«Αν συνεχίσουμε θα ξεπεράσουμε τα 200 κρούσματα την ημέρα»
13:21 - 25 Ιουνίου 2021
Οι τριψήφιοι αριθμοί κρουσμάτων θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες ενώ θα αυξηθούν και οι νοσηλείες εκτιμά ο Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Δρ Πέτρος Καραγιάννης, ο οποίος επισημαίνει ότι θα πρέπει να εμβολιαστούν και τα άτομα 16 χρόνων και άνω, δεδομένου ότι αυτή την στιγμή το 30% των κρουσμάτων είναι σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Δρ Καραγιάννης είπε πως το γεγονός ότι για δύο συνεχόμενες ημέρες τώρα έχουμε τριψήφιους αριθμούς, αυτό μας λέει ότι μάλλον θα συνεχίσουμε και τις επόμενες ημέρες διότι από αυτά τα κρούσματα θα προκύψουν επαφές, οι οποίες θα βγουν θετικές.
Εκείνο που έχει ιδιαίτερη σημασία αυτή την στιγμή, τόνισε, είναι να δηλώνονται οι επαφές. «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να κρύβουμε επαφές ούτε να μην δηλώνουμε τις επαφές για τον ένα ή τον άλλο λόγο και να επιτρέπουμε σε δυνητικά θετικά άτομα να κυκλοφορούν μέχρις ότου είναι πολύ αργά», σημείωσε.
Κι αν δεν θέλουμε να υποσκάψουμε την καλή εικόνα που είχαμε πρότινος, η οποία επιδεινώνεται και να την κάνουμε ακόμη χειρότερη, συνέχισε, πρέπει όλοι να δείξουμε υπευθυνότητα.
Επέκρινε το γεγονός, ότι αρκετοί πολίτες δεν φέρουν μάσκα ακόμη και σε κλειστούς χώρους.
«Πρέπει όλοι να δώσουμε το καλό παράδειγμα για να μην επιδεινώσουμε την κατάσταση περαιτέρω. Φυσικά, πρέπει να αναμένουμε ότι οι νοσηλείες θα αυξηθούν. Εκεί που πολλοί θεωρούν ότι πρόκειται για νεαρά άτομα που θα το περάσουν σχετικά εύκολα, προειδοποιούμε εδώ και ημέρες ότι το ινδικό στέλεχος φαίνεται να είναι λίγο πιο επιθετικό, έχει υψηλότερη νοσηρότητα από ότι τα άλλα μεταλλαγμένα στελέχη που έχουν προκύψει μέχρι στιγμής και υψηλότερη μεταδοτικότητα», ανέφερε.
Ήδη, είπε, υπάρχουν νεαρότατα άτομα, τα οποία είναι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και φυσικά εκείνο που απευχόμαστε είναι να χάσουμε τόσο νεαρά άτομα διότι δεν πήγαν να εμβολιαστούν και να θωρακιστούν για διάφορους λόγους.
Ερωτηθείς είπε ότι τα κρούσματα κατά πάσα πιθανότητα να οφείλονται στην ινδική μετάλλαξη. «Δυστυχώς τα αποτελέσματα που είχαμε από το εργαστήριο στην Γερμανία, ήταν για δείγματα που ήταν μέχρι τον Μάιο. Τώρα είμαστε σχεδόν τέλη Ιουνίου. Η αύξηση τον Μάιο ήταν 9%. Αυτή την στιγμή επειδή πρόκειται για μεταδοτικότερο στέλεχος μπορεί να αναλογεί στο 50% των κρουσμάτων», πρόσθεσε.
Η συμβουλή μου στον κόσμο, ανέφερε ο Καθηγητής Καραγιάννης, είναι αν θέλουμε να περάσουμε το Καλοκαίρι πιο ευχάριστα χωρίς να φοβόμαστε να κυκλοφορήσουμε, χωρίς να καταστρέψουμε την επιδημιολογική εικόνα που έχουμε και κατά επέκταση την οικονομία της χώρας πάλι, πρέπει να δείξουμε μια συλλογική προσπάθεια, να κατανοήσουμε ότι πρέπει να γίνεται η εφαρμογή μέτρων αυτοπροστασίας και των υγειονομικών πρωτοκόλλων στους χώρους εργασίας και η χρήση της μάσκας σε εσωτερικούς χώρους. «Να μην επαναπαυόμαστε ότι επειδή κάποιοι από εμάς είμαστε εμβολιασμένοι ότι δεν θα μολυνθούμε. Πρέπει να προλάβουμε τα πράγματα πριν γίνουν χειρότερα. Αν αρχίσει μια έξαρση την δεδομένη στιγμή από τώρα που είναι Ιούνιος σκεφτείτε πώς θα εξελιχθεί τους Καλοκαιρινούς μήνες», επεσήμανε.
Σε ερώτηση αν είναι αναστρέψιμη η κατάσταση, απάντησε θετικά. «Μιλούμε για τέτοιους αριθμούς που θα μπορούσαν να ελεγχθούν πολύ γρήγορα φτάνει να εντοπιστούν και να απομονωθούν οι θετικές επαφές. Αν δεν γίνει αυτό, θα βλέπουμε αύξηση των κρουσμάτων και σίγουρα θα ξεπεράσουμε και τα 200 κρούσματα», σημείωσε.
Ο Δρ Καραγιάννης εξέφρασε την θέση ότι οι 16χρονοι και άνω θα πρέπει να εμβολιαστούν. «Οι αλυσίδες αυτή την στιγμή αφορούν άτομα κάτω των 18 χρόνων. Το 30% των κρουσμάτων είναι σε άτομα κάτω των 18 χρόνων, οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα. Αν αυτά τα άτομα μολύνονται τότε θα πάρουν τον ιό στις οικογένειες τους και αυτές στον χώρο εργασίας τους. Θα αρχίσουμε τον ίδιο κύκλο μολύνσεων όπως είχαμε στην προηγούμενη έξαρση», πρόσθεσε.
Κληθείς να σχολιάσει την παραμονή της Κύπρου στην πορτοκαλί κατηγορία από την Μεγάλη Βρετανία, ο Καθηγητής ανέφερε ότι «οι Βρετανοί παρακολουθούν την κατάσταση στενά και βλέπουν την ροπή των πραγμάτων. Όταν σε δέκα ημέρες πήγαμε από 60 περίπου περιστατικά και ανεβήκαμε στα 180, δηλαδή τριπλασιάσαμε τον αριθμό των κρουσμάτων είναι αυτό που είδαν οι Βρετανοί να γίνεται στην χώρα τους, με την ινδική μετάλλαξη μέσα σε ένα μήνα – είχαν τριπλασιάσει τον αριθμό των κρουσμάτων τους. Δεν μπορούσε η Βρετανία αφού επιδεινώθηκε η κατάσταση μας, να μας εντάξει στην πράσινη ζώνη».
Ο Δρ Καραγιάννης είπε τέλος, ότι η Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή θα έχει τηλεδιάσκεψη κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου για να μελετήσει την επιδημιολογική εικόνα όπως διαμορφώνεται και να συζητήσει το θέμα εμβολιασμού των εφήβων.
Πηγή: ΚΥΠΕ