Ο φόβος για τέταρτο κύμα, οι μεταλλάξεις και το καμπανάκι με φόντο την Βρετανία
06:42 - 25 Ιουνίου 2021
Η αύξηση των κρουσμάτων και του ποσοστού θετικότητας, έχει θέσει σε κινητοποίηση τις αρμόδιες υπηρεσίες, που μελετούν τα στοιχεία αναφορικά με την ινδική μετάλλαξη (στέλεχος DELTA), που έχει ανατρέψει τους σχεδιασμούς αρκετών χωρών.
Οι επιστήμονες εξετάζουν τα παραδείγματα άλλων χωρών και δεν κρύβουν την ανησυχία τους, για τα άτομα που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, για ενδεχόμενο τέταρτο πανδημικό κύμα. Οι ειδικοί εστιάζουν την προσοχή τους στο κομμάτι των μεταλλάξεων που έχουν την τάση να επικρατήσουν έναντι των υπόλοιπων στελεχών.
«Τα νεότερα δεδομένα που έχουμε για το ινδικό στέλεχος, τα οποία μας προβληματίζουν, είναι ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα φαίνεται να επικρατεί, έναντι του προηγούμενου στελέχους, του βρετανικού, στο Ηνωμένο Βασίλειο και μάλιστα σε μία χώρα στην οποία έχει ολοκληρώσει τον εμβολιαστικό κύκλο σε πάνω από το 40% του πληθυσμού και έχει λάβει μία δόση το 70% του πληθυσμού. Το φαινόμενο που παρατηρούμε στην Αγγλία και δυστυχώς όχι μόνο εκεί, αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, δείχνει μία αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων που σχετίζονται με την ινδική μετάλλαξη», εξήγησε στον REPORTER το μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, Ζωή-Δωροθέα Πανά.
Το παράδειγμα της Βρετανίας
Η αύξηση των κρουσμάτων στη Βρετανία, που σχετίζονται με το στέλεχος DELTA, έστρεψε εκεί τα βλέμματα των ειδικών.
«Μελετάμε όλα τα παραδείγματα που έχουμε ενώπιόν μας. Πέρσι τον χειμώνα, είχε συμβεί κάτι ανάλογο με τη βρετανική μετάλλαξη, όταν υπήρξε ραγδαία επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας των ευρωπαϊκών χωρών, όμως δεν συνδυάζονταν με την αυστηρότητα των μέτρων που υπήρχαν. Έχουμε καταλάβει ότι πρόκειται για μία κρίση δημόσιας υγείας, που είναι παγκόσμια και όλα είναι διασυνδεόμενα. Ακόμη και με ένα πλαίσιο ασφάλειας, δεν μπορείς να αποτρέψεις ένα φυσικό φαινόμενο. Ασφαλείς θα είμαστε όλοι, όταν πετύχουμε την παγκόσμια ύφεση της πανδημίας. Άρα, αξιολογούμε τι γίνεται ειδικά σε χώρες που είναι πιο κοντά μας και έχουμε επαφή και μετά βλέπουμε τι προσαρμογές και τι αξιολογήσεις και εφαρμογές μπορούμε να κάνουμε στην χώρα μας, για να αποκομήσουμε αυτό που θέλουμε, που είναι πρακτικά η αποφυγή της επιδείνωσης και της επικράτησης του ινδικού στελέχους στην χώρα μας. Πιστεύω ότι μπορούμε να αποτρέψουμε την εμφάνιση τέταρτου κύματος», υπέδειξε η κα. Πανά.
Τέταρτο κύμα και ανεμβολίαστοι
Εν τω μεταξύ οι ανησυχίες για την άφιξη ενός νέου κύματος το φθινόπωρο εντείνονται. «Πρέπει να το σκεφτούμε λίγο δυναμικά. Το πρώτο δεδομένο είναι η ανοσία δεν είναι μόνιμη, είτε αυτή είναι η φυσική ανοσία, είτε είναι η ανοσία που προκύπτει από τον εμβολιασμό. Αυτό σημαίνει ότι μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, πέφτει. Ακόμη και η ανοσία που χτίζουμε κάποια στιγμή, θα αλλάζει με την πάροδο του χρόνο. Οι νεαροί, που δεν έχουν εμβολιαστεί και είναι λογικό και ευνόητο να έχουν αυξημένη κοινωνική δραστηριότητα και θα θέλουν να διασκεδάσουν το καλοκαίρι και μετά θα επιστρέψουν στις δουλειές και στα πανεπιστήμια, μπορούν να αποτελέσουν τα pools, την ομάδα εκείνη που ενδεχομένως να επιτρέψουμε στον ιό και τις μεταλλάξεις του να διασπαρούν. Από εκεί και πέρα, ο βαθμός της διασποράς εξαρτάται από το πόσο υψηλό τείχος έχεις γενικά μέσα στην κοινότητα. Πρέπει σε όλες τις ηλικιακές ομάδες να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη, για να πετύχεις υψηλό τείχος προστασίας και να μην επιτρέπουμε τα μεταλλαγμένα να διασπαρούν επαρκώς».
Οι ειδικοί επαναλαμβάνουν ότι η λύση για να ανακοπεί το τέταρτο κύμα, είναι μία. Ο εμβολιασμός, ωστόσο αναφέρουν πως αν επιτευχθεί μία υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, σε συγκεκριμένες ομάδες, οι υπόλοιπες ομάδες θα είναι εκτεθειμένες. Για το λόγο αυτό, αρκετές χώρες έχουν προχωρήσει σε δύο κατευθύνσεις. «Να τονίζουν τη σημασία και την επιτάχυνση της πλήρους εμβολιαστικής κάλυψης μίας κοινότητας σε μία χώρα και να επαναξιολογήσουν τις χαλαρώσεις, επειδή διανύουμε καλοκαίρι και θέλουμε τις χαλαρώσεις, όμως ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία και έχουμε τον τρόπο να προστατεύσουμε τη χώρα μας και να επιδεινωθεί ξανά η επιδημιολογική εικόνα».
Η συζήτηση για τη μάσκα
Το μεγαλύτερο ερώτημα όλων και αυτό που απασχολεί τους πολίτες είναι ένα. Πότε θα βγουν οι μάσκες, με την κα. Πανά να υπογραμμίζει πως είναι ένα θέμα που χρειάζεται πολύ καλή αξιολόγηση.
«Πρέπει να υπάρχει μία διαβάθμιση, όσον αφορά αυτή την χαλάρωση, ξεκινώντας από τους χώρους χαμηλού κινδύνου, όπως οι εξωτερικοί χώροι και μετά να προβούμε σε εξέταση στους εσωτερικούς χώρους. Σε κάποιους χώρους πολύ αυξημένου κινδύνου, όπως είναι τα ΜΜΜ ενδεχομένως να πρέπει να μείνει η μάσκα. Το κλειδί για να συζητήσουμε την αφαίρεση της μάσκας, είναι να πετύχουμε πρώτα τους στόχους μας, όσον αφορά την ανοσία, που πρέπει να είναι υψηλοί. Πρέπει να γίνει μία διαβάθμιση στην επικινδυνότητα του χώρου, μία διαβάθμιση όσον αφορά τα άτομα, ενώ κομβικό ρόλο θα παίξει και ο εμβολιασμός. Όλα αυτά κάτω από την ομπρέλα της δυναμικής κατάστασης που επικρατεί στην Ευρώπη, όσον αφορά την ινδική μετάλλαξη. Δεν πρέπει να βιαστούμε, ούτε να καθυστερήσουμε, πρέπει να γίνει διαβάθμιση των χώρων».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Κ. Ιωάννου: Ανησυχητικό το γεγονός ότι έχει ατονήσει το ενδιαφέρον για εμβολιασμό
- Τα νέα σημεία για rapid test που θα λειτουργήσουν την Τετάρτη