για διπλασιασμό των κρουσμάτων κάθε εβδομάδα
Ο επικεφαλής της Ομάδας Ιχνηλάτησης, κάλεσε τους πολίτες να μειώσουν τις επαφές τους, εάν διαγνωστούν ως θετικοί να τις δηλώνουν και εάν παρουσιάσουν συμπτώματα να απομονώνονται άμεσα και κάνουν τεστ.
«Πέρσι έτσι περίοδο είχε μέρες που είχαμε μηδέν κρούσματα. Φέτος λόγω της μεγάλης διασποράς, υπάρχει περίπτωση κάθε βδομάδα να διπλασιάζονται τα κρούσματά μας. Εάν φτάσουμε για παράδειγμα τα 1000 κρούσματα, δεν θα μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Τώρα είναι η ώρα να αντιδράσουμε. Πρέπει να μειώσουμε τις επαφές μας».
Αυτό που ενισχύει τις ανησυχίες των ειδικών, είναι πως οι πλείστοι νέοι που έχουν θετική διάγνωση στον ιό, έχουν συμπτώματα με κάποιους να χρειάζονται νοσηλεία στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Τα σημεία δειγματοληψίας για rapid test που θα λειτουργήσουν το Σάββατο
- Ο φόβος για τέταρτο κύμα, οι μεταλλάξεις και το καμπανάκι με φόντο την Βρετανία
- Ψάχνουν επαφές φοιτήτριας σε boat party και μπαρ στον Πρωταρά-Βρέθηκαν έξι κρούσματα